معرفی رشته های ریاضی

رشته مهندسی عمران چیست و بازار کار آن به چه صورت است؟

استادبانک نویسنده
1938 0
25 خرداد 1398
معرفی کامل رشته عمران به همراه شرایط ورود به رشته عمران در مجله استادبانک

در این مقاله از مجله استادبانک به طور کامل درباره رشته مهندسی عمران صحبت کردیم. شاید انتخاب رشته در این مورد کمی سخت باشد، بر همین اساس ما تصمیم گرفته‌ایم تا اطلاعات کاملی در این باره به شما ارائه کنیم.

در این مقاله و در مصاحبه با آقای حسین بهادر (دانشجو دکتری عمران در دانشگاه صنعتی شریف) در مورد مباحثی مثل معرفی مهندسی عمران، بازار کار مهندسی عمران، درآمد مهندسی عمران، بازار کار رشته عمران برای خانم ها، گرایش های مهندسی عمران، شرایط ورود به رشته عمران و  همچنین به شغل مهندسی عمران صحبت خواهیم کرد.

مقدمه مصاحبه:

یکی از محبوب ترین رشته‌هایی که در سال های اخیر داوطلبین رشته های ریاضی به سمت آن کشش بیشتری پیدا کرده اند همین رشته مهندسی عمران از رشته های دانشگاهی ریاضی است.

شاید تعداد زیادی از داوطلبین تنها عمران را باساخت سازه های ساختمانی می‌شناسند و فکر می‌کنند که مهندسین عمران،تنها در حوزه های ساختمانی و ساخت و ساز فعالیت دارند.

در ادامه معرفی مهندسی عمران مباحث ذکر شده را خواهیم خواند:

  • شرایط ورود به رشته عمران به چه صورت است؟
  • شغل مهندسی عمران و بازار کار رشته عمران برای خانم ها مناسب است؟
  • گرایش های مهندسی عمران چیست و درآمد مهندسی عمران در کدام گرایش بالاتر است؟

 معرفی مهندسی عمران - مصاحبه با حسین بهادر

۱. لطفا خودتون رو به طور کامل معرفی کنید و از نحوه‌ی آشنایی‌تون با رشته مهندسی عمران برامون بگید.

حسین بهادر هستم فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران گرایش زلزله. درحال حاضر نیز مشغول تحصیل در مقطع دکتری همین رشته در دانشگاه شریف هستم.

من هم مثل بقیه بچه های دبیرستانی با معرفی معلم ها و تعریف اطرافیان و همچنین علاقه به حوزه ی ساخت و ساز و ساختمان تصمیم گرفتم تا این رشته رو به عنوان رشته دانشگاهی در دوران تحصیل انتخاب کنم.

متاسفانه ما در دوره دبیرستان از رشته های دانشگاهی و نحوه درست انتخاب رشته ریاضی اطلاع زیادی نداریم و براساس تصورات شخصیمون در یک رشته میذاریم.

دوستان عزیز این نکته را فراموش نکنید که در قدم اول در انتخاب رشته کنکور توجه به علائق و ذوق‌تان نسبت به رشته های انتخابی‌تان است. حتماً میزان سواد و اطلاعات‌تان را درباره نحوه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ و انتخاب رشته کنکور ریاضی ۱۴۰۰ بالا ببرید تا با درکی بالا انتخاب رشته اقدام کنید.

۲. به نظر شما چه دانشگاه هایی در زمینه ی ارائه و معرفی مهندسی عمران پیشرو هستند و چرا این دانشگاه ها بهترین شدند؟

از اونجایی که عمران تقریباً حدود ۱۵ گرایش داره، نمیشه گفت که به طور کل یک دانشگاه حتماً در تمامی گرایش های این رشته و معرفی مهندسی عمران به خوبی عمل میکنه.

اما اگر به طور کل بخواهیم به صورت تئوریک و آکادمیک به این موضوع نگاه کنیم، بهترین دانشگاه در کل ایران که به معرفی مهندسی عمران میپردازد، دانشگاه صنعتی شریف است. در جایگاه دوم نیز دانشگاه پلی تکنیک تهران قرار میگیرد.

از دو نظر این دانشگاه‌ها بهترین هستند. به زبان ساده‌تر بگم اساتید این دانشگاه‌ها تقریباً غربال شده و در یک کلام برترین‌ های ایران در آنجا قرار دارند. همچنین بیشتر دانشجوهای این دانشگاه‌ها افراد با پشتکار و اطلاعات خوب هستند که همین موضوع از دلایل بالا رفتن رتبه دانشگاه ها می‌شود.

به نظرم در بین دانشگاه های آزاد هم میشه گفت که دانشگاه تهران جنوب حرفی برای گفتن داره. تا جایی که من اطلاع دارم بعضی از اساتید دانشگاه تهران در این دانشگاه تدریس می‌کنند و همین باعث میشه که دانشجوهای خوبی تربیت شوند. همچنین دانشگاه علوم تحقیقات فعالیت خوبی در معرفی مهندسی عمران داره.

۳. امکانش است که گرایش های مهندسی عمران کارشناسی رو به ما معرفی کنید؟

به طور کلی گرایش های مهندسی عمران به 5 دسته تقسیم میشه.

  • یک سری گرایش ها سازه ای وجود داره که مربوط ساخت و ساز میشه. اکثر بچه ها علاقه دارن تا وارد گرایش های مربوط به سازه شوند.  ملموس ترین چیزی که در رشته عمران برای دانشجو ها حس می‌شود همین گرایش های مربوط به سازه های ساختمانی است.

این دسته بندی شامل گرایش های زیر می‌باشد:

  • گرایش سازه؛ گرایش زلزله؛ گرایش سازه ها دریایی؛ سازه های هیدرولیکی
  • یک سری گرایش ها مربوط به راه هستند به راه سازی و مدیریت حمل و نقل مربوط است.
  • یک گرایش هم مربوط به خاک و بیوتکنیک است.
  • گرایش دیگر هم بحث مدیریتی، مثل مدیریت ساخت است.
  • گرایش محیط زیست

گرایش هایی مثل سازه، زلزله و گرایش های مدیریتی در حال حاضر از جمله رشته‌هایی هستند که این روز ها در بازار کار مهندسی عمران حرفی برای ارائه دارند.

مهم ترین گرایش های این رشته هم شامل موراد زیر می‌شود:

  • عمران
  • آب و فاضلاب
  • راه
  • ساختمان
  • آب و سد سازی
  • راه و ساختمان
  • نفت
  • ترافیک
  • خط لوله
  • سازه

معرفی مهندسی عمران - از نمونه های گرایش های مهندسی عمران گرایش سازه است

۴. بازار کار رشته عمران برای خانم ها مناسب است؟

کلیه رشته های مهندسی علی الخصوص بازار کار رشته عمران برای خانم ها به دو دسته مناسب روحیه زنان و نامناسب برای روحیه زنان تقسیم می‌شود.

البته باز هم این نکته فراموش نشه که هر کدام از این گرایش ها متناسب با روحیه فرد متفاوت است، مثلاً من خودم کار آموز خانمی داشتم که در کارهای اجرایی خیلی بازدهی بهتر و  بالاتری نسبت به کارآموز های آقا داشت.

اما بطور کلی گرایش های طراحی سازه و گرایش های مدیریتی مثل مدیریت منابع آب یا مدیریت ساخت چون کمتر با محیط های اجرایی درگیر هستند محیط‌های کاری مناسب تری برای خانم‌ها است.

گرایش‌هایی مثل گرایش راه و گرایش سازه که قسمت‌های اجرایی آن بیشتر است شاید کمتر خانمی در این نوع محیط‌های کاری احساس راحتی داشته باشد.

به طور کل، اگر بخواهم رو راست باشم، خیلی به خانم‌ها پیشنهاد نمیکنم که در گرایش های اجرایی مهندسی عمران فعالیت داشته باشند و ادامه تحصیل دهند. اما اگر معرفی مهندسی عمران به وضوح برای آنها توضیح داده شود، هیچ ممانعتی برای موفقیت آنها وجود ندارد.

۵. با توجه به شرایط بازار کار مهندسی عمران و نحوه معرفی مهندسی عمران به بچه ها، شما پیشنهاد می‌کنید که در حین کار تحصیل بکنند؟

اگر بخوان که در بازار کار مهندسی عمران موفق بشن و همچنین درآمد مهندسی عمران در آینده براشون عددی معقول بشه، باید که حتماً سابقه کار و تجربه داشته باشند.

البته این نکته فراموش نشه که  برای عده‌ای در بعضی مواقع این کار نتیجه ی مثبت داره و در بعضی جاها نیز نتیجه ی برعکس می‌دهد. چون در دانشگاه و دوره های آکادمیک بیشتر معرفی مهندسی عمران به صورت تئوری مطرح می‌شود.

بهتر است که از همون ترم‌های چهار و پنج به صورت نیمه وقت وارد بازار کار مهندسی عمران شوند و کسب تجربه کنند. همچنین این کار باعث میشه که دانشجویان علاقه خودشون رو در زمینه های کاری مختلف پیدا کنند.

معرفی مهندسی عمران - کار کردن حین تحصیل در رشته عمران

۶. گرایش های مهندسی عمران چه روحیه ای رو میطلبد؟

  • خلاق باشه. چون زمانی که از دانشگاه فارغ التحصیل می‌شوند، یک سری اطلاعات و دانش‌های تئوری دارند که باید بتوانند با خلاقیت آن‌ها رو عملی کنند. همچنین خیلی از نکات شاید در دوران تحصیل ذکر نشه و در بازار کار مجبور شود با ایده پردازی آن‌ها رو به واقعیت تبدیل کنند.
  • انرژی و پشتکار بالایی داشته باشند. چون اینکار انرژی‌بر است.
  • روحیه بازاریابی داشته باشد. در هر رشته‌ای که وارد می‌شویم یک قسمتی بازاریابی وجود دارد. منظور از از بازاریابی، قانع کردن، جذب و نگهداری از ‌رجوعی است که به ما مراجعه می‌شود. حتی در پست های مدیریتی هم نیاز به روحیه بازاریابی است.
  • هوش هیجانی تقریباً نیاز هست. یعنی بهتر است که بعضی جاها بتونن هیجان خودشون رو کنترل کنند. اما بعضی جاها کنترل نکردن این هیجانات شاید نتیجه بهتری داشته باشد.

۷. هر فردی باید  قبل از ورود دانشگاه یا در حین تحصیل یک سری مهارت عمومی داشته باشد. به نظر شما این مهارت ها چه چیز هایی هستند؟

  • در رشته مهندسی عمران یک سری نرم افزار وجود دارد که در دانشگاه ها  و در طی معرفی مهندسی عمران به دانشجوها تدریس نمیشود. به همین دلیل دانشجوها باید موازی با دوران تحصیلشون نرم افزار های تخصصی رو یاد بگیرن.
  • تا زمانی که بچه ها نخوان که به خارج از کشور مهاجرت کنن، زبان انگلیسی زیاد نمیشه، دلیل این موضوع هم ترجمه تمامی کتاب های مرجع به زبان فارسی است. من فکر میکنم بچه ها حتی بدون زبان انگلیسی هم میتونن تا مقطع دکترا ادامه تحصیل بدن.

۸. چقدر امکان مهاجرت در رشته مهندسی عمران وجود دارد؟

اگر شما تنها بخواهید که در یک دانشگاه خوب خارجی، بدون توجه به هزینه‌های آن تحصیل کنید، راه مهاجرت به راحتی در یکی از کشور های کانادا، استرالیا و حتی کشور های آمریکایی باز است.

اما اگر به دنبال اپلای با هزینه های پایین‌تر هستید دو پارامتر مهم نیاز هست: اول اینکه معدل بالایی داشته باشید و در دانشگاه خوبی تحصیل کرده باشید؛ دومین پارامتر که مهم‌ترین هم است، داشتن مدرک زبان یا نمره آیلتس بالا بوده که خیلی مهم است.

از آنجایی که بازار کار مهندسی عمران و اکثر رشته های مهندسی در کشورمون اشباع شده، مهاجرت کردن در این رشته بسیار پیشنهاد می‌شود و به قطع یقین بچه ها موفق‌تر می‌شوند.

گرایشی مثل محیط زیست، در ایران بسیار مظلوم واقع شده است و معمولاً آخرین گرایشی که بچه ها برای انتخاب رشته به سراغش میروند همین گرایش محیط زیست است.

اما من به بچه ها پیشنهاد می‌کنم که اگر قصد مهاجرت دارن این گرایش بیشترین داوطلب رو در کشور‌های خارجی داره و به راحتی با داشتن شرایطی که بالاتر ذکر کردم میتوانند اپلای کنند و بسیار هم موفق شوند.

البته همانطور که گفتیم باید علاقه و ذوق در رشته مهندسی عمران و سایر رشته‌ها وجود داشته باشد. شرط موفقیت در هر رشته‌ای در وهله‌ی اول داشتن علاقه است. در محتوا انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ راجع به این قضیه مفصل صحبت کرده‌ایم.

شما اگر دانش آموز یا پشت کنکوری هستید و به یک رشته خاص بشدت علاقمند هستید، لازمش این است که زیرگروه‌ها درسی‌ایی که تاثیری زیادی در قبولی آن رشته دارد را بخوبی یاد بگیرید و اشکالات پایه‌ای خودتان را رفع کنید.

معلم خصوصی همواره یکی از بهترین روش‌ها برای رسیدن به تسلط کامل در درس‌هایی است که در آن بشدت ضعیف هستید و نیاز دارید تا زمان کنکور به تسلط مناسبی برسید. بنابراین اگر این نیاز را برای قبولی در رشته مهندسی عمران یا سایر رشته‌ های دانشگاهی حس کردید، حتماً از یک معلم خصوصی خوب کمک بگیرید.

باهم به ادامه مصاحبه‌مان با آقای حسین بهادر از دانشجویان موفق دانشگاه صنعتی شریف بپردازیم.

۹. درآمد فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران چقدر است؟

درآمد فارغ التحصیلان این رشته بین ۵ تا ۱۰ میلیون تومان در ماه متغییر است.

۱۰. رتبه لازم برای قبولی در رشته مهندسی عمران چیست؟

منطقه ۱

  • دانشگاه فسا- 20135
  • دانشگاه تربت حیدریه- 24787
  • مجتمع آموزشی عالی بم- 29762
  • مجتمع آموزشی عالی گناباد- 27337

منطقه ۲

  • دانشگاه بیرجند- 19799
  • دانشگاه زابل- 27674
  • مجتمع آموزشی بم- 29122
  • دانشگاه مراغه- 21530

منطقه ۳

  • د انشگاه صنعتی بیرجند- 1234
  • دانشگاه بناب- 12580
  • دانشگاه جیرفت- 15679
  • مجتمع آموزشی بم- 18527
  • دانشگاه ارومیه- 13388

۱۰. توصیه آخر شما راجع به رشته مهندسی عمران چیست؟

اگر وارد این رشته شدید و امکانش رو داشتید، حتماً مهاجرت کنید چون این رشته به طور کامل اشباع شده و تنها میتوانید با مهاجرت و ادامه تحصیل در کشور‌های دیگر موفق شوید و درآمد مهندسی عمران‌تان به عدد قابل قبولی برسد.

البته که در ایران هم اگر علاقه داشته باشید و در کنارش پشتکار می‌توانید تا حد قابل قبولی موفق شوید و زندگی تا حدی موفقی را داشته باشید.

توصیه‌های استادبانک در خصوص انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰

نکته مهم راجع به معرفی رشته مهندسی عمران و سایر رشته های کنکور این است که تا زمانی‌که شما یک انتخاب رشته مناسب انجام نداده باشید هرگز نمی‌توانید به رشته‌ای که به آن علاقه دارید دست پیدا کنید.

شرط اول موفقیت در رشته مورد نظرتان انجام یک انتخاب رشته اصولی است. می‌توانید با سرچ عبارت‌های مرتبط با حباب رتبه کنکور ۱۴۰۰، دفترچه انتخاب رشته کنکور ریاضی و سایر دروس به همراه محتواهای مرتبط با نحوه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۰ نکات بسیار مهمی را در زمان انتخاب رشته کنکور بدست بیاورید.

اگر هم به هر دلیلی در زمان انتخاب رشته شک و تردید دارید می‌توانید با کمک مشاورین مجموعه استادبانک از خدمات مشاوره‌ای، خدمات معلم خصوصی و سایر خدمات آموزشی‌اش استفاده کنید. فقط کافیست یا وارد صفحه سایت تدریس خصوصی استادبانک شوید یا با شماره تماس 02191005343 تماس بگیرید.

لیست کامل مصاحبه ها

مهم ترین گرایش های مهندسی عمران کدام است؟

هر فرد با توجه به علاقه خود می تواند یکی از گرایش های این رشته را انتخاب کند

درآمد مهندس عمران چقدر است؟

بین 5 تا 9 میلیون تومان در ماه که البته با توجه به گرایش های مختلف متفاوت است