استرس در جلسه کنکور | راههای کنترل استرس کنکور
آنچه مطالعه خواهید کرد
کنکور به عنوان بزرگترین چالش آموزشی کشور برای دانشآموزان، جنبههای مختلفی دارد که فقط محدود به درسخواندن و برنامهریزی نمیشود. استرس در جسله کنکور، یکی از مهمترین دغدغههای ذهنی داوطلبین است. به طور کلی، استرس واکنش طبیعی انسان است که در مقابل با فشارهای درونی و دنیای بیرونی از خود بروز میدهد. فشارهای درونی نظیر تمایل به موفقیت و تمایل به پذیرفتهشدن در بین همسالان، دوستان و همکلاسی و از سمت دیگر، فشارهای محیطی نظیر مدرسه، آموزشگاه و حتی خانه، از نظر روانی دانشآموز را در شرایط سختی قرار میدهد.
این حس منفی، در برخی مواقع آسیبهای جبرانناپذیری وارد میکند که استرس سر جلسه کنکور، بدون تردید یکی از بدترین انواع آن است. بنابراین، دانشآموز باید به مهارت کافی برای کنترل آن برسد. خوشبختانه با رعایت چند نکته ساده اما بسیار کاربردی، استرس کنکور قابل کنترل است. در ادامهی این مقالهی مشاوره تحصیلی مجلهی آموزشی استادبانک، این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم تا به اطلاعات کافی برای شکست استرس در جلسه کنکور برسید.
کمک گرفتن از مشاور تحصیلی برای کنترل استرس در جلسه کنکور
استرس در جلسه کنکور را میتوان تا حدی پیشبینی کرد. سابقهی دانشآموز از داشتن حس استرس در زمان امتحانات یا هر آژمون دیگری یا به طور کلی، استرسیبودن او در موقعیتهای مختلف، یک نوع نشانه و راهنما برای پیشگیری این اتفاق در سر جلسه کنکور است. بنابراین، قبل از هر چیز، داوطلب و والدین باید به خوبی این موضوع را در نظر بگیرند و در پی راهحلی مطمئن برای آن باشند. هرچند، استرس در جلسه کنکور، همیشه قابل پیشبینی نیست و گاهی حتی متمرکزترین و خونسردترین شاگردان نیز این حس را تجربه میکنند.
به همین دلیل، پیشنهاد میشود قبل از حضور در جلسه آزمون با فردی متخصص و کاربلد در این حوزه مشورت شود. کمک گرفتن از مشاور تحصیلی، انتخابی عالی برای کنترل اضطراب در جلسه کنکور است. مشاور به خوبی پیشزمینه، میزان آمادگی ذهنی و روانی و دیگر شرایط دانشآموز را بررسی میکند تا بهترین راهکار را پیشروی او قرار دهد. استفاده از مشاوره تحصیلی کنکور فقط در مورد روش مطالعه و برنامهریزی درسی نیست و تمرینهای روحی – روانی برای داشتن بهترین عملکرد را هم شامل میشود. در استادبانک دانشآموزان و والدین به بهترین مشاورین تحصیلی کشور دسترسی دارند.
استرس چه زمانی به دانشآموز آسیب میزند؟
اگر استرس در حد نرمال و طبیعی خود در دانشآموز بروز کند، حتی میتواند سازنده هم باشد. جالب است بدانید، بدون داشتن اندکی استرس، بیشتر پروژهها و کارهایمان به موقع به پایان نخواهد رسید. حتی استرس میتواند یک واکنش انتقادی از خودمان باشد. در بسیاری از مواقع، وقتی کاری را بر عهده داریم و نمیتوانیم به درستی انجام دهیم، استرس میگیریم. این حد از استرس، برای دانشآموز عاملی منفی نیست و در صورت واکنش مناسب، تبدیل به عامل مثبت و محرک هم میشود. اما از نقطهای به بعد، استرس به دانشآموز آسیب میزند و فرآیند طبیعی درسخواندن را مختل میکند. به سه حالت زیر دقت کنید:
- مدت زمان داشتن استرس طولانی باشد.
- تکرار این استرس به دفعات زیاد باشد.
- با فشار و تحریک زیاد همراه باشد.
در چنین شرایط باید به فکر مقابله با استرس بود. به خصوص زمانی که استرس در جلسه کنکور به سراغ دانشآموز میرود، باید توانایی کافی و مهارت لازم برای رفع آن را داشته باشد.
نشانههای وجود استرس را بشناسید
استرس به عنوان یک نوع واکنش روحی و روانی، نشانههای خاص خود را دارد. هرچند، این علائم در همه یکسان نیست، اما برخی از آنها رایجتر است و معمولا در دانشآموزان هم ظاهر میشود. در ادامه مهمترین نشانههای استرس را معرفی میکنیم:
- افزایش ضربان قلب که رایجترین واکنش بدن به استرس است.
- عرق کردن کف دست و در صورتی که استرس زیاد باشد لرزش دست و پاها را نیز به همراه دارد.
- وجود دلشوره
- التهاب و برافروخته شدن صورت
- کاهش اشتها
- از دست دادن تمرکز که این مورد در سر جلسه کنکور خیلی مهم است.
- داشتن سرگیجه و سردرد
- اشکال در تنفس
- بیخوابی
- بروز واکنشهایی مانند ترس
البته باید گفت که در صورت وجود استرس، همه علائم با هم بروز نمیکنند. ممکن است یکی یا دو تا از این نشانهها را در دانشآموز شاهد باشیم. شایعترین واکنشها در صورت بروز استرس، افزایش ضربان قلب، وجود لرزش در صدا و دستها است. بنابراین، استرس در جلسه کنکور مسئلهای طبیعی است که میتواند حاصل عواملی مختلفی مانند عدم مدیریت زمان در کنکور یا داشتن تفکرات منفی باشد. در ادامه با تکنیکهای کنترل استرس سر جلسه کنکور آشنا میشوید.
چگونه میتوان استرس در جلسه کنکور را کنترل کرد؟
ابتدا، بدانید که استرس داشتن معظل بزرگی نیست که باعث سرخوردگی شما شود. استرس مانند بسیاری دیگر از موانع تحصیلی، کاملا قابل حل است. کافی است، مهارت کنترل استرس در جلسه کنکور را به دست آورید. در ادامه 10 تکنیک به ظاهر ساده، ولی بسیار مهم و قابل اتکا را بررسی میکنیم تا یکبار برای همیشه از شر استرس کنکور خلاص شوید:
1.یاد بگیریم که احساسات و افکار منفی را در کنترل خود در بیاوریم.
داشتن نگرش منفی نسبت به استعداد، هوش و آموختههایمان در جلسه کنکور باعث ایجاد استرس میشود. این یک باور روانشناختی است که منشاء استرس در انسان، همین افکار منفی و بیارزش شمردن تواناییهای او است. به تعریف سادهتر، زمانی که به در مورد خودتان منفینگر هستید، دچار استرس میشوید.
رعایت نکات زیر برای حذف افکار منفی میتواند کمک کننده باشد:
- سعی کنید به شکستهای تحصیلی یا عدم موفقیت در دیگر موقعیتهای زندگیتان فکر و توجه نکنید.
- برای حال و آیندهای که پیش رو دارید، هدفگذاری و برنامهریزی کنید.
- دوری از افراد و افکاری که به شما میگویند: “اگر امسال در کنکور قبول نشدی دیگر فرصتی نداری.”
- به خودتان و تلاشی که میکنید، خوشبین باشید و ایمان داشته باشید.
- داشتن نگرش مثبت و تلقین افکار مثبت
- به خود بارها بگوید که من می توانم امسال در کنکور رتبه خوبی کسب کنم، من حتماً موفق خواهم شد. تا موفقیت راهی ندارم.
همانطور که مشاهده میکنید، داشتن افکار مثبت و به طور همزمان دوری از بدبینی و یادآوری برخی از شکستها، مهمترین نکتهی این تکنیک مهار استرس در جلسه کنکور است.
2.داشتن روحیه رقابت سالم؛ روشی جالب برای کنترل استرس در جلسه کنکور
داشتن رقابت سالم، فرآیند و تفکری سازنده و موثر شناخته میشود. البته، وجود این تفکر که باید تنها من نفر اول کنکور شوم، تفکری غلط است و نتایجی منفی دارد. این تفکر سمی، فشار مضاعفی را برای موفقیت و تلاش در شما به وجود می آورد که حاصلش چیزی جز استرس مضاعف و خستگی شدید نیست. توجه کنید که رقابت کردن در فضای آموزشی، باید متکی برای تلاش متعادل همراه با برنامه ریزی درسی کنکور باشد.
3.به فکر دیگران در مورد خودتان سر جسله کنکور، فکر نکنید!
یکی از مهمترین افکاری که منجربه استرس در جلسه کنکور میشود، فکر کردن به موضوعاتی مانند: اگر موفق نشوم چی میشود؟ افراد خانواده در موردم چه فکری میکنند؟ آیا بچههای فامیل از من موفقتر میشوند؟ دوستانم چه قضاوتی از عملکرد من خواهند داشت؟ یا از نظر دیگران من دانشآموزی ضعیف هستم؟ همهی این افکار و خیالها، بیفایده و آسیبزننده هستند که جز خراب کردن امتحان شما، هیچ نفعی برای شما ندارند. مهم این است که خودتان چه انتظاری از خود دارید. داشتن انتظار غیر معقول و متناقض با تواناییهایتان، اشتباهی سنگین و غیر قابل توجیه است.
4.داشتن انتظاری معقول و منطقی؛ یک راه حل عالی برای رفع استرس کنکور
اینکه شما طالب موفقیت با رتبه عالی در کنکور هستید، بسیار هدف خوبی است. اما اینکه توقع داشته باشید که به تمام سوالات کنکور پاسخ بدهید و سوالی را از قلم نیاندازید اشتباه بزرگی است. که وجود همین انتظار نامناسب، باعث شکست در کنکور میشود. اینکه کمالگرا باشید عالی است اما کاملگرا هرگز. در بسیاری از مواقع همین انتظارات اشتباه منبع استرس داوطلب در سر جلسه کنکور است. بنابراین، معقولانه فکر کنید، هدفی براساس توانایی و تلاشتان بچینید و از آزمون کنکور لذت ببرید!
5.داشتن آرامش و تمرکز حواس در جلسه کنکور
آرامش را تمرین کنید. قبل از شروع آزمون چشمهایتان را ببندید و 30 ثانیه نفسهای عمیق بکشید. و این جمله را با خود تکرار نمایید که من با توکل بر خدا می توانم امروز امتحان خوبی بدهم. با آرامش و تمرکز حواس شروع به پاسخدادن به سوالات کنید. حفظ آرامش و تمرکزتان به اندازهی دانش علمیتان مهم است و بیشتر از حدی که فکر میکنید، روی عملکرد شما اثر دارد.
به طور کلی، کسانی که توانایی بالایی در تمرکز و داشتن آرامش در شرایط سخت را دارند از مهارتی عالی بهرهمند هستند. سعی کنید، شما هم با حفظ این دو ویژگی حیاتی، استرس در جلسه کنکور را از خودتان دور کنید.
6.خوردن مواد غذایی مناسب شب کنکور و قبل از ورود به جلسه
شاید باور نکنید، اما خوراک شما هم میتواند عاملی برای استرس در جلسه کنکور باشد. بسیار اهمیت دارد که به غذای شب کنکور و خوراکیها و نوشیدنیهای قبل خواب توجه داشته باشید. شامی سبک میل کنید تا راحتتر و سریعتر خوابتان ببرد. قبل از جلسه هم نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه یا قندی مانند نوشابه گازدار ننوشید و صبحانه سنگین و چرب نخورید. نباید معدهتان را پر کنید. ولی استفاده از مغزها و خرما قبل از جلسه کنکور و حین آن در افزایش کارایی ذهن موثر است.
7.مدیریت زمان، عامل موثر در کنترل استرس در جلسه کنکور
این یک واقعیت است که داوطلبین از قبل و در حین آزمون کنکور، دلنگران زمان هستند و بدون تردید این موضوع، یکی از عوامل استرس در جلسه کنکور است. زمان، عنصر حیاتی هر امتحانی است که میتواند سرنوشت دانشآموز را تغییر دهد. اما، داشتن مهارت مدیریت زمان در کنکور، به سادگی این مشکل را رفع میکند. بنابراین، یک داوطلب کنکور، باید توانایی تقسیمبندی زمان را داشته باشد تا به موقع به همهی بخشهای دفترچه سوالات برسید و در طول آزمون از این بابت دلنگرانی نداشته باشد.
از سمتی دیگر، خیلی مواقع بیش آمده که داوطلب از زمان غافل شده و در زمان پایانی کنکور به دلیل پاسخ ندادن به حجم زیادی از سوالات دچار استرس شدید شده است. در این شرایط، دانشآموز عجله میکند و سوالات را بدون اینکه بادقت بخواند، جواب میدهد. نتیجه این شتابزدگی، کسب نمرهی منفی است. به همین دلیل، داشتن این مهارت اهمیتی فراوان دارد تا روی عملکرد داوطلب، اثری منفی نگذارد.
8.سوالات دشوار و زمانبر برای آخر آزمون بگذارید
وقتی سوالی را نمیدانید، بیش از اندازه زمان صرف آن نکنید. تکرار این موضوع، زمانبندی شما را بهم میریزد و پس از مدت کوتاهی بابت نداشتن زمان نگران میشوید که نتیجهای جز استرس در جلسه کنکور ندارد. ابتدا سوالاتی را که میدانید، با دقت و سرعت عمل کافی پاسخ دهید و سپس در بخش پایانی به سراغ سوالات دشوارتر بروید.
9.خواب و استراحت کافی
طبیعی است که باید شب کنکور، خوب و عمیق بخوابید. داشتن خواب مناسب، روی عملکرد ذهنی و روانی و البته جسمی شما اثر فراوانی دارد. روز کنکور باید پرانرژی باشید. بهتر است روز قبل، اندکی پیادهروی کنید تا از نظر جسمی خستگی سبکی داشته باشید و بعد از خوردن شامی سبک به رختخواب بروید. داشتن ذهنی قوی برای کنترل استرس، نیازمند خواب کافی و باکیفیت است.
10.یاد بگیرید که داشتن استرس امری طبیعی است و فقط در وجود شما نیست
به طور کلی ، اسنان در مواقعی که پای موفقیت یا شکستش در زندگی وسط باشد، دچار استرس میشود. این یک واکنش طبیعی در بدن است که برای پیشرفت و جلو رفتن به آن نیاز داریم. طبیعی است که داوطلبان کنکور هم دچار اضطراب و استرس شوند. مسئله این است که دانشآموزان و رتبههای برتر، راه کنترل بر استرس در جلسه کنکور را میدانند. بنابراین، بپذیرید که داشتن اندکی استرس، کاملا طبیعی است و شما باید با اعتمادبهنفس آن را کنترل کنید.
خدمات آموزشی متنوع استادبانک در کنار داوطلبین کنکور برای موفقیت
استرس در جلسه کنکور، ممکن است برای هر داوطلبی پیش بیاید، مهم توانایی مقابله و در نهایت کنترل این واکنش طبیعی ذهن و بدن است. استرس، زمانی که به خوبی مهار شود، میتواند به شما کمک کند که متمرکزتر به سمت هدفتان پیش بروید و اهمیت موقعیت را درک کنید. در این مقاله 10 روش عالی برای کنترل استرس سر جلسه کنکور را بررسی کردیم.
خدمات متنوع سامانه جامع آموزش خصوصی استادبانک در دسترس داوطلبین کنکور است تا این آزمون را به بهترین شکل پشتسر بگذارند. برترین مشاورین تحصیلی و بهترین اساتید تدریس خصوصی استادبانک در کنار مجموعه مقالات روش مطالعه و برنامهریزی درسی، نمونه سوالات امتحانی و کنکور، بستههای معلم خصوصی و اپلیکیشن آموزشی استادبانک، شرایط درسخواندن و موفقیت را برای هر دانشآموزی سادهتر کرده است.
اگر برای انتخاب معلم خصوصی کنکور یا مشاوره تحصیلی نیاز به راهنمایی دارید یا در صورت داشتن هرگونه سوال یا مشکل، میتوانید با شمارهی 91005343 – 021 تماس بگیرید. تیم پشتیبانی استادبانک به شما کمک خواهد کرد.
داشتن اندکی استرس در جلسه کنکور، کاملا طبیعی است. مهم این است که داوطلب توانایی کنترل استرس را داشته باشد.
چندین روش است که به کمک آنها میتوان استرس در جلسه کنکور را کنترل کرد. در این مقاله به صورت کامل 10 روش را توضیح دادیم.
استفاده از مشاوره تحصیلی کنکور و صحبت با یک مشاور باتجربه، انتخابی عالی برای رفع مشکل استرس کنکور است تا دانشآموز با اعتمادبهنفس کافی در جلسه شرکت کند.
واقعا خیلی راهکار های مفیدی بودن و خیلی کمکم کردند