برنامهریزی تابستان + چگونه در تابستان درس بخوانیم؟

آنچه مطالعه خواهید کرد
فاصله امتحانات خرداد تا شروع سال تحصیلی جدید حدود 100 روز است. تابستان یک فرصت بسیار خوب برای پیشخوانی دروس سال تحصیلی جدید و مرور کتب درسی سال قبل است. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که برنامهی صحیح برای مطالعه در تابستان باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ در ادامه قصد داریم معیارهای صحیح برنامه ریزی درسی در تابستان را بیان کنیم.
شروع برنامهریزی درسی صحیح با کمک مشاور تحصیلی
دانشآموزان در تابستان چندان تکلیف مشخصی برای درس خواندن ندارند و به نوعی سردرگم هستند. مسافرت، کلاسهای ورزشی، هنری، تفریح و بازی باعث میشود که ندانند که چه میزان از وقت خود را بابت درس خواندن بگذارند و چه میزان برای سایر فعالیتها، در این مواقع راهنمایی و کمک از یک مشاور تحصیلی بسیار راهگشا و تاثیرگذار است.
مشاور تحصیلی طبق اطلاعات مفیدی که سالها در حوزه تخصصی خود کسب کرده است، بهترین نوع برنامهریزی درسی را متناسب با شخصیت، اهداف و توانمندیهای دانشآموز طراحی میکند. در بخش مطالعه دروس مهم و حذف دروس غیرضروری، تمرکز روی نقاط قوت و ضعف دانشآموز و سایر بخشهای مهم و کلیدی برنامهریزی، نکات بسیار مهمی را برای دانشآموزان آموزش میدهد. بنابراین اولین قدم مثبت برای مطالعه ایدهآل دروس در تابستان و داشتن یک برنامه متعادل، کمک از یک مشاور تحصیلی است.
آیا باید در تابستان درس بخوانیم؟
بعد از یک سال تحصیلی طولانی و سخت تابستان به ما مجال استراحت میدهد، پس چرا باید با درس خواندن تابستانمان را از دست بدهیم؟ اما اگر عادلانه قضاوت کنیم تابستان آنقدر طولانی است که اگر بخواهیم همهی آن را به استراحت و تفریح بگذرانیم، خسته میشویم.
تعطیلات تابستان این خاصیت را دارد که محدودیت زیادی برای ما قائل نمیشود، ما میتوانیم هم استراحت و تفریحمان را داشته باشیم و هم مدتی را به درس خواندن اختصاص دهیم.
درس خواندن در تابستان میتواند به سه شکل باشد:
۱.جمعبندی و رفع اشکال مطالب سال قبل؛
۲.پیشخوانی مطالب سال بعد؛
۳.آمادگی برای کنکور؛
اولین دلیل برنامهریزی تابستان و مطالعه دروس: تقویت دروس پایه
از آنجایی که خیلی از دروس مانند ریاضی در مقاطع مختلف به هم ربط پیدا میکنند، اگر یک مبحث را در سال قبل به خوبی یاد نگرفته باشید در پایههای بعدی دچار مشکل میشوید. اگر پایهی نهمی بودهاید و میخواهید به پایهی دهم بروید، درس خواندن در تابستان برای شما اهمیت زیادی دارد. زیرا وارد فضای آموزشی سختتر و جدیتری میشوید و برای موفقیت در پایهی دهم حتما باید اشکالات خود در دروس پایهی نهم را برطرف کنید. مطالعه مقاله برنامه ریزی درسی متوسطه اول یکی از بهترین پیشنهادها برای مواقعی است که دانشآموز پایه متوسطه اول بوده اما از نکات خاص برنامهریزی و درس خواندن در این پایه بیخبر هستید.
دلیل دوم: سنگین شدن دروس پایه دهم و یازدهم
برای دهمیهایی که میخواهند به پایهی یازدهم بروند نیز درس خواندن در تابستان بسیار مهم است، زیرا دروس پایهی دهم اهمیت زیادی در کنکور و همینطور فهم دروس پایهی یازدهم و دوازدهم دارد، برای موفقیت در کنکور و امتحان نهایی دوازدهم، یادگیری کامل و رفع اشکال دروس پایهی دهم مخصوصاً دروس تخصصی از اهمیت ویژهای برخوردار است. مقاله برنامه ریزی درسی متوسطه دوم از استادبانک در این بخش به شما عزیزان برای نحوه برنامهریزی و رعایت اصول آن توصیه میشود.
دلیل سوم: بالا رفتن آمادگی برای ورود به سال تحصیلی جدید
همانطور که پیشتر نیز ذکر کردیم فاصله امتحانات خرداد تا شروع سال تحصیلی جدید حدود ۱۰۰ روز است. این یک فرصت بسیار خوب برای مطالعه کتب درسی جدید است. حتماً چنین تجربهای داشتهاید که وقتی با پیشخوانی سر کلاس حاضر میشوید، فهم درس برایتان راحتتر میشود. زیرا به یک درک اولیه از مفهوم میرسید و سوالاتی در رابطه با آن در ذهنتان شکل میگیرد و وقتی سر کلاس حاضر شده به دنبال جواب سوالات خود هستید.
دلیل چهارم: بازگشایی برخی از مدارس در تابستان
علاوه بر این خیلی از مدارس خاص سال تحصیلی خود را از تابستان شروع میکنند و عملاً دانشآموزان باید از تابستان درس خواندن را آغاز کنند.
دلیل پنجم: سرنوشتساز بودن تابستان یازدهم برای دانشآموزان کنکوری
لازم به گفتن نیست که درس خواندن در تابستان تا چه اندازه برای یازدهمیها سرنوشتساز است، یازدهمیها باید نهایت استفاده را از تابستان خود بکنند و برنامهریزی دقیق و کاملی برای آمادگی کنکور داشته باشند. دوازدهمیها نیز در تابستان، تا قبل از کنکور باید مشغول جمعبندی و تست زنی باشند. مطالعه مقاله برنامه ریزی درسی کنکوری در این بخش به شما پیشنهاد میشود تا نکات بسیار مهم و خاصی را در زمینه برنامهریزی درسی برای کنکور یاد بگیرید.
چرا نمیتوانیم طبق برنامه عمل کنیم؟
برنامهریزی در تابستان مخصوصاً برای کسانی که کنکوری نیستند باید بسیار منعطف باشد. بهترین برنامه آن برنامهای است که خود فرد برای خودش میچیند و شرط لازم برای یک برنامهریزی مفید این است که فرد شناخت عمیقی از شرایط ذهنی، بدنی، سطح علمی و توانایی یادگیری خود داشته باشد.
به عنوان مثال هر کسی باید از میزان تنشها و اضطرابهایی که در بدنش تجربه میکند، آگاهی کامل داشته باشد و بداند که در چه مواقعی و چگونه این تنشها به حداقل میرسند و در چه مواقعی یادگیری او در بیشترین حد است. به عبارت دیگر برنامهریزی نیاز به یک خودشناسی عمیق و توانایی کنترل احساسات، تنشها و تکانههای درونی دارد.
برخی از دانشآموزان برای برنامهریزی متکی به دیگران هستند. به عنوان مثال از جدولهای برنامهریزی آماده استفاده میکنند یا معلم به همهی دانشآموزانش میگوید شما باید روزی ۶ ساعت درس بخوانید و آنها خود را ملزم کرده که این قانون را رعایت کنند و پس از مدتی خسته میشوند. در صورتی که برنامهریزی باید شخصی سازی شده و متناسب با شرایط هر فرد باشد.
بهترین برنامهریزی تابستان، برنامهریزی مشارکتی است
اگر فرد متخصصی که شناخت کافی از شما به دست آورده در کنار شما باشد و با مشارکت شما برنامهریزی را انجام دهد، علاوه بر اینکه برنامه استانداردی خواهید داشت، روش برنامهریزی کردن را یاد میگیرید و به شناخت عمیقتری از خودتان خواهید رسید.
یک معلم خصوصی سعی میکند علاوه بر ارزیابی و تعیین سطح علمی و شیوهی یادگیریتان، هنگام صحبت با شما و والدینتان شناخت کافی نسبت به سبک زندگی، علایق، خلق و خو، احساسات و دغدغههایتان پیدا کند. سپس با استفاده از این دیتاها با مشارکت شما یک برنامهی درسی استاندارد تنظیم میکند و شیوهی درست درس خواندن را با توجه به مدل یادگیری و شرایطی که دارید به شما آموزش دهد.
لینک دسترسی به معلم خصوصی برتر برای برنامهریزی و جمعبندی دروس پایه
آیا گرفتن معلم خصوصی در تابستان مفید است؟
گرفتن معلم خصوصی در تابستان مزایای زیادی دارد، یکی از آن مزایا این است که شانس گرفتن کلاس با بهترین معلمان کشور در تابستان برای شما بیشتر است. از آنجایی که در طول سال و با نزدیک شدن به امتحانات، ظرفیت کلاس معلمان خوب پر میشود، در تابستان راحتتر میتوانید با چنین معلمهایی کلاس بگیرید.
اگر در طول سال تحصیلی و ایام امتحانات به سایت تدریس استادبانک سر بزنید، خواهید دید که ظرفیت بهترین معلمان استادبانک یا پر بوده و یا ظرفیت کمی دارند. برای همین تابستان بهترین فرصت برای استفاده از تدریس این اساتید است. مخصوصاً اگر کنکوری یا المپیادی هستید و یا برای آزمون مدارس خاص آماده میشوید.
گذشته از این تابستان زمانی هست که باید طی آن تمام اشکالات سال پیش را برطرف کنید. ممکن است خود شما با خواندن مجدد کتاب یا جزوهی معلم، نتوانید همهی اشکالات خود را برطرف کنید یا حتی در خیلی از موارد پیش میآید که خود دانشآموزان دقیقاً نمیدانند در کدام مباحث مشکل دارند و در سال بعد برای یادگیری ادامهی مباحث دچار مشکل میشوند.
به عنوان مثال ممکن است دانشآموزی مبحث مشتق را در پایهی دهم به طور مفهومی و کامل یاد نگرفته باشد، اما بتواند سوالات معلم خود را حل کند، چون روش حل سوالات معلم را حفظ کرده است. این دانشآموز در سالهای بعدی هم در مبحث مشتق مشکل خواهد داشت و در سال دوازدهم که قرار است امتحان نهایی و کنکور بدهد، نمیتواند خوب عمل کند. پس بهتر است معلم خصوصی در تابستان ما را ارزیابی کند و نقاط ضعف ما را شناسایی کرده و برطرف کند.
همینطور اگر معلم خصوصی مباحث سال بعد را به ما آموزش بدهد، زمانی که سر کلاس مدرسه هستیم، بجای یادگیری برای اولین بار، دانستههای قبلی خود را مرور میکنیم و به حافظهی بلند مدت میسپاریم، همینطور وقت بیشتری برای تست زدن، حل نمونه سوالات بیشتر و عمیق شدن در مباحث داریم.
قرار نیست در تابستان هم مثل سال تحصیلی اولویت اول ما درس باشد، بلکه تنها درصدی از وقت خودمان را به درس خواندن اختصاص میدهیم که این درصد برای هر فرد بسته به شرایط و ویژگیهایی که دارد متفاوت است.
توصیههایی برای برنامهریزی تابستان و درس خواندن در تابستان!
۱. اهداف خود را مشخص کنید
اهداف بلندمدت و کوتاهمدت خود را تعیین کنید. به این سوال جواب بدهید که: “هدف من از درس خواندن در تابستان چیست؟”
هدف جزئی خود را بر اساس این سوال تعیین کنید که حالا برای رسیدن به این هدف کلی چه فعالیتهایی را باید انجام دهم؟ برای مثال هدف کلی شما کسب معدل ۱۹ در سال آینده است. هدفهای جزئی با توجه به هدف کلیتان تعیین میشود. به عنوان مثال، هدف شما کسب نمره مطلوب در دروس سال آینده است. پس باید هم اشکالات سال قبل را برطرف کنید و هم پیشخوانی کنید.
تعیین اهداف در برنامه باعث مشخص شدن مسیر مطالعهی شما میشود. بدون هدف دچار سردگمی، بیانگیزگی، یاس و تنبلی در درس خواندن خود میشوید.
۲. در طول روز چه کارهایی انجام میدهید؟
برای اینکه یک برنامه مناسب برای خود تدوین کنید، بهتر است عادات و رفتارهای ثابت و متغیر خود را مشخص نمایید. عادات ثابت شما رفتارهایی است که هر روز آنها را انجام میدهید. مثل زمان بیدار شدن، صبحانه خوردن، ناهار و شام خوردن، ورزش کردن که رفتاری ثابت در زندگی شما است.
بررسی رفتارهای ثابت باعث میشود که برای برنامهریزی دقیقتر شناخت بهتری از خود پیدا کنید. میدانید چقدر در روز وقت خالی دارید تا بتوانید برنامهریزی خوبی داشته باشید. رفتارهای متغیر شامل مهمانی رفتن، باشگاه رفتن و غیره میشود که هر روز نیست و زمان مشخصی ندارد. بهتر است در برنامه هفتگی خودتان تایمهایی را برای این رفتارهای متغیر و پیشبینی نشده خالی بگذارید. مخصوصا در تابستان که بیشتر به مسافرت و گردش وقت میگذارید. در این بخش مطالعه مقاله چگونه دهم و یازدهم را در تابستان بخوانیم پیشنهاد مناسبی است تا بدانید با پیشبینی فعالیتهای غیرضروری و رعایت نکات برنامهریزی، چطور بهترین استفاده را از تابستان خود ببرید.
۳. رعایت اولویتبندی در دروس
اولویت بندی در هر برنامهای از ملزومات آن برنامه است. اولویتبندی در دروس باعث نظمدهی در نحوه مطالعه شما میشود. در برنامه خود مشخص کنید دروس را به چه ترتیبی میخواهید مطالعه کنید، برای مثال برای تیرماه سه یا چهار درس را انتخاب کنید و برای مرداد و شهریور هم همینطور. میتوانید زمانی که برای دروس مهمتر در نظر میگیرید را نسبت به سایر دروس بیشتر کنید. اگر دانشآموز پایه دهم به یازدهم هستید یا در پایه دوازدهم، باید این را بدانید که براساس ضرایب مهم هر درس در کنکور، مطالعه دروس را اولویتبندی کنید. حتی رعایت اولویتبندی در پایه ابتدایی نیز بسیار مهم است.
برای والدینی که به هر شکلی میخواهند در تابستان بخشی از اشکالات سال قبل فرزند خود را رفع کنند، تابستان بهترین فرصت برای جبران است. البته که برنامهریزی درسی ابتدایی متفاوتتر از سایر مقاطع است. زیرا در این پایه دانشآموزان ابتدایی بیشتر از درس خواندن، حل تمرین و مشق، نیاز به استراحت و تفریح دارند.
۴. انتخاب بهترین روش مطالعه برای دروس برنامهریزی شده
برای اینکه بتوانید برنامهریزی در تابستان دهم و یازدهم یا سایر مقاطع را به خوبی پیش ببرید، لازم است اصول روش مطالعه صحیح را بلد باشید. شما نمیتوانید در تابستان به صورت ناگهانی ساعات مطالعه خود را افزایش دهید. یا با بینظمی در مطالعه این فرصت طلایی سه ماهه را از دست دهید. بنابراین بهتر است در ابتدا در زمانی درس بخوانید که بیشترین تمرکز و کارایی ذهنی را داشته باشید. در مرحله بعد متناسب با میزان ظرفیت و توان خود برای درس خواندن، مطالعه خود را شروع کنید. برای مثال شاید در ابتدا لازم باشد تنها ۳ الی ۴ ساعت در روز درس بخوانید. مهمتر از میزان ساعات مطالعه، وجود نظم و پیوستگی در مطالعه است.
تنها زمانی میتوانید ساعات مطالعه خود را افزایش دهید که درس خواندن را در روز برای خود به یک روال منظم تبدیل کرده باشید. در آن صورت میتوانید به تدریج و با کمک مقاله چگونه ساعات مطالعه بالا ببریم؟ زمان و ساعات درس خواندنتان را افزایش دهید.
۵. استفاده از یک سامانه آموزشی معتبر برای موفقیت در برنامهریزی تابستان
همانطور که گفتیم استفاده از کلاسهای معلم خصوصی یکی از بهترین روشهای جمعبندی دروس پایه دهم و یازدهم در تابستان است. به خصوص اگر در درسهای سخت و مشکلداری مانند ریاضی، فیزیک، زیست و شیمی و غیره اشکالات پایهای فراوانی داشته باشید، اجرای برنامه درسی در تابستان به مشکل میخورد. معلم خصوصی علاوه بر پایه دهم و یازدهم، برای سایر مقاطع نیز یکی از بهترین و زودبازدهترین روشهای یادگیری و مرور دروس است.
برای اینکه در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه و هدف خود برسید، نیاز به یک معلم خصوصی حرفهای دارید. برای درخواست معلم خصوصی حرفهای نیز باید به مرجعی مراجعه کنید که رسالتشان معرفی اساتید حرفهای و خبره در زمینه تدریس خصوصی است. سایت معلم خصوصی استادبانک به دلیل داشتن اساتید حرفهای در تدریس، شفاف بودن رزومه تحصیلی و تدریس مدرسین خود و همچنین داشتن نظارت دائمی بر عملکرد اساتیدشان میتواند بهترین انتخاب شما باشد. برای مشاهده این مجموعه و ارتباط با تیم پشتیبانی آن تنها کافی است یا وارد لینک تدریس خصوصی استادبانک شوید یا با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ جهت راهنمایی و مشاوره رایگان تماس بگیرید.
مهمترین دلایلی که باعث میشود ما در تابستان درس بخوانیم:
۱.جمعبندی و رفع اشکال مطالب سال قبل؛
۲.پیشخوانی مطالب سال بعد؛
۳.آمادگی برای کنکور؛
۱. تعیین هدف برای برنامهریزی در تابستان
۲. مشخص کردن تمام فعالیتهای روزانه خود به غیر از مطالعه در برنامه درسی
۳. مشخص کردن روش مطالعه و یادگیری اصولی مطالعه و درس خواندن صحیح
۴. مشخص کردن کلاسهای رفع اشکال نظیر معلم خصوصی
مطالب مفید بودن ممنون?
ولی کاش یه نمونه برنامه میذاشتین من واقعا سردرگمم و نمیدونم باید چیکار کنم
دانش آموز کنکوری ۱۴۰۱ یازدهم تجربی ام
در تابستان وقتی کلاس هشتم هستم و می خواهم نهم برم روزی چند ساعت درس بخونم؟
سلام
ممنون از مطالب مفیدی که در اختیار ما گذاشتید.
شاد و پیروز و پاینده باشید.
منم همینطورم?
من سال دهم رو مسلط شدم و تونستم نمره های خیلی خوبی هم بیارم ولی سال یازدهم یعنی امسال دیگه اصلا نتونستم چیزی یاد بگیرم و انگیزه برای خوندنشون نداشتم با توجه به وجود کرونا و انلاین بودنشون و کمی از دهم هم فراموش کردم حالا نمیدونم چطور برنامه ریزی کنم که یازدهم رو تابستون بخونم و جبران کنم ممنون میشم کمک کنید:/
خیلی مقالتون بدون علم بود نوشتید فرمول حفظ کنید عزیز من فرمول ها از آسمون که نازل نمیشه اثبات داره اصلا چیزی به نام فرمول وجود نداره همش لذت و یادگیری و کاربرد در زنگی هستش اگر تونایی و سطح علم یکمی دارید مقاله ننویسید
من دانش اموز پایه دهم تجربی هستم میخواستم این دو ماه اخر رو تست دهم بزنم بنظرتون وقت میشه
روزی چند ساعت باید درس بخونم ؟
باسلام
ممنون از مطالبتون . لطفا راهنمایی بفرمایید . من سال گذشته که دهم بودم بدلیل شرایط کرونا و… به دهم مسلط نیستم . میخواهم دهم را دوباره در تابستان بخوانم و کامل بشوم . بنظر شما اولویت در چیست . دهم را کامل یاد بگیرم؟ یا اینکه مقداری از دهم را کامل بخوانم و مقداری از یازدهم را پیشخوانی کنم ؟ چون زمان خیلی نیست و باید منطقی برنامه ریزی کنم.
سلام به نظر من که خودم هم همین شرایط رو دارم بهتره بیشتر رو دهم نیاز شی بعد یازدهم چون که ببین ممکنه دیگه زمان مناسبی برای این کار پیدا نکنی والان تا همه چیز یادته بهتره
سلام
اخه الان با این وضعیت اصلن نمیشه دهم رو خوند !
واقعا من هم کلافه ام!!
از طرفی حوصله دهم رو ندارم و از طرف دیگه میخوام یازدهم رو شروع کنم که میترسم وسط راه به خاطره تسلط نداشتن کم بیارم!!؟:(
یکی کمک کنه
نگا به حوصله داشتن یا نداشتنت نکن کنکور جای این حرفا نیست دهمتون شروع کن به خوندن و برو جلو مطمئن باش اگه قوی بخونی دوماهه دهم تموم میشه و میتونی به یازدهم برسی. تازه دهم که مطالبش درمقابل یازدهم خیلی خیلی اسون تره ولی حواست باشه پیشنیاز های یازدهم رو در اولویت قرار بدی چون یازدهم بدونیاد داشتن پیش نیاز هاش برات سخت میشه. اینو خودم تجربه کردم
خیلی عالی و مفید✌✌??
میشه بپرسم که اگه بخواین بریم ۱۱ چه جوری هم ۱۰ رو بخونیم و هم ۱۱
سلام ممنون از مقاله خوبتون .
من دهمم و مهر وارد پایه یازدهم میشم با شرایط کرونا و مسئله های دیگ زیاد خوب درس نخوندم . تو دو ماه چجوری جمع بندی کنم و چه قدر و چجوری بخونم ؟
واقعا مطالب مفید و عالی ای بود
خیلی خیلی ممنونم
سلامت باشید. خوشحالیم که دوست داشتید
سلام و خسته نباشید.من یازدهم انسانی در منطقه3 اذربایجان غربی هستم و معدلم امسال18/90شد.به نظرتون من برای قبولی دبیر دینی یا عربی در کنکور1400 بیشتر کدوم کتاب ها رو بخونم در تابستان و این روزهای تعطیل.و به نظر شما برای دبیری,در قلم چی ترازم حداقل چقدر باشه خوب است؟ ممنونم میشم اگه پاسخ بدید.
سلام ممنون از مطالبتون من تنها مشکلم اینه که نمیتونم ی برنامه ریزی برای خودم بنویسم این باعث شده که نتونم در طول سال تحصیلی تست بزنم چون از درس هام عقبم .وقت برای تست زنی پیدا نمیکنم من الان سال دهم رشته تجربی ام لطفا تا دیرتر نشده راهنمایی کنید ممنون
سلام. من پایه دهم ریاضی رو تمام کردم و قرار بوده که تابستون دروس تخصصی دهم رو به طور کامل بخونم و تست بزنم.. اما به دلایل یه سری مشکلات نتونستم بهش عمل کنم و چند روزیم که شروع کردم و دارم میخونم حس میکنم تمام نمیشه و انگیزه مو برای اینده از دست دادم…مخصوصا کنکور…ممنون میشم اگه راهنماییم کنید
سلام میخواستم تابستون امسال درس بخونم اول باید درس های دهم رو بخونم و بعد یازدهم رو شروع کنم یا اینکه دهم و یازدهم رو موازی هم بخونم؟
سلام مطالب کاربردى و ويژه اى بود ممنون
من برنامه ريزى براى تابستان داشتم که از مرداد ماه شروع ميشد اون هم براى مطالعه يازدهم نبود براى مرور دهم و تست زنى براى کنکور بود اما به دليل مشکلاتى نتونستم شروع کنم حالا مي خوام از يک شهريور يک برنامه ى منسجم و فشرده داشته باشم که هم بتونم مرور کنم و هم يک فصل از دروس تخصصى يازدهم بخونم متونم بپرسم به چه شکلى مي تونم اين برنامه رو عملى کنم؟؟؟
داداش داری اشتباه میزنی.از الان شروع کنی به هیچ چی نمیرسی.
شما فقط انرژی منفی بدع باش. ؟؟؟؟
لازم نیست تمام کتاب ها مطالعه شود فقط کتاب های تخصصی یا کتاب هایی که از لحاظ پایه ای در آنها ضعیف هستید مثل انگلیسی … میتوانید برای تسلط تون از کتاب های کمکی که در بازار موجود است استفاده کنید. در ضمن تمام کتاب های درسی در بازار نیز موجود است.