روش مطالعه کنکور انسانیروش مطالعه کنکور تجربیروش مطالعه کنکور ریاضیروش مطالعه کنکور زبان انگلیسی 1402روش مطالعه کنکور هنر 1402مشاوره تحصیلی کنکور

خلاصه نویسی برای کنکور و تکنیک‌های آن

استادبانک نویسنده
2475 0
25 شهریور 1399
پوستر خلاصه نویسی برای کنکور

تکنیک‌های خلاصه نویسی برای کنکور، از آن مدل چیزها نیستند که سر کلاس مدرسه و یا حتی سر کلاس کنکور به بچه‌ها یاد داده شوند. با این حال تجربه ثابت کرده که تو مسابقه کنکور آن‌هایی برنده می‌شوند که به زیر و بم تکنیک‌های خلاصه نویسی برای کنکور آشنا باشند. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید مقاله راه‌های یادگیری بهتر را بخوانید.

اکثر بچه‌ها به منظور یادگیری تکنیک‌های خلاصه نویسی برای افزایش تراز کنکور مجبور به امتحان کردن روش‌های مختلف می‌شوند، یکی همه خلاصه نویسی‌هایش را گوشه کتاب می‌نویسد، یک نفر دیگر از کاغدهای چسبان استفاده می‌کند و… خلاصه که به تعداد دانش‌آموزان ناوارد به تکنیک‌های خلاصه نویسی برای کنکور، روش برای خلاصه نویسی ابداع شده است.

استادبانک یک سامانه قدرتمند انتخاب آنلاین معلم خصوصی و درخواست تدریس خصوصی در منزل یا آنلاین است و دانش آموزان بهترین معلم برای تدریس خصوصی در کرج، تهران و شهرستان ها را در استادبانک می یابند.

کنکور و خلاصه نویسی!

این روش‌های خودساخته همیشه هم بد نیستند، منتهی مشکل از جایی شروع می‌شود که دانش‌آموز پس از کشف یک روش درست و حسابی، از آن برای خلاصه نویسی تمام درس‌هایش استفاده می‌کند. حالا که مبحث تکنیک‌های خلاصه نویسی برای کنکور اینقدر پیچیده شده و هیچکس هم درست و حسابی درباره آن صحبت نمی‌کند، شاید دلتان بخواهد بی‌خیال خلاصه نویسی شوید و یا حتی از خودتان بپرسید که آیا خلاصه نویسی برای کنکور لازم است؟ بله لازم است و ما روش اصولی آن را به شما یاد خواهیم داد.

خلاصه نویسی اصولی شاید کمی سخت یا وقت گیر به نظر برسد. اما مزایای یاد گرفتن آن نه فقط در دوران تحصیل، بلکه تا آخر عمر همراهتان خواهد ماند. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بالا رفتن قدرت ارائه
  2. افزایش سرعت یادگیری و مطالعه متن‌ها
  3. یادگیری فن نگارش صحیح

اصول خلاصه نویسی دروس اختصاصی مشترک ریاضی و تجربی

بالاتر گفتیم که مشکل اصلی دانش‌آموزان، این است که از یک روش برای خلاصه کردن همه درس‌هایشان استفاده می‎کنند. خواهش من از شما این است که آینده خود را با چنین اشتباهی به خطر نیندازید. شاید فکر کنید که زیر و رو کردن اینترنت برای یادگیری تکنیک‌های خلاصه نویسی برای کنکور وقت تلف کردن است، اما لطفا دو دقیقه بیخیال این شوید که به فرض در فلان قد دقیقه فلان تعداد تست می‌زنم. برای دو دقیقه هم که شده این مقاله را بخوانید، تا اصول درس به درس خلاصه نویسی برای کنکور را یک بار برای همیشه یاد بگیرید.

در میان دروس اختصاصی رشته‌های ریاضی و تجربی، دروس شیمی و فیزیک مشترک هستند. البته در کتاب فیزیک تفاوت هایی بین دو رشته وجود دارد.

طبیعتا اگر از بیرون گود کنکور به قضیه نگاه کنید، نباید تفاوتی میان روش مطالعه موثر دو درس یکسان احساس کنید. اما چون شکل پرورش دانش‌آموزان ریاضی متفاوت از بچه‌های تجربی است، دانش‌آموزان این دو رشته روش‌های متفاوتی برای خلاصه نویسی این دروس انتخاب می‌کنند. دلیلش را هم خدا می‌داند… شاید با چرخاندن لقمه دور سر خود احساس بهتری پیدا می‌کنند. توجه کنید که خرج زمان بیشتر حتما منجر به نتیجه بهتر نمی‌شود. در ادامه سریع‌ترین روش خلاصه نویسی کنکوری شیمی و فیزیک را به شما ارائه خواهیم داد.

خلاصه های جداگانه؛ روش خلاصه نویسی شیمی برای کنکور

توجه داشته باشید که مراحل مرتبط با روش خلاصه نویسی برای کنکور چه برای درس شیمی و چه هر درس دیگری، باید بعد از زدن تست‌های آموزشی و رسیدن به تسلط نسبی در مباحث مختلف انجام شود.

و اما شیمی… بچه‌ها درس شیمی از دو بخش:

  • حفظی
  • محاسباتی

تشکیل شده. لازمه جواب دادن به سوالات بخش محاسباتی تسلط به بخش حفظی مباحث مختلف است. پس اول از همه باید درباره خلاصه نویسی قسمت‌های حفظی شیمی صحبت کنیم.

مهم‌ترین نکته حین خلاصه نویسی شیمی، دسته بندی مطالب کتاب است. یعنی چی؟

یعنی این که شما باید برای تمامی کلمات پرتکرار متن کتاب درسی، یک فصل جداگانه در دفتر خلاصه نویسی خود کنار بگذارید. به فرض تمام مطالبی که درباره عنصر مس در سرتاسر کتاب درسی گفته شده را در فصل مرتبط با مس بنویسید. برای خلاصه نویسی مطالب محساباتی هم کافی است فرمول‌ها را یادداشت کرده و نکته‌های مهمی که حین تست زدن پیدا می‌کنید را هم کنار فرمول مرتبط یادداشت کنید.

بررسی روش خلاصه نویسی زیست رتبه های برتر، نشان می‌دهد که آن‌ها برای خلاصه نویسی درس زیستشان از این تکنیک به علاوه تکنیک حاشیه نویسی کتاب استفاده می‌کردند.

خلاصه نویسی روی دیوار؛ خلاصه نویسی فیزیک کنکور

خلاصه نویسی فیزیک کنکور باید بعد از حل کردن کلی تست شروع شود. شما باید تمام زیر و بم درس را فهمیده باشید و دست آخر فرمول‌هایی که ممکن است فراموش کنید را بنویسید روی کاغذ، می توانید کاغذها را به دیوار بچسبانید و هر روز آن ها را مرور کنید.

به همین راحتی، اصلا نیاز نیست قضیه را پیچیده کنید و یا مباحث محاسباتی را با حفظی قاطی کنید مخصوصا اگر مشغول خلاصه نویسی برای کنکور ریاضی باشید. البته که مطالب مرتبط با دروس آخر بچه‌های دوازدهمی فرق دارد و لازم است برای حل تست‌های آن مطالب محساباتی و حفظی را هم بزنید.

خلاصه نویسی ریاضی کنکور

برای خلاصه برداری از درس ریاضی، باید تمامی فرمول‌های اصلی و فرعی که یاد گرفته‌اید را روی کاغذ بنویسید. حواستان را حسابی به فرمول‌های فرعی جمع کنید چون در اکثر مواقع حتی مهم‌تر از فرمول‌های اصلی هستند. پس تجمیع فرمول یک تست نمونه هم در زیر فرمول مذکور مثال بزنید و در نهایت تست خود را به زبان تشریحی توضیح دهید. درست یک چیز شبیه به جلونویسی بچه‌های دوره دبستان، اما به سبک کنکوری.

روش موثر خلاصه نویسی برای کنکور در دروس عمومی

دروس عمومی هم از آن دسته درس‌هایی هستند که سر و کله‌شان همه جا پیدا می‌شود. انسانی، ریاضی یا تجربی، فرقی نمی‌کند دانش‌آموز کدام رشته باشید. یادگیری دروس عمومی، یک توفیق اجباری است که نصیبتان شده پس از آن نهایت استفاده را ببرید.

خیلی از دانش‌آموزان، مخصوصا بچه‌های ریاضی با یادگیری این دروس مشکل دارند. این جا است که آن لفظ “برای کنکور” در تیتر اهمیت پیدا می‌کنید، خلاصه نویسی برای کنکور… اگر این درس‌ها را دوست ندارید، برای کنکور هم که شده از آن‌ها دست نکشید.

کاغذهای کوچک، کلمات سخت؛ خلاصه نویسی ادبیات

ادبیات هم از آن درس‌هایی که یا پاسخ دادن به سوالات آن یا در خونتان است و هیچ مشکلی با آن ندارید. یا باید دست به دامن روش‌های خلاصه نویسی برای کنکور شوید تا بتوانید گلیمتان را از آب بیرون بکشید. حالا چرا خلاصه نویسی ادبیات برای بچه‌ها سخت می‌شود؟

چون سوالات درس ادبیات چند جانبه هستند و تسلط بر هر یک از این جوانب خود نیازمند استفاده از روش‌های خاص است. برای قرابت معنایی که بهتر است اصلا سراغ روش‌های خلاصه نویسی و… نروید، چون جواب دادن به تست‌های قرابت کاملا وابسته به مهارت شما است. یعنی هرچقدر بیشتر تست بزنید، این مهارت بیشتر می‌شود.

از سوی دیگر یادگیری واژگان و املا به شدت وابسته به کیفیت خلاصه‌های دانش‌آموز دارد. برای خلاصه نویسی واژگان و املا بهتر است از روش چند مرحله‌ای استفاده کنید. به این صورت که یک دور از کلمات نوشته شده در یک صفحه بخوانید، بعد از خودتان سوال کنید و هرکدام را که بلد نبودید تیک بزنید. طی چند روز مدام بدون مرور قبلی واژگان همان یک صفحه را بارها و بارها تست کنید و در آخر هفته هر واژه‌ای که املا یا معنی آن را بلد نبودید وارد دفتر خلاصه نویسی خود کنید.

بچه‌ها چاره‌ای جز حفظ کردن تک تک قسمت‌های تاریخ ادبیات ندارید. حالا که باید همه‌اش را حفظ کنید، راحت‌تر است که یک لیست موردی از همه نکات درست کنید. سعی کنید از نکات جلوی مرتبط با هر شاعر یا ادیب یک رمز بسازید و رمزتان را در کنار نام شاعر یادداشت کنید.

خوردن واژه‌ ها؛ خلاصه نویسی عربی و دین و زندگی

آن چه در مطالعه دینی و عربی اهمیت دارد، کلیدواژه است. با این حال روش خلاصه نویسی این دو درس با یک دیگر تفاوت چشمگیری دارد. عربی صرفا نکته محور است. اما در عین داشتن ماهیت تستی باید واژگان آن را باید مانند روش مطالعه واژگان ادبیات یاد بگیرید.

خلاصه نویسی از واژگان، حل تست‌های درک مطلب را برایتان راحت می‌کند. از آن جایی که پای خلاصه نویسی برای کنکور در میان است، حتما از نکات تست‌هایتان هم نت برداری کنید. حواستان باشد که هیچ چیز را از قلم نیندازید.

دینی هم مانند عربی، درسی کلیدواژه محور و تستی است. با این به خاطر سپردن متن کتاب دینی از ضروریات است. برای این کار باید مطالب مهم کتابتان را کادربندی کنید. جملات داخل کادر را با هایلایت تکه تکه کنید و در نهایت، تکه تکه جملات را مطالعه کنید. دو دلیل قانع کننده برای نگران کننده نبودن یادگیری قواعد وجود دارد:

  1. یک عالم خلاصه‌های از پیش آماده قواعد در اینترنت وجود دارد.
  2. تست زنی مداوم نیازتان به خلاصه نویسی را کم می‌کند.

ساده‌ترین راه حل برای خلاصه بداری از قواعد عربی، همان حل تست‌های پرتکرار و یادداشت برداری از تیپ تست‌ها است. سعی کنید شکل درخواست تیپ را به همراه آن چه باید به آن ارائه دهید روی کاغذ بنویسید، به همین سادگی.

خلاصه برداری از درس زبان

خیلی از بچه‌ها از بنیاد با درس زبان مشکل دارند و از طرفی خیلی‌ها مثل آب خوردن به سوال‌هایش جواب می‌دهند. برای یادگیری واژگان زبان نیز می‌توانید از همان تکنیک دوره یک هفته‌ای استفاده کنید. بهتر است کار خلاصه برداری از قواعد را روی خود ریدینگ انجام دهید. قسمت ریدینگ پر است از مثال‌های مرتبط با قاعده هر درس. کافی است زیر جملات مهم خط بکشید و نکته مربوط به آن را زیرش یادداشت کنید. اگر قواعد را به این شکل برای خودتان خلاصه کنید، علاوه بر یادگیری کامل آن‌ها، قدرتتان در حل تست‌های درک مطلب هم افزایش پیدا می‌کند.

کتابتان را پاره کنید؛ خلاصه نویسی زیست شناسی کنکور

قدم اول خلاصه نویسی برای کنکور درس زیست شناسی، تکه تکه کردن کتاب است. کتاب‌های چهار سالتان را از هم باز کنید و مباحث مرتبط را بچینید کنار هم. به فرض تمام مطالب زیست گیاهی در یک کتاب کنار هم تجمیع شده باشد. موقع سیمی کردن کتاب‌ها، یک صفحه در میان ورق سفید بگذارید.

کار خلاصه نویسی برای کنکور زیست باید در خود کتاب انجام شود. تجمیع نکات روشی است که به منظور خلاصه نویسی برای کنکور درس زیست شناسی پیشنهاد می‌کنیم. به این صورت که هر جا از هر جزوه‌ای هرچه به چشمتان قشنگ آمد، همان را با زبان و لحن خودتان وارد کتابتان کنید.

هایلایت های خلاصه شده؛ روش خلاصه نویسی دروس اختصاصی انسانی

خیلی‌ها فکر می‌کنند که چون مطالب انسانی و تجربی بیشتر حفظی هستند، روش‌های خلاصه نویسی برای کنکور تجربی و انسانی مشابه یک دیگر هستند. بگذارید خیالتان را راحت کنم، اصلا از این خبرها نیست. عیسی به دین خویش، موسی به دین خویش. اصلا تجربی چه ربطی به انسانی دارد که با یک روش سراغ خلاصه نویسی برای کنکور تجربی و انسانی می‌روید؟

بچه‌های انسانی باید یک تصویر درست و شفاف از کتاب در ذهنشان داشته باشند، پس خلاصه نویسی باید در فضای کتاب و البته در بالا و پایین پاراگراف‌ها انجام شود. حین هایلایت کردن هم باید کلمات اضافه را حذف کنید و هر بار که مطالعه می‌کنید، صرفا به سراغ کلمات اصلی بروید.

خلاصه نویسی حالا حالاها یقه‌تان را چسبیده… فرض کنید وارد دانشگاه شده‌اید و می‌خواهید برای کنکور ارشد خلاصه نویسی کنید. در این شرایط هم همین تکنیک‌ها به کارتان خواهند آمد. بهتر است مطالب گسترده را طبقه‌بندی کنید. متن طبقه‌بندی شده را علامت گذاری کنید، متن علامت‌ گذاری شده را دوباره خیلی دقیق بخوانید و دست آخر هرچه که یاد گرفته‌اید را بنویسید روی کاغذ.

خلاصه نویسی دروس مفهومی کنکور انسانی

خلاصه کردن دروسی مانند فلسفه و منطق، با روش خلاصه برداری از درس‌هایی مثل تاریخ و جغرافیا فرق دارد. خلاصه نویسی این درس‌ها هم بسیار کلید واژه محور است. با این تفاوت که هر کلید واژه باید شما را به جمله‌ای خاص برساند و از کنار هم قرار دادن جمله‌ها، مفهومی خاص به شما یادآوری شود. مهم‌ترین نکته در خلاصه برداری از این دروس، نگهداشتن سر نخ است. کلمات زنجیروار در کنار یک دیگر قرار می‌گیرند و مفهومی مهم‌تر را تداعی می‌کنند. اگر در این بین فقط یک کلمه نامربوط باشد سر نخ از دستتان در می‌رود. کلمات تیترها، کلمات آغازین و کلمات میانی هر جمله، معمولا مهم‌ترین کلمات یک مفهوم هستند.

فواید خلاصه نویسی برای کنکور

خلاصه نویسی حالا حالاها یقه‌تان را چسبیده… بنابراین بهتر است با یادگیری مهارت آن، یک عمر راحتی خود را تضمین کنید. فرض کنید وارد دانشگاه شده‌اید و می‌خواهید برای کنکور ارشد خلاصه نویسی کنید. آن وقت با حجم زیاد دروس ارشد چه کار باید بکنید؟ در این شرایط هم همین تکنیک‌ها به کارتان خواهند آمد. بهتر است مطالب گسترده را طبقه‌بندی کنید. متن طبقه‌بندی شده را علامت گذاری کنید، متن علامت‌ گذاری شده را دوباره خیلی دقیق بخوانید و دست آخر هرچه که یاد گرفته‌اید را بنویسید روی کاغذ.

خیلی‌ها می‌گویند که شب امتحانی خواندن فایده ندارد، اما من به شما می‌گویم که شب امتحان خواندن عالی است. به شرطی که بدانید شب امتحان باید چه چیزی را بخوانید. شما باید شب امتحان کنکور، یک عالمه خلاصه داشته باشید که با مرور آن‌ها تمام مطالبی که طی یک سال خوانده‌ا‌ید در ذهنتان تازه شود. بچه‌هایی که قبلا کنکور داده‌اند این حرفم را بهتر درک می‌کنند. اگر شما هم قبلا کنکور داده‌اید و دوست دارید درباره تجربه کارآمدی خلاصه نویسی‌تان با ما حرف بزنید، همین پایین صحبت‌هایتان را کامنت کنید. در ضمن اگر روش جدیدی برای خلاصه نویسی کشف کرده‌اید، حتما آن را با ما در میان بگذارید.

مهم‌ترین ایراد خلاصه نویسی کنکور غیر اصولی چیست؟ ?

مشکل اصلی دانش‌آموزان، این است که از یک روش برای خلاصه کردن همه درس‌هایشان استفاده میکنند. ?

آیا نیاز است مطالب حفظی را در خلاصه نویسی کنکور فیزیک وارد کنیم؟ ?

اصلا نیاز نیست قضیه را پیچیده کنید و یا مباحث محاسباتی را با حفظی قاطی کنید. مخصوصا اگر مشغول خلاصه نویسی برای کنکور ریاضی باشید. ?