معرفی و ثبت نام مدارس

مدرسه دولتی بهتر است یا مدرسه غیرانتفاعی؟

ملیحه فراهانی نویسنده
62070 24
01 مهر 1399
تفاوت مدارس دولتی با غیرانتفاعی

مدارس دولتی و غیردولتی چه تفاوت‌ها و شباهت‌هایی با هم دارند؟ مدرسه دولتی بهتر است یا غیرانتفاعی؟ اکثر پدر و مادرها دست کم یکبار این سوالات را از خود و اطرافیانشان پرسیده‌اند و یکی از این مدارس را برای فرزندشان انتخاب کرده‌اند. شما کدامیک را برای فرزندتان انتخاب می‌کنید و دلیلتان چیست؟

هر کدام از این مدارس نقاط مثبت و منفی دارند و باتوجه به شرایط دانش‌آموز و پدر و مادرش یکی از این انواع مدارس برایش مناسب است. در ادامه به بررسی امکانات مدارس غیردولتی و دولتی می‌پردازیم و همینطور نقاط ضعف آن‌ها را نیز با هم مقایسه می‌کنیم. و البته ویدئویی را برای شما تهیه کرده‌ایم که خانوم نجمیه رستمی معلم دبستان استادبانک و روانشناس کودک در آن به مقایسه مدارس دولتی و غیرانتفاعی پرداخته است. در ادامه با ما همراه باشید تا بهترین مدرسه را باتوجه به شرایطی که دارید برای فرزندتان انتخاب کنید.

تفاوت مدارس غیر انتفاعی و دولتی

مدرسه غیرانتفاعی چیست؟ تا سال‌ها قبل که مدارس غیردولتی وجود نداشتند، تمام بچه‌ها کنار هم در مدارس دولتی مشغول به تحصیل شده و فارغ‌التحصیل می‌شدند. اما چند سالی است که این مدارس حضور فعالی در صنعت آموزش دارند و توانستند دانش‌آموزان زیادی را جذب کنند. آیا این موضوع فقط به خاطرِ کیفیت بالای این مدارس است؟

متاسفانه خیر. گاهی خانواده‌ها و والدین به اصطلاح به خاطرِ “چشم و هم ‌چشمی” فرزندشان را به مدارس غیردولتی می‌فرستند. با این تصورِ غلط که مدارس غیرانتفاعی 100% بهتر از مدارس دولتی هستند و شرط موفیت فرزندشان ورود آن‌ها به مدارس غیرانتفاعی و پرداخت شهریه‌های سنگین است. بعضی از والدین به خاطر رقابت با اقوام، دوستان و آشنایان فرزندشان را به مدارس غیردولتی می‌فرستند، برای اینکه از آن‌ها جا نمانند. این طرز فکر بسیار خطرناک بوده و آینده تحصیلی و روابط اجتماعی کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مدارس غیرانتفاعی در شروع کار برای کسانی طراحی شدند که توانمندی‌های کمتری دارند. به این ترتیب با خلوت کردن کلاس‌ها دبیران می‌توانستند بیشتر با دانش‌آموزان کار کنند و پایۀ تحصیلی آن‌ها را تقویت کنند. اما امروز شرایط تغییر کرده و این موضوع برعکس شده است. والدین اگر احساس کنند فرزندشان توانایی زیادی دارد تلاش می‌کنند او را به مدارس خاص (تیزهوشان، نمونه دولتی و غیره) یا مدارس غیردولتی بفرستند تا در کلاس‌های شلوغ 30 تا 40 نفره مدارس دولتی، استعدادِ فرزندشان از بین نرود!

امروز مدارس غیردولتی تا حدی بیشتر درگیر بیزینس و تجارت شدند. متاسفانه گاهی شاهد این هستیم که مدارس غیردولتی به شکلی با دانش‌آموز کار می‌کنند که فقط در این مدارس خوش بدرخشد و اگر والدین او را به مدرسه دیگری ببرند دچار مشکل شود. با این سیاست تلاش می‌کنند دانش‌آموز را سال‌های بیشتری نزد خودشان نگه دارند.

البته این موضوع نسبی بوده و شاملِ تمام مدارس غیردولتی ایران نمی‌‌شود. تعداد زیادی مدرسه غیرانتفاعی حرفه‌ای و بسیار قوی در سطح کشور وجود دارد.

مدرسه دولتی بهتره یا غیر انتفاعی؟

اگر خیلی ساده بگوییم، بهتر است بچه‌ها حداقل برای دوران ابتدایی به مدارس دولتی بروند. چون در مدارس دولتی از تمام اقشار جامعه دانش‌آموزان حضور دارند و مهارت‌های اجتماعی کودک رشد پیدا می‌کند. به این ترتیب می‌تواند تعامل بهتری با سایر کودکان داشته باشد.بخش ایمن‌سازی و مراقبت کلی باید در تمام مدارس رعایت شود. برای اطلاعات کامل درمورد انواع مدارس در پایه ابتدایی و نحوه ثبت نام آن‌ها مقاله‌ی “شرایط ثبت نام در مدارس ابتدایی” را بخوانید.

این اصل بسیار مهم بوده و به هیچ‌وجه نباید امنیت و سلامت دانش‌آموزان در مدرسه تهدید شود. اما در مدارس غیرانتفاعی بچه‌ها به اصطلاح، کمی نازک نارنجی شده و انتظارات والدین هم دربارۀ نحوه تعامل مسئولین مدرسه با کودک سر به فلک می‌کشد. در مدارس غیرانتفاعی چون والدین پول پرداخت می‌کنند، دوست ندارند به فرزندشان از گل نازک‌تر گفته شود و این به مرور بر روابط اجتماعی کودک تاثیر منفی می‌گذارد. دانش‌آموزان باید یاد بگیرند از حق خود دفاع کنند.

آیا امکانات مدارس غیردولتی واقعا کاربردی است؟

شما هم متوجه تبلیغاتِ سرسام‌آور بعضی از مدارس غیرانتفاعی بزرگ در کلان‌شهرهای کشور شدید. این مدارس از امکانات بسیار زیاد و متنوع مدرسه خود صحبت می‌کنند. امکاناتی مثل:

  • آموزش موسیقی و یادگیری چند ساز؛
  • آموزش زبان‌های خارجی و یادگیری یک یا چند زبان خارجی؛
  • کلاس‌های ورزشی مختلف مثل شنا، یوگا، والیبال، کاراته و غیره؛
  • سالن‌های شطرنج و برگزاری مسابقات مختلف شطرنج؛
  • آموزش‌های تخصصی کامپیوتر؛
  • و…

اما اثربخشی این دوره‌ها و برنامه‌های فوق‌برنامه این مدارس جای تامل دارد. به ندرت پیش آمده که این دوره‌ها برای دانش‌آموزان مفید واقع شوند و برگزاری این کلاس‌ها توسط مدارس غیردولتی بیشتر جنبۀ تبلیغاتی دارد. اشاره به این دوره‌ها هنگام ثبت‌نام والدین تاثیر روانی مناسبی روی آن‌ها گذاشته و خانواده‌ها را ترغیب می‌کند که فرزندشان را به مدارسی بفرستند که بیشترین امکانات موجود را بین رقبا دارد.

البته نباید منکر این شد که بعضی از امکانات مدارس غیردولتی به کشف استعدادهای کودکان و شکوفا کردن آن‌ها کمک بسیار زیادی کرده است. در مدارس غیردولتی معمولا دوره‌های فوق برنامۀ زیادی در گرایش‌های معتدد (ورزشی، هنری، علمی و غیره) برگزار می‌شود و کودک می‌تواند عمیق‌تر خودش را بشناسد و علایق خودش را کشف کند.

بیشتر بخوانید: پرورش استعداد کودکان

مزایای مدارس غیردولتی و معایب مدارس دولتی

چون بعضی از والدین شاغل هستند و کمتر در خانه حضور دارند، با ثبت‌نام فرزندشان در مدارس غیردولتی خیالشان راحت است که تا پایان ساعت کاری، فرزندشان تنها نیست و در مدرسه مشغول فعالیت است.

جدیدا در مدارس غیردولتی رسم شده که این مدارس از روش “کیف در مدرسه” استفاده می‌کنند. به این ترتیب والدین بعد از رسیدن به خانه دیگر نیازی نیست درگیر مسائل آموزشی با فرزندشان بشوند.

تعداد ثبت‌نام‌ها در مداس دولتی زیاد بوده و این مدارس شلوغ هستند. به همین خاطر ظرفیت کلاس‌ها برای تسلطِ کامل به مسائل آموزشی و حتی مسائل پرورشی بیش از اندازه است. در این شرایط معلم به تنهایی نمی‌تواند نیاز تمامِ دانش‌آموزان را پوشش دهد و کیفیت آموزش کمرنگ می‌شود.


آیا می‌دانید بهترین مدرسه برای فرزندتان کدام است؟

بهترین مدرسه برای فرزندتان، گران‌ترین و لوکس‌ترین مدرسه دنیا نیست! بهترین مدرسه برای فرزندتان جایی است که او در آن محیط احساس آرامش داشته باشد و بتواند توانایی‌های خود را بروز دهد. انتخابِ صحیح مدرسه نقش مهمی در رشد و شکوفایی فرزندتان دارد. خانواده‌های زیادی فرزندشان را تحت فشار قرار می‌دهند که حتما در مدارس خاص مثل تیزهوشان درس بخوانند؛ در صورتی که این مدارس مناسبِ بسیاری از دانش‌آموزان نیست و آنها را از درس و مدرسه دلزده می‌کند. توصیه می‌کنم برای آشنایی بیشتر با این موضوع مقالۀ زیر را مطالعه بفرمایید:

 بهترین مدرسه برای کدام است؟


ویدئو تفاوت مدرسه دولتی و غیر انتفاعی


تفاوت‌های مدارس دولتی و غیرانتفاعی در یک نگاه

تا اینجا درباره بسیاری از ویژگی‌های مدارس غیرانتفاعی و دولتی صحبت کردیم. اما بیایید یکبار دیگر و به صورت کلی با هم به تفاوت‌های این دو نوع مدرسه نگاه کنیم. در ادامه بعضی از مهم‌ترین تفاوت‌های این دو مدرسه را با هم مرور می‌کنیم.

1-کیفیت آموزش

از نظر آموزشی، همه مدارس موظف هستند که طبق دستورالعمل آموزش و پرورش، برنامه‌های آموزشی را برای دانش‌آموزان پیش ببرند. اما در بعضی موارد، مدارس دولتی ممکن است به دلیل شلوغ بودن کلاس‌ها، نبودن تجهیزات کافی و سایر موارد، نتوانند آموزش لازم را برای همه دانش‌آموزان به صورت یکسان پیش ببرند. اما به این آن معنا نیست که کیفیت آموزش در همه مدارس دولتی و برای همه دانش‌آموزان پایین‌تر از مدارس غیرانتفاعی است.

2-منابع مالی

در بسیاری از موارد، مدارس غیرانتفاعی، منابع مالی گسترده‌تری دارند که باعث می‌شود از نظر تجهیزات و وسایل کمک آموزشی، پیشرفته‌تر از مدارس دولتی باشند.

3-زمان آموزش

از نظر زمان آموزشی، هر دو نوع مدارس، موظف هستند زمان کافی برای آموزش دانش‌آموزان در نظر بگیرند.

4-تعداد نفرات

مسلما، تعداد دانش‌آموزان در مدارس دولتی بیشتر از مدارس غیرانتفاعی است. اما این موضوع نمی‌تواند تاثیر مستقیمی در میزان یادگیری دانش‌اموزان داشته باشد.

5-کادر آموزشی

کادر آموزشی در مدارس دولتی براساس قوانین و ضوابط وزارت آموزش و پرورش تعیین می‌شود. این در حالی است که ممکن است در مدارس غیرانتفاعی کادر آموزشی اندکی با مدارس دولتی تفاوت داشته باشند. به عنوان مثال ممکن است سن معلم‌ها در مدارس غیرانتفاعی نسبت به معلم‌ها در مدارس دولتی کمتر باشد.

6-فعالیت‌های فوق برنامه

مدارس غیرانتفاعی، تاکید بیشتری روی برنامه‌های فوق برنامه مانند آموزش زبان، موسیقی یا فعالیت‌های ورزشی و فرهنگی دارند. در حالی که در مدارس دولتی کمتر به فعالیت‌های فوق برنامه پرداخته می‌شود.

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

بیشتر والدین هنگام ثبت‌نام فرزندشان در مدارس یک سوال اساسی از خودشان می‌پرسند. فرزندم را مدارس دولتی ثبت‌نام کنم یا مدارس غیردولتی؟ تفاوت مدرسه دولتی و غیر انتفاعی چیست؟ در این مقاله سعی کردیم به بهترین شکل جواب این سوال را بدهیم. هر دو مدرسه دولتی و غیرانتفاعی مزایا و معایب خودشان را دارند و باید با بررسی این موارد بهترین تصمیم را برای فرزندتان بگیرید.

بیشتر بخوانید:

✒️ شما چه طور فکر می‌کنید؟
نظرِ شما راجع به مدارس دولتی و غیردولتی چیست؟
فرزندتان را کدام مدارس ثبت‌نام کرده‌اید؟
آیا از فرآیند آموزشی و خدمات مدرسه راضی هستید؟
آیا استدلال ما درمورد ثبت نام نکردن دانش‌آموزان ابتدایی در مدارس غیرانتفاعی درست است؟ سپاسگذاریم اگر نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان این مقاله در میان بگذارید.

فرزندم را مدرسه دولتی بفرستم یا مدرسه غیرانتفاعی؟

اگر خیلی ساده بگوییم، بهتر است بچه‌ها به مدارس دولتی بروند. حداقل چند سال اول تحصیل را. چون در مدارس دولتی از تمام اقشار جامعه دانش‌آموزان حضور دارند و مهارت‌های اجتماعی کودک رشد پیدا می‌کند. به این ترتیب می‌تواند تعامل بهتری با سایر کودکان داشته باشد.

مزایای مدارس غیردولتی نسبت به مدارس دولتی چیست؟

چون بعضی از والدین شاغل هستند و کمتر در خانه حضور دارند، با ثبت‌نام فرزندشان در مدارس غیردولتی خیالشان راحت است که تا پایان ساعت کاری، فرزندشان تنها نیست و در مدرسه مشغول فعالیت است. تعداد ثبت‌نام‌ها در مداس دولتی زیاد بوده و این مدارس شلوغ هستند. اما مدارس غیرانتفاعی کلاس های خلوت تری دارند.

آیا امکاناتی که مدارس غیردولتی ارائه می‌کنند واقعا کاربردی است؟

برخی از مدارس غیرانتفاعی امکانات بسیار زیاد و متنوعی دارند، اما اثربخشی این دوره‌ها و برنامه‌های فوق‌برنامه این مدارس جای تامل دارد. به ندرت پیش آمده که این دوره‌ها برای دانش‌آموزان مفید واقع شوند و برگزاری این کلاس‌ها توسط مدارس غیردولتی بیشتر جنبۀ تبلیغاتی دارد. اشاره به این دوره‌ها هنگام ثبت‌نام والدین تاثیر روانی مناسبی روی آن‌ها گذاشته و خانواده‌ها را ترغیب می‌کند که فرزندشان را به مدارسی بفرستند که بیشترین امکانات موجود را بین رقبا دارد.