برنامه ریزی درسی ابتداییمشاوره تحصیلی ابتدایی

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی + همراه با مشاوره تحصیلی کلاس اول

2449 0
09 مرداد 1401
نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

مقطع ابتدایی، حساس‌ترین و مهم‌ترین دوران تحصیلی دانش‌آموزان است. دانش‌آموزان پایه ابتدایی به خصوص کلاس اولی‌ها، با چالش‌های بسیاری رو به رو می‌شوند. چالش‌هایی که اگر کنترل نشود، تبدیل به مشکلات شدیدی در تحصیل و شرایط درس خواندن این دانش‌آموزان می‌شود. نقش مشاور تحصیلی برای برنامه‌ ریزی درسی و کنترل این چالش‌ها، بسیار ضروری و حساس است. در این مقاله می‌خواهیم راجع به نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی صحبت نماییم. راجع به مهم‌ترین چالش‌های دانش‌آموزان پایه ابتدایی و نقش مشاوره تحصیلی ابتدایی در کمرنگ کردن یا از بین بردن این چالش‌ها، نکات مهمی را بیان کنیم.

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

نقش مشاور تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی به خصوص مشاور تحصیلی کلاس اولی

ناآشنا بودن محیط یادگیری، ناآگاه بودن والدین در مورد نحوه برنامه‌ریزی درسی و تلاش برای ایجاد نظمِ مطالعه در درون کودک پایه ابتدایی، تنها برخی از چالش‌های مقطع ابتدایی است. وجود این چالش‌ها، حضور مشاور تحصیلی و نقشی که می‌تواند بر سرنوشت و آینده تحصیلی تک تک دانش‌آموزان خردسال ابتدایی بگذارد، ضروری کرده است.

بیشتر بخوانید: کنکور ۱۴۰۲ چگونه خواهد بود؟مشاوره تحصیلی استادبانک

مشاور تحصیلی با درایت، با سال‌ها تجربه در زمینه مشاور تحصیلی پیش دبستانی و ابتدایی، می‌تواند بهترین راهنمایی‌ها و خدمات مشاوره‌ای را برای والدین عزیز و کودکان دبستانی آن‌ها ارائه دهد. به جای نادیده گرفتن این چالش‌ها، بهتر است با کمک و همراهی یک مشاور تحصیلی آگاه، با آن‌ها رو به رو شده و سعی در برطرف کردن‌شان کنید. بنابراین نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌‌آموزان ابتدایی را بسیار جدی بگیرید.

چالش‌های دانش‌آموزان ابتدایی و مشکلات آموزشی دانش‌آموزان ابتدایی

نقش مشاوره در مشکلات تحصیلی کودکان دبستانی بسیار پررنگ است. اما قبل از بیان کردن نقش مشاور تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی، بهتر است راجع به چالش‌های دانش‌آموزان ابتدایی و مشکلات آموزشی دانش‌آموزان ابتدایی صحبت کنیم.

از مهم‌ترین چالش‌های دانش‌آموزان پایه ابتدایی موارد زیر است:

۱. کودک دبستانی با دیگر دانش‌آموزان سخت ارتباط می‌گیرد!

یکی از مهم‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، عدم ارتباط راحت او با محیط مدرسه، فضای کلاس و همکلاسی‌های خود است. در نظر کودک ابتدایی، همکلاسی‌ها غریبه هستند و نباید به آن‌ها نزدیک شد. این عدم ارتباط در روزها و ماه‌های اول بسیار است و شرایط و روزهای سختی را برای والدین و خود کودک رقم می‌زند. زیرا هر روز که به مدرسه می‌رود، به این فکر می‌کند که من دوست ندارم و نمی‌خواهم با کسی بازی کنم.

در خیلی از مواقع نیز کودک خردسال با وجود ارتباط با همکلاسی‌های خود، به مرور بر دلیل رفتار ناشایسته آن‌ها ممکن است به مشکل بخورد که همین امر، مدرسه رفتنش را با چالش رو به رو کند.

۲. با معلم و شیوه تدریس او نمی‌تواند ارتباط بگیرد!

دانش‌آموزان در پایه ابتدایی از اول سال تحصیلی تا انتهای آن باید با یک معلم ارتباط گرفته و آموزش ببینند. این عدم وجود تنوع بین معلمان از جهتی برای دانش‌آموزان پایه ابتدایی به خصوص کلاس اولی‌ها بسیار مناسب است. چرا که کودک دبستانی به سختی با فردی ارتباط می‌گیرد و وجود تنوع بین معلمان، کار را برای او سخت می‌کند. اما اگر با یک معلم تا انتهای سال باشد، می‌تواند با او و روش تدریسش انس پیدا کند.

از طرفی همین متنوع نبودن معلمان در کلاس، برای برخی از دانش‌آموزان در بعضی از موارد به چالش تبدیل می‌شود که نقش مشاوره تحصیلی را برای دانش‌آموزان ابتدایی پررنگ می‌کند. اگر به هر دلیلی دانش‌آموز نتواند با معلم خود ارتباط بگیرد و روش تدریس و آموزش‌های او را درک کند، به احتمال خیلی زیاد تا پایان سال تحصیلی همچنان مشکل داشته و نمی‌تواند به خوبی دوره تحصیل خود را در آن پایه پشت‌سر بگذارد.

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

۳. در بخش مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، آن‌ها نظم و مسئولیت را بلد نیستند!

برای دانش‌آموز پایه ابتدایی به خصوص کلاس اول، خیلی سخت است که او را به انجام تکالیف‌ و نظم در اجرای آن وادار کنید. زیرا اکثر آن‌ها حس مسئولیت‌پذیری و نظم در اجرای تکالیف خود را بلد نیستند. در واقع مسئولیت‌پذیری درون آن‌ها، یک واژه ناآشنا بوده و به دلیل پایین بودن سن، برای‌شان هیچ معنایی ندارد.

کودکان خردسال درک نمی‌کنند که چرا باید بعد از دوران خردسالی  که همراه با بازی و تفریح بوده، حال باید در یک ساعت مشخص مدرسه رفته، به حرفای معلم در کلاس درس به مدت یک ساعت و بیشتر در حالت سکوت گوش دهند، بازیگوشی نکرده و هر روز عصر تکالیف معلم خود را حل کنند. و این عدم نظم و مسئولیت‌پذیری در انجام تکالیف یکی از مهم‌ترین چالش‌های دانش‌آموزان خردسال است که نقش مشاور تحصیلی کلاس اول و سایر مقاطع ابتدایی را پررنگ می‌کند.

۴. تنبلی در انجام تکالیف، زیرا کودک دوست دارد بعد از مدرسه بازی کند!

خیلی از والدین این سوال را می‌پرسند که با بچه‌ای که درس نمی‌خواند چه کنیم؟ چرا فرزندم به درس علاقه ندارد؟ مهم‌ترین دلیل عدم علاقه به درس خواندن، اهمال‌کاری و تنبل بودن در درس خواندن و تبدیل آن به عادتی اشتباه در زندگی دانش‌آموزان است. در واقع یکی از بزرگ‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، اهمال‌کار بودن در انجام تکالیف درسی‌شان است.

اگر در روزهای اول مدرسه و تحصیل، دانش‌آموز نتواند با مدرسه و محیط آن انس بگیرد، شیوه تدریس معلم را به خوبی درک نکرده و در امتحانات ترم نمره‌های پایینی کسب کند، رفته رفته ذهنیتی منفی نسبت به مدرسه و درس خواندن پیدا کرده و به تبع انگیزه و علاقه‌ای نیز برای درس خواندن در او شکل نمی‌گیرد. مهم‌ترین پیامد این اتفاق، به وجود آمدن حس اهمال‌کاری و تنبلی در او در همان مقطع و همچنین مقاطع بالاتر است.

۵. کودکان پایه ابتدایی اجبار را دوست نداشته و خانه را به مدرسه ترجیح می‌دهند!

خیلی از کودکان دبستانی هستند که هنوز درک نکرده چرا باید به مدرسه بروند. والدین در مورد فواید درس خواندن با آن‌ها صحبت نمی‌کنند. این بی‌توجهی در کنار بی‌انگیزگی خود دانش‌آموز، باعث می‌شود که مدرسه برای آن‌ها به یک اجبار دوست‌نداشتنی تبدیل شود. این حس تا مقطع ابتدایی و حتی مقاطع بالاتر نیز با دانش‌آموزان همراه است.

یکی از دلایل این حس منفی، احساس ناامن بودن محیط مدرسه و احساس امنیت در محیط خانه است. زیرا کودکان فکر می‌کنند باید در مدرسه به معلم تکالیف‌شان را نشان دهند، به سوالات او پاسخ داده و در امتحان کلاسی شرکت کنند. با دوستان خود مهربان بوده و خوراکی‌های‌شان را با آن‌ها تقسیم کند. در صورتی که در خانه لازم نیست هیچ‌کدام از این کارها را انجام داده و حتی این پدر و مادر است که ناز او را می‌کشند. بنابراین با این ذهنیت خانه را به دلیل حس امنیت به مدرسه ترجیح می‌دهند.

یا برخی از مواقع به دلیل رفتارهای اشتباه معلم، سرزنش‌ها و خشم او، سوقصد به کودک دبستانی از طرف دوستان و همکلاسی‌هایش، او دچار اضطراب شده و از مدرسه فراری است. در این مورد نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی بسیار حائز اهمیت است. چه در تشخیص این مشکل و چه در رفع آن، مشاور نقش سرنوشت‌سازی دارد.

۶. برخی از دانش‌آموزان ابتدایی، اختلالات یادگیری دارند!

یکی از مهم‌ترین چالش‌های دانش‌آموزان ابتدایی، عدم درک مباحث یا کند بودن در یادگیری‌های خود است. به خوبی آموزش‌های معلم را با وجود تلاش زیاد درک نمی‌کنند، یا از انجام بعضی از تکالیف بدون کمک معلم یا والدین برنمی‌آیند. متاسفانه در اکثر مواقع بدون بررسی‌های دقیق و مشاوره‌ای، تنبلی و هوش کم دانش‌آموز را دلیل بر این مشکلات درسی می‌دانند. در صورتی که در این مرحله باید با رفتن پیش یک مشاور تحصیلی، وجود اختلالات یادگیری را در کودک بررسی کرد. نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی که از اختلالات یادگیری رنج می‌برند، بسیار ضروری و مهم است.

این ۶ چالش یا برخی از آن‌، برای خیلی از دانش‌آموزان پایه ابتدایی ممکن است به وجود بیاید.  اگر با کمک مشاور تحصیلی این مشکلات رفع شود، آینده درخشانی از لحاظ تحصیل در انتظار دانش‌آموزان پایه ابتدایی است. اما اگر به هر دلیلی جدی گرفته نشوند، به بزرگ‌ترین مشکل دانش‌آموزان پایه ابتدایی یعنی افت تحصیلی تبدیل خواهد شد.

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

مهم‌ترین پیامدهای افت تحصیلی در کودکان پایه ابتدایی چیست؟

مهم‌ترین پیامدهای افت تحصیلی در دوران ابتدایی، انبار شدن درس‌های نخوانده و یادنگرفته جدید به آموزش‌های عقب‌مانده قبلی، بی‌انگیزگی و بی‌علاقگی شدید به ادامه تحصیل، مردود شدن‌های پیاپی دانش‌آموز در هر سال تحصیلی و همچنین از دست دادن فرصت‌های زندگی برای کشف استعداد‌های دانش‌آموزان و شکوفا شدن آن‌ها است.

نقش مشاوره در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان

بعد از بازگو کردن مهم‌ترین مشکلات دانش‌آموزان ابتدایی، باید راجع به نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی صحبت کنیم. باید بگوییم که مشاوره تحصیلی خوب چه رسالت بالایی در سرنوشت تحصیلی دانش‌آموزان پایه ابتدایی دارد و حضور و نقش مشاور در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان تا چه میزان ضروری است. بنابراین باتوجه به اهمیت مشاوره تحصیلی، در ادامه راجع به نکات مشاوره‌ای برای دانش‌آموزان ابتدایی صحبت خواهیم کرد.

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی در چه زمینه‌هایی است؟

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی بسیار مهم است. با کمک مشاوره تحصیلی، والدین از مهم‌ترین چالش‌های دانش‌آموزان ابتدایی آگاه شده و اجازه نمی‌دهند این چالش‌ها تبدیل به مشکلات بزرگ و افت تحصیلی کودک‌شان شود. از مهم‌ترین فواید حضور مشاور تحصیلی در کنار دانش‌آموزان ابتدایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. نقش مشاوره تحصیلی در برقراری ارتباط موثر دانش‌آموز در محیط مدرسه

یکی از مهم‌ترین نقش‌های سازنده مشاور تحصیلی، آماده کردن ذهن کودک دبستانی برای ورود به مدرسه است. مشاوره تحصیلی با کودک صحبت می‌کند و از فواید تحصیل در مدرسه می‌گوید. از اتفاق‌های خوبی که در کنار معلم و همکلاسی‌هایش در انتظار اوست. راجع به فواید با سواد بودن می‌گوید که چطور می‌تواند داستان بخواند، شعرهای مختلف را حفظ کرده و برای پول تو جیبی‌های خود چطور می‌تواند حساب و کتاب کند. در واقع جنبه و تاثیر مثبت مدرسه، معلم، همکلاسی‌ها و درس خواندن را از طروق مختلف برای دانش‌آموز بازگو می‌کند.

کودک پایه ابتدایی با در نظر گرفتن فواید و خوبی‌های مدرسه، با ذهنی باز و آماده به استقبال سال جدید با دیدی مثبت می‌رود.

۲. مشاور تحصیلی، برنامه‌ریزی، نظم در مطالعه و انجام به موقع تکالیف را به دانش‌آموز یاد می‌دهد.

مهم‌ترین نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی، در بخش برنامه‌ریزی درسی و نظم در مطالعه است. در واقع ضرورت برنامه‌ریزی درسی و مطالعه صحیح، اهمیت مشاوره تحصیلی از ابتدایی تا دانشگاه را نشان می‌دهد.

اگر دانش‌آموزان پایه ابتدایی بتوانند در همان سال‌های اول تحصیل خود، برنامه‌ریزی درسی کرده و براساس آن درس بخوانند، بزرگ‌ترین لطف را در حق خود کرده‌ است. یادگیری اصول صحیح برنامه‌ریزی باید توسط مشاور تحصیلی آگاه و خبره انجام شود. در مقاطع پایین‌تر بهتر است برنامه‌ریزی در کنار مشاور تحصیلی، والدین و خود دانش‌آموز انجام شود و نظارت کافی بر عملکرد و فرآیند اجرای برنامه توسط کودک دبستانی وجود داشته باشد تا به مرور و در پایه‌های بالاتر عادت به برنامه‌ریزی، اجرای دقیق آن و نظم در مطالعه در دانش‌آموز پرورش یابد.

نقش مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

۳. نقش مشاوره تحصیلی در تشخیص اختلالات یادگیری دانش‌‌آموزان ابتدایی

 از مهم‌ترین نقش‌ مشاوره تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی، در زمینه تشخیص انواع اختلالات یادگیری نظیر اختلال ریاضی در آن‌ها است. مشاور تحصیلی با یکی دو جلسه صحبت با دانش‌آموز به راحتی می‌تواند این اختلالات را در دانش‌آموزان تشخیص داده و شدت  آن را بررسی کند. علاوه بر تشخیص این اختلالات، راه درمان و مسیر درمانی آن را نیز بیان کرده و تلاش می‌کند تا رفع یا کنترل آن در کنار دانش‌آموز و والدینش باقی بماند.

۴. نقش مشاوره تحصیلی در کشف استعدادهای مختلف دانش‌آموزان و کمک به آن‌ها برای شکوفا‌ کردن‌شان

خیلی از مواقع این مشاور تحصیلی است که یک استعداد پنهان و ناشناخته را در درون دانش‌آموز کشف می‌کند. در واقع مشاور تحصیلی به دلیل تیزبین بودن و تمرکز بالا هنگام صحبت با دانش‌آموزان خود، متوجه علاقه و استعدادشان در مورد موضوع یا مهارتی خاص می‌شود. این کشف را با والدین دانش‌آموز در میان گذاشته و تلاش می‌کند او را در مسیر تحقق آن استعداد یا رویای پنهان قرار دهد.

والدین با رفتن پیش مشاور تحصیلی و کمک از او در ساختن سرنوشت تحصیلی دانش‌آموز پایه ابتدایی خود، علاوه بر اینکه او را از چالش‌های احتمالی دور خواهند کرد، فرصت کشف و شکوفا کردن استعدادهایش را نیز برای فرزند خود فراهم کرده و موقعیت‌های پیشرفت تحصیلی را برایش ایجاد می‌کنند.

چگونه یک مشاور تحصیلی خوب پیدا کنیم؟

چگونه یک مشاوره تحصیلی خوب پیدا کنیم؟ یک مشاور تحصیلی خوب، فردی کاربلد و حرفه‌ای در امر مشاوره در همه جنبه‌های تحصیل است. همانطور که گفتیم یک مشاور تحصیلی خوب باید بتواند چالش‌های پیش‌روی دانش‌آموزان را تشخیص داده و در کنترل و رفع‌شان به آن‌ها کمک کند. 

مشاوره تحصیلی خوب، ارزش صرف هزینه و زمان را دارد. می‌تواند با انرژی خود، ساعت‌ها با مراجعه‌کنندگان ارتباط برقرار کند بدون اینکه آن‌ها خسته شوند. حرفای تکراری نمی‌زند و از در نصحیت به هیچ عنوان وارد نمی‌شود و بابت اشتباهات دانش‌آموزان خود، آن‌ها را سرزنش نمی‌کند. به گونه‌ای برخورد کرده که مراجعه‌کننده‌اش احساس راحتی کرده و تمام مشکلات تحصیلی و چالش‌های خود را با او در میان بگذارد.

دسترسی به همچین مشاور دلسوز و خبره‌ای کمی سخت است. اما می‌توان با مراجعه به برخی از سایت‌های آموزش خصوصی نظیر سایت تدریس خصوصی استادبانک، به این مشاورین آگاه دسترسی پیدا کنید. برای درخواست مشاوره تحصیلی کافیست که رزومه‌ای از تجربیات این اساتید پیش‌روی شما باشد تا بتوانید با خیال راحت فرد مورد نظر خود را برای مشاوره تحصیلی انتخاب نمایید.

نقش مشاور تحصیلی برای دانش‌آموزان ابتدایی

نقش استادبانک برای انتخاب بهترین مشاور تحصیلی دانش‌آموزان ابتدایی

دسترسی به مشاور تحصیلی خبره کمی دشوار است. زیرا قرار است با کمک مشاور تحصیلی، دانش‌آموز مشکلاتش را برطرف کرده و به موفقیت برسد. اما باید گفت حضور مرجع آموزشی قدرتمندی نظیر استادبانک، این دسترسی را راحت کرده است. شما می‌توانید با کلیک روی لینک استادبانک، وارد سایت شده و به برترین مشاورین تحصیلی دسترسی پیدا کنید. رزومه تحصیلی و سوابق آن‌ها را در امر مشاوره مشاهده کرده و بهترین فرد نزدیک به معیارهای خود را انتخاب نمایید.

همچنین اگر سوالی دارید، می‌توانید با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ تماس گرفته و در زمینه ثبت درخواست مشاوره‌ای خود یا سایر نیازهای آموزشی‌تان با تیم فعال پشتیبانی استادبانک ارتباط بگیرید.

چالش‌های دانش‌آموزان ابتدایی چیست؟

۱.عدم ارتباط با مدرسه و محیط کلاس و همکلاسی‌ها

۲. عدم ارتباط با معلم مدرسه و آموزش‌های او

۳. تنبلی و اهمال‌کاری در درس خواندن و انجام تکالیف

۴. وجود اختلالات یادگیری هنگام آموزش

۵. ناامن دانستن محیط مدرسه و حس امنیت در خانه

۶. اجبار به تحصیل و مدرسه رفتن در صورت تمایل داشتن به بازی و تفریح

نقش‌‌های مشاوره تحصیلی برای دانش‌‌آموزان ابتدایی را نام ببرید؟

۱. نقش مشاوره تحصیلی در برقراری ارتباط موثر دانش‌آموز در محیط مدرسه

۲. نقش مشاور تحصیلی در برنامه‌ریزی، نظم در مطالعه و انجام به موقع تکالیف توسط دانش‌آموز

۳. نقش مشاوره تحصیلی در تشخیص اختلالات یادگیری دانش‌‌آموزان ابتدایی

4. نقش مشاوره تحصیلی در کشف استعدادهای مختلف دانش‌آموزان و کمک به آن‌ها برای شکوفا‌ کردن‌شان