بازار کار داروسازی – معرفی رشته داروسازی در مصاحبه با سجاد نوری

در این مطلب و در مصاحبه با سجاد نوری (داروساز) به بررسی مباحثی بازار کار داروسازی، معرفی رشته داروسازی، درآمد رشته داروسازی، آینده شغلی داروسازی، تخصص های داروسازی، و همچنین به فراز و نشیب های شغل داروسازی میپردازیم.
مقدمه مصاحبه:
داروسازی یکی از مهم ترین رشته هایی است که همیشه نیاز به متخصصین و فارغ التحصیلان آن در جامعه حس میشود؛ اما رقابت نیز به طور مستمر برای انتخاب رشته داروسازی وجود دارد، به طوری که هرساله چندین هزار نفر با امید موفقیت در این رشته وارد رشته های تجربی میشوند و سعی بر این موضوع دارند که به رشته ی پرطرفداری مثل داروسازی وارد شوند. اما از این حجم متقاضی شاید تعداد کمی از انها به موفقیت برسند. دلیل این موضوع، عدم شناخت کافی داوطلبین از رشته های دانشگاهی است.
به همین جهت برای آنکه بتوانیم کمکی به داوطلبین کنکور کرده باشیم، با آقای دکتر سجاد نوری ( دکتر داروساز) مصاحبه ای را انجام داده ایم تا با معرفی رشته داروسازی، تجارب خود را در زمینه ی بازار کار داروسازی و درآمد رشته داروسازی در اختیار ما قرار دهند و متقضیان کنکور بتوانند از این تجربه ها نهایت استفاده را داشته باشند.
در ادامه این مصاحبه خواهیم خواند:
- برای قبولی در رشته داروسازی چه باید کرد؟
- بهترین تخصص داروسازی کدام است؟
- بازار کار رشته داروسازی
- شغل داروسازی برای خانم ها مناسب است یا خیر؟
بازار کار داروسازی – معرفی رشته داروسازی در مصاحبه با سجاد نوری (داروساز)
۱- لطفا خودتون رو به طور کامل معرفی کنید و از نحوهی آشناییتون با رشته داروسازی به ما بگید
به نام خدا سجاد نوری هستم؛ دانش آموخته رشته داروسازی از دانشگاه علوم پزشکی تهران. زمانی که من انتخاب رشته میکردم اطلاعات کافی و درستی در مورد معرفی رشته داروسازی و بازار کار آن وجود نداشت و تنها از طریق افرادی که به صورت تجربی وارد این رشته شده بودن میتونستیم کسب اطلاعات کنیم. اما الان اوضاع کمی متفاوت تر هست و بچه ها میتونن از طریق اینترنت و یا مراجعه به مشاور اطلاعات مفیدی رو به دست بیارن.
یکی از دلایلی که فکر کردم در این رشته موفق میشم، علاقه بی حد و مرز من به درس شیمی بود، اما وقتی وارد این رشته دانشگاهی شدم، با تصوراتم کاملا متفاوت بود؛ در واحد های دروس رشته داروسازی، شیمی به طور محسوسی وجود داره اما اگر کسی صرفا به خاطر علاقه به شیمی این رشته رو انتخاب میکنه، این موضوع رو باید در نظر داشته باشه که رشته های شیمی محض و کاربردی خیلی مناسب تر هستن.
بچهها دقت کنید همانطور که بارها در محتوای راهنمای انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ گفتیم علاقه و ذوق به رشتهای که میخواهید انتخاب کنید، مهمترین فاکتور برای موفقیت است. مثل آقای نوری که علاقه شدیدی به رشته داروسازی داشتند و فاکتورشان اولشان برای انتخاب رشته داروسازی علاقه به آن بود.
۲- لطفاً مراحل تحصیل در داروسازی و تخصص های داروسازی رو به ما معرفی کنید.
مراحل تحصیل در داروسازی به این صورت هست که ابتدا وارد مقطع علوم پایه میشن که این مقطع حدودا 140 واحد است که تا ترم 4 دروس نظری با بچه ها کار میشه . بعد از پاس کردن 80 واحد بچه ها وارد دوره ی تخصصی میشن؛ بعد از اتمام مابقی واحد ها مدرک عمومیشون رو میگیرن و بعد با شرکت کردن در آزمون تخصصی جامع وارد دوره تخصصی میشن.
گرایش های داروسازی شامل موارد زیر هستند:
- داروسازی بالینی و صنعت
- گیاهان دارویی
- شیمی دارویی
- فارماکوکنزی
- سم شناسی
- داروشناسی
- فارماسیوتیکس
- بیوتکنولوژی دارویی
- داروسازی هسته ای
- اقتصاد مدیریت و دارو
- نانو فناوری دارویی
- کنترل دارویی
2 تا از محبوب ترین ها و بهترین تخصص داروسازی دو گرایش داروسازی بالینی و صنعت هستند.
داروسازی بالینی
یکی از تخصص های داروسازی هست که تقریبا نوپاست که کاری مانند دستیار تخصصی پزشک است، در خصوص بازار کار داروسازی بالینی باید بگم که بعد از فارغ التحصیلی در بیمارستان ها و کلینیک ها بعنوان داروساز بالینی مشغول بکار میشن.
داروسازی صنعتی
تولید لوازم بهداشتی و آرایشی، مثل صابون ها، شامپو و لوازم آرایشی بر عهده ی این متخصصین هست. در خصوص بازار کار داروسازی صنعتی باید بگم که بعد از اتمام تحصیل میتونن در شرکت های بهداشتی، یا آرایشی مشغول به کار شن.
۳- به نظر شما چه دانشگاه هایی در زمینه ی ارائه و معرفی رشته داروسازی پیشرو هستن و چرا این دانشگاه ها بهترین شدند؟
از نظر علمی دانشگاه های ایران که به معرفی رشته داروسازی میپردازن دو دسته هستن:
دانشگاه های پژوهش محور و دانشگاه های آموزش محور.
- دانشگاه هایی مثل شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی تهران ، پژوهش محورند؛ یعنی اساتید بیشتر از چیزی که اموزش میدن در پایان ترم از دانشجو ها میخوان، درواقع خواستار قدرت تحلیل بالا از دانشجو ها هستن و اونها باید از طریق پژوهش و جست و جو علم خودشون رو بروز کنن تا بتونن در این دانشگاه ها موفق بشن.
- دانشگاه هایی مثل دانشگاه مازندران، آموزش محور هستن. در این نوع دانشگاه ها تنها دروسی که در کتاب ها مطرح شده به دانشجوها درس داده میشه و تنها به مطالب تدریس شده در سر کلاس اهمیت میدن.
- از نظر من دانشگاه های تهران و مازندران بهترین هستن و چون من در بقیه دانشگاه ها حضور نداشتم از مابقی اونها اطلاعات کاملی ندارم.
برای رسیدن به دانشگاههای معتبر ایران در رشته های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی مثل دانشگاه تهران، شهیدبهشتی و غیره که آقای سجادی معرفیشون کردند، باید تلاش کرد. اگر در درسهای مهمی که در این رشته ها ضرایب بالایی دارد و تاثیری زیادی در رتبه کنکور شما میگذارد ضعیف هستید حتماً تا زمانی که پیش رو دارید سعی کنید ضعف های خود را برطرف کنید.
با کمک یک معلم خصوصی خوب در درس های مهم رشته تجربی اشکالات پایه ای و نقاط ضعف خودتان را رفع کنید و با تمرین و حل سوالات تشریحی و تستی زیاد مطالعه یادگرفته شده را در ذهنتان تثبیت کنید. می توانید از طریق لینک های زیر به معلم های خصوصی درسهای تخصصی رشته تجربی دسترسی پیدا کنید:
۴- درآمد رشته داروسازی و بازار کار داروسازی به چه صورت است؟
تا وقتی که انسان ها با چیزی به اسم بیماری سرو کار دارند هیچوقت بازار کار رشته های درمانی مثل بازار کار داروسازی اشباع نخواهد شد. به طور کل علم پزشکی روز به روز درحال پیشرفت هست و این پیشرفت تنها با تکامل داروها میسر میشه.
البته باید این نکته رو یادآوری کنم که رشته داروسازی این روزها بیشتر به بُعد تجاری رو آورده، شاید علت این اتفاق تعداد ساعات کم کار ورزی در دانشگاه است.
۵- تخصص های داروسازی چه روحیه ای رو میطلبد؟
- شجاع باشه. دروس داروسازی هم مثل دیگر رشته های علوم پزشکی با فیزیولوژیک بدن انسان در ارتباط است و نباید چیزهایی مثل خون بترسند.
- فن بیان خوبی داشته باشه. تمام کار ما حول محور صحبت کردن و ارتباط با مشتری میگذره برخورد با بیمار از جمله وظایفی است که باید به ان دقت زیادی داشته باشیم.
افرادی که ما با آنها تعامل داریم در شرایط روحی عادی نیستن و بیمار بودن آنها یا یکی از نزدیکان اونها باعث زودرنج بودنشون میشه؛ به همین خاطر باید به درستی بتونیم تا با اونها ارتباط برقرار کنیم. - قدرت تحلیل گری بالایی داشته باشه. وقتی کسی به شما مراجعه میکنه باید بتونید که رفتار اون رو تحلیل کنید.
- صبور باشه. یعنی باید بتونه خودش رو در شرایط حاد کنترل کنه به عبارت دیگه، هوش هیجانی داشته باشه.
۶- هر فردی باید قبل از ورود دانشگاه یا در حین تحصیل یک سری مهارت عمومی داشته باشد. به نظر شما این مهارت ها چه چیز هایی هستند؟
- تسلط کامل به زبان انگلیسی داشته باشه.برای افزایش درآمد رشته داروسازی، باید علمشون رو بروز کنند و برای اینکار تکیه به یک مرجع کافی نیست و باید مراجع انگلیسی هم بخونن.
- در هر شغلی به مهارت های کامپیوتری مثل ICDL و یا Office نیاز هست و داروسازی هم از این قاعده مستثنی نیست. بعضی از داروخانه ها به نسخه های الکترونیکی رو اوردن و برای کار در این داروخانه ها باید هوش تکنولوژی داشته باشن.
۷- چقدر امکان کارآفرینی و ایجاد کسب و کار و افزایش درآمد رشته داروسازی وجود دارد؟
اگر منظور از کارآفرینی، شغل های استارتاپی هست، اصلا امکان این کار وجود نداره و از نظر وزارت بهداشت هم امری غیرقانونی است.
اما در مورد ایجاد کسب و کار و ایجاد شغل، اگر فرد سرمایه بالایی داشته باشه میتونه داروخانه یا شرکت های واردات و صادرات دارویی رو تاسیس کنه.اما همونطور که گفتم نیاز به سرمایه اولیه هنگفت داره و اینکار برای فارغ التحصیل ها شاید کمی مشکل باشه.
۸- با توجه به شرایط بازار کار و نحوه معرفی داروسازی به بچه ها، شما پیشنهاد میکنید که در حین کار تحصیل کنند؟
در رشته های علوم پایه و پزشکی، دوره های کارآموزی قرار داده شده تا بتونن با محیط های کاری بیشتر آشنا بشن؛ پس به همین ترتیب کار در حین تحصیل در حد یک پیشنهاد باقی نمیمونه و جزء واجبات در دوران تحصیل رشته داروسازی هست. همچنین، در دروس دانشگاهی یک سری واحد های عملی وجود داره که باید در محیط های داروخانه ای مشغول بکار بشن و همین دوره ها برای آشنایی بچه ها با محیط کار به نظر کافی است.
توصیه استادبانک به دانش آموزان عزیز کنکوری
با توجه به مصاحبهای که با آقای سجادی عزیز شد، متوجه شدیم که باید برای رسیدن به موفقیت در هر رشته ای مسیر مشخصی را طی کنیم. که این مسیر شامل تلاش و کوشش برای گرفتن رتبه در کنکور، یک انتخاب موفق براساس رعایت نکات مهم آن و در نهایت بالا بردن مهارتمان در رشتهای که میخواهیم قبول شویم.
کار سخت و دشواری نیست اما هر کدام از این مراحل طی کردن مسیر موفقیت نیاز به صبوری و پشتکار دارد. نیاز دارد در این مسیرها ضعف های مهمی که دست و پای شما را بسته است شناسایی شود، با کمک یک فرد ماهر این ضعفها رفع شود. با یک برنامه ریزی دقیق تمرین و تکرار نیاز است تا به آن رشته و رتبه ای که هدفتان است برسید.
حتماً در این مسیر مجله استادبانک را دنبال کنید. چون تمام محتواهای مرتبط با کنکور مثل راهنمای انتخاب رشته، دفترچه انتخاب رشته کنکور، مسائل مربوط به حباب رتبه ها و همچنین معرفی رشته های دانشگاهی مثل معرفی رشته پزشکی، معرفی رشته دندان پزشکی و … را منتشر کرده است.
اگر در این مسیر موفقیت نیاز به یک سری خدمات آموزشی مثل داشتن یک معلم خصوصی خوب دارید یا حتی راهنمای در مورد نحوه انتخاب رشته کنکور میتوانید یا وارد سایت تدریس خصوصی استادبانک شوید یا با شماره 02191005343 جهت مشاوره تماس بگیرید.

داروسازی رشته تاپ زیرگروه 2 تجربیست
اما از لحاظ اشتغال در هاله ای از ابهام قرار داره
مجوز داروخونه که اصلا و ابدا برای فارغ عادی بدن
در وضیعت الان کشور هم شرکت دارویی چندانی با جذب قوی وجود نداره و در صورت جذب هم درامد از این منبع قابل قیاس با درامد صاحب داروخونه نیست
همچنین داروسازی رشته ایست که به مراتب از دندانپزشک دروس سنگینی داره ولی میدونیم که به همون انداره فیدبک نداره!
مفید بود
یعنی ما از اینده کاری مطمئن باشیم
6یا7 سال درس بخونیم انوقت نکنه بیکار بمونیم?