انتخاب رشته کنکور تجربیمعرفی رشته های تجربی

بازار کار شیمی – معرفی رشته شیمی در مصاحبه با حمیده احمدی

استادبانک نویسنده
19920 60
25 آذر 1400

در این مطلب و در مصاحبه باخانم حمیده احمدی ( رتبه 21 کنکور دکتری) در خصوص موضوعاتی مثل بازار کار شیمی ، معرفی رشته شیمی  ، درامد شیمی ، معرفی و بازار کار رشته شیمی کاربردی و  همچنین تفاوت شیمی محض و کاربردی از رشته های دانشگاهی تجربی به صحبت پرداخته ایم.

بازار کار شیمی در هاله ای از ابهامات است. عده‌ای میگویند که بازار کار شیمی خوب نیست و بعضی‌ها  همواره از آینده شغلی رشته شیمی کاربردی ، درامد شیمی کاربردی در ایران  و درامد رشته شیمی محض تمجید می‌کنند.

ما طی ترتیب مصاحبه‌ای باخانم حمیده احمدی (رتبه 21 کنکور دکتری)  تصمیم داریم تا این ابهامات را برای افرادی که قصد انتخاب رشته دارند رفع کنیم و به‌صورت درست و کاربردی به معرفی رشته شیمی و توضیح بازار کار شیمی بپردازیم.

در طی این مصاحبه با مباحث زیر آشنا می‌شوید:

  • معرفی و بازار کار رشته شیمی کاربردی چطور است؟
  • شاخه‌ های رشته شیمی چه چیزهایی هستند؟
  • تفاوت شیمی محض و کاربردی چیست؟

بازار کار شیمی – معرفی رشته شیمی در مصاحبه با خانم حمیده احمدی (رتبه 21 کنکور دکتری)

بازار کار شیمی - معرفی رشته شیمی -درامد شیمی -معرفی و بازار کار رشته شیمی کاربردی

1- لطفاً خودتون رو به ما معرفی کنید و بگید که چطور با رشته شیمی آشنا شدید؟

سلام من حمیده احمدی، دانشجوی دکتری دانشگاه شهید بهشتی و رتبه 21 دکتری هستم. زمینه‌ی علاقه من به رشته شیمی و جذب شدنم به بازار کار شیمی به دوران دبیرستان بر میگرده. زمانی که مقطع دوم دبیرستان بودم، یکی از معلم‌های شیمی ام باعث شد که به آن علاقه‌مند‌ شوم. در همون سال در المپیاد شیمی شرکت کردم و رتبه دهم کشوری رو به دست آوردم. همین موضوع و همین علاقه‌ی من باعث شد که این رشته رو تا مقطع دکتری ادامه بدم.

بازار کار شیمی و گرایش های رشته شیمی در مصاحبه با ختنم حمیده احمدی

2- لطفاً ما رو با گرایش‌ های رشته شیمی و بازار کار شیمی بیشتر آشنا کنید.

گرایش‌ های رشته شیمی و شاخه‌ های رشته شیمی در مقطع کارشناسی به دو بخش شیمی محض و شیمی کاربردی تقسیم می‌شود.

بیشترین سؤالی که در مورد گرایش‌ های رشته شیمی در خصوص معرفی رشته شیمی از ما و بقیه استادها پرسیده میشه  این هست که تفاوت شیمی محض و کاربردی چه هست؟ تنها تفاوتی که در دروس رشته شیمی کاربردی با شیمی محض وجود داره، 10 واحد هست و در بازار کار شیمی یا درامد رشته شیمی محض یا کاربردی تفاوتی حس نمیشه.انتخاب رشته کنکور سراسری استادبانک

ما دو رشته‌ مهندسی شیمی و شیمی کاربردی یا محض داریم که معمولاً بچه‌ها تفاوتش رو نمیدونن. یا معرفی رشته شیمی براشون به‌درستی انجام نشده. مهندسی شیمی بیشتر شبیه به رشته‌ مکانیک هست و تنها 20 واحد از دروس شیمی در اون وجود داره.

در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری هم شاخه‌ های رشته شیمی به 4 دسته تقسیم میشه:

شیمی دارویی

این گرایش بیشتر به بررسی ترکیبات دارویی میپردازه، هدف از این گرایش بیشتر کمک درمانی هست و افرادی که این زیرشاخه رو ادامه میدن و وارد بازار کار شیمی دارویی میشن میتونن در مراکز تولید دارو مشغول به کار بشن.

شیمی معدنی

این زیرشاخه از اسمش پیداست، فارغ‌التحصیل‌های رشته زمانی که وارد بازار کار شیمی میشن. باید به تجزیه‌وتحلیل کانی‌ها و مواد معدنی بپردازن.

شیمی آلی

در گرایش رشته شیمی آلی ما درواقع به تحلیل مواد غذایی که میخوریم یا لباسی که می‌پوشیم یاجایی که میشنیم هرچیزی که به موادی که با ما ارتباط داره می‌پردازیم و کسی که وارد این رشته میشه به بررسی مواد آلی با کربن میپردازه.

شیمی تجزیه

در این رشته فرد تو آزمایشگاه به مطالعه‌ی روش‌های جداسازی و شناسایی و بررسی میزان اجزای طبیعی و مصنوعی مواد میپردازه.

شیمی فیزیک

در این زیرشاخه  و ضمن معرفی رشته شیمی فیزیک بچه‌ها به تجزیه‌وتحلیل و ارتباط پدیده‌های طبیعی و واکنش های شیمیایی که در اونها میوفته میپردازن.

معرفی رشته شیمی فیزیک و بازار کار آن

.3- بهترین دانشگاه‌های ایران که شیمی رو ارائه میدن کدوم هست؟

در دانشگاه‌های دولتی تهران به نظر من دانشگاه شهید بهشتی، بهترین دانشکده‌ی ایران رو هم از لحاظ علمی و هم از لحاظ امکاناتی داره. همچنین دانشگاه کاشان هم یکی از دانشگاه های خوب در این رشته عنوان میشه.

4- درامد شیمی و بازار کار شیمی چطور هست؟

یکی از خوبی‌هایی که بازار کار شیمی داره،  کمتر به معرفی و بازار کار رشته شیمی کاربردی و محض و یا درامد شیمی پرداخته شده برای همین بچه هایی که سطح علمی خوبی دارندن حتی در مقطع لیسانس بعد از فارغ‌التحصیل شدن میتونن سریعاً وارد بازار کار شیمی  و حتی کارهایی مثل داروسازی، مواد غذایی ، پتروشیمی ، رنگ و زمینه‌های مختلف بشن. درواقع آینده شغلی رشته شیمی کاربردی و محض روشن هست و بچه‌ها میتونن نسبت بهش خوشبین باشن.

در مقطع دکتری شما میتونید به‌عنوان مشاور در شرکت‌ها همکاری کنید. بازار کار شیمی بیشتر در محیط‌های آزمایشگاهی و شرکتی و گاهی در بخش کنترل کیفیت فعالیت دارن.

در خصوص درامد شیمی هم باید این نکته رو حتماً به بچه‌ها یادآوری کنم که هرچقدر مقطع تحصیلی بالاتر بره، درامد رشته شیمی محض و کاربردی هم افزایش پیدا میکنه.

5- فردی که سراغ رشته شیمی میره یا وارد بازار کار باید چه روحیه‌ای رو داشته باشه؟

از اونجایی که 80 درصد کارهای این رشته، در آزمایشگاه صورت میگیره، فردی که این رشته رو برای شغل آینده‌اش انتخاب میکنه باید حتماً علاقه‌مند به کارهای آزمایشگاهی باشه.

همچنین باید که کار با مواد شیمیایی رو بلد باشه و حساسیتی به این نوع مواد نداشته باشه. البته آموزش نکات ایمنی طی دوره‌ی تحصیل داده میشه در کل علاقه به محیط آزمایشگاهی و کنجکاوی و خلاق بودن از روحیه‌هایی است که فردی که وارد بازار کار شیمی میشه باید داشته باشه.

معرفی رشته شیمی و اخلاق و مهارت های مورد نیاز در بازار کار آن

6- مهارت‌های عمومی موردنیاز رشته شیمی چه چیزهایی است؟

اصلی‌ترین مهارتی که هر فردی در دنیای امروز باید داشته باشه، دونستن زبان انگلیسی هست. دومین مهارتی که باید فردی که وارد این رشته میشه، داشته باشه قدرت تحقیق و کاوش هست. افراد برای معرفی و بازار کار رشته شیمی کاربردی یا دیگر گرایش‌های اونها به بقیه نیز دارن که اطالاعاتشون رو بروز کنن تا بتونن در بازار کار رشته شیمی موفق بشن.

7- چقدر امکان کارآفرینی در رشته شیمی وجود داره؟

شیمی خیلی ابعاد گسترده‌ای داره و فرد تو هر حوزه‌ای به‌راحتی میتونه کارآفرینی بکنه. اما نکته‌ای که در مورد درامد شیمی در حوزه‌ی کارآفرینی وجود داره این هست که کمی  مخارجش متناقض هست. درواقع سرمایه‌ی اولیه هنگفتی رو نیاز داره. اما اگر فارغ‌التحصیل‌های رشته شیمی به‌صورت تیمی کار رو شروع کنن خیلی موفق میشن و دارمد خوبی هم خواهند داشت.

8- شما کار کردن در حین تحصیل رو پیشنهاد میکنید؟

این مسئله کاملاً بستگی به این موضوع داره که تو چه دانشگاهی بچه‌ها تحصیل میکنن. معمولاً کسانی که وارد شاخه‌ های رشته شیمی و گرایش‌ های رشته شیمی در دانشگاه آزاد شدن وقت بیشتری رو برای حضور در بازار کار شیمی دارن.

اما درهرصورت به نظر من بهتر هست که بچه‌ها مقطع تحصیلی شون رو حداقل تا کارشناسی به پایان برسونن و بعد وارد بازار کار بشن. هرچند که به نظر من تنها به لیسانس خودشون رو محدود نکنن و به مقاطع بالاتر تحصیلی در هر رشته‌ای که هستن برن.

9- امکان مهاجرت در رشته شیمی و درامد شیمی در خارج از کشور چطور هست؟

از آنجایی‌که شیمی، رشته‌ مادر است، برخلاف ایران، در کشورهای خارجی تمایل بیشتری به این رشته هست. و کسانی که در این رشته مشغول به کار هستن قطعاً درامد مقبولی دارن. اما داشتن رزومه‌ای قوی به افزایش درامد شیمی کمک بسزایی میکنه. برای مهاجرت مثلا استرالیا موقعیت های بسیاری در زمینه‌ی شیمی داره، که به جذب شیمیست‌های زیادی هم میپردازه.

لیست کامل مصاحبه ها انتخاب رشته کنکور سراسری استادبانک