مطالب کاربردی

بهترین مدرسه برای فرزندم کدام است؟

ملیحه فراهانی نویسنده
4029 0
23 دی 1399
بهترین مدرسه برای فرزندم کدام است؟

بهترین مدرسه برای فرزند ما جایی است، که او احساس امنیت و خوشحالی می‌کند. این تصور اغلب والدین ایرانی است که بهترین مدرسه برای فرزندشان یک مدرسه گران قیمت یا خاص است. بگذارید تجربه یکی از دانش‌آموزان استادبانک که شاگرد استاد پوررضا در درس فیزیک بوده است را برایتان تعریف کنم، او دانش‌آموز مدرسه فرزانگان بود ولی نمی‌توانست فشارهای خیلی زیاد مدرسه و معلمان را تحمل کند و رفته رفته نمرات‌اش پائین آمد و اخراج شد. از نظر استاد پوررضا این مشکل نه بخاطر کم توانی بلکه بخاطر تیپ شخصیتی دانش‌آموز بوده است.

او نمی‌توانست تحت فشار خارجی عمکلرد خوبی داشته باشد، بعد از اخراج در مدرسه عادی با سطح پائین‌تر ثبت نام کرد، با کمک معلم خصوصی خود توانست عملکرد خوبی داشته باشد و رتبه سه رقمی کنکور را به دست آورد. در ادامه فاکتورهایی را به شما پیشنهاد می‌کنیم که با توجه به آن‌ها مدرسه مناسب را برای فرزندتان انتخاب کنید.

اولین قدم برای انتخاب بهترین مدرسه چیست؟

به عنوان اولین و مهم‌ترین قدم شما باید فرزند خود را بشناسید، علایق او را بدانید و از توانایی‌های او اطلاع داشته باشید، متاسفانه دیده می‌شود برخی از خانواده‌ها از مقطع ابتدایی به دنبال موفقیت فرزندشان در کنکور هستند و او را تحت فشار قرار می‌دهند، درصورتیکه کنکور یک مسیر یه سمت آینده و موفقیت است، پس بهتر است آن را برای فرزندتان تبدیل به یک قول بی شاخ و دم نکنید که در طول 12 سال تحصیل، خود را در حال مبارزه با آن ببیند.

برای انتخاب بهترین مدرسه در ابتدا باید به توانمندی‌های فرزند خود توجه کنید.

می خواهم برای شما یک داستان از دانش آموز ابتدایی بااستعدادی که در آزمون سنجش کلاس اول رد شده بود و در مدرسه استثنایی درس می‌خواند، تعریف کنم. یکی از دانش آموزان ابتدایی استادبانک بخاطر بهره‌مند نبودن از آموزش‌های لازم قبل از کلاس اول در آزمون سنجش کشوری رد شده بود و خانواده هم تصور می‌کردند فرزندشان کم هوش و ناتوان است.

این خانواده با خانم نجمیه رستمی معلم خصوصی ابتدایی استادبانک، کلاس خصوصی گرفتند. خانم رستمی توانایی و هوش دانش‌آموز را سنجید و متوجه شد که  توانایی یادگیری او بالاست و رد شدن او در سازمان سنجش به دلیل ندیدن آموزش‌های لازم قبل از کلاس اول بوده است. او معتقد بود دانش‌آموز می‌توانسته در یک مدرسه عادی تحصیل کند، این نشان می‌دهد که عدم آگاهی خانواده‌ها از توانایی فرزندانشان باعث ضربه زدن به روحیه و اعتماد به نفس آن‌ها می‌شود.

اولین قدم برای انتخاب مدرسه مناسب، شناخت توانایی ها، استعداد و علاقه مندی فرزندتان است.

در گذشته آزمون مدارس سمپاد بر اساس تست هوش نبود به همین دلیل دانش‌آموزان زیادی بودند که در آزمون ورودی این مدارس قبول می‌شدند اما رفته رفته افت تحصیلی شدیدی پیدا می‌کردند، به خاطر اینکه در این مدارس از دانش‌آموزان توقعاتی در سطح یک دانشجو دارند.

اتفاقاتی از این دست مانند وقتی یک دانش‌آموز تلاشش را می‌کند و در یک مدرسه خاص پذیرفته می‌شود اما توانایی تحمل فشارهای مدرسه را ندارد و با پائین آمدن نمراتش از مدرسه اخراج می‌شود، فقط اعتماد به نفس دانش‌آموز را کم می‌کند و حتی ممکن است انگیزه‌اش را برای ادامه تحصیل از بین برود. او دچار افسردگی می‌شود و در این میان خانواده نیز دچار تنش می‌شود. درصورتیکه ممکن است همین دانش‌آموز در یک مدرسه عادی با تلاش و پشتکاری که دارد بتواند موفق شود و عملکرد بسیار مطلوبی داشته باشد.

آیا در مدرسه به استعدادها و علایق دانش‌آموزان توجه می‌شود؟

متاسفانه در مدارس به استعدادها و علایق دانش‌آموزان توجه کمتری می‌شود. زیرا اکثر معلم‌ها از علوم روانشناسی ناآگاه هستند و البته تعداد دانش‌آموزان هر کلاس بالاست و نمی‌تواند برای انگیزه دادن و کشف استعداد هر فرد بصورت جداگانه وقت بگذارند. مثلا در مقطع ابتدایی دانش‌آموزان زیادی هستند که اختلال یادگیری، بیش فعالی و مشکلات دیگری ازین دست دارند و در اکثر مدارس، چه مدارس سطح بالا چه سطح پائین، این اختلالات تشخیص داده نمی‌شود.

اکثراً دلیل درس نخواندن در دوران ابتدایی، کم‌هوشی و کم‌توانی دانش‌آموز تصور می‌شود، شاید دکتر مجتبی شکوری کارشناس برنامه کتاب باز را بشناسید، که بخاطر بیش فعالی از مدرسه اخراج شده بود و مدیر مدرسه به پدر او گفته بود: «فرزند تو هیچ چیز نمی‌شود!» اما در صورتی که اختلالاتی ازین دست با همراهی و صبر معلم‌ها و والدین قابل حل هستند و این کودکان اتفاقاً می‌توانند موفقیت‌های چشمگیری داشته باشند. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله “انواع اختلالات یادگیری” و “با افت تحصیلی فرزندم چه کنم؟” را بخوانید.

مدارس ابتدایی باید به طریقه‌ای باشند، که استعدادها و توانایی‌های کودکان در بازی و سرگرمی نمایان شود. در مقطع متوسطه اول باید انتقال دانش‌آموز از یک فضای صمیمانه و کودکانه به فضای آکادمیک و جدی به صورت لذتبخشی صورت بگیرد طوری که هر چه می گذرد دانش‌آموز بیشتر توانایی‌های خود را ببیند و برای کسب موفقیت‌های بیشتر تلاش کند.

در مقطع متوسطه دوم درست است که دانش‌آموزان روی پای خودشان ایستاده‌اند اما آن‌ها در دوره بلوغ هستند و این دوره حساسیت‌های خودش را دارد. فشار روانی و استرس‌هایی که روی آن‌هاست بسیار زیاد است. مدارس باید فضایی را تدارک ببینند که هر چه بیشتر این اضطراب را از دانش‌آموزان بگیرد.

علاوه بر مدرسه یک معلم خصوصی خوب و باسابقه که شاگردان موفق زیادی داشته است، به روحیات دانش‌آموزان آگاهی کامل دارد و می‌تواند مثل یک مشاور و راهنما کنار آن‌ها باشد. او بیشتر از هر کسی می‌تواند به فرزند شما کمک کند.

یک مدرسه متوسطه اول باید سیاستی داشته باشد، که انتقال از فضای صمیمی و کودکانه ابتدایی به فضای آکادمیک و جدی متوسطه دوم، برای دانش‌آموزان لذت بخش باشد.

چطور بهترین مدرسه را برای فرزندمان پیدا کنیم؟

مدرسه محیطی است که حدود 12 سال از عمر فرزندانتان در آن سپری می‌شود و از کودکی به جوانی می‌رسد. شخصیت او در محیط مدرسه و تعاملاتی که آنجا برایش اتفاق می‌افتد شکل می‌گیرد. پس انتخاب درست مدرسه اهمیت زیادی دارد. اولین نکته‌ای که باید در نظر بگیرید اینست که سعی کنید توانایی ها، علایق و ضریب هوشی فرزندتان را بدانید و مدرسه را بر اساس آن انتخاب کنید.

بهتر است یک لیست برای خود تهیه کنید و معیارهای خود از یک مدرسه خوب را در آن بنویسید، این لیست می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

1. مسافت مدرسه تا منزل

مدرسه را در محدوده‌ای از منزل خود انتخاب کنید که بخش زیادی از وقت و انرژی فرزندتان صرف رفت و آمد نشود. اگر بخاطر اینکه فرزندتان را در یک مدرسه خوب ثبت نام کنید یک مدرسه خیلی دور از منزلتان را انتخاب کنید، هدف‌هایی که برای فرزندتان از ثبت نام در آن مدرسه داشته‌اید ناکام خواهد ماند چون مسیر طولانی او را خسته می‌کند و تایم درس خواندن او را کم می‌کند. این عامل در مقطع ابتدایی و متوسطه اول بسیار اهمیت دارد.

2. کادر آموزشی بهترین مدرسه

مدیر، ناظم، مربی پرورشی و معلم‌ها را بشناسید کادر مدرسه و رفتاری که با دانش‌آموزان دارند بسیار مهم است. بهتر است باید یک مشاور خوب حضور داشته باشد و به مسائل شخصیتی و روانی دانش‌آموزان توجه کند. یک مشاور خوب می‌تواند دانش‌آموزان را به درس خواندن علاقه‌مند کند و راه یادگیری بهتر را به آن‌ها نشان دهد.

نکته‌ای که باید به آن توجه کنید اینست که کادر مدرسه علاوه بر مجرب بودن به لحاظ شخصیتی انسان‌های قابل اعتمادی باشند. جو صمیمی بین دانش‌آموزان و کادر مدرسه علی‌الخصوص در دوره ابتدایی و متوسطه اول اهمیت بالایی دارد. در مدرسه حضور پیدا کنید و از جو بین دانش‌آموزان با معلمان و مسئولین مدرسه آگاه شوید.

معلم نقش خیلی مهمی در آموزش و شکل‌گیری شخصیت فرزند شما دارد، شما باید هم قبل از ثبت نام فرزندتان درمورد معلمان مشغول در مدرسه، رزومه و سابقه کاری‌ آن‌ها مطلع شوید، همینطور در حین تحصیل ارتباط فرزندتان با معلم‌هایش را رصد کنید.

تحقیقات میدانی یک راه خیلی خوب برای پیدا کردن مدرسه مناسب است. می‌توانید از والدین دیگر دانش آموزان سوال کنید یا به آموزش و پرورش منطقه سر بزنید، همینطور در برخورد با کادر مدرسه آن ها را بسنجید.3. مساحت و تعداد دانش‌آموزان مدرسه

باید بدانید هر دانش‌آموز چقدر فضا در مدرسه دارد؟ تعداد دانش‌آموزان چقدر است؟ اگر تعداد دانش‌آموزان مدرسه بسیار زیاد باشد، مخصوصا برای دوره ابتدایی و متوسطه اول گزینه مناسبی نیست، علاوه بر این بزرگ بودن مدرسه و فضاهایی که در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌دهد مهم است در مدرسه باید هر دانش آموز فضایی برای مطالعه، تفریح و … داشته باشد.

4. آزمایشگاه، کتابخانه و کارگاه

فضاهایی مانند کتابخانه، آزمایشگاه و کارگاه اهمیت زیادی دارد، تحقیق کنید که مدرسه چنین امکاناتی را در اختیار فرزند شما قرار می دهد، تا علاوه بر حاضر بودن در کلاس در آموزش را در محیط های دیگر تجربه کند. در مقطع ابتدایی کارگاه هایی که به بازی و سرگرمی همراه با آموزش کودکان اختصاص داده می شود، گزینه های بسیار خوبی هستند. همینطور آزمایشگاه های مجهز علاوه بر اینکه باعث یادگیری بهتر دروس می شود، علاقه مندی دانش آموزان را به درس بیشتر می کند.

5. فوق‌برنامه، منابع آموزشی و اردوها

می توانید از خود کادر مدرسه سوال کنید که علاوه بر کتاب های درسی از چه کتاب هایی برای آموزش دانش آموزان استفاده می کنند. اکثر مدارس خاص منابع آموزشی جداگانه ای علاوه بر کتاب درسی دارند و دانش آموز موظف است، آن کتاب ها را هم بخواند.

حتما در مورد فوق‌برنامه‌ها و اردوهای مدارس پرس و جو کنید، و از چند و چون برگزاری آن‌ها اطلاع کسب کنید، آیا اردوها با هدف‌های آموزشی هستند؟ چه تاثیری روی فرزند شما دارند؟ برخی مدارس (مخصوصاً مدارس غیرانتفاعی) اردوهای زیادی در برنامه سالانه خود دارند که ضروری و مناسب نیستند و ممکن است دانش‌آموزان را با درس خواندن بیگانه کند.

6. خروجی و موفقیت‌های بهترین مدرسه

یکی از گزینه‌های مهم برای انتخاب شما باید نتیجه‌های قبلی مدرسه باشد. چه تعداد دانش‌آموز موفق در این مدرسه تحصیل کرده‌اند؟ چه تعداد رتبه‌های برتر کنکور از این مدرسه بوده‌اند؟ و…

7. شهریه مدرسه

هر مدرسه‌ای که هزینه زیادی دارد لزوماَ مدرسه‌ی خوبی نیست. در ایتدا مدارس غیرانتفاعی برای دانش‌آموزانی که توانمندی کمتری داشتند و ضعیف‌تر بودند ابداع شد. ولی حالا کاربری این مدارس کاملا برعکس شده است و برای دانش‌آموزان با خانواده مرفه‌تر هستند.

متاسفانه خیلی از نمرات دانش‌آموزان در این مدارس کاذب است و خانواده‌ها تصور می‌کنند با ثبت نام فرزندشان در این مدارس همه نیازهای تحصیلی‌اش را برآورده می‌کنند، در صورتیکه مخصوصاً در مقاطع ابتدایی دیده شده اختلالات یادگیری و رفتاری دانش‌آموزان در این مدارس شناخته و درمان نمی‌شوند و پس از اینکه دانش‌آموزان از این مدارس خارج می‌شوند اختلالات یادگیری در رفتارهای آنان نمایان می‌شود، مثل وقتی که برای جواب دادن به یک سوال ساده خیلی فکر می‌کنند!

به گفته معلمان در دوره همه گیری ویروس کرونا، آموزش‌های آنلاین مدارس غیرانتفاعی، تفاوت چندانی با مدارس عادی ندارد، ضعف‌ها و ناکارآمدی‌های تدریس آنلاین مدرسه‌های عادی در آموزش مدارس غیرانتفاعی هم دیده می‌شود. برای همین تعداد زیادی از خانواده‌هایی که دانش‌آموزان خود را در مدارس غیرانتفاعی با شهریه‌های بالا ثبت نام می‌کردند برای سال تحصیلی 1400-1399 فرزندانشان را در مدارسی با شهریه پائین‌تر یا حتی مدارس عادی ثبت نام کرده‌اند و بجای آن برای هر درس بصورت جداگانه معلم خصوصی گرفته‌اند.

8. آیا سطح‌بندی مدارس فاکتور مهمی است؟

خانواده‌ها فکر می‌کنند بهترین مدرسه برای فرزندشان، مدارس خاص و سطح بالا می‌باشند. در صورتی که شما باید نوع مدرسه را بر اساس شخصیت و توانایی فرزندتان انتخاب کنید. به عنوان نمونه: یکی از دانش‌آموزان استادبانک که با استاد مزینانی کلاس خصوصی ریاضی داشت، در مقطع ابتدایی در یک مدرسه ابتدایی درس می‌خواند و نمرات خیلی خوبی می‌گرفت.

او توانست در آزمون ورودی مدارس سلام برای مقطع متوسطه اول قبول شود اما در مدرسه بخاطر فشارهای زیاد و آزمون‌های سخت دچار افسردگی شده بود و بعد از هر امتحان گریه می‌کرد. درست است که به لحاظ آموزشی ممکن بود پیشرفت بیشتری بکند اما وارد یک رقابت ناسالم شده بود و وقتی نمراتش پائین آمد متاسفانه با سرزنش‌های معلمان و والدینش روبرو شد.

البته هستند دانش‌آموزان سخت کوشی که در مدارس خاص درس می‌خوانند و بسیار هم موفق هستند، برای همین توجه به توانایی‌ها، علایق و شخصیت دانش‌آموز بسیار اهمیت دارد. برای سنجش دقیق توانایی های فرزندتان می‌توانید از مشاور یا یک معلم خصوصی آگاه کمک بگیرید.

✒️ شما برای انتخاب مدرسه چه فاکتورهایی دارید؟
به نظر شما کدام مدارس بهترین مدارس کشور هستند؟
آیا توانسته‌اید مدرسه ایده‌آل را برای فرزندتان بیابید؟
تجربیات خود را برای ما و دیگر خوانندگان مقاله در قسمت نظرات بنویسید.

چطور بهترین مدرسه برای فرزندم را پیدا کنم؟

برای انتخاب مدرسه مناسب باید اول از همه به توانایی‌ها، علایق و شخصیت فرزندتان توجه کنید. به عنوان مثال برخی از دانش آموزان بسیار باهوش و بااستعداد هستند اما تحت فشار زیاد عملکرد خوبی ندارند، پس مدارس خاص برای این دانش‌آموزان مناسب نیست.

مهمترین اولویت‌ها برای انتخاب یک مدرسه مناسب چیست؟

1. مسافت مدرسه 2. کادر آموزشی مدرسه 3. سطح‌بندی مدرسه 4. مساحت و تعداد دانش‌آموزان 5. دارا بودن آزمایشگاه، کتابخانه و کارگاه 6. فوق برنامه، منابع آموزشی و اردو 7. خروجی و موفقیت‌های مدرسه 8. شهریه مدرسه. در مقاله به تمام این موارد و راه‌های جمع آوری اطلاعات به تفصیل پرداخته ایم.


اساتیدی که در تهیه این مقاله ما را یاری کردند:

نجمیه رستمی