معرفی رشته فلسفه

آنچه مطالعه خواهید کرد
فلسفه که به عنوان مادر علوم دانسته میشود را باید پرسابقهترين رشته های دانشگاهی علوم انساني در دنيا دانست. این دانش در اسلام و ايران نيز از قدمتي طولاني برخوردار است. فلسفه از جمله رشتههایی هست که به مطالعه مسائل اساسی و جامع در مورد موضوعاتی که مربوط به هستی و آگاهی انسان است میپردازد. در این مطلب از مجله استادبانک به معرفی رشته فلسفه میپردازیم.
استادبانک یک سامانه قدرتمند انتخاب آنلاین معلم خصوصی است. دانش آموزان شماره معلم ادبیات در تهران و شهرستان ها را در استادبانک می یابند.
فلسفه چگونه رشتهای است؟
در رشته فلسفه دانشجويان بيشتر شناخت مفصلي درباره تاريخ فلسفه غرب به دست ميآورند. در مقطع کارشناسی در رشته فلسفه دانشجویان به شناخت کامل در مورد تاریخ فلسفه غرب دست پیدا میکنند. به این معنی که سیر تاریخی فلسفه را از فلسفه یونان تا عهد حاضر بررسی می کنند و همچنین سیر تاریخی فلسفه اسلامی را نیز بررسی می کند و به مفاهیم اصلی فلسفه اسلامی و پاسخهای فلسفه اسلامی به پرسشهای بنیادین فلسفه میپردازند و بقیه موارد مباحث فلسفه مانند فلسفه دین، فلسفه اخلاق، فلسفه علم و معرفت شناسی و باقی زمینهها را مانند مطالعه میکنند.
روش پرداختن فلسفه به مسائلی مانند عرفان، اسطوره و دین تکیه بر عوامل عقلانی و منطقی است. بهطور مثال؛ در فلسفه از خدا گرفته تا انسان، از عالم طبیعت گرفته تا ماوراء طبیعت و از روح انسان و موجودات غیرمادی گرفته تا اجسام، مورد بحث و گفتگو قرار میگیرد. تفاوت دوم فلسفه با سایر علوم در این است که در فلسفه مسائلی عام و کلی که درباره هرموجودی قابل طرح است، مورد مطالعه و تحقیق قرار میگیرد.
این علم موضوعیست که با دیگر اصول بهویژه علوم اجتماعی و موضوعات انسانی مانند ادبیات، سیاست، تاریخ و هنر سروکار دارد و به عنوان یک علم دشوار در مواردی مانند تجزیه و تحلیل مفاهیم اخلاقی درخصوص طرح ریزیهای تحقیقی شناخته میشود.
برای اینکه در رشته فلسفه شکست نخورید!
شخصی که در این رشته قصد ادامه تحصیل دارد باید دارای یکسری توانایی های خاص باشد از جمله تواناییهای علمی می توان به داشتن پایه ریاضی قوی اشاره کرد، چرا که ریاضیات نیز مانند فلسفه با مسائل ذهنی، انتزاعی و غیرتجربی سروکار دارد و برای موفقیت در ریاضیات بخصوص ریاضیات جدید نیز باید ذهن خود را از مسائل تجربی دور کرده و در حوزه استدلال تعمق و تفکر کرد. به همین دلیل یکی از راههای موفقیت در فلسفه آشنایی اولیه با ریاضیات و مباحث ریاضی است. چون ریاضیات پلی مناسب برای رفتن به طرف فلسفه میباشد.
علاقمندی به فلسفه یکی دیگر از عوامل موفقیت در این رشته است. تنها فردی میتواند در این رشته موفق گردد و صاحبنظریه باشد که هم قدرت ذهنی و خلاقیت داشته و هم به این رشته بسیار علاقمند باشد. آشنایی کامل با زبان انگلیسی را برای دانشجویان فلسفه غرب و آشنایی با زبان عربی را برای دانشجویان فلسفه اسلامی ضروری میداند زیرا کتابهای فلسفه به زبان فارسی بسیار محدود میباشد و تازه همین کتابهای محدود نیز اکثرا نامفهوم هستند. چون معمولا ترجمههای کتابهای فلسفی در رساندن مفاهیم به گیرایی منابع اصلی نیستند.
این رشته اهمیتی بنیادی در ارتقاء سطح فکری جامعه دارد چرا که هر جامعه نیازمند افرادی است که اهل تفکر و نقادی باشند و مسائل فرهنگی را فهمیده و مبانی فرهنگی را تشخیص دهند و این رشته وظیفه پرورش چنین متفکرانی را بر عهده دارد.
دروس رشته فلسفه
برخی از مهمترین دروسی که در طول تحصیل این رشته با آنها روبرو میشوید عبارتند از:
منطق قدیم، منطق جدید، منتخب متون کلامی و فلسفی، تاریخفلسفهاسلامی، علم کلام، فلسفه اسلامی، فلسفه اخلاق در تفکر غربی، اخلاق در تفکر اسلامی، عرفان نظری، تاریخ فلسفه یونان، تاریخ فلسفه قرون وسطی تا رنسانس، تاریخ فلسفه از “بیکن” تا “هیوم”، تاریخ فلسفه از “کانت” تا نیمه دوم قرن نوزدهم، تاریخ فلسفه جدید و معاصر، فلسفه معاصر و مکاتب جدید قرن بیستم، متون فلسفی به زبان خارجی، متون فلسفی به زبان عربی، متافیزیک در غرب، فلسفه علوم.
رتبه لازم برای فلسفه
این رشته در زیرگروه علوم انسانی قرار دارد. این رشته بدون کنکور پذیرش دارد اما برای قبولی در دانشگاههای معتبر نیاز به داشتن رتبهای خوب در کنکور سراسری دارید. البته با رتبه تا حدود 30 هزار هم میتوان در دانشگاههای دولتی این رشته پذیرفته شد. برخی از بهترین دانشگاههایی که در رشته فلسفه پذیرش دانشجو دارند عبارتند از: دانشگاه اصفهان، دانشگاه شهید باهنر، دانشگاه تبریز، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی
گرایشهای فلسفه
در دفترچه معرفی رشتههای دانشگاهی آزمون سراسری، با نام فلسفه، در دو رشته برخورد میکنیم که یکی رشته فلسفه به معنای عام آن و دیگر رشته الهیات و معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی است.
تفاوت این دو رشته با هم این است که:
- رشته فلسفه بطور سنتی بیشتر به آموزش فلسفه غرب میپردازد و هرچند که در این رشته به موازات فلسفه غرب، فلسفه اسلامی نیز تدریس میشود
- فلسفه اسلامی یک گرایش فرعی تلقی میگردد. ولیکن در رشته معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی تنها به فلسفه اسلامی پرداخته میشود.
در مقطع کارشناسی ارشد این رشته دارای گرایشهای فلسفه و حکمت اسلامی، فلسفه تطبیقی، فلسفه دین، منطق فهم دین و اخلاق (با 2 گرایش) است.
بازار کار رشته فلسفه
فردی که در این رشته درس خود را به اتمام می رساند میتواند برای بازار کار:
- در کرسی استادی یا معلم فلسفه به کار خود ادامه دهد
- یا اینکه در مراکز پژوهشی مانند پژوهشگاه علوم انسانی و یا دایرةالمعارفها به فعالیت بپردازد.
البته مراکز تخصصی بیشتر دنبال فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و دکترای فلسفه هستند. شخصی که دارای مدرک کارشناسی است میتواند به عنوان دستیار این رشته مشغول به کار شود. با توجه به اینکه این رشته رشته بسیار مهمی است اما بی توجهی به آن باعث کمرنگ شدن این رشته و بازار کار آن شده است و غالباً فارغ التحصیلان این رشته با مشکل در بازار کار و درآمد حقوق مواجه هستند.
موقعیتهای شغلی مثل معلم، پژوهشگر، نویسنده و سردبیر نشریات در ارتباط با این رشته تحصیلی هستند و فارغ التحصیلان این رشته در صورتی که در این مشاغل مشغول به کار شوند می توانند بیشترین ارتباط را بین شغل و رشته تحصیلی خودشان داشته باشند.
البته فارغ التحصیلان فلسفه می توانند به استخدام در نهادها و سازمان هایی همچون سازمان صداوسیما، مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و … فکر کنند. هر یک از سازمانهای فوق به نحوی با تخصص این افراد مرتبط است و پستهایی برای استخدام آنها در نظر گرفته است.
درآمد رشته فلسفه
همانطور که در قسمت بازار کار نیز گفته شد افرادی که در این رشته فارغ التحصیل می شوند با مشکل شاغل شدن مواجه هستند و نمی توانند در کاری مرتبط با رشته خود مشغول شوند و مجبور میشوند به کارهای غیرمرتبط با رشته روی بیاورند. به همین علت درآمد فارغ التحصیلان این رشته بسته به وضعیت شغلی شان بسیار متفاوت است اما به طور متوسط یک فارغ التحصیل فلسفه درآمد ماهیانه دو تا شش میلیون تومان دارد.
علاقمند به انتخاب رشته فلسفه هستید؟ یا دانشجوی این رشته؟ یا فارغ التحصیل آن؟ از شنیدن نظرات و تجربیات شما بسیار خوشحال میشویم. آنها را با ما در بخش دیدگاهها به اشتراک بگذارید. همچنین میتوانید سوالهای خود را در این بخش مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط کارشناسان استادبانک پاسخ داده شود.
درآمد حدودی رشته فلسفه چقدر است؟
افرادی که در رشته فلسفه فارغ التحصیل می شوند با مشکل شاغل شدن مواجه هستند و نمی توانند در کاری مرتبط با رشته خود مشغول شوند و مجبور میشوند به کارهای غیرمرتبط با رشته روی بیاورند. به همین علت درآمد فارغ التحصیلان این رشته بسته به وضعیت شغلی شان بسیار متفاوت است اما به طور متوسط یک فارغ التحصیل فلسفه درآمد ماهیانه دو تا شش میلیون تومان دارد.
گرایشهای رشته فلسفه در دوره کارشناسی چه هستند؟
در دفترچه معرفی رشتههای دانشگاهی آزمون سراسری، با نام فلسفه، در دو رشته برخورد میکنیم که یکی رشته فلسفه به معنای عام آن و دیگر رشته الهیات و معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی است. تفاوت این دو رشته باهم این است که رشته فلسفه بطور سنتی بیشتر به آموزش فلسفه غرب میپردازد و هرچند که در این رشته به موازات فلسفه غرب، فلسفه اسلامی نیز تدریس میشود اما فلسفه اسلامی یک گرایش فرعی تلقی میگردد. ولیکن در رشته معارف اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی تنها به فلسفه اسلامی پرداخته میشود.

سلام من کارشناسی فلسفه اسلامی و کارشناسی ارشد فلسفه منطق دارم به نظرم اگه کسی بخواد بره رشته فلسفه واقعا باید عاشق این رشته باشه چون در دوران تحصیل که با سختی اون رشته مواجه هستن و بعد از فارغ التحصیلی هم با بیکاری و سرخوردگی من خودم رشته فلسفه رو واقعا دوس داشتم اما بعد از چند سال مجبور شدم برم دنبال زبان اما یه چیزی که هست من بعد از اینکه دیگه دنبال کار نرفتم متوجه شدم نباید دنبال کار بگردیم و توقع داشته باشیم ما رو تو کار دولتی بگذارن میخوام به اونایی که میخوان کنکور بدن هر رشته ای که میخوان قبول بشن نه فقط فلسفه این رو بگم که هر رشته ای میخواین برید فلسفه ریاضی اقتصاد حتی رشته کامپیوتر حتما برنامه بلند مدتی براش در نظر بگیرید، برای خودتون یه برنامه داشته باشین و طبق اون جلو برید چون من خیلیا رو دیدم که حتی کامپیوتر خوندن و بیکارن یا به یه کار جزئی راضی شدن الان چون در مورد رشته فلسفه مطلب گذاشتین مثلا برید ببینین تمام کارهایی که با فلسفه در آینده میتونین داشته باشین چیه آیا خودتون میتونین باهاش کاری راه اندازی کنین در موردش کامل اطلاعات جمع کنین بعد بگین مثلا من میخوام پژوهشگر بشم بعد طبق اون چیزیکه در نظر دارید جلو برید و از دوران لیسانس شروع کنین برنامه ریختن برای آینده مطمئن باشین اینطوری آیندتون کاملا تضمین میشه
ببخشید زیاد شد متشکر از مطلب خوبتون