معرفی رشته علوم تربیتی؛ آشنایی با گرایشها، دروس دانشگاهی، آینده شغلی و بازار کار
آنچه مطالعه خواهید کرد
رشته علوم تربیتی، وظیفهی سنگینی را به دوش میکشد و هدف آن پرورش نیروی متخصص برای تعلیم، آموزش و تربیت انسان در مقاطع مختلف زندگی است. علوم تربیتی، یکی از شاخههای تحصیلی کنکور انسانی سراسری است که سالانه متقاضیان خاص خود را برای ورود به دانشگاه دارد. اما، برخلاف بسیاری از رشتههای دانشگاهی، رشته علوم تربیتی همچنان ناشناخته است و بسیاری از افراد با جزئیات و روند تحصیلی این حرفه آشنا نیسیتد.
مجله استادبانک در این مقاله از مجموعه مقالات برنامه ریزی درسی و مشاوره تحصیلی خود، اطلاعات جامع و کاملی را در مورد این رشته در اختیار شما میگذارد. در ادامه معرفی رشته علوم تربیتی و اهداف آن را میخوانید، اطلاعات کافی از دروس دانشگاهی آن به دست میآورید، با گرایشهای رشته علوم تربیتی در کارشناسی تا دکتر آشنا میشوید و فضای کلی بازار کار علوم تربیتی و آینده شغلی آن را درک میکنید.
آشنایی کامل و انتخاب رشته علوم تربیتی با کمک مشاوره تحصیلی
انتخاب رشته کنکور، نقطه عطفی حساس و مهم در مسیر تحصیلی دانشآموز است که باید با نهایت حساسیت و دقت انجام شود. رشته علوم تربیتی، یکی از شاخههای تحصیلی دفترچه انتخاب رشته است که برخی از داوطلبین بنابه دلایل مختلف، ترجیح میدهند به واسطهی آن وارد دانشگاه شوند. اما، این رشته از رشتههای دارای مصاحبه کنکور است که روند پذیرش و تحصیل خاصی دارد.
از طرفی دیگر، دانشآموز باید بداند در دروان تحصیل با چه دروسی سروکار دارد و تواناییهای ذهنی و روانی مناسب با این رشته چیست. بنابر همین دلایل، تاکید میشود برای آشنایی کامل با رشته علوم تربیتی از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرید. مشاور در گام نخست، همهی جنبههای این رشته را برای شما توضیح میدهد و سپس با آگاهی از علایق و تواناییهای شما، بهترین انتخاب را پیشروی شما میگذارد. شرکت در جلسات مشاوره تحصیلی، اجازه میدهد تا با کمترین خطا، انتخاب رشته کنکور را انجام دهید.
معرفی رشته علوم تربیتی؛ چه کسانی مناسب این تخصص هستند؟
هدف کلی رشته علوم تربیتی، تعلیم و تربیت انسان است. ابزار اصلی این رشته را برای رسیدن به هدفش، میتوان “آموزش” معرفی کرد که ابعاد آن گسترده و از مدارس تا سازمانها را شامل میشود. اما منظور از تربیت چیست؟ معمولا زمانی که از تعریف تربیت صحبت میکنیم، مفاهیمی مانند رشد و شکوفایی استعداد و مراقبت به آن به ذهن میرسد. متخصص رشته علوم تربیتی نیز تلاش میکند تا استعداد و توانایی افراد در سنین مختلف – به خصوص کودکان – را شناسایی کرده و آن را در مسیر درست هدایت کند.
بنابراین فردی وارد دنیای علوم تربیتی میشود، باید روحیهای کمککننده و حامی داشته باشد تا بتواند به بهترین شکل با انسانهای دیگر ارتباط برقرار کند و به نوعی نسبت به حال و آیندهی آنها حساس باشد. باید دانست که دایرهی انسانهای روابط یک کارشناس علوم تربیتی، گسترده است و از یک کودک 5 ساله تا یک شهروند سالمند را شامل میشود. انتظار میرود دانشآموز علاقهمند به رشته علوم تربیتی، ابتدا به همهی ابعاد این تخصص دقت کند و سپس در انتخاب رشته کنکور این شاخه را برای ادامه تحصیل برگزیند.
منابع انتخاب رشته کنکور استادبانک
گرایشهای رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی
دانشآموزان بعد از شرکت در کنکور سراسری و کسب نتیجهی لازم، میتواند در 4 گرایش رشته علوم تربیتی را در مقطع کارشناسی بخوانند. انتخاب گرایش، پس از پشتسر گذاشتن ترم اول و باتوجه به امکانات و دروس ارائهشده دانشگاه انجام میشود. در ادامه با گرایشهای رشته علوم تربیتی در دوره کارشناسی آشنا میشوید:
1.گرایش تکنولوژی آموزشی از رشته علوم تربیتی
هدف این گرایش، آموزش و تعلیم به معلمان است تا در حرفه خود ماهرتر شوند و ابعاد کارشان را گسترش دهند. معلمان با کمک متخصصین این گرایش، میتوانند شیوهی تدریس خود را بر پایهی رشد، پویایی و یادگیری مداوم بنا کنند. مشاوره و راهنمایی به مسئولان آموزش و پرورش در نحوهی تدوین کتابهای درسی و آموزشی هم از دیگر وظایف فردی است که در رشته علوم تربیتی در گرایش تکنولوژی آموزشی تحصیل کرده است.
2.گرایش مدیریت و برنامهریزی
این گرایش ترکیبی از رشتههایی مانند: جامعهشناسی، روانشناسی، فلسفه، مدیریت و آمار و غیره است و یک گرایش، میان رشتهای شناخته میشود. در یک نگاه کلی، متخصص گرایش مدیریت و برنامهریزی رشته علوم تربیتی، برای تعلم و پرورش افراد ماهر در حوزه اقتصاد یک کشور تلاش میکند. اما از دیگر فعالیتهای مهم این شاخه، کمک به افراد واجب التعلیم و علاقهمند به یادگیری است که بنابه هر دلیلی شرایط تعلیم مناسبی نداشتهاند.
فارغالتحصیلان این گرایش به دلیل نوع آموزشی که میبینند، میتوانند مشاوران خوبی را مدیریت، برنامهریزی و پیشبینیهای آموزشی و تربینی کشور باشند. این گرایش از شاخههای تحصیلی جالب گروه علوم انسانی است که باید در زمان بررسی و مطالعهی معرفی رشته های انسانی به آن توجه کرد تا شاید با توجه به توانایی فرد، یکی از مناسبترین انتخابها برای ورود به دانشگاه باشد.
3.گرایش آموزش و پرورش پیشدبستانی و دبستانی
مهمترین بازهی زمانی آموزش هر فرد از سالهای نخست زندگی تا پایه ششم ابتدایی است. در این مقطع از زندگی، کودک ابعاد شخصیتی، اجتماعی و آموزشی خود را پیدا میکنند و به آهستگی هویت میگیرد. گرایش آموزش و پرورش پیشدبستانی و دبستانی رشته علوم تربیتی به طور تخصصی به همین مقطع حساس از زندگی کودکان میپردازد. هدف این رشته، پرورش متخصصانی کاربلد و هوشمند است تا بتوانند از نظر جسمی، عاطفی، روانی، اجتماعی و اخلاقی کودکان پیشدبستانی و دبستانی را حمایت و گام بعد پرورش دهند.
چرخه پیشدبستانی تا پایان دبستان، سرنوشتسازترین دورهی تعلیم در سیستم آموزش و پرورش هر کشور است. بنابراین فردی که در این گرایش فارغالتحصیل میشود، وظیفهای مهم و حساس دارد که باید نسبت به آن مسئول و دلسوز باشد. به دلیل میزان اهمیت این تخصص، دوره کارشناسی گرایش آموزش و پرورش پیشدبستانی و دبستانی 4 تا 6 سال است که طولانیترین بازهی تحصصیلات را میان گرایشهای رشته علوم تربیتی دارد.
4.گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی رشته علوم تربیتی
یکی از اهداف وزارت آموزش و پرورش، حمایت از کودکان استثنایی است. این کودکان طبق علم پزشکی و به 5 دستهی عقب ماندهذهنی و معلول جسمی، ناشنوا و نیمه شنوا، نابینا و نیمه بینا، ناسازگار و تیزهوش تقسیمبندی میشوند که نحوهی برخورد با هر گروه، نیاز به مهارت و تخصصی خاص دارد. با همین هدف، دانشجویان گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی، تعلیم میبینند تا توانایی برقراری ارتباط با این دسته از کودکان را داشته باشند.
پذیرش در هر یک از این گرایشها، میتواند فرصت خوبی برای ورود به دنیای تربیت در حوزههای مختلف باشد. دانشآموزان برای ورود به دانشگاههای ارائهدهندهی گرایشهای رشته علوم تربیتی، باید رتبه مناسب به دست بیاورند که در این مسیر کمک گرفتن از معلم خصوصی کنکور انسانی، بهترین و مطمئنترین روش است.
گرایشهای رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد
تنوع رشته علوم تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد، بسیار بیشتر است و لیست جالب از شاخههای تحصیلی را در این بخش مشاهده میکنیم. این رشته در مقطع ارشد 13 گرایش دارد که حتی حوزههای مانند فلسفه و تاریخ نیز، نقش پررنگتری در آنها دارند. در ادامه با این گرایشهای آشنا میشوید:
- برنامه ریزی آموزشی
- آموزش و پرورش تطبیقی
- برنامه ریزی درسی
- تحقیقات آموزشی
- آموزش و پرورش استثنایی
- روانشناسی تربیتی
- آموزش بزرگسالان
- مشاوره و راهنمایی
- آموزش و بهسازی منابع انسانی
- تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت–
- تکنولوژی آموزشی
- مدیریت و برنامه ریزی آموزش عالی
- سنجش و اندازه گیری در آموزش و پرورش
اگر کمی بیشتر جستجو کنید و معرفی رشته های دانشگاهی ایران بخوانید، متوجه میشوید که کمتر رشتهای در ایران به اندازهی علوم تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد، تنوع تخصص و گرایش دارد. این از ویژگیهای این رشته برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است.
گرایشهای رشته علوم تربیتی در مقطع دکتری
مقطع دکترا رشته علوم تربیتی نیز شرایط ادامه تحصیل خوبی دارد و دانشجویان علاقهمند، میتوانند در 9 گرایش مختلف درسشان را ادامه دهند. در لیست زیر، گرایشهای رشته علوم تربیتی در مقطع دکتری را مشاهده میکنید:
- رشته های تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت
- برنامه ریزی درسی
- روانشناسی تربیتی
- سنجش آموزش
- برنامه ریزی توسعه آموزش عالی
- برنامه ریزی درسی در آموزش عالی
- مدیریت آموزش عالی
- اقتصاد آموزش عالی
- برنامه ریزی آموزش از راه دور
گرایشهای مقطع دکتری این رشته، بخشهای متنوعی را شامل میشود که از رواشناسی تا مدیریت را پوشش میدهد.
دروس رشته علوم تربیتی در دانشگاه
تعداد واحدهای گرایشهای دروس علوم تربیتی در دانشگاه، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد و دانشجویان در این رشته به طور کلی، حدود 144 واحد درسی را باید پشتسر بگذارند. دروس عمومی 23 واحد، دروس پایه علوم (اصلی) 61 واحد، دروس تخصصی و دروس کاربردی 50 واحد و دروس اختیاری 8 واحد را شامل میشوند.
دروش مشترک در هر چهار گرایش رشته علوم تربیتی
- تاريخ آموزش و پرورش در اسلام و ايران
- جامعهشناسی آموزش و پرورش
- فلسفه آموزش و پرورش
- اقتصاد آموزش و پرورش
- اصول و مبانی آموزش و پرورش
- مقدمات مديريت آموزشی
- آموزش و پرورش تطبيقی
- مقدمات برنامهريزی آموزشی درسی
- آموزش و پرورش ابتدايی – راهنمايی و متوسطه
- آموزش و پرورش كودكان استثنائی
- اخلاق اسلامی
- مقدمات تكنولوژی آموزشی
- روشها و فنون تدريس
- آشنايی با كتابخانه و اصول كتابداری
- روانشناسی عمومی
- روشهای آماری در علوم تربيتی
- روانشناسی رشد 1 و 2
- سنجش و اندازهگيری در علوم تربيتی
- جامعهشناسی عمومی
- مقدمات روش تحقيق در علوم تربيتی
دروس تخصصی گرايش تكنولوژی آموزشی
سمينار در برنامه ريزی درسی و آموزشی، اصول برنامهريزی درس و تحليل محتوا، مبانی ارتباط انسانی، برنامهريزی درسی ابتدايی، اصول طراحی پيامهای آموزشی، سمينار در تكنولوژی آموزشی، اصول عكاسی، برنامهريزی درسی متوسطه، توليد برنامههای تلويزيونی، راديو و تلويزيون آموزشی، انتخاب – بهرهبرداری و ارزيابی مواد و وسايل آموزشی، تئوریها و روشهای كاربردی در رسانههای جمعی، توليد مواد آموزشی، آموزش برنامهای، آموزش با روش مبتنی بر سيستمها، اصول طراحی نظامهای آموزشی، توليد فيلمهای آموزشی، برنامهريزی درسی آموزش عالی و بزرگسالان، ارزيابی نظامهای كوچک آموزشی، آشنايی با مراكز و مواد آموزشی، كارورزیها و اجرا پروژههای فردی، كارورزیها و اجرا پروژههای گروهی و جامعهشناسی ارتباطی
دروس تخصصی رشته علوم تربیتی گرایش آموزش و پرورش دبستانی و پیشدبستانی
آموزش و پروش پیشدبستانی و دبستانی، بهداشت و تغذیه مادر و کودک، اصول بهداشت و کمکهای اولیه، تفاوتهای فردی کودکان، روانشناسی بازی، مدیریت مراکز پیشدبستانی و دبستانی، آشنایی با مفاهیم و روش تدریس ریاضیات، آموزش هنر، تهیه و کاربرد وسایل مواد آموزشی، کاردستی و مهارت های فنی، مشاهده (کارورزی) زبان آموزی، قصهگویی و نمایش خلاق، کار و آشنایی با طبیعت و زندگی اجتماعی، حرکت ورزشی و سرودهای خاص کودکان، مشاوره کودک، روانشناسی آموزش خواندن، ادبیات کودکان، آشنایی با فعالیتهای تربیتی – اجتماعی، روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی، تربیت بدنی (ورزش و بازیهای دبستانی) و کارورزی دبستان.
دروس تخصصی گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی
اصول مدیریت آموزشی، روانشناسی اجتماعی در تعلیم و تربیت، سازمان و قوانین آموزش و پرورش ایران، اصول برنامهریزی آموزشی، مبانی امور مالی و تنظیم بودجه در آموزش و پرورش، اصول برنامهریزی درسی، کاربرد مقدمات کامپیوتر در مدیریت آموزشی، اصول حسابداری، روابط انسانی در سازمانهای آموزشی، نظارت و راهنمایی تعلمیاتی، راهنمایی تحصیلی و شغلی، مسائل نوجوانان و جوانان، آموزش بزرگسالان، برنامهریزی آموزش ضمن خدمت، مدیریت اسلامی، پروژه تحقیقاتی (سمینار)، کار عملی مدیریت در آموزشگاه، کار عملی در سازمانها، متون زبان خارجه (در برنامهریزی آموزش درسی)، متون زبان خارجه در مدیریت آموزشی.
دروس تخصصی گرایش آموزش و پرورش کودکان استثنایی
فیزیولوژی، روانشناسی عقبماندگیهای ذهنی، آموزش و پرورش عقبماندگان ذهنی، اختلالات رفتاری – عاطفی، اختلالات گویایی، اختلالات یادگیری، گفتار درمانی، روشهای تغییر رفتار، آزمونهای تشخیص عقبماندگیهای ذهنی، بهداشت و کمکهای اولیه، روشهای مشاوره و مصاحبه، بازی و حرکت درمانی، تهیه مواد و وسایل آموزشی و کمک آموزشی، روش تدریس علوم تجربی و اجتماعی، روش تدریس ریاضی، روش تدرس زبان فارسی، کارورزی در روشهای تدریس، روشهای بازپروری حسی – حرکتی، روشهای بازپروری حرفهای، روشهای بازپروری اجتماعی و کارورزی در روشهای بازپروری
بازار کار رشته علوم تربیتی در ایران
آموزش برای هر کشوری که به فکر توسعه و پیشرفت است، حوزهای پراهمیت و بسیار حساس است. در ایران نیز با همهی کموکاستیها به آموزش توجه میشود و به لطف انواع آموزشگاهها و موسسات خصوصی، بازار کار علوم تربیتی مناسبت است. فارغالتحصیلان این رشته، میتوانند به عنوان معلم، مربی و کارشناس آموزش به استخدام سازمانهای دولتی و غیردولتی در آیند یا اینکه از طریق تدریس خصوصی، تولیدمحتوای آموزشی، مشاوره تحصیلی و غیره، خوداشتغالی داشته باشند و کسب درآمد کنند.
اما برای اینکه دید بهتری نسبت به پستهای ادارای یا سازمانی این تخصص داشته باشید، فرصتهای شغلی رشته علوم تربیتی را به تفکیک سه مقطع تحصیلی برای شما در لیست زیر آوردیم:
آینده شغل رشته علوم تربیتی بعد از فارغالتحصیلی از کارشناسی
- مربی در مهد کودکها
- مربی مراکز پیش دبستانی
- آموزگار مقطع ابتدایی
- آموزگار کودکان با نیازهای خاص
- کار در کتابخانهها و مراکز فرهنگی
آینده شغل رشته علوم تربیتی بعد از فارغالتحصیلی از کارشناسی ارشد
- کارشناس آموزش دانشگاهها
- کارشناس آموزش ادارات آموزش و پرورش
- تاسیس مراکز پیش دبستانی
- تاسیس دفتر مشاوره تحصیلی
- کارشناس آموزش مراکز تربیتی از جمله زندانها و مراکز نظامی
- کارشناس آموزش بیمارستانها
- معلم پرورشی در دورههای متوسطه
- کارشناس آموزش نهادها و ادارات دولتی
- کارشناس آموزش هتلها و مراکز اقامتی
- تاسیس و یا اشتغال در موسسات آموزشی
- تاسیس و یا اشتغال در موسسات فرهنگی
آینده شغل رشته علوم تربیتی بعد از فارغالتحصیلی از دکتری
- تاسیس مدارس و مرکز علمی
- عضو هیات علمی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور در گرایش مربوطه
اما وارد شدن به هرکدام از این حیطههای کاری باید با داشتن مهارتهایی همراه باشد که گرفتن مدرک تحصیلی آنها را تضمین نمیکند. در ادامه در مورد این موضوع صحبت میکنیم.
تواناییهای مورد نیاز در رشته علوم تربیتی
هدف شما از ورود به رشته علوم تربیتی، موفقیت شغلی و کسب درآمد است. اما برای اینکه در دوران کار، فردی ماهر و قابلاعتماد باشید به معیارها و تواناییهایی بیشتر از دروس دانشگاهی نیاز دارید. در لیست زیر به این عوامل مهم اشاره شده است:
- روابط انسانی بالا
- اصول مدیریت آموزشی
- جامعهشناسی
- دارای خلاقیت بالا
- برخورداری از فن بیان خوب
- نحوه نوشتن طرح درس
- نحوه مدیریت کردن کلاس درس
- طراحی آموزشی
- آموزش کودکان
- روشها و فنون تدریس
- نیازسنجی آموزشی
- استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات در آموزش
بنابراین در دوران تحصیل در دانشگاه و بعد از فارغالتحصیلی نیز، باید بهفکر ارتقاء و بالا بردن سطح مهارتهای نرم و ارتباطی خود باشید. مجموعهی این تواناییها در کنار مدرک دانشگاهی از شما فرد متخصص، کاربد و ماهر میسازد که میتواند عملکردی درخشان در بازار کار رشته علوم تربیتی داشته باشد.
حقوق دانشجویان رشته علوم تربیتی و دانشگاههای ارائهدهنده
رشته علوم تربیتی از رشتههایی است که در دانشگاه فرهنگیان تدریس میشود. این دانشگاه از دانشگاههای دارای شرایط خاص کشور است که متقاضیان برای پذیرش در آن باید بعد از کسب نتیجهی مطلوب در آزمون ورودی یا مصاحبه آن شرکت کنند. بنابراین علوم تربیتی یکی از رشتههای دارای مصاحبه کنکور سراسری کشور است که قبولی در آن محدود به موفقیت در این آزمون نمیشود و باید واجد شرایط و قوانین دانشگاه نیز باشید.
اما از عوامل جذاب این نوع از دانشگاهها، پرداخت مبلغی ماهانه تحت عنوان حقوق رشته علوم تربیتی به دانشجویان این رشته است و به نوعی دانشپژوهان این شاخه از سالهای تحصیل به استخدام آموزش و پرورش در میآیند. البته گرایش تحصیلی نیز در این زمینه مهم است، هرچند بسیاری از دانشگاههای فرهنگیان، بدون گرایش خاص این رشته را ارائه میدهند.
ادامه تحصیل رشته علوم تربیتی در خارج از کشور
آموزش یکی از مهمترین و حساسترین حوزههای تخصصی در کشورهای پیشرفته و بزرگ جهان است که دولتها برای ارتقاء و سطح آن هزینههای کلانی میکند. بنابراین علاقهمندان به رشته علوم تربیتی شانس خوبی برای مهاجرت تحصیلی دارند. در حال حاضر، کشورهایی مانند: آمریکا، کانادا، فرانسه، فنلاند، آلمان، هلند و استرالیا مقصد مناسبی برای ادامه تحصیل هستند.
هرچند برخی از دانشگاههای باکیفیت دنیا در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری راحتتر دانشجوی بینالمللی جذب میکنند و حتی شرایط بورسیه قابلتوجهای هم دارند. بنابراین بعد از شرکت در کنکور سراسری، پذیرش در دانشگاههای ایران و گرفتن مدرک کارشناسی نیز میتوان به فکر تحصیل رشته علوم تربیتی در خارج از کشور باشید و تا مقطع دکتری پیش بروید.
قبولی در رشته علوم تربیتی با منابع کنکور و خدمات آموزشی استادبانک
رشته علوم تربیتی یکی از شاخههای تحصیلی رشته انسانی است که در دانشگاههای دارای شرایط خاص کشور – فرهنگیان – ارائه میشود. این رشته از نظر مفهومی و اهمیت، نزدیک به دبیری و از نظر حوزهی کاری، گستردهتر از دبیری است و جای کار بیشتری برای پیشرفت و ارتقاء دارد.
سامانه جامع آموزش استادبانک در کنار این دسته از مقالات مشاور تحصیلی برای انتخاب رشته مناسب، خدمات آموزشی مختلفی را در اختیار شما قرار داده است تا فرآیند درس خواندن و پذیرش در دانشگاه دلخواه شما راحتتر طی شود. بهترین اساتید تدریس خصوصی استادبانک به صورت آنلاین و حضوری، مقالات آموزشی، نمونه سوالات کنکور، گامبهگام، خدمات مشاوره و اپلیکیشن استادبانک، همراه شما در مسیر قبولی در رشته علوم تربیتی است.
اگر برای انتخاب معلم خصوصی کنکور نیاز به راهنمایی دارید یا در صورت داشتن هرگونه مشکل یا پیشنهاد، میتوانید با شماره 91005343 – 021 تماس بگیرید. تیم پشتیبانی استادبانک، آمادهی پاسخگویی به شما کاربران عزیز است.
محل تحصیل و برخی از گرایشهای رشته علوم تربیتی بسیار شبیه به رشتههای دبیری است. برای مثال گرایش آموزش و پرورش پیشدبستانی و دبستانی به نوعی مربی یا معلم مقطع دبستان و پیشدبستانی شناخته میشود. اما حوزهی فعالیت یک فرد متخصص در این رشته وسیعتر است و میتواند در مدیریت، برنامهریزی و مشاوره هم مشغول باشد. در این مقاله به طور کامل در این باره صحبت شده است.
رشته علوم تربیتی از رشتههای دارای مصاحبه کنکور سراسری است که در دانشگاه فرهنگیان ارائه میشود. این دانشگاه از دانشگاههای دارای شرایط خاص است. برای درک بهتر این موضوع مقالهی رشتههای نیمه متمرکز چیست؟ مجله استادبانک را بخوانید.
ایران همچنان در بخش آموزش دچار ضعف است و نیاز بسیاری به افراد متخصص در بخشهای مختلف این حوزه وجود دارد. سازمانها و ارگانهای دولتی محل مناسبی برای فارغالتحصیلان این رشته هستند و بازار کار رشته علوم تربیتی جای کار بیشتری نیز دارد. از طرفی دیگر، متخصصین این شاخه تحصیلی، میتوانند خوداشتغالی هم داشته باشند. در این مقاله کامل در مورد بازار کار علوم تربیتی توضیح دادیم.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید: