بازار کار رشته دامپزشکی – معرفی رشته دامپزشکی در مصاحبه با فرشاد رجبی

در این مطلب و در مصاحبه با دکتر فرشاد رجبی (دانشجو دکتری دامپزشکی) در مورد مباحثی مثل بازار کار رشته دامپزشکی، معرفی رشته دامپزشکی، درآمد رشته دامپزشکی و دانشگاه های دولتی رشته دامپزشکی صحبت خواهیم کرد.
مقدمه مصاحبه:
یکی از پر طرفدارترین رشته های تجربی همین رشته دامپزشکی است. اما این پرتقاضا بودن آیا با شناخت کافی است یا داوطلبان تنها بخاطر ” پزشک “ شدن میخواهند که وارد این رشته شوند؟ از چه کسی بهتر است برای انتخاب رشته کمک بگیریم؟ آیا مشاورینی که در انتخاب رشته کنکور امسال فعال هستند به طور کامل خودشان، تمامی رشته ها را میشناسند؟ حقوق دامپزشکی در ایران آیا به اندازه رشته پزشکی است؟ و بسیاری از سوالات دیگر که باید قبل از انتخاب رشته در کنکور تجربی به آن توجه کنید.
در ادامه مطالب پیش رو را خواهیم خواند:
- بازار کار رشته دامپزشکی به چه صورت است؟
- درامد کلینیک دامپزشکی خوب است یا خیر؟
- اپلای برای رشته دامپزشکی به چه صورت امکان پذیر است؟
- معرفی رشته دامپزشکی در دانشگاه های ایران به خوبی صورت میگیرد؟
- درآمد دامپزشکان در استرالیا خوب هست؟
بازار کار رشته دامپزشکی – معرفی رشته دامپزشکی در مصاحبه با دکتر فرشاد رجبی (دانشجو دکتری دامپزشکی)
۱- لطفا خودتون رو به طور کامل معرفی کنید و از نحوه ی آشناییتون با رشته دامپزشکی بهمون بگید.
به نام خدا فرشاد رجبی هستم. عشقی که به حیوانات از کودکی داشتم باعث شد تا علاقه مند به رشته دامپزشکی بشم. اما آشنایی اصلی من، در سن 12 13 سالگی و ملاقات با یک دامپزشک شکل گرفت.
دلیل اصلی انتخاب رشته تجربی هم در دوران دبیرستان، تحصیل در پزشکی یا دامپزشکی بود. که متاسفانه امکان قبولی در رشته پزشکی رو نداشتم ولی انتخاب دومم که دامپزشکی بود رو قبول شدم و بسیار هم از انتخابم و ورود به بازار کار رشته دامپزشکی رضایت دارم.
بچهها همانطور که آقای رجبی گفتند و ما هم بارها در مقاله انتخاب رشته کنکور گفتیم، مهم ترین دلیلی که شما را در رشتهای به موفقیت و خلاقیت میرساند، گرایش و علاقهتان به رشته مورد نظر است.
حتماً محتوا راهنمای انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۱ را بخوبی مطالعه کنید تا بدانید که چه نکاتی را باید در زمان انتخاب رشته رعایت کنید.
۲- تفاوت های رشته پزشکی با بازار کار رشته دامپزشکی در چه چیز هایی است؟
یک پزشک عمومی به هیچ عنوان تجربه ی هیجان در محیط کاری خودش رو نداره! منظورم این هست که اگر داوطلبین بخاطر ارضای حس هیجان درونی وارد رشته ای میشن قطعا پزشکی مناسب این افراد که از کار های روتین خوششون نمیاد نیست. اما بازار کار رشته دامپزشکی سرشار از هیجانات هست؛ به عبارت دیگر در رشته ی پزشکی و بازار کار پزشکی از مریض میپرسن ” مشکلت چیه “ و بیمار خودش توضیح میده و پزشکان با معاینه اون قسمت بیماری رو تشخیص میده. اما اولین سوالی که یک دامپزشک از دامداران میپرسه این هست که ” مشکلش چیه” و شاید کمتر کسی بدونه که دام یا حیوان خانگی اش چه مشکلی داره و باید دامپزشک بگرده و مشکل اون رو پیدا کنه.
نکته دیگری که هست ، با یک اشتباه دامپزشک، ممکن هست که کل سرمایه دامدار از بین بره و یک اشتباه در بازار کار رشته دامپزشکی معادل بیکار شدن در محیطی است که مشغول بکار هست.چرا که هیچ دامدار دیگری به اون ها اعتماد نمیکنه و حتی شاید مجبور به مهاجرت به شهر دیگری بشه.
از آنجا که حیوانات کنترلی بر روی عواطفشون ندارن، شغل دامپزشکی بسیار شغل خطرناکی محسوب میشه. برای مثال تصور کنید اگر دام بزرگی هنگام معاینه به دامپزشک ضربه بزنه -که امکانش هم اصلا کم نیست – فرد ممکنه حتی جونش رو هم از دست بده ولی در برخورد با انسان همچین اتفاقاتی رو خیلی به ندرت میشه دید و همین موضوع نشان بر پر خطر بودن شغل دامپزشکی داره.
برای اینکه در کنار رشته دامپزشکی راجع به رشته پزشکی هم بدانید میتوانید روی لینک معرفی رشته پزشکی کلیک کنید تا بیشتر راجع به رشتههای تجربی بدانید.
۳- امکانش است تخصص های دامپزشکی و گرایش های اون رو برامون ذکر کنید.
دامپزشکی بعد از پزشکی یکی از پر تخصص ترین رشته های بالینی است. اما پیش از گفتن تخصص های دامپزشکی باید کمی در مورد مراحل تحصیل در رشته دامپزشکی صحبت کنم.
رشته دامپزشکی هم درست مثل رشته های دیگر پزشکی، دوره ی دامپزشکی عمومی داره و بعد از شرکت در آزمون دستیاری وارد دوره های تخصصی میشن. دامپزشکی فقط دوره دکتری داره. بعد از اتمام دورهی دکترا تازه فرد دامپزشک عمومی میشه که بعد از شرکت در آزمون میتونه تازه وارد دوره ی تخصصی و بازار کار رشته دامپزشکی بشه. این دوره 4 ساله اس که بعد از گذروندن آن یک دامپزشک جراح میشه.
اما تخصص های دامپزشکی شامل موارد زیر است.
- رشته جراحی عمومی
- بیماری های دام کوچک
- بیماری های دام بزرگ
- مامایی و طراحی مصنوعی حیوانات
- رشته بیهوشی
- رشته درونی دام بزرگ
- بیماری ماهیان
- بیماری پرندگان
تخصص هایی که بیشتر برای خانم ها پیشنهاد میکنم :
کلینیکال پاتولوژی ؛ پاتولوژی؛ بیماری های انگلی؛ قارچ شناسی است که خوبه به این هم اشاره کنم، کلینیکال پاتولوژی مختص دامپزشکی است و و در پزشکی چنین تخصصی نداریم.
همچنین این نکته رو هم بگم که امکان تغییر رشته از دامپزشکی به پزشکی بعد از گرفتن مدرک عمومی وجود داره. حتی ما میتونیم که چند تا از تخصص های داروسازی رو هم بخونیم اما رقابت کردن با بچه های پزشکی و داروسازی خیلی سخت هست.
در مورد رشته داروسازی هم یک محتوای کامل در مجله استادبانک منتشر شده است. روی لینک معرفی رشته داروسازی کلیک کنید تا راجع به این بیشتر بدانید.
۴- بازار کار رشته دامپزشکی خوب است؟ همچنین بنظرتون درآمد رشته دامپزشکی چطور افزایش پیدا میکند؟
طبق تحقیقاتی که انجام شده متاسفانه 79 درصد از دانشجویانی که به سمت رشته دامپزشکی میایند، یا از رشته شون پشیمون هستن و یا انصراف میدن و همین موضوع نشان دهنده عدم شناخت و معرفی رشته دامپزشکی در محیط های تحصیلیمون هست.
به همین خاطر کسانی که اشتباهی وارد این رشته شدند نباید انتظار بالایی از درآمد رشته دامپزشکی داشته باشن. مگر اینکه کسی رو فعال در این حوزه داشته باشن تا بتونن کنار اونها مشغول بکار بشن. اما بطور کل درآمد رشته دامپزشکی برای افرادی که بدون هدف و علاقه وارد اون شدن میزان خیلی کمی هست.
اما اگر از این فیلتر بگذریم و فرد دارای علاقه، انگیزه و علم و مهارت باشه، درآمد رشته دامپزشکی به صورت چشمگیری افزایش پیدا میکنه. برای مثال دوست خود من که در بیمارستان های دامپزشکی تهران مشغول به کار هست، درآمدی حدود 25 تا 40 میلیون در ماه داره؛ همین موضوع نشون میده که علم و مهارت و علاقه تاثیر مستقیم بر روی موفقیت در بازار کار رشته دامپزشکی خواهد گذاشت.
همچنین این نکته هم قابل ذکر هست که جراحی یک نوع هنر است و افرادی که میخوان تو دامپزشکی بخصوص گرایش جراحی موفق بشن باید این هنر رو داشته باشن. اگر کسی نکاتی که من گفتم رو داشته باشه من به طور قطع تضمین میکنم که میتونن درامد های چند ده میلیونی داشته باشن.
اگر هدفشون تاسیس کلینیک دام کوچک هست و از درامد کلینیک دامپزشکی اطلاعی ندارن باید بگم که این موضوع کاملا به این بستگی داره که کلینیک در کجا تاسیس بشه.شهر های کوچک که خیلی داشتن حیوانات خونگی در انجا باب نیست جای مناسبی برای مطب های دام های کوچک نیستن.
این نکته رو هم در آخر اضافه کنم که اکثر کارخانه های داروهای انسانی، فروشگاه های مواد غذایی گوشتی، کشتارگاه ها و غیره… از دامپزشکان استفاده میکنند. پس بازار کار رشته دامپزشکی مناسب و مقبول است.
۵- به نظر شما چه دانشگاه هایی در زمینه ی ارائه و معرفی رشته دامپزشکی پیشرو هستند و چرا این دانشگاه ها بهترین شدند؟
دامپزشکی رشته ای نیست که فقط به دانشگاه محدود شه و اگر علاقه و مهارت های متناسب با بازار کار رشته دامپزشکی را داشته باشن میتونن که موفق بشن. اما اگر به صورت دانشگاه محور اگر بخواهم به موضوع نگاه کنم :
- در دانشگاه های دولتی رشته دامپزشکی ؛ دانشگاه تهران به طور قطع یکی از بهترین ها است که این رشته رو ارائه میده.
- در رتبه های بعدی دانشگاه شیراز، فردوسی مشهد، شهید چمران اهواز و دانشگاه شهید باهنر کرمان و دانشگاه ارومیه و تبریز قرار میگیرن.
- دانشگاه های آزاد که به خوبی در این رشته عمل میکنن شامل : دانشگاه علوم تحقیقات، دانشگاه ازاد کرج، بابل، گرمسار ، تبریز و ارومیه است.
- ولی به طور کل دانشگاه تهران و شیراز به صورت فوق حرفه ای و عالی به معرفی رشته دامپزشکی میپردازن.
- دلیل موفق عمل کردن این دانشگاه ها اساتید خوبی هست که همگی تحصیل کرده دانشگاه های بین المللی هستند. و قطعا این موضوع بر روی سطح علمی دانشجویانی که تربیت میکنند تاثیرگذار خواهد بود.
۶- چقدر امکان کارآفرینی و ایجاد کسب و کار در رشته دامپزشکی وجود دارد؟
با شرایط الان که در تحریم غذا و علوفه دام هستیم . راه برای ایجاد کسب و کار و شروع کارآفرینی خیلی راحت تر هست. خیلی از فارغ التحصیل های رشته دامپزشکی میتونن که شرکت های تولید علوفه و غذای دام رو با هزینه های خیلی پایین تاسیس کنن و موفق بشن. استارت آپی که به صورت آنلاین باشه هنوز چیزی من ندیدم و شاید بعد ها با یک ایده خلاقانه بشه موفق شد. به طور کل کارآفرینی نیازمند خلاقیت هست و در همه شغل ها امکان کارآفرینی وجود دارد.
۷- تخصص های دامپزشکی چه روحیه ای رو میطلبد؟
- جسور باشه. از چیزی نترسه، رشته دامپزشکی پر از چالش هایی است که شاید برای بعضی ها خوشایند نباشه، ترسناک باشه و یا با روحیه شون سازگار نباشه و جسور بودن کاملا نیاز هست.
- قابلیت ذهن خوانی داشته باشه. باید ذهن دامدار رو بخونه که زمان مراجعه به دامپزشک چه چیزی مدنظرش هست.
- به هیجان علاقه داشته باشه. این رشته سرشار از هیجان هست و حتما افرادی که میخوان وارد این رشته بشن باید به این موضوع توجه داشته باشن.
- به مطالعه و بروز شدن علاقه داشته باشن. از اونجایی که علم دامپزشکی نسبت به پزشکی در ایران کمی عقب تر هست، نیاز هست که همواره مقالات و مراجع بروز رو مطالعه کنن تا خودشون رو به سطح جهانی برسونن.
- تمرکز داشته باشن. باید ذهن چند بعدی داشته باشن و به همه جا حواسشون باشه؛ همچنین سرعت عمل بالایی داشته باشن. همونطور که قبل تر گفتم دام ها و حیوانات قدرت کنترل به روی احساساتشون ندارن و ممکن هست که کوچک ترین حرکتی از اونها باعث اسیب زدن به دامپزشک بشه.
۸- هر فردی قبل از اینکه وارد رشته ای میشه باید خصوصیت اخلاقی و مهارت های عمومی بخصوصی داشته باشد. به نظر شما این مهارت ها چه چیز هایی هستند؟
- چابک باشه. دامپزشکی نیاز به سرعت العمل بالا داره از اصلی ترین خصوصیاتی که میشه مطرح کرد همین هست.
- زبان انگلیسی هم مهارتی بدیهی است که در همه رشته ها در حین تحصیل بسیار نیاز هست.
اگر در زمینه تسلط در زبان انگلیسی نیاز به راهنمایی یا مشاوره دارید، میتوانید روی لینک معلم خصوصی زبان انگلیسی کلیک کنید یا با شماره 02191005343 تماس بگیرید.
۹- با توجه به شرایط بازار کار و نحوه معرفی دامپزشکی، شما به بچه ها پیشنهاد میکنید که در حین کار تحصیل کنند؟
بله حتما باید اینکار رو انجام بدن. کار کردن حین تحصیل به افزایش مهارت و شناخت دانشجو از تخصصی که قرار وارد اون بشن کمک بسزایی میکنه.
پس کار کردن در کلینیک هایی که در سطح شهر ها وجود داره، ورود به بازار کار رشته دامپزشکی با مراجعه به دامداری ها و مرغداری ها برای آشنایی بیشتر اونها با این محیط شدیدا توصیه میشه و بهتر هست که اینکار رو بعد از ترم های 6 و 7 انجام بدن.
۱۰- چقدر امکان مهاجرت در رشته دامپزشکی وجود دارد؟
مهاجرت برای گرفتن اقامت کاری، بسیار سخت هست و شاید کمتر کسی امکان انجام اون رو داشته باشه. ولی برای مهاجرت تحصیلی ترمیک که مجددا برگردن وجود داره. چون واحدهای درسیمون با کشورهای دیگه متفاوت هست تطبیق دروس خیلی کم صورت میگیره. همچنین به هیچ عنوان امکان اپلای کاری و ورود به بازار کار دامپزشکی در کشور های دیگر با مدرک ایران وجود نداره و باید هزینه ای انجام دهند و آزمون بدن تا قبول بشن.
آلمان، فرانسه و استرالیا خیلی کشورهای خوبی هستند و به صورت تخصصی درمورد رشته دامپزشکی مثل گرایش حیات وحش صحبت میکنن.
توصیه استادبانک به دواطلبان برای انتخاب رشته دامپزشکی
در کنار تمام رشتههای پرمتقاضی تجربی مثل رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی که اکثر دواطلبان کنکور تجربی در وهله اول تمایل دارند آنها را انتخاب کنند، سایر رشتهها گزینههای بعدی انتخابشان هستند. مثل رشته پرستاری، رشته مامایی و رشته دامپزشکی و غیره.
درصورتیکه که برای این رشتهها هم اگر بخواهید در یک دانشگاه خوب قبول شوید باید رتبه مناسبی کسب کنید. باید با در دورهای که برای کنکور وقت میگذارید با کمک معلم خصوصی یا با استفاده از کتابهای حل تست و تمرین و تکرار زیاد برای قبولی در این رشتهها هم تلاش کنید.
در کنار تلاش شما، برای قبولی رشتهای مثل رشته دامپزشکی نیاز به علاقه و گرایش خاصی هم دارد. یعنی باید این رشته نظر شما را جلب کند و به آن علاقه داشته باشید.
بنابراین اگر خواستید رشته دامپزشکی را انتخاب کنید به این نکته توجه کنید که اولاً علاقه داشته باشید به این رشته، دوماً به دلیل اینکه در رشته پزشکی قبول نشدید و حالا گزینه آخر شما برای رفتن به دانشگاه این رشته باشد نه صرفاً علاقه و تمایلتان، این رشته را انتخاب نکنید.
بازار کار یک دامپزشک بخصوص اگر کلینیک درمانی داشته باشید بازار کار خوبی است بشرطی که در آن هم مهارت داشته باشید و هم علاقه.
اگر در زمینه مشاوره انتخاب رشته یا درخواست معلم خصوصی نیاز دارید با کارشناسان استادبانک صحبت کنید میتوانید با شماره 02191005343 تماس بگیرید.
سلام واقعا مطالب خیلی خوبی رو ارائه کردید ممنونم از شما که دانسته های خود را در اختیار ما قرار گرفتید
سلام کسی که فوق لیسانس دارع تو دانپژشکی چه کارع
میشه ؟
و حتما هم که بع دانپژشکی علاقه ی زیادی دارع .
سلام.قسمتی که اشاره شده دامپزشکی کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری داره اشتباه است دامپزشکی فقط دکتری ست.لطفا اصلاح کنید
سلام
ممنون از دقت شما، اصلاح شد.
شما توو متن اشاره کردین ک میشه از دامپزشکی خوندن پزشک شد .چجوری؟؟؟؟؟
سلام
تو متن اینطور اشاره شده که امکان تغییر رشته از دامپزشکی به پزشکی وجود داره،
شما میتونید بعد از گرفتن مدرک عمومی (دامپزشکی)، تو آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت شرکت کنید و یکی از گرایشهای پزشکی را بخونید.
سلام شما در مصاحبه اشاره کردین از دامپزشکی میشه رفت پزشکی ولی چطور؟؟؟؟
سلام به شما
امکان تغییر رشته از دامپزشکی به پزشکی وجود داره، شما باید در آزمون تخصصی وزارت بهداشت شرکت کنید و در یکی از رشتههای علوم پایه پزشکی ادامه تحصیل بدید. برای ثبت نام در این آزمون هم باید از طریق سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی کشور به آدرس sanjeshp.ir اقدام کنید.
کنکور دارم و هدفم فقط دامپزشکیه ان شاالله که برسم بهش ♡
ایول مث خودم
من به رشته دامپزشکی خیلی علاقه دارم خودم هم توی خونه ۶ تا پرنده دارم و مشکلی براشون پیش میاد میتونم تشخیص بدم چه مشکلی هست. سال دیگه کنکور دارم امیدوارم رشته مورد علاقم قبول بشم =))
سلام وقت بخیر،عذر میخوام مطمعنید کلینیکال پاتولوژی جز تخصص های مشترک پزشکی و دامپزشکیه؟؟اخه تو بقیه ی سایت ها نزده اینو فقط زده کلینیکال پاتولوژی دامپزشکی
سلام.کلینیکال پاتولوژی مختص دامپزشکی هست و در پزشکی چنین تخصصی نداریم
شما مقاله داشته باشی و زبان بلد باشی بری یه کشور اروپایی حتی میتونی جشم پزشکی انسانی هم بخونی کلینیکال پاتولوژی که جای خود داره.اصولا نظم تحصیلاتی جهان دیگه به این صورت نیست که فکر کنید حتما باید هشت سال پزشکی بخونید تا بتونید وارد تخصصهای پزشکی بشید.الان از عربستان و امارات کلی هستن زیست شناسی و..خوندن الان تو کانادا دارن داخلی انکولوژی میخونن دانشجویphdهستن.یا طرف لیسانس مکانیکه یه استخون اختراع کرده دوستل بهش جراحی یاد دادن الان وا میسته اون استخونشو جایگزین میکنه تو رون پای کسایی که سرطان مغز استخوان دارن.اونایی که دانشجو باشن و دنبال این بحثا خیلی خوب میدونن این چیزا رو.دانشجوی دامپزشکی هست الان تو کرمانشاه داره تو بیمارستان انسانی رو ترمیم زخم کار میکنه.پدر پیوند کبد ایران دامپزشک بوده شما ایشالله دانشجو بشی یه نامه بزنی به یه دانشگاه خارجی مولا بگی من میخوام تخصص پزشکی اورژانس بخونم به میگن این رته اینتردیسیپلینریه همه فیزیسینها میتونن بخونن مثلا حتی دامپزشکا.اصلا دنیا با ایران خیلی متفاوته ایران سیستم تحصیلاتی عتیقه ای داره.
عالی بود
با این نکته که دامپزشکی رشته ای هست که هرکسی با هر روحیه ای نمیتونه تحملش کنه کاملا موافقم و خوب این قطعا برای هر رشته ی دیگری هم صادق هست.بسیار مفید بود.با آرزوی موفقیت برای همه ی افرادی که قصد تحصیل در این رشته یا سایر رشته ها رو دارن.