برنامه ریزی درسی استادبانکمشاوره تحصیلی

بهترین زمان مطالعه دروس مختلف، میزان یادگیری خود را به راحتی بالاتر ببرید

ملیحه فراهانی نویسنده
4480 0
27 فروردین 1401
بهترین-زمان-مطالعه-دروس-مختلف

بهترین زمان مطالعه دروس مختلف با توجه به شخصیت و روحیه دانش‌آموزان با یکدیگر متفاوت است. برخی از دانش‌آموزان عادت دارند در ساعات صبح و زمانی که مغزشان بیشترین استراحت را کرده است، درس بخوانند. اما برخی دیگر ترجیح می‌دهند در آرامش شب و هنگامی که خانه در سکوت به سر می‌برد، مطالعه داشته باشند. با وجود اینکه هر دانش‌آموزی بیشترین بازدهی را زمانی دارد که بیشترین تمرکز و آرامش را داشته باشد، اما باز هم برای مطالعه دروس مختلف، یک قانون کلی وجود دارد. بنابراین شما اگر می‌خواهید در زمان برنامه‌ ریزی درسی، با علم به این قانون برنامه‌ریزی کرده و مطالعه خود را آغاز کنید، پس این محتوا را تا انتها دنبال نمایید.

بهترین زمان مطالعه دروس مختلف چه زمانی است؟

دروس مختلف شامل دو دسته دروس حفظی و دروس اختصاصی است. یعنی درس‌های حفظی نظیر دین و زندگی، زبان انگلیسی، ادبیات فارسی،‌علوم تجربی و در سال‌های بالاتر درس‌های اختصاصی انسانی که شامل تاریخ، فلسفه و غیره است، جزوه دسته دروس حفظی محسوب می‌شوند. درس‌های اختصاصی نیز شامل ریاضی، فیزیک، شیمی و غیره نیز جزوه دروس مفهومی و ضریب بالا هم در کنکور و هم در امتحانات به حساب می‌آیند.

با توجه به ویژگی‌های متفاوت هر درس، ساعات متفاوتی هم باید برای خواندن آن صرف شود. به طور مثال برای مطالعه درس شیمی بهتر است تایم اول صبح را در نظر نگیرید و یا برای مطالعه فیزیک بدترین زمان، آخر شب است که ذهن‌تان خسته بوده و قدرت تجزیه و تحلیل مباحث فیزیک را ندارد. بنابراین با توجه به اهمیت هر درس بهتر است با توضیحاتی که در ادامه داده می‌شود، بهترین زمان برای مطالعه دروس را انتخاب کنید.

پیشنهاد می‌شود در این بخش مقاله زیر را بخوانید:

بهترین زمان برای مطالعه دروس اختصاصی چه زمانی از روز است؟

بهترین زمان برای مطالعه دروس اختصاصی، در ساعاتی از روز است که مغز شما بیشترین کارایی و عملکرد را از خود نشان می‌دهد. قبل از شروع به مطالعه دروس سنگین و تخصصی، مغز شما باید بیشترین استراحت را کرده باشد. همیشه اولین درسی را که شروع به خواندن می‌کنید، از دروس اختصاصی باشد. چون علاوه بر اینکه در ساعات اولیه، تمرکز بیشتری دارید، مطالعه دروس تخصصی، مغز‌تان را بعد از یک استراحت به نسبت طولانی بیدار کرده و قدرت تجزیه و تحلیل‌تان را بالا می‌برد و برای درس‌های بعدی نیز با تمرکز و قدرت بیشتری پیش خواهید رفت.

بهترین زمان مطالعه ریاضی و سایر دروس سنگین چه زمانی است؟

بهترین زمان مطالعه ریاضی، ابتدای صبح است. همیشه درس ریاضی را اولین درس خود برای مطالعه قرار دهید. فرمول‌ها و مباحث ریاضی تماماً تحلیلی و ذهنی هستند و شما برای درک هر مفهوم باید راه‌حل‌های مختلفی را امتحان کنید، جزوه معلم مدرسه، توضیحات و تمرینات کتاب و کتاب‌ کمکی خود را خوانده و با حل سوالات تشریحی تسلط بیشتر پیدا کنید. بنابراین تمام این مراحل زمانی بیشترین تاثیر را دارد که مغز شما در آماده‌ترین حالت ممکنش باشد.

بنابراین برای درسی مثل ریاضی حتما تایم اول صبح را در نظر بگیرید.

اگر ترتیب مطالعه دروس تخصصی و حفظی را بخواهید رعایت کنید، علوم تجربی و شیمی در پایه بالاتر، دو درسی هستند که می‌توانید پایان روز را نیز برای آن اختصاص دهید. فیزیک بعد از مطالعه ریاضی و مرور یک درس حفظی، سومین درسی است که باید در ساعات اولیه روز مطالعه کنید.

همچنین پیشنهاد می‌شود در این بخش مقاله زیر را بخوانید: 

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی، چه ساعاتی از روز است؟

بهترین زمان مطالعه دروس عمومی یا همان دروس حفظی با توجه به روحیه دانش‌آموزان و میزان تمرکز آن‌ها متفاوت است. در هر ساعاتی از شبانه روز شما می‌توانید دروس حفظی را بخوانید. تایم اول صبح خود را به دروس تخصصی اختصاص داده و ما بین این دروس سنگین، مطالعه کتاب‌های حفظی خود را نیز بگنجانید. اگر ذهن‌تان خسته نیست و عادت به مطالعه در شب دارید، یکی از بهترین زمان‌ها برای مطالعه دروس حفظی، یک یا دو ساعت قبل از خواب است.

چون مغز شما در زمان خواب بیدار بوده و آخرین اطلاعاتی را که حفظ کرده‌اید، پردازش و بازیابی می‌کند. بنابراین در اولین مرور خود، مطالب را بهتر به یاد خواهید آورد. در مبحث مدیریت زمان برای درس خواندن نیز استفاده از زمان‌های بهینه برای به خاطر سپردن مطالب اشاره شده است. وقتی شما مطلبی را در بهترین زمان ممکن یاد بگیرید، در بهترین حالت ممکن نیز به یاد می‌آورید.

نسبت مطالعه دروس اختصاصی به عمومی چگونه باید باشد؟

برای اینکه بدانید برای مطالعه درس تخصصی و حفظی خود، در چه زمان‌هایی درس بخوانید، بهتر است نسبت مطالعه دروس تخصصی و حفظی را نیز بدانید. به عنوان مثال شما می‌خواهید در یک روز، درس‌های ریاضی، عربی، ادبیات فارسی و علوم تجربی را بخوانید. برای مطالعه این درس‌ها در ابتدا دقت کنید برای هر درس چه میزان تمرکز و توانایی مطالعه دارید. بیشترین تمرکز و ساعت مطالعه را باید برای درس ریاضی و سپس عربی بگذارید. در ابتدای صبح و تایم شروع، ریاضی باید درس اول‌تان باشد. بیشترین ساعت مطالعه هم برای این درس بگذارید. به عنوان مثال اگر برای درس ادبیات، ۴۰ دقیقه زمان کافی است، برای مطالعه درس ریاضی باید حداقل ۶۰ دقیقه و در بعضی مواقع یک ساعت و نیم زمان صرف شود.

بعد از درس ریاضی، یک استراحت کوتاه کرده و سپس یک درس حفظی مثل ادبیات فارسی را قرار دهید. زمان مطالعه را نیز بین ۴۰ تا ۶۰ دقیقه برای این درس در نظر بگیرید. بعد از مطالعه ادبیات، در هر ساعتی از روز که شروع به درس خواندن کردید، یک درس تخصصی و سنگین مثل عربی را باید انتخاب کنید. در پایان روز نیز می‌توانید علوم تجربی را برای آخرین مطالعه خود انتخاب نمایید. بنابراین نسبت دروس تخصصی به عمومی یا حفظی در طول سال تحصیلی ۶۰ به ۴۰ یا ۷۰ به ۳۰ باشد و در روزهای امتحانات برای مرور باید نسبت این دو گروه درسی پنجاه پنجاه و به یک میزان مساوی تقسیم شود.

مهم‌ترین مزیت درس خواندن در روز چیست؟

اولین مزیت درس خواندن در روز این است که مغز شما استراحت کافی داشته و بیشترین آمادگی را برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و دریافت مطالب جدید دارد. دومین مزیت این روش استفاده از نور طبیعی برای درس خواندن است. همچنین مطالعه در این ساعات، زمان خواب شما را بهم نمی‌زند و می‌توانید همگام با مدرسه و سایر همکلاسی‌های‌تان درس بخوانید.

مهم‌ترین مزیت درس خواندن در شب چیست؟

اولین مزیت مطالعه در شب این است که شما آرامش دارید و خانه در سکوت است. در شب شما تمرکز بیشتری دارید چون هیچ عامل مزاحمی حواس شما را پرت نمی‌کند. بین درس خواندن خود وقفه نداشته و در آرامش مشغول درس خواندن هستید. همچنین به دلیل پردازش اطلاعات توسط مغز در شب، یادآوری مطالب به خاطر سپرده نیز برای‌تان راحت‌تر خواهد بود.

در هر ساعاتی از شبانه روز که درس می‌خوانید، این چند نکته را فراموش نکنید!

راجع به مزیت‌های درس‌ خواندن در هر روز و شب صحبت کردیم. اما باز هم این شما هستید که باید انتخاب کنید، بهترین زمان مطالعه دروس برای‌تان چه ساعاتی از روز است. اما در هر ساعتی که درس می‌خوانید برای اینکه بیشترین بازدهی را داشته باشید، به این چند نکته توجه کنید:

۱. مدیریت زمان را دریاب

اگر قرار باشد در یک روز چند کتاب را بخوانید،‌ باید مدیریت زمان را بلد باشید. چون ممکن است برای مطالعه درس اول خود بیش از اندازه وقت صرف کنید و به درس‌های آخر برنامه نرسید.

هر دانش‌آموزی برای مطالعه و یادگیری بهینه باید مبحث مدیریت زمان را بلد باشد تا بتواند از وقت‌های مفید و غیرمفید خود به نحو احسنت استفاده کند.

محتوای مقاله معرفی ۵ اپلیکیشن برای مدیریت زمان، به شما کمک می‌کند تا با کمک از بهترین اپلیکیشن‌های مدیریت زمان، بهترین استفاده بهینه از زمان را خود داشته باشید.

۲. از عوامل مزاحم غافل نشوید

یکی از مهم‌ترین اشتباهاتی که دانش‌آموزان انجام می‌دهند، اهمال‌کاری و تکرار آن به صورت پیوسته است. به عنوان مثال دانش‌آموز می‌داند در حال حاضر باید درس بخواند و نباید زمان خود را هدر دهد، اما به جای آن، به سمت انجام کارهای بیهوده نظیر استفاده از گوشی موبایل کشیده می‌شود. انجام کارهای بیهوده، رویاپردازی‌های غیرمنطقی، صحبت کردن با دوستان در تایم مطالعه یا هر عامل مزاحم دیگری، شما را از برنامه و هدف‌تان دور می‌کند، فرصت یادگیری بهینه را از شما می‌گیرد و زمان مفید مطالعه‌تان را نابود می‌سازد. پس این عوامل مزاحم زندگی خود را شناسایی کرده و سعی در حذف آن نمایید.

مطالعه مقاله زیر می‌تواند در حذف یکی از مهم‌ترین عوامل حواس‌پرتی در زمان مطالعه به شما کمک شایانی کند:

۳. مشکلات درسی‌ات را جدی بگیرید

گاهی به دلیل وجود مشکلات درسی، دانش‌آموزان نمی‌توانند از زمان خود به صورت بهینه استفاده کرده و درس‌های خود را جلو ببرند. در این مواقع به جای تلاش بیشتر که هدر رفتن انرژی و زمان شما است، بهتر است از یک معلم خصوصی حرفه‌ای استفاده کنید. معلمی که بتواند در چند جلسه تمام مشکلات درسی شما را تشخیص داده و با آموزش صحیح و راحت مباحث، این مشکلات را برای همیشه رفع کند.

برای استفاده از راهکار معلم خصوصی می توانید به یکی از کامل‌ترین سایت‌های تدریس خصوصی به اسم تدریس خصوصی استادبانک مراجعه کنید. در این سایت شما علاوه بر اینکه بهترین اساتید تدریس خصوصی دروس مشکل‌دار خود را می‌توانید جستجو کنید، با هزینه‌های مناسب تدریس نیز روبه رو شده و فرصت برگزاری بهترین کلاس خصوصی را پیدا می‌کنید.

۴.کوتاه اما هدفمند عمل کنید

برای استفاده بهینه از زمان‌های مطالعه خود، بهتر است قدم‌های کوتاه و آهسته بردارید. لازم نیست اهداف بلند بالایی برای خود انتخاب کرده و خود را به سختی بیاندازید. بهتر است در یک روز اگر سه درس برای مطالعه انتخاب می‌کنید، از هر درس، یک مبحث را بخوانید. سعی کنید جدول برنامه‌ریزی درسی شما پر از اهداف و اقدامات کوچک اما پیوسته باشد.

همچنین در این راه می‌توانید با مطالعه مقالات مشاوره تحصیلی مجله استادبانک، اطلاعات را خود را در زمینه نحوه برنامه‌ ریختن و نحوه صحیح درس خواندن و مدیریت زمان بالا ببرید. همچنین با ورود به سایت استادبانک به نشانی www.ostadbank.com می‌توانید علاوه بر درخواست معلم خصوصی، سایر نیازهای آموزشی خود را نیز برطرف نمایید. در صورت هرگونه سوال و یا مشکلی نیز با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳ تماس بگیرید تا تیم پشتیبانی استادبانک به صورت رایگان شما را راهنمایی کنند.