انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته کنکور و نهم
آنچه مطالعه خواهید کرد
استعداد هدیهای است که خدواند به همهی انسانها داده است، اما یک هدیهی مخفی و پنهان که وظیفهی ما پیدا کردن آن است. استعداد توانایی هر فرد برای انجام کاری با علاقه، سرعت بالا و اشتیاق فراوان تعریف میشود و مهارتی ذاتی است. وقتی استعدادمان را کشف میکنیم و براساس همان به سمت تحصیل و کار میرویم، مسیر موفقیت سریعتر و کوتاهتر طی میشود و از همه مهمتر، لذت و حس بسیار خوبی را تجربه میکنیم.
اما کشف استعداد باید در زمان و موقعیت مناسبی اتفاق بیفتد تا فرد روزهای طلایی زندگی خود را از دست ندهد. زمان انتخاب رشته نهم و سپس انتخاب رشته کنکور یک فرصت عالی برای شناخت استعداد و برداشتن گام بعدی تحصیلات است. انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته در چنین موقعیتی میتواند سرنوشت تحصیلی و شغلی دانشآموز را تغییر دهد.
مجله استادبانک که در مجموعه مقالات برنامه ریزی درسی به جوانب مختلف مطالعه و آموزش بچههای محصل پرداخته است در این مطلب به سراغ انواع تستهای استعدادیابی نوجوانان در مقطع نهم و کنکور رفته است. در ادامه با چند تست استعدادیابی برای رشته آشنا میشوید که تواناییها، مهارت و علایق دانشآموز را با نگاهی روانشناسانه و علمی به خوبی تحلیل میکنند.
انتخاب تست استعدادیابی برای انتخاب رشته با کمک مشاوره تحصیلی
انواع تست های استعدادیابی وجود دارند و هرکدام مناسب سن و مقطع متفاوتی هستند. این مسئله میتواند باعث سردرگمی والدین و دانشآموز شود. تست انتخاب رشته دبیرستان و کنکور باید دقیق و مطابق با شرایط دانشآموز باشد تا بهترین نتیجهی ممکن را بتوان از آن کسب کرد. به همین دلیل توصیه میشود تا برای انجام اینکار از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
مشاور تحصیلی فردی است که در این زمینه به والدین و دانشآموز کمک میکند. فرآیند انجام تست و تشخیص توانایی فرد، جزئیات خاص خود را دارد و انتظار نمیرود محصل یا اعضای خانوادهاش اینکار را به تنهایی انجام دهند. کمک گرفتن از مشاوره تحصیلی، ضریب خطای تست استعدادیابی برای انتخاب رشته نهم و کنکور را به حداقل میرساند. شما در مجله استادبانک به خدمات مشاوره تحصیلی هم دسترسی دارید.
چرا باید از انواع تستهای استعدادیابی برای انتخاب رشته نهم و کنکور استفاده کنیم؟
چطور رشته مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ سوال مهمی که باید به آن پاسخ دهیم. صحبت از شناخت استعداد و توانایی افراد، بحثی علمی است که نمیتوان به سادگی و بدون در نظرگرفتن معیارهای روانشناسی از آن عبور کرد. تست استعدادیابی نوجوانان و بزرگسالان قواعد و ساختار خاص خود را دارد و هر کدام از آنها ویژگیهای متنوعی را به مخاطب ارائه میدهند. وجه اشتراک همهی این تستها، شناسایی نقاط قوت و ضعف افراد است.
بنابراین استفاده نکردن از تست استعدادیابی برای انتخاب رشته، سوزاندن یک فرصت عالی برای روشنتر کردن مسیر تحصیلی و شغلی دانشآموز است. اگر دانشآموزی در مقطع نهم قرار دارد، باید به فکر بهترین راهکارها و منابع هدایت تحصیلی نهم باشیم که تستهای استعدادیابی یکی از بهترین و مهمترین ابزار هستند.
در مقطع بالاتر هم زمان انتخاب رشته کنکور چنین وضعیتی پیش میآید. نوجوان آمادهی ورود به دانشگاه میشود و قرار است درسی را بخواند که در آینده، مسیر شغلی و زندگی او تحت تاثیر قرار میدهد. بدون تردید، تست استعدادیابی به طور مجدد افکار و روحیات دانشجوی آینده را مورد بررسی و بازیابی قرار میدهد تا در زمان انتخاب رشته، احساسی و براساس تصورات قدیمی تصمیم نگیرد.
در ادامه با مشهورترین و بهترین انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته آشنا میشوید که در سراسر جهان کارایی دارند و به شناخت توانایی کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان کمک میکنند.
1.تست هوش چندگانه گاردنر؛ بهترین تست استعدادیابی برای انتخاب رشته نهم
تست گاردنر توسط روشناس آمریکایی “هوارد گاردنر” طراحی شده است که به نام تست هوش چندگانه گاردنر هم شناخته میشود. طبق نظریه گاردنر، انسانها از هوشهای مختلفی بهره میبرند. براساس همین تحلیل، گاردنر معتقد است که استعداد و مهارت انسان را نباید فقط با ضریب هوشی سنجیده شود. بلکه همهی هوشهای چندگانه برای تشخیص دقیق استعداد انسان مورد نیاز هستند.
هوشهای چندگانهی گادرنر به شکل زیر است:
- هوش بدنی – جنبشی
- هوش بین فردی
- هوش منطقی – ریاضی
- هوش درون فردی
- هوش فضایی
- هوش موسیقیایی
- هوش کلامی – زبانی
گاردنر بعدا با تحقیقات بیشتر دو نوع هوش طبیعتگرایی و وجودشناسی را هم به لیست نظریه خود اضافه کرد. توضیحات این تست به ما میگوید که همهی افراد، این هوشها را دارند و فقط در میزان و درصد با یکدیگر متفاوت هستند. برای مثال فردی که در هوش موسیقیایی درصد بالایی به دست میآورد، استعداد و علاقه او به سمت موسیقی و دنیای هنر است. تست گاردنر در دو نوع بالای 12 سال و پایین 12 سال انجام میشود و مناسب کودکان تا بزرگسالان است.
یکی از دلایلی که تست هوش چندگانه گاردنر را یک انتخاب عالی برای تست استعدادیابی برای انتخاب رشته نهم میدانیم، بررسی دقیق همهی جوانب ذهن نوجوان است. نتیجهی این تست کمک میکند تا در زمان انتخاب رشته نهم به دهم بهترین تصمیم را براساس علایق و تواناییهایش بگیرد. اگر در مورد آزمون نهم به دهم اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد میکنیم حتما مقالهی آزمون رغبت و توانایی نهم مجله استادبانک را بخوانید.
2.تست هالند برای انتخاب رشته؛ تست استعدادیابی نوجوانان متوسطه دوم
این تست توسط یکی دیگر از روانشناسان آمریکایی، دکتر جان هالند طراحی شده است و هدف اصلی آن کمک به افراد برای پیدا کردن شغل مناسب باتوجه به تواناییها و علایقشان است. طبق نظریهی دکتر هالند افراد در 6 تیپ شخصیتی زیر تقسیمبندی میشوند:
- جسور و سازنده
- جستجوگر
- اجتماعی
- هنری
- واقعگرا
- قاعدهمند
دکتر هالند معتقد است که افراد نمیتوانند فقط در یک تیپ شخصیتی قرار بگیرند، به این دلیل که در این صورت فقط 6 تیپ شخصیتی انسان داشتیم. اما هر فرد میتواند علاقهمندیهایی از هر شش تیپ شخصیتی را با در میزانهای متفاوت داشته باشد. از نسخهی مخصوص نوجوانان تست هالند برای تشخیص استعدادیابی تحصیلی استفاده میشود.
تست هالند به دلیل اینکه برمبنای شناخت شغل مناسب برای افراد طراحی شده است و در نسخهی بزرگسالان با همین هدف کاربرد دارد، یکی از بهترین انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته کنکور سراسری است و توصیه میشود نوجوانان و دانشآموزان متوسطه دوم حتما از آزمون استفاده کنند.
3.تست استعدادیابی جانسون اوکانر برای انتخاب رشته و شغل
شناخت توانایی افراد برای ورود به بازار کار اگر قبل از تحصیلات دانشگاهی باشد، قدمی بزرگ برای پیشرفت تحصیلی و شغلی آن فرد محسوب میشود. تست استعدادیابی برای انتخاب رشته جانون اوکانر، چنین ویژگی دارد. تست اوکانر به فرد کمک میکند تا بداند ذاتا و از نظر روحیات و تواناییهای جسمی برای چه کاری مناسب است.
تست جانسون اوکانر از جنبههای متعدد و مختلفی یک فرد را میسنجد تا دقیقتر اطلاعات را به او منتقل کند. در یک نگاه کلی میتوان به لیست زیر به عنوان مهمترین جنبههای مورد بررسی این تست اشاره کرد، هرچند موارد بیشتری از استعدادها و توانایی افراد در تست اوکانر سنجیده میشود.
- استعداد ایدهپردازی
- استعداد استقرایی
- استعداد آیندهنگری
- استعداد حافظهی طراحی
- استعداد رنگ شناسی
- استعداد تحلیل و استدلال
- استعداد کار با انگشتان و دست
- استعداد تجسم فضایی و درک ساختارها
- استعداد تشخیص صدا و موسیقی
- استعداد تند خوانی
- استعداد محاسباتی
- استعداد سیلو گرام
بررسی این موارد کمک میکند تا شخصیت هر فرد از نظر انعطافپذیری، هوش هیجانی، نحوه برقراری ارتباط با دیگران، چگونگی کنترل اضطراب و استرس و خلاقیت مورد بررسی قرار بگیرد. تست اوکانر محدودهی سنی خاصی ندارد و برای شناخت استعدادهای پنهان نوجوان، بزرگسال و حتی کودکان بکار میرود.
تست اوکانر اگر در زمان مناسب و پیش از آغاز تحصیلات تخصصی یا قبل ورود به بازار کار انجام شود، تاثیر بسیار خوبی روی روند کاری و کسب درآمد فرد میگذارد. در یک نگاه دقیق و با کمک تست اوکانر، دانشآموز ابتدا در پردرآمدترین رشتهها در ایران درس میخواند و سپس با اعتمادبهنفس و دانش کافی وارد بازار کار میشود.
4.تست MBTI؛ بهترین تست پيدا كردن رشته مورد علاقه
روش کار تست MBTI براساس شخصیتشناسی افراد است تا بهترین انتخابهای تحصیلی و شغلی را به آنها معرفی کند. تیپبندی تست امبیتیآی متنوع و در 16 گروه تقسیمبندی میشود. فرد بعد از انجام این تست به طور کامل متوجه میشود که در چه تیپی قرار دارد و استعداد، علایق و تواناییش چیست.
انجام تست استعدادیابی MBTI به داوطلبین کنکور سراسری که در آستانهی انتخاب رشته هستند، پیشنهاد میشود تا با چشمان باز رشته موردعلاقه خود را انتخاب کنند. این تست به شما کمک میکند تا علایق خود را دنبال کنید، استعدادتان را بهتر بشناسید و تواناییهایتان را در مسیر درست بکار ببرید.
5. تست نئو – NEO؛ تست استعدادیابی برای آینده درخشان
میان انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته که با آنها برخورد دارید، تست نئو یکی از حرفهایترین و قدیمیترینها است. ویژگی بارز تست نئو پیدا کردن نقاط کور شخصیتی افراد است که در بخشهای مختلف زندگی آنها اثر میگذارد. این تست طی چندین سال تغییرات مختلفی را تجربه کرد تا در سال 2005 به نسخهی نهایی رسید.
تست NEO هر فرد از براساس 5 معیار زیر مورد بررسی قرار میدهد:
- وظیفه شناسی
- حس خوشایندی
- برون گرایی
- گشودگی
- روان رنجوری
هرکدام از این معیارها از 6 زیرمجموعهی مختلف تشکیل میشوند و با جزئیات و دقت به پیشبینی رفتاری فرد در حوزههای حرفهای، شخصیتشناسی و عملکرد شغلی فرد میپردازند. هرچند در نگاه اول، اندکی تست ئنو پیچیده و سخت به نظر میرسد، ولی یک از بهترین انواع تست های استعدادیابی برای نوجوانان دبیرستانی است تا انتخاب رشتهی مناسبی براساس لایههای پنهان شخصیتی و علایقشان داشته باشند.
خدمات آموزشی استادبانک همراه دانشآموز در انتخاب رشته و تحصیل
انواع تست استعدادیابی برای انتخاب رشته را در این مقاله به شما معرفی کردیم. تست انتخاب رشته دبیرستان و کنکور به دانشآموز کمک میکند تا انتخاب دقیقتر و مناسبتری داشته باشند.
دانشآموز برای موفقیت تحصیلی و کسب نمرات بالا و به دست آوردن رتبهی عالی در کنکور، در کنار تستهای استعدادیابی به امکانات دیگری هم نیاز دارید. خدمات آموزشی سایت استادبانک از برترین معلمان خصوصی کشور تا مقالات آموزشی، گامبهگامها، نمونه سوالات امتحانی و کنکور، مشاروه تحصیلی و اپلیکیشن استادبانک در دسترس شما قرار دارد.
اگر برای انتخاب معلم خصوصی به راهنمایی نیاز دارید یا در صورت داشتن هرگونه مشکل یا سوال با شماره 91005343 – 021 تماس بگیرید. تیم پشتیبانی استادبانک، آمادهی پاسخگویی به سوالات و نظرات شما کاربران عزیز است.
دسترسی به انواع تست های استعدادیابی برای انتخاب رشته ساده است و لینک دسترسی به انواع تست استعدادیابی در این مقاله وجود دارد. اما بهتر است قبل از انجام هرگونه تست این مقاله را با دقت بخوانید و با مشاروه تحصیلی صحبت کنید و راهنمایی بگیرید.
معمولا تست های استعدادیابی به دو دستهی بالای دوازده سال و پایین دوازده سال تقسیم میشوند. خوشبختانه برای همهی گروههای سنی تست استعدادیابی وجود دارد و از بابت جای نگرانی نیست.
چند تست مطرح و مشهور وجود دارد که انتخاب بسیاری خوبی برای استعدادیابی و کمک به انتخاب رشته هستند. در این مقاله 5 تست مشهور به شما معرفی شده است که در سراسر جهان برای کشف استعداد کودک و نوجوان و حتی بزرگسال به کار میرود.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: