معرفی رشته صنایع – بررسی بازار کار رشته مهندسی صنایع در مصاحبه با امیرحسین کاظمی صبور

رشته مهندسی صنایع یکی از زیر شاخه های مهندسی است که به کمک علوم مختلف مانند مهندسی،ریاضیات،اقتصاد و مدیریت کارایی دستگاها را در سازمان های مختلف ارتقا دهد. این رشته در ایران بسیار محبوب است و هر ساله افراد زیادی به تحصیل در این رشته می پردازند. ما در مجله استادبانک تصمیم گرفتیم تا به معرفی رشته صنایع بپردازیم.
در این مطلب و در مصاحبه با جناب امیرحسین کاظمی صبور (از اساتید استادبانک) به موضوعاتی مثل درآمد مهندسی صنایع، معرفی رشته صنایع، بازار کار مهندسی صنایع، گرایش های مهندسی صنایع، کار مهندسی صنایع در بانک، کاربرد مهندسی صنایع در بیمارستان یا پاسخ به سوالاتی مثل رشته مهندسی صنایع چیست؟ میپردازیم.
مقدمه مصاحبه:
مهندسی صنایع از رشته های دانشگاهی ریاضی است که از رشته های ریاضی میتوان به آن وارد شد. هدف ما از معرفی مهندسی صنایع آشنا شدن بیشتر شما با این رشته است. به همین رو ما تصمیم گرفتیم تا با مصاحبه با یکی از فارغ التحصیلان و دانشجویان موفق در این رشته اطلاعات لازم را برای ارائه و نشر آن به داوطلبین در خصوص انتخاب رشته کنکور موفق ارائه دهیم.
به خاطر داشته باشید که انتخاب رشته ریاضی نیازمند وجود اطلاع دقیق از تمامی رشته ها است.
در ادامه مطلب مربوط به معرفی رشته صنایع خواهیم خواند:
- رشته مهندسی صنایع چیست؟
- بازار کار مهندسی صنایع چطور است؟
- درامد مهندسی صنایع چطور است؟
- مهندسی صنایع با مهندسی صنایع غذایی چه تفاوتی دارد؟
گفتگو با امیرحسین کاظمی صبور راجع به رشته مهندسی صنایع و بازار کار آن
۱. لطفاً خودتون رو به ما معرفی کنید و بهمون بگید که چطور با رشته مهندسی صنایع آشنا شدید.
امیرحسین کاظمی صبور هستم.دانشجوی ارشد رشته مهندسی صنایع، در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی.
دوره کارشناسی هم مشغول تحصیل در همین رشته بودم. دوره دبیرستان رشته ام ریاضی بود، که با توضیحات معلم هایم به این رشته علاقه مند شدم. بعد از کنکور هم با مشورت گرفتن از معلم ها و مشاورها معرفی مهندسی صنایع برای تکمیل شد و تصمیم گرفتم که رشته مهندسی صنایع رو در لیست رشته های اولویت هایم قرار بدم و همین رشته رو در دانشگاه خواجه نصیر قبول شدم.
بچهها دقت کنید که آقای کاظمی هم با مشورت معلم ها و اساتید خود و با توجه به علاقهای که داشتند رشته مهندسی صنایع را انتخاب کردند. پس حتماً در زمان انتخاب رشته در وهله اول، به علاقهای که در این درس دارید توجه کنید و در مرحله بعدی به بازار کار و شرایط این رشته در ایران. میتوانید با کلیک روی گزینه راهنمای انتخاب رشته کنکور ریاضی ۱۴۰۰ راجع به نکات انتخاب رشته کنکور بیشتر بدانید و مطالعه کنید.
۲. لطفاً ما رو با گرایشهای مهندسی صنایع و بازار کار مهندسی صنایع بیشتر آشنا کنید.
رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی زیر شاخه و گرایشی نداره و از دوره ی کارشناسی ارشد به چندین گرایش تقسیم میشه. یکی از پر طرفدار ترین گرایش های مهندسی صنایع زیر شاخهی بهینه سازی سیستم ها هست.
اما اگر بخوام که گرایش های مهندسی صنایع و همچنین رشته هایی که در بازار کار مهندسی صنایع حرفی برای گفتن دارن رو مثال بزنم میشه از این گرایش ها یاد کرد:
گرایش بهینه سازی سیستم ها
دانشجو های مهندسی صنایع با انتخاب این گرایش به برنامه ریزی پروژه های مختلف ، مدل سازی، رسیدگی به مشکل ها و ارائه مناسب ترین الگو ها برای رفع اونها، بهینه سازی ماشین آلات و نیرو های انسانی و مواد میپردازن
گرایش سیستم های اقتصادی-اجتماعی
هدف از این گرایش و بازار کار مهندسی صنایع، به هماهنگ سازی افرادی که در تعلیم و تحقیق در زمینه برنامه ریزی و طرح سیستم های مختلف مورد نیاز جامعه (در ابعاد مختلف منطقه، یا کشور) هستن میپردازه.
گرایش صنایع گرایش مالی
این زیر شاخه بیشتر با بورس و ساختار های مالی سر و کار دارد. گرایش مالی یکی از گرایش های مهندسی صنایع هست که به مدیریت مالی شباهت زیادی داره. به همین رو خیلی از بچه ها از ما گاهی سوال هایی مثل: کاربرد مهندسی صنایع در بیمارستان، بازار کار مهندسی صنایع در بانک و یا کار مهندسی صنایع در بانک میپرسن که من همیشه یک جواب به اون ها میدم.
این موارد مهم ترین گرایش های مهندسی صنایع بود،اما گرایش های دیگه ای هم هست:
- تولید صنعتی
- برنامه ریزی و تحلیل سیستم ها
- تکنولوژی صنعتی
- ایمنی
به طور کلی رشته مهندسی صنایع، شباهت زیادی به رشته های مدیریتی داره. در واقع رشته ای میانی هست که مابقی رشته ها کاملا بهش ارتباط دارن. به همین ترتیب کسی که مهندسی صنایع رو انتخاب میکنه، به واسطه ی شباهت رشته اش به مدیریت میتونه در بانک و بیمارستان هم فعالیت داشته باشه.
۳. بهترین دانشگاه مهندسی صنایع ایران کدام است؟
بهترین دانشگاه مهندسی صنایع ایران برای رشته مهندسی صنایع و گرایش های مهندسی صنایع، دانشگاه های صنعتی شریف، تهران، امیرکبیر و علم و صنعت هستن که در این رشته به خوبی عمل میکنن. باید این نکته رو هم بگم که در چند سال اخیر رتبه قبولی در این رشته در این دانشگاه ها به زیر ۱۵۰۰ رسیده است. درکل مهندسی صنایع این روزها خیلی پرطرفدار شده و داوطلبان زیادی به سمت این رشته جذب میشن.
منطقه ۱
- دانشگاه تفرش: 14876
- دانشگاه بوعلی سینا: 19323
- دانشگاه تربت حیدریه: 24423
منطقه ۲
- دانشگاه صنعتی ارومیه: 13060
- دانشگاه صنعتی بیرجند: 20964
- دانشگاه میبد: 12890
- دانشگاه تفرش: 13195
- دانشگاه هرمزگان: 14830
- دانشگاه قوچان: 19405
منطقه ۳
- دانشگاه بجنورد: 8483
- دانشگاه سیستان و بلوچستان: 8552
- مجتمع آموزشی اسفراین: 17134
- دانشگاه کردستان: 8900
۴. فردی که سراغ مهندسی صنایع میرود باید چه روحیهای رو داشته باشد؟
قبل تر هم گفته بودم که مهندسی صنایع شباهت بی نظیری به رشته های مدیریتی داره. به همین ترتیب باید روحیه مدیریتی هم داشته باشه. اما روحیه های فردی که باید در زندگی و در بازار کار مهندسی صنایع داشته باشن شامل:
- روحیه انجام کار تیمی. چون مهندسی صنایع بیشتر با افراد و گروه ها سرکار داره، فرد باید که روحیه کار تیمی رو داشته باشه.
- مدیر باشه. مهندس صنایع در واقع کار مدیریت و هماهنگی افراد رو در جاهای مختلف کارخانه و شرکت برعهده داره، پس از اصلی ترین روحیه ها مورد نیاز یک مهندس صنایع همین روحیه ی مدیریتی هست.
- مسئولیت پذیر باشه. مسئولیت پذیری روحیه ای هست که همه ی افراد در همه ی رشته ها باید داشته باشن و مهندسی صنایع هم از این قاعده مستثنی نیست.
- نکته مهمی باید به داوطلبین بگم این هست که برای موفقیت در بازار کار مهندسی صنایع و افزایش درامد مهندسی صنایع لزومی نداره که این روحیه ها رو به طور مادرزادی داشته باشن ، بلکه با علاقه و پشتکار برای تقویت مهارت های فردی و عمومی مورد نیاز در رشته مهندسی صنایع هم میتونن که موفق بشن.
۵. درآمد مهندسی صنایع و بازار کار مهندسی صنایع چطور است؟
اکثر داوطلبین از من در مورد درامد مهندسی صنایع میپرسن، در مورد بازار کار مهندسی صنایع باید بگم که اکثر فارغ التحصیل های این رشته به سراغ زمینه ی کنترل پروژه میرن. اکثر فارغ التحصیل های مهندسی صنایع در محیط های کارخانه ای و شرکتی فعالیت دارند. همچنین نگهداری تعمیرات، کنترل موجودی، کنترل کیفیت از جمله کاره هایی است که در کارخانه ها و شرکت ها شدیدا به یک مهندس صنایع نیاز دارن.
در خصوص درآمد مهندسی صنایع هم، باید بگم که دارمد زایی در هر رشته ای به خلاقیت فرد در رشته بستگی داره. درآمد مهندسی صنایع متوسط رو به بالا هست که در صورت خلاقیت و علاقه ی فرد به درامد خیلی بالا هم میرسه.
شغل های مهندسی صنعتی تعداد خیلی زیادی دارن اما مهم ترین اونها در زیر برای شما درج شده:
- مدیریت تولید
- مدیریت پروژه
- مدیریت مهندسی
- مهندسی لجستیک
- سیستم های تولیدی
- مهندسی مالی
- مهندسی ارزش
- طراحی فرایند و ساختار های سازمانی
شما به طور میانگین می توانید درآمدی بین 5 میلیون تا 9 میلیون تومان در شهر های بزرگ داشته باشید.
۶. به نظر شما امکان کارآفرینی در مهندسی صنایع وجود دارد؟
بله، تمامی استارت آپ های دانشگاهی از بچه های فارغ التحصیل مهندسی صنایع استفاد میکنند. همانطور که گفتم بخاطر ارتباط رشته ی مهندسی صنایع با مدیریت، زمینه کارافرینی برای این رشته بسیار مهیا هست.
به جرات میتونم بگم که ۶۰ الی ۷۰ درصد بچه های مهندسی صنایع در کار های استارت آپی شرکت دارن. علت این حضور پررنگ ایده پردازی و خلاقیت زیاد محصلان و فارغ التحصیل های این رشته هست.
۷. مهارت های عمومی در مهندسی صنایع چه چیزهایی هستند؟
فن بیان از مهارت هایی هست که هر فردی که رشته هایی در سبک مدیریت یا تعامل با افراد قرار داره، باید داشته باشه. همچنین هر فردی که وارد هر رشته ای که علاقه داره میشه (چه همین مهندسی صنایع، چه رشته مهندسی مکانیک و چه مهندسی صنایع غذایی) باید با نرم افزار های کاربردی اون در بازار کار هم آشنایی داشته باشه.
مثلا در همین رشته مهندسی صنایع نرم افزار هایی مثل: MSC و یا مهم ترین نرم افزار مهندسی تحت عنوان متلب، بلد بودنش کمک زیادی برای افزایش درامد مهندسی صنایع میکنه.
۸. شما کار کردن در حین تحصیل مهندسی صنایع رو پیشنهاد میدهید؟
بله برای معرفی مهندسی صنایع به طور کامل تر و تخصصی تر از محیط دانشگاهی به دانشجو ها، حتما کار به صورت نیمه وقت رو که به تحصیلشون هم آسیبی نزنه پیشنهاد میشه. بچه ها با کار کردن در حین تحصیل میتونن مهارت های تخصصی و عمومی شون رو افزایش بدن.
۹. سؤال آخر، چقدر فرصت مهاجرت در رشته مهندسی صنایع وجود دارد؟
مهاجرت چه در مهندسی صنایع و چه در رشته های دیگر وابسته به یک اصولی هست که اگر همه اون رو رعایت کنن، اصلا کار دشواری نیست.
- اولین قاعده برای مهاجرت تحصیلی، داشتن رزومه ای قوی و خوب هست.
- دومین نکته داشتن مقالات و شرکت در همایش های مختلف است. در واقع مقاله، به داشتن رزومه ای پر بار تر کمک محسوسی میکنه.
- در این رشته کشورهای اروپایی و کشور های امریکایی گزینه های خوبی برای مهاجرت در رشته مهندسی صنایع هستن.
توصیه آخر استادبانک راجع به رشته مهندسی صنایع
برای قبولی در هر رشتهای بخصوص رشتههای ریاضی و فیزیک پایه قوی لازم است. یعنی شما اگر برهردلیلی خواهان شرکت در کنکور ۱۴۰۱ هستید و پایه ضعیفی دارید حتماً از معلم خصوصی برای رفع مشکلات درسیتان استفاده کنید.
چون تجربه سالها خدمت در حوزه تدریس خصوصی این گفته را ثابت کرده است که بهینه ترین و موثرترین و سریعترین روش حل مشکلات درسی و رفع مشکلات پایهای دانش آموزان کمک از معلم خصوصی است.
اگر هم تمایل دارید همین امسال با هر رتبهای که کسب کردید در انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ شرکت کنید، دقت کنید که تمام نکات مهم راهنمای انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ را بخوبی مطالعه کنید تا شانس خود را برای قبولی در رشتهای که میخواهید از دست ندهید.
برای درخواست معلم خصوصی یا حتی مشاوره از اساتید تدریس خصوصی استادبانک میتوانید یا وارد صفحه تدریس خصوصی استادبانک شوید یا با شماره تماس 02191005343 برای راهنمایی و مشاوره تماس بگیرید.
در این مقاله به طور کامل درباره مهندسی صنایع صحبت کردیم. این رشته در ایران و خارج بازار بسیار خوبی دارد. اگر علاقه مند به تحصیل در این رشته هستید شرایط خوبی برای شما فراهم است.
آیا علاقه مند به تحصیل در این رشته هستید؟ چه برنامه ای برای قبولی در رشته مهندسی صنایع دارید؟
کدام گرایش مهندسی صنایع از همه بهتر است؟
این رشته گرایش های زیادی دارد،هر فرد ممکن است گرایش متفاوتی را انتخاب کند.در این رابطه پیشنهاد میکنیم مقاله را کامل بخوانید
درآمد مهندس صنایع چقدر است؟
در شهر های بزرگ به طور میانگین بین ۵ تا ۹ میلیون تومان
بازار کار رشته مهندسی چگونه است؟
بازار کار این رشته چه در ایران و چه در خارج از کشور در شرایط مطلوبی قرار دارد

آقا بدرد نمیخوره نیاین توش
خودم 3 سال بیکارم
من در مهندسی صنایع درآمد دارم. من فارغ التحصیل این رشته هستم. در یک کارگزاری کار میکنم.
سلام
فقط از ریاضی میشه رفت؟:تو این رشته