مشاوره تحصیلی کنکور

راهنمای انتخاب رشته دانشگاه آزاد + تمام نکات مهم انتخاب رشته در دانشگاه آزاد

ملیحه فراهانی نویسنده
1099 0
30 خرداد 1401
راهنمای انتخاب رشته دانشگاه آزاد

برخی از دانش‌آموزان خواهان شرکت در آزمون دانشگاه هستند و می‌خواهند شانس خود را علاوه بر کنکور سراسری، در کنکور دانشگاه آزاد نیز امتحان کنند. در روزهای قبل از کنکور با برنامه‌ ریزی درسی و طبق یک روال مشخص درس می‌خوانند تا شرایط را برای قبولی خود در یکی از دانشگاه‌های دولتی یا آزاد فراهم کنند. اما قبولی در کنکور و کسب رتبه تنها بخشی از فرآیند ورود به دانشگاه است. انتخاب رشته کنکور سراسری و انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد نیز یکی از مهم‌ترین مراحلی است که داوطلب کنکور باید آن را طی کند. این مرحله انتخاب رشته کنکور به قدری حساس است که اگر دانش‌آموز به هر دلیلی اشتباه کند، تمام زحمات یک‌سال درس خواندن خود را به هدر خواهد داد.

به دلیل اهمیت فرآیند انتخاب رشته کنکور، در کنار توضیح راجع به انتخاب رشته کنکور سراسری، در این محتوا به طور ویژه راجع به راهنمای انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد صحبت خواهیم کرد.

مشاور تحصیلی، اولین قدم برای یک انتخاب رشته موفق

پذیرش دانشجو در انتخاب رشته دانشگاه آزاد، براساس رتبه و نمره کل، سهمیه و اولویت‌ انتخاب‌های داوطلب صورت می‌گیرد. بنابراین داوطلبان باید با نحوه چیدمان رشته محل‌های ارائه شده در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد آشنا شده و به عوامل تاثیرگذار در چیدمان انتخاب‌ها توجه کرده تا بتوانند شرایط ورود به رشته مورد نظر خود در یکی از دانشگاه‌های آزاد را فراهم کنند. توجه به المان‌های دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزاد، نیاز به تجربه و دقت دارد. بنابراین مشورت با یک مشاور تحصیلی خبره و آگاه در این زمینه می‌تواند راهگشا باشد.

مشاور تحصیلی کنکور و انتخاب رشته، به داوطلب کمک می‌کند تا براساس معیارهای مهم و ضروری در زمان انتخاب رشته، مانند علاقه، مسافت، رتبه‌بندی دانشگاه‌های آزاد، ظرفیت رشته محل‌ها و غیره انتخاب رشته موفقی داشته باشد. از این رو بهتر است در ابتدای انتخاب رشته کنکور آزاد، از یک مشاور خبره و موفق در امر تحصیل کمک بگیرید.

راهنمای انتخاب رشته کنکور آزاد

زمان انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد ۱۴۰۱

زمان انتخاب رشته طبق یک روال مشخص هر سال بعد از اعلام نتایج کنکور فرا می‌رسد و معمولاً زمان شروع این فرآیند برای دانشگاه سراسری و دانشگاه آزاد یکسان است. البته بازه زمانی دانشگاه سراسری برای انتخاب رشته کمتر از دانشگاه آزاد است. حال داوطلبانی که قصد تحصیل در رشته‌های دانشگاه آزاد را دارند، بعد از شرکت در کنکور سراسری، باید تا اعلام نتایج کنکور دانشگاه آزاد و دریافت کارنامه صبر کنند. سپس به سراغ فرآیند ثبت کد رشته محل‌های مورد نظر خود در سایت مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغ‌التحصیلی این دانشگاه به آدرس azmoon.iau.ac.ir مراجعه کنند.

برای اطلاع دقیق از زمان شروع انتخاب رشته دانشگاه آزاد، داوطلبان بایستی دفترچه راهنمای دانشگاه آزاد را تهیه کرده یا اطلاعیه‌های سایت دانشگاه آزاد را در این خصوص پیگیری کنند. به طور کلی زمان انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد ۱۴۰۱ دقیقاً مشخص نیست اما طبق توضیحات دفترچه ثبت‌نام، زمان آن در نیمه اول مرداد ماه سال جاری شروع می‌شود.

دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد

برای اطلاع از تمامی ضوابط و قوانین انتخاب رشته مانند زمان انتخاب رشته کنکور، نحوه انتخاب رشته کنکور، شرایط، لیست رشته‌ها و دانشگاه‌هایی که داوطلب می‌تواند در آن‌ها تحصیل کند به همراه ظرفیت‌های پذیرش و غیره در دفترچه انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد ذکر شده است. تمامی رشته‌های تحصیلی یعنی گروه آزمایشی علوم ریاضی، گروه آزمایشی علوم تجربی، رشته انسانی و هنر و زبان‌های خارجی یک دفترچه مشترک دارند که توسط سایت رسمی دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.org منتشر خواهد شد. البته لینک دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد ۱۴۰۱ هنوز منتشر نشده است که به محض انتشار ما نیز در همین بخش بارگذاری خواهیم کرد.

دانلود دفترچه انتخاب رشته کنکور آزاد ۱۴۰۱

نحوه انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد

برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد، باید در ابتدا به سایت مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغ التحصیلی این دانشگاه به نشانی الکترونیکی azmoon.iau.ac.ir یا azmoon.org مراجعه کنید. بعد از ورود در ابتدا باید هزینه مربوط به انتخاب رشته دانشگاه آزاد را پرداخت کنید که به دلیل عدم انتشار دفترچه راهنمای آزاد ۱۴۰، هزینه ثبت‌نام مشخص نیست. اما هزینه ثبت‌نام دانشگاه آزاد سال گذشته ۶۹ هزار تومان بوده است که امسال احتمالاً افزایش پیدا خواهد کرد.

مراحل انتخاب رشته دانشگاه آزاد

۱. برای انتخاب رشته دانشگاه آزاد در ابتدا وارد سایت دانشگاه آزاد به نشانی azmoon.iau.ac.ir شوید و بر روی لینک فعال انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ (دانشگاه آزاد اسلامی) کلیک کنید.

۲. لطفاً اطلاعات خواسته شده که شامل کد دسترسی ۷ رقمی یا همان شناسه انتخاب رشته دانشگاه آزاد که در کارنامه درج شده به همراه کد ملی خود را در کادرهای موجود وارد کنید و در آخر دکمه ورود کلیک کنید.

۳. در صفحه باز شده اطلاعات شما قرار گرفته است که در صورت تایید آن، می توانید نسبت به پرداخت هزینه انتخاب رشته دانشگاه آزاد با مشخص کردن درگاه پرداخت و کلیک بر گزینه پرداخت اقدام کنید.

در این مرحله به منظور پرداخت و خرید کارت اعتباری انتخاب رشته دانشگاه آزاد باید اطلاعات کارت بانکی خود را وارد نمایید.

۴. بعد از پرداخت هزینه انتخاب رشته دانشگاه آزاد، وارد فرم تکمیل انتخاب رشته دانشگاه آزاد می‌شوید. بعد از وارد کردن کد رشته محل‌های مورد نظر، دکمه ثبت نهایی را به منظور ثبت در سایت سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد کلیک کنید. در صورتی که در فرآیند ثبت‌نامی شما مشکلی وجود نداشته باشد، در پایان یک کد پیگیری برای شما ارسال می‌شود.

نکاتی که باید در زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد بدانید!

۱. اگر قصد انتخاب رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی و رشته‌های داروسازی دانشگاه آزاد را دارید، باید برخلاف سال‌های قبل، کد رشته‌های آن را در فرم اینترنتی انتخاب رشته کنکور سراسری سایت سازمان سنجش وارد کرده و ثبت کنید. دیگر لازم نیست کد رشته‌ها را در فرم انتخاب رشته دانشگاه آزاد وارد نمایید.

۲. هر داوطلب شرکت کننده در انتخاب رشته دانشگاه آزاد تنها مجاز است که ۱۰۰ کد رشته محل در گروه آزمایشی مربوط به خود را وارد کند و نمی‌تواند از رشته‌های گروه‌های آزمایشی دیگر انتخاب نمایید.

۳. هزینه تحصیل و شهریه افراد دارای سهمیه ایثارگران ۲۵ درصدی،‌ در دانشگاه آزاد رایگان است. داوطلبانی که از سهمیه ۵ درصدی ایثارگران برخوردارند، نیز تنها می‌توانند یک سوم شهریه تحصیل خود را پرداخت کنند.

۴. پذیریش دانشجو در دانشگاه آزاد با رتبه کشوری است،‌ بنابراین برخلاف انتخاب رشته کنکور سراسری، سهمیه مناطق به داوطلبان آن تعلق نمی‌گیرد.

۵. دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری با دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد متفاوت از هم هستند.

توجه به اولویت‌بندی در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه‌ آزاد

تعداد انتخاب‌هایی که شما در انتخاب رشته کنکور دانشگاه آزاد مجاز هستید، حداکثر ۱۰۰ کد رشته محل از گروه آزمایشی خودتان است. باتوجه به این مورد، طبق اولویت‌بندی شما در فرم انتخاب رشته، وضعیت کارنامه‌تان بررسی شده و در یکی از رشته‌های انتخابی متناسب با تراز کسب شده خود، پذیریش خواهید شد. بنابراین مهم است که اولویت‌بندی خود را در زمان انتخاب رشته رعایت کنید.

راهنمای انتخاب رشته کنکور آزاد

به طور معمول نحوه اولویت‌بندی رشته‌ها، به صورت انتخاب رشته خوش‌بینانه، انتخاب رشته واقع‌بینانه و انتخاب رشته بدبینانه است که به صورت زیر تعریف می‌شوند:

انتخاب رشته‌های خوش‌بینانه:

در ابتدا به طور معمول داوطلبان این دسته از رشته‌ها را در ابتدای فرم انتخاب رشته کنکور وارد می‌کنند. رشته‌هایی که احتمال قبولی‌ شما در آن‌ها بسیار کم است. اما به هر حال توصیه می‌کنیم که حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از انتخاب‌های اول خود را جزوه این دسته از رشته‌ها قرار دهید تا اگر احتمال قبولی پایینی هم داشتید، باز هم این فرصت را از دست ندهید.

انتخاب رشته‌های واقع‌بینانه:

حساس‌ترین بخش فرم انتخاب رشته کنکور، بخش انتخاب‌های واقع‌بینانه است. بخشی که شانس قبولی شما در آن‌ بیشتر از لیست خوش‌بینانه بوده و احتمال دارد که باتوجه به تراز کسب‌شده‌تان بتوانید در یکی از انتخاب‌های واقع‌بینانه خود قبول شوید. بنابراین بهتر است بیش از ۵۰ درصد از رشته‌هایی که شانس قبولی‌تان در آن بالا است را در این بخش قرار دهید.

انتخاب رشته‌های بدبینانه:

در این قسمت بایستی رشته‌هایی را وارد کنید که به احتمال خیلی زیاد در آن‌ها قبول می‌شوید. رشته‌هایی که بعضاً جزو انتخاب‌های آخر شما بوده و تمایل‌تان برای قبولی در آن‌ها بسیار کم است. این رشته‌ها باید در ردیف‌‌های انتخاب‌های آخر فرم انتخاب رشته قرار بگیرد تا اگر در دو دسته اول پذیرش نشده، بتوانید در آن‌ها قبول شوید.

توصیه‌های بسیار مهم در زمان انتخاب رشته

  • توجه به علاقه در انتخاب رشته 

اولین نکته‌ای که باید در زمان اولویت‌بندی رشته‌ها انجام دهید، توجه به میزان علاقه خود به آن رشته است. برای مثال رشته حقوق باتوجه به محتواهای آموزشی آن، برای همه داوطلبان جذاب نیست و تنها کسانی می‌توانند از حجم درس‌های سخت و گاهاً خسته‌کننده آن بربیایند که علاقه زیادی به این رشته و دروس آن داشته باشند. بنابراین اولویت اول در زمان دسته‌بندی انتخاب رشته کنکور توجه به علاقه‌ خود است.

  • توجه به آینده شغلی رشته تحصیلی 

اگر قبل از انتخاب رشته کنکور،  تحقیقی هم بابت آینده شغلی رشته‌های مورد نظر خود انجام دهید، بسیار در میزان موفقیت شما تعیین‌کننده است. برای مثال در حال حاضر رشته‌های گروه پزشکی و دندان‌پزشکی و همچنین برخی از رشته‌های انسانی از گروه فنی و مهندسی طرفدار بیشتری دارند. در گروه فنی و مهندسی نیز رشته‌های کامپیوتر و معماری و عمران می‌تواند از پرطرفدار‌ترین رشته‌های این گروه باشد.

در این بخش به شما پیشنهاد می‌کنیم راجع به پردرآمدترین رشته‌های دانشگاهی مطالعه کنید تا با علم به علاقه و همچنین آینده شغلی رشته مورد نظرتان بهترین انتخاب را داشته باشید.

  • توجه به توانایی‌ها، مهارت‌ها و محدودیت‌های زندگی خود 

برای شرکت در انتخاب رشته کنکور سراسری شما محدودیت انتخاب رشته دارید. یعنی اگر به هردلیلی در یکی از انتخاب‌های دولتی خود قبول شوید و شرکت نکنید، به مدت دو سال از شرکت در کنکور محروم خواهید شد. این محدودیت را در انتخاب رشته دانشگاه آزاد ندارید و سال بعد می‌توانید مجدد کنکور داده و انتخاب رشته کنید. اما یک از سال زمان خود را از دست خواهید داد. بنابراین بهتر است به سبک زندگی محدود‌کننده خود فکر کنید.

برخی از داوطلبان دختر یا حتی پسر اجازه تحصیل در خارج از شهر خود را ندارند، یا برخی با وجود علاقه شدید به رشته پزشکی، از فضای بیمارستان،‌ اتاق عمل، کالبدشکافی و حتی دیدن چند قطره خون حال‌شان به طور عجیبی دگرگون می‌شود. یا برعکس این قضیه، برخی از داوطلبان کنکور مهارت عجیبی در کامپیوتر و برنامه‌نویسی و کدنویسی دارند یا در طراحی انیمیشن و فعالیت در بخش گرافیک به شدت حرفه‌ای هستند. بنابراین اگر مهارت بالایی در رشته‌ای دارید در زمان انتخاب رشته سعی کنید نزدیک‌ترین رشته به مهارت خود را انتخاب کنید.

اگر به هردلیلی با وجود علاقه، توانایی و کشش شرکت در رشته‌ای را ندارید این مورد را نیز در زمان انتخاب رشته کنکور در نظر بگیرید. در نظر گرفتن محدودیت‌های خانواده برای محل تحصیل هم مورد مهمی است که باید در زمان انتخاب رشته به آن توجه کنید.

برای قبولی در رشته مورد علاقه خود از استادبانک کمک بگیرید

اگر می‌خواهید با اولین سالی که در کنکور شرکت می‌کنید، خیلی سریع نتیجه گرفته و در رشته مورد علاقه خود قبول شوید، می‌توانید در کلاس تدریس خصوصی استادبانک شرکت نمایید. استفاده از کلاس معلم خصوصی زودبازده‌ترین روش برای رسیدن به نتیجه دلخواه است. به خصوص که در دوران کنکور زمان برای شما حرف اول و آخر را می‌زند. البته کلاس معلم خصوصی زمانی زوده‌بازده‌ترین روش برای رسیدن به هدف است که توسط یک معلم و استاد حرفه‌ای اداره شود. سایت تدریس خصوصی استادبانک این اساتید حرفه‌ای و خبره در تدریس را می‌تواند به شما معرفی کند.

در ضمن در صورت نیاز به انتخاب رشته‌ای آگاهانه و موفق می‌توانید از مشاورین تحصیلی استادبانک کمک بگیرید یا اگر به هردلیلی تراز لازم را کسب نکرده و نمی‌توانید در رشته مورد نظر خود قبول شوید، با کمک استادبانک و مشاورین و اساتید تدریس خصوصی آن، برای سال بعد برنامه‌ریزی درسی و مطالعه هدفمند داشته باشید.

در هر صورت برای رفع نیازهای آموزشی خود می‌توانید به مرجع آموزش خصوصی در ایران یعنی استادبانک مراجعه کرده یا با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ جهت راهنمایی و مشاوره رایگان تماس بگیرید.

انتخاب رشته دانشگاه آزاد سال ۱۴۰۱ چه زمانی خواهد بود؟

انتخاب رشته دانشگاه آزاد در نیمه اول مردادماه انجام می‌شود اما هنوز تاریخ دقیقی برای آن، اعلام مشخص نشده است.

تعداد انتخاب‌هایی که یک داوطلب می تواند برای دانشگاه آزاد داشته باشد، چند کد رشته است؟

هر داوطلب می‌تواند باتوجه به گروه آزمایشی خود، ۱۰۰ کد رشته محل را در فرم انتخاب رشته کنکور وارد نماید.

داوطلبان از چه سایتی می‌توانند انتخاب رشته دانشگاه آزاد را انجام دهند؟

داوطلبان می‌توانند با ورود به سایت azmoon.iau.ac.ir انتخاب رشته خود را انجام دهند.