رپورتاژ آگهی

پیودرما گانگرنوزوم علائم، علل، تشخیص و درمان

استادبانک نویسنده
300 0
04 مهر 1400

پیودرما گانگرنوزوم یک بیماری پوستی نادر است که باعث ایجاد زخم های دردناک بر روی پوست بدن می‌شود. خوشبختانه این بیماری اغلب قابل درمان است، اما روند بهبود آن ممکن است طولانی باشد. در ادامه این پست قصد داریم به معرفی پیودرما گانگرنوزوم علائم، علل، تشخیص و درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

پیودرما گانگرنوزوم چیست؟

پیودرما گانگرنوزوم (Pyoderma gangrenosum) که به آن PG نیز می‌گویند، یک نوع بیماری پوستی است که در ابتدا به صورت یک لکه کوچک، برآمدگی قرمز رنگ یا تاول خونی ظاهر می‌شود و سپس به زخم‌های بزرگ و دردناک تبدیل می‌شود. این بیماری اغلب در زنان بین 20 تا 50 سال رخ می‌دهد. پیودرما گانگرنوزوم از طریق ژن‌ها از والدین به کودکان منتقل نمی شود. همچنین مسری نیست و از شخصی به شخص دیگر منتقل نمی‌شود. زخم‌های پیودرما معمولا بر روی پا‌ها یا اطراف نواحی جراحی شده ایجاد می‌شوند.

علائم و نشانه‌های بیماری گانگرنوزوم چیست؟

متداول‌ترین نشانه‌های این بیماری شامل موارد زیر هستند:

  • تاول‌های کوچک و برجسته
  • زخم‌های چرکین
  • تب
  • درد مفاصل
  • التهاب و درد اطراف زخم

علت بیماری پیودرما گانگرنوزوم

علت دقیق این بیماری هنوز ناشناخته است و پزشکان هنوز نتوانسته‌اند دلیل قطعی برای به وجود آمدن پیودرما گانگرنوزوم پیدا کنند. اما ابتلا به برخی بیماری‌هایی مانند روماتیسم مفصلی، هپاتیت، دیابت، کرون و همچنین مصرف دارو‌هایی مانند کوکائین یا نیش حشرات نیز می‌تواند ریسک بروز ابتلا به این بیماری پوستی را افزایش دهد.

روش‌های درمان پیودرما گانگرنوزوم

درمان پیودرما گانگرنوزوم به عوامل مختلفی از جمله؛ اندازه، عمق و سرعت رشد زخم‌های پوستی بیمار بستگی دارد. بدن برخی از افراد به درمان با مصرف ترکیبی از قرص‌ها، کرم‌های موضعی یا تزریق به خوبی پاسخ می دهد، اما برخی دیگر ممکن است برای مراقبت های تخصصی زخم نیاز به بستری شدن در بیمارستان را داشته باشند.

درمان‌های دارو‌یی

1.         کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها دارو‌های ضدالتهابی هستند که به صورت قرص، پماد موضعی یا آمپول تزریقی تجویز می‌شوند. مصرف کورتیکواستروئیدها در طولانی مدت یا در دوز‌های بالا ممکن است عوارض جانبی جدی در پی داشته باشد، به همین دلیل در صورت نیاز پزشک ممکن است دارو‌های غیر استروئیدی را نیز تجویز کند. دارو‌های غیر استروئیدی باعث رقیق شدن خون می‌شوند، بنابراین اکیدا توصیه می‌کنیم اگر دارای سابقه بیماری‌های قلبی هستید، قبل از استفاده با متخصص قلب مشورت نمایید.

1.         دارو‌های ضد درد

بسته به شدت زخم بیمار، ممکن است پزشک برای او دارو‌های ضد درد یا مسکن مختلفی را تجویز کند. به خصوص زمانی که پانسمان‌های بیمار در حال تعویض هستند.

1.         دارو‌های سرکوب کننده سیستم ایمنی

اگر شدت بیماری زیاد باشد، پزشک این نوع دارو‌ها را برای کنترل سیستم ایمنی بیمار تجویز می‌کند.

درمان غیر دارویی

پیوند پوست

در این روش پوست سالم به ناحیه آسیب‌دیده پیوند زده می‌شود. ران و ساق پا بهترین نواحی برای اهدا پوست هستند. همچنین پوست باید بدون آسیب‌دیدگی و آلودگی باشد.

تشخیص بیماری پیودرما گانگرنوزوم

پیودرما گانگرنوزوم با ظاهر مشخص و درد شدید بروز پیدا می‌کند و تشخیص قطعی آن توسط دکتر متخصص پوست انجام می‌شود.

آزمایش‌های بیوپسی: در آزمایش‌های بیوپسی قسمتی از بافت زخم کشت و به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. بیوپسی ممکن است برای رد سایر احتمالات به وجود آمدن زخم ضروری است.

آزمایش پاترژی: اگر بیمار مبتلا به پیودرما گانگرنوزوم باشد نتیجه این آزمایش مثبت می‌شود. برای این تست پزشک بر روی ساعد بیمار یک خراش ایجاد می‌کند، در صورتی که شخص بیمار باشد، بعد از 24 تا 48 ساعت بثورات پوستی بر روی پوست ظاهر خواهد شد.

جلوگیری از بیماری پیودرما گانگرنوزوم

از آنجایی که علت بروز این بیماری هنوز ناشناخته است، راه قطعی برای جلوگیری از آن وجود ندارد، به همین دلیل توصیه می‌کنیم در صورت به وجود آمدن زخم‌های پوستی، در کوتاه‌ترین زمان به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا از به وجود آمدن مشکلات جدی‌تر پیشگیری کنید.

جمع‌بندی

در این مطلب به معرفی بیماری پوستی پیودرما گانگرنوزوم و روش‌های تشخیص درمان آن پرداختیم. در صورت نیاز به مراجعه پزشک متخصص پوست، می‌توانید از طریق سامانه درمانکده برای رزرو نوبت آنلاین از بهترین دکتر پوست تهران اقدام نمایید. همچنین افرادی که ساکن شهر تهران نیستند نیز می‌توانند از خدمات مشاوره آنلاین این سایت بهره‌مند شوند. امیدواریم این پست برای شما مفید بوده باشد.