برنامه ریزی درسی استادبانکمشاوره تحصیلی

چرا درس می‌خونم یادم میره؟ حل بزرگترین دغدغه‌ دانش‌آموزان و دانشجویان با چند تکنیک طلایی

46536 5
04 اردیبهشت 1401
چرا درس میخونم یادم میره؟

وقتی که دانش‌آموز یا دانشجو بعد از کلی برنامه‌ریزی، مطالعه، شرکت در کلاس‌های فوق‌برنامه، هزینه منابع کمک آموزشی و صرف زمان و انرژی به نتیجه‌ی دلخواه نمی‌رسد، طبیعی است که کمی ناامیده شده و به دنبال دلیل این اتفاق باشد. معضل اصلی دانش‌آموز در این مواقع، فراموش کردن مطالب خوانده‌شده است.

“چرا درس می‌خونم یادم میره؟”، اولین سوال محصل در چنین موقعیتی است که روی ذهن و اعتمادبه‌نفس او اثر منفی می‌گذارد. احتمالا شما هم این حس را تجربه کرده‌اید که با نزدیک شدن به امتحانات، هیچ‌چیز از مطالب کتاب یادتان نمی‌آید و ذهن و حافظه‌ی شما پاک شده است. این مشکلی رایج، میان دانش‌آموزان و دانشجویان است.

مجله استادبانک در این مقاله، پرسش‌های “چرا درس می‌خونم یادم نمی‌مونه؟” یا “چرا سر جلسه امتحان همه چی یادم میره؟” را مورد بررسی قرار داده است تا شما بهترین راهکارهای رفع مشکل فراموشی مطالب درسی را در اختیار داشته باشید. خواندن این مقاله به دانش‌آموزان و دانشجویان کمک می‌کند تا بیشترین بهره را از برنامه ریزی درسی و تلاش‌های خود ببرند.

چرا درس می‌خونم یادم میره؟ دلیل فراموشی مطالب درسی چیست؟

علم روانشناسی ثابت کرده است که اگر شما مطلبی را به بهترین شکل مطالعه کنید و به خاطر بسپارید، بین 24 تا 48 ساعت بعد نصف آن مطالب به فراموشی سپرده می‌شود و بعد از حدود یک‌ماه، 80 درصد آن را فراموش می‌کنید!

سیستم حافظه‌ انسان از سه بخش: حافظه حسی، حافظه کوتاه مدت و حافظه بلندمدت تشکیل می‌شود که حافظه حسی، فرار است و مدت ذخیره‌سازی اطلاعات در آن کمتر از یک ثانیه است. حافظه کوتاه مدت، گنجایش محدودی دارد و بعد از فیلترکردن، اطلاعات را به حافظه بلندمدت منتقل می‌کند. اما حافظه بلندمدت، ظرفیت بی‌نهایت دارد که می‌توان به صورت نامحدود اطلاعات را در آن ماندگار کرد.

اجزای سه‌گانه‌ی حافظه‌ی انسان: حافظه حسی، حافظه کوتاه مدت و حافظه بلندمدت

بنابراین فراموشی و از یاد بردن محتوایی که به ذهن می‌سپاریم، دلیل علمی و ثابت شده دارد. اما تفاوت در جایی شکل می‌گیرد که بتوانید، اطلاعات موردنظرتان را وارد حافظه بلندمدت خود کنید. در ادامه‌ی این مقاله‌ از سری مقالات مشاوره تحصیلی استادبانک، چند تکنیک لازم برای رسیدن به این مهارت مهم را شرح می‌دهیم.مشاوره تحصیلی استادبانک

تاثیر فراموشی مطالب درسی روی عملکرد دانش‌آموز و دانشجو

متاسفانه بیشتر دانش‌آموزان و دانشجویان، زمانی که با مشکل از یاد بردن محتوای درس‌های مواجه می‌شوند، آن را به حساب عدم توانایی یا داشتن حافظه‌ی ضعیف می‌گذارند. تکرار این اتفاق باعث پایین آمدن اعتمادبه‌نفس دانش‌آموز می‌شود و به مرور زمان افت تحصیلی شدیدی را تجربه می‌کند.

خواندن مقاله شناخت علت افت تحصیلی مجله استادبانک، کاملا شما را با این پدیده و دلایل آن آشنا می‌کند.

پایین آمدن نمره یا کاهش معدل، روی آینده‌ تحصیلی دانش‌آموز اثر بدی می‌گذارد که گاهی، جبران آن سخت است. به همین دلیل است که سوال “چرا درس می‌خونم یادم میره؟” تا این میزان ذهن هر محصلی را درگیر می‌کند. اما همه‌ی این‌ مسائل در حالی است رفع این مشکل به هیچ‌عنوان کار غیرممکن نیست. مطالعه عمیق و حفاظت از آنچه یادگرفته شده نیازمند رعایت چند نکته ساده است که در این مقاله به طور مفصل به آن پرداخته می‌شود.

راهکارهای طلایی برای معضل چرا درس می‌خونم یادم میره؟

راهکارهای طلایی برای مشکل “چرا درس می‌خونم یادم میره؟”

درس خواندن، فرآیندی زمان‌گیر است که دانش‌آموز بعد از تلاش و کوشش فراوان، انتظار دارد به نتیجه‌ی دلخواه برسد. نمی‌توان کتمان کرد که این یک توقع کاملا بجا و مناسب است، اما مشکلی از جایی آغاز می‌شود که مسیر یادگیری دروس محصلان، کاملا اشتباه و نادرست است. طبیعتا مسیر اشتباه هم به مقصدی درست نمی‌رسد.

برخی از دانش‌آموزان، اولین گام‌های یادگیری را بسیار حساب‌شده و هوشمندانه برمی‌دارند و از بهترین روش‌ های مطالعه استفاده می‌کنند. اما همچنان، با مشکلاتی از قبیل “چرا درس می‌خونم یادم میره؟” یا “چرا درس میخونم یادم نمیمونه” درگیر هستند. نکته‌ی پنهان این ماجرا این است که برای بازیابی اطلاعات وارد شده در ذهن و به‌خاطر آوردن سریع محتوای درسی، فقط بکاربردن روش مناسب مطالعه کافی نیست.

شما نیاز دارید، برخی از نکات ریز و جزئی را در فرآیند یادگیری خود استفاده کنید تا ذهنی پویا با سرعت عملی خوب داشته باشید. در ادامه به بررسی چند تکنیک طلایی برای رسیدن به این مهارت ارزشمند می‌پردازیم:

1.افزایش عمق یادگیری؛ پله‌ اول پیدا کردن پاسخ سوال ” چگونه درس بخوانم که در ذهنم بماند؟!”

بکارگیری تکنیک مناسب مطالعه نباید باعث ایجاد توهم یادگیری دقیق در دانش‌آموز شود. متاسفانه، برخی از محصلین به محض اینکه بدانند از روش مطالعه خوبی بهره می‌برند، برخی دیگر از معیارهای یادگیری را کاملا پشت‌گوش می‌اندازند. اما درس‌خواندن اصولی از چند جنبه‌ی مختلف شکل می‌گیرد که روش مطالعه، فقط یکی از آن‌ها است.

مهم‌ترین وظیفه‌ی دانش‌آموز این است که عمق یادگیری خود را به طور دائم افزایش دهد. اگر از تکنیک مناسبی استفاده می‌کنید، دلیلی بر تسلط شما روی درس نیست. اگر در زمان درس خواندن برای فهمیدن مفاهیم مشکل دارید و دائم دچار لکنت در یادگیری هستید، فرآیند مطالعه‌ی شما اشتباه است و گول بکاربردن روش مطالعه صحیح را نخورید. معمولا در دروس اصلی و دشوار، دانش‌آموز یا دانشجو نیاز به کمک دارد و بهتر است به معلم خصوصی باکیفیت مراجعه کند.

2.سرکلاس درس هوشیار باشید

فرقی نمی‌کند در ادامه‌ی مسیر یادگیری به معلم خصوصی یا منابع کمک آموزشی نیاز دارید یا نه، وظیفه‌ی اولیه‌ی شما هوشیار بودن سرکلاس درس است. هنگامی که معلم در حال تدریس است، خوب به آموزش‌ها و توضیحات او گوش دهید و سعی کنید در حد توان، بیشترین مطلب را یاد بگیرید.

این کار باعث بالا رفتن سرعت یادگیری شما در آینده هم می‌شود و به طور ناخودآگاه روی گیرایی ذهن شما نسبت به آن مطالب تاثیر مثبت می‌گذارد. فرض کنید با رعایت این نکته، یک پیش‌زمینه برای افزایش عمق یادگیری خود ایجاد می‌کنید.

مرور و تکرار یکی از راه حل های چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم

3.مرور و تکرار؛ ستون محکم ساختمان حافظه‌ی بلندمدت

مرور و تکرار، مهم‌ترین وظیفه‌ی است که بعد از یادگیری و فهمیدن هر مطلب، بر عهده‌ی شما است. وارد کردن اطلاعات به حافظه‌ی بلندمدت، بدون رعایت این تکنیک، غیرممکن است. مهم‌ترین عامل شکست در یادگیری موثر، مرور نکردن مطالب درسی شناخته می‌شود. بهتر است، یک روز پس از مطالعه هر بخش آن را مرور کنید و سپس این‌کار را چند روز بعد نیز انجام دهید.

در گام بعدی شما باید طبق برنامه‌ریزی دقیقی که دارید به طور پیوسته مطالب خوانده‌‌شده را مرور کنید. برای هر درس، باتوجه به ماهیت آن زمانی را برای تکرار در نظر بگیرید. داشتن جدول زمان‌بندی و یادآوری، می‌تواند کمک خوبی برای حفظ این چرخه باشد.

برای درک بهتر اهمیت زمان و برنامه‌ریزی، مقاله‌ی کاربردی مدیریت زمان برای درس خواندن مجله استادبانک را مطالعه کنید.

4.رمزگذاری؛ خلاقیت با هدف یادگیری

رمزگذاری یا نشانه‌گذاری، یکی از قدیمی‌ترین تکنیک‌های حفظ‌کردن مطالب درسی است که همیشه کاربرد و کارایی خاص خود را دارد. این تکنیک قدیمی، برای دروس حفظی بسیار کارامد است و می‌تواند کمک خوبی برای حافظه دانش‌آموز و دانشجو باشد.

استفاده از تکنیک رمزگذاری شما را خلاق می‌کند و جذابیت بیشتری به یادگیری شما می‌دهد.

یکی از ویژگی‌های جذاب رمزگذاری این است که شما می‌توانید در آن خلاق باشید. فرض کنید، می‌خواهید چند خط شعر یا نام طولانی یک ارگان نظامی یا دولتی را به‌خاطر بسپارید. می‌توان با چسباندن حروف اول هر مصرع یا کلمه، یادگیری را بسیار راحت‌تر کرد و یک شعر یا اسم طولانی را در کلمه‌ای من‌درآوردی خلاصه کرد! گاهی به واژه‌های خنده‌داری هم می‌رسید که اتفاقا خیلی بهتر در حافظه‌ی بلندمدت شما می‌نشینند.

تاثیر ساعات مطالعه در فراموشی مطالب درسی

5.ساعات مطالعه‌ی مناسب برای درس‌خواندن و مرور

فرمول کلی این است که شب در زمانی مناسب بخوابید و صبح زود نیز از خواب بیدار شوید که یادآور ضرب‌المثل “سحرخیز باش تا کام‌روا باشی” نیز است. اما برخی از افراد ذهن بازتری برای مطالعه در شب دارند. البته نباید کل فرآیند یادگیری را به شب تا صبح منتقل کنید، ولی می‌توان از ساعات اولیه‌ی نیمه‌شب برای مرور درس، استفاده بهینه کرد.

به طورکلی، درس خواندن باید در طول روز انجام شود و اگر مایل هستید شب نیز مطالعه داشته باشید، آن را به مرور مطالب و یا حل تمرین و تست اختصاص دهید. یادگیری مباحث جدید در ساعات روز بهتر انجام می‌شود و ذهن شما آمادگی بالاتری دارد. بنابراین این نکته را در برنامه‌ریزی درسی و جدول زمان‌بندی مطالعه خود حتما رعایت کنید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ی درس خواندن در شب یا روز؟ کدام بهتر است؟ مجله استادبانک را بخوانید تا به طور کامل ساعات مناسب مطالعه را بشناسید.

6.تست‌زنی (برای داوطلب کنکور)

اگر دانش‌آموز پایه دوازدهم متوسطه یا داوطلب کنکور هستید، تست‌زدن یکی از موثرترین روش‌های تقویت اطلاعات در حافظه‌ی بلندمدت شما است. هرچند، تست‌‎زنی از تکنیک‌های مهم آمادگی برای کنکور سراسری و مطالعه محسوب می‌شود، اما رعایت این‌کار برای انتقال و حفظ مباحث درسی در این بخش از حافظه نیز بسیار مهم است.

نکته‌ی بعدی این است که با تست‌زنی، شکاف‌های اطلاعاتی در ذهن شما پر می‌شود و به اصطلاح این اطلاعات در حافظه‌ی شما پررنگ‌تر می‌شوند. از طرفی دیگر، هر زمان حس کردید بخشی از درس را بلد نیستید، با حل چند تست خود را آزمایش کنید تا مطمئن شوید این حس کاذب نیست! در صورتی که نتوانستید سوال را حل کنید به سراغ کتاب درسی بروید و مجددا مباحث را بخوانید.

7.بلند بلند درس بخوانید و تدریس کنید

آموزش دادن به دیگران، عمق یادگیری را به‌طور چشم‌گیری افزایش می‌دهد و باعث می‌شود مطالب درسی را دیرتر فراموش کنید. برای انجام این تکنیک، کافی است مطالب درسی را با صدایی بلند برای خودتان توضیح دهید یا فکر کنید در حال تدریس به شخص دیگری هستید. احتمالا در ابتدا، بکارگیری این روش برای شما کمی دشوار یا شاید عجیب به‌نظر برسد، اما به مرور زمان متوجه‌ی تاثیر مثبت این روش روی حافظه‌ی بلندمدت خود می‌شوید.

خلاصه برداری برای جلوگیری از چرا درس میخونم یادم نمیمونه

8.یاددشت‌برداری و خلاصه‌نویسی

احتمالا جمله‌ی مشهور “کمرنگ‌ترین جوهرها از قوی‌ترین حافظه‌ها ماندگارترند” را شنیده‌اید. نوشتن، بهترین شکل یادگیری هر مطلبی است. وقتی درسی را می‌خوانید، خلاصه‌برداری کنید و بخش‌های مهم و نکات کاربردی آن را بنویسید.

این یادداشت‌های در زمان مرور هم بسیار به‌کار می‌آیند و همیشه همراه خوبی برای شما هستند. زمانی که مطالب درسی را براساس نوشته‌های خودتان مرور می‌کنید، درک مفاهیم خیلی ساده‌تر است. از طرفی دیگر در زمان یادداشت‌برداری، براساس توانایی‌ها و میزان یادگیری‌تان بخش‌های مختلف کتاب را موردبررسی قرار می‌دهید.

خلاصه‌نویسی یکی از پرکابردترین و مهم‌ترین تکنیک‌هایی است که دانش‌آموزان و دانشجویان برتر از آن استفاده می‌کنند. مطالعه مقاله‌ی روش مطالعه رتبه‌های برتر شما را با دیگر تکنیک‌های محصلان ممتاز آشنا می‌کند.

استرس و نگرانی؛ دشمن بزرگ تمرکز و حافظه‌ بلندمدت

در زمان درس خواندن نباید تحت فشار یا نگرانی باشید. غیرممکن است با ذهنی آشفته و به دور از تمرکز، مطلبی را یادگرفت. استرس و نگرانی، بزرگ‌ترین دشمن حافظه و تمرکز شما است که به مرور زمان باعث تحلیل رفتن توانایی ذهنی شما می‌شود.

استرس، انرژی ذهن شما را می‌گیرد و به مرور باعث تحلیل رفتن توانایی و قدرت ذهنی شما می‌شود.

هر عاملی که باعث اضطراب شما می‌شود را از بین ببرید یا در صورت نیاز به مشاور مراجعه کنید. اگر در مورد یادگیری درسی نگران هستید از منابع کمک آموزشی استفاده کنید با در جلسات تدریس خصوصی اساتید برتر شرکت کنید. روش‌های مطالعه‌ی متنوع و جالبی نیز وجود دارند که می‌تواند باعث آرامش روحی و روانی شما شوند. خواندن مقاله‌ی درس خواندن با آهنگ مجله استادبانک، شروع خوبی برای آشنایی با این تکنیک‌های جذاب است.

امکانات آموزشی متنوع استادبانک، راه‌حل مشکل چرا درس می‌خونم یادم میره؟

در این مقاله پرسش مهم و معضل بزرگ “چرا درس می‌خونم یادم میره؟” را که دغدغه‌ی بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان است را بررسی کردیم. تکنیک‌های طلایی گفته شده در این مطلب به هر محصلی کمک می‌کنند تا به مهارت یادگیری عمیق و موثر دست پیدا کند.

شما در راه یادگیری دروس، می‌توانید از امکانات آموزشی متنوع سامانه تدریس خصوصی استادبانک مانند: مقالات آموزشی، گام‌به‌گام کتاب‌های درسی، نمونه سوالات امتحانی، بسته‌های معلم خصوصی، اپلیکیشن آموزشی و کلاس‌های آنلاین و حضوری استفاده کنید.

اگر در مورد خرید بسته‌های معلم خصوصی یا انتخاب معلم خصوصی برای شرکت در کلاس، نیاز به راهنمایی دارید، می‌توانید با شماره 91005343 – 021 تماس بگیرید. تیم پشتیبانی استادبانک آماده‌ی پاسخگویی به سوالات شما کاربران عزیز است.

جواب سوال چرا درس می‌خونم یادم میره؟ چیست؟

انسان برای اینکه اطلاعات را به صورت طولانی به‌خاطر بسپرد، باید از حافظه‌ی بلندمدت خود کمک بگیرد. در این مقاله، موضوع فراموشی مطالب درسی به طور کامل بررسی شده است.

چرا گاهی درس را کامل و خوب می‌خوانیم ولی یادمان نمی‌ماند؟

مسئله‌ی عمق یادگیری، نکته‌ی بسیار مهمی است که بیشتر دانش‌آموزان آن را نادیده می‌گیرند. برای انتقال اطلاعات به حافظه‌ی بلندمدت باید آن‌ها را خوب یادگرفت.

مهم‌ترین تکنیک رفع مشکل از یادرفتن درس‌های خوانده‌شده چیست؟

برای رفع این مشکل باید از روش‌هاش اشاره شده در این مقاله استفاده کرد، اما به طور کلی یادگیری عمیق و مرور و تکرار موثرترین تکنیک‌های انتقال مطالب درسی به حافظه‌ی بلندمدت هستند..