مطالب کاربردی

تکنیک‌های کاربردی برای قوی کردن پایه درس ریاضی

سردبیر نویسنده
211 0
06 دی 1400

ریاضی از آن درس‌هایی است که موفقیت در آن به پایه قوی نیاز دارد. برای حل انتگرال‌های سنگین و مشتق‌های گیج‌کننده، از عملیات جمع و تفریقی استفاده می‌کنیم که در دوران ابتدایی یاد گرفته‌ایم! تمام مطالب این درس در تمام پایه‌های دوران تحصیل زنجیروار به یکدیگر متصل‌اند و کوچک‌ترین ضعف در پایه، در مقاطع بالاتر مشکل‌ساز خواهد بود. از این‌رو در این مقاله قصد داریم نشانه‌های ضعف در پایه ریاضی را بشناسیم و با روش‌های عملی برای قوی شدن پایه ریاضی در دوران مدرسه آشنا شویم. همراه ما باشید.

نشانه‌های ضعف در پایه ریاضی چیست؟

فهمیدن اینکه پایه ریاضی یک دانش‌آموز ضعیف است کار مشکلی نیست. مشکل در درک مفاهیم این درس، جالب نبودن نمرات آزمون‌ها یا مشکلات کوچک مثل جا انداختن و ننوشتن اعداد یا بی‌دقتی در تشخیص علائم ریاضی همگی از نشانه‌های ضعف در پایه ریاضی کودک است که باید هرچه سریع‌تر فکری به حال آن کرد.

دلیل ضعیف بودن پایه ریاضی چیست؟

قبل از آنکه نگاهی به روش‌های تقویت پایه ریاضی بیاندازیم، باید ببینیم ریشه این ضعف به چه مسائلی برمی‌گردد؟

  • اولین و مهم‌ترین عامل، آموزش نامناسب است. خیلی وقت‌ها علی‌رغم علاقه دانش‌آموز به درس ریاضی، کم‌تجربگی یا اخلاق ناخوشایند معلم، دانش‌آموز را نسبت به یادگیری دلزده و بی‌انگیزه می‌کند. بذر بی‌انگیزگی که کاشته شد، به‌مرور زمان پایه این درس ضعیف و ضعیف‌تر خواهد شد.
  • بعضی از دانش‌آموزان مطالب سال‌های گذشته را از یاد می‌برند. آن‌وقت تصور کنید ذهن دانش‌آموز بدون مقدمه و پیش‌زمینه، پر از اطلاعات و داده‌های تازه‌ای شود که شرط فهمیدن آنها، یاد‌آوری دروس سال قبل است. انباشت ندانسته‌ها و اشکالات که در مغز زیاد شود، باهوش‌ترین کودکان دروس جدید را نمی‌فهمند.
  • برخی دیگر مطالعه اصولی و عمیق ندارند. حتی اگر تدریس معلم اشکالی نداشته باشد، حتی اگر خود دانش‌آموز برای یادگیری درس وقت بگذارد، گاهی اوقات تمام این زحمت بی‌نتیجه می‌ماند چون مطالعه اصولی و عمقی نبوده و به علم دانش‌آموز اضافه نشده است. در نتیجه پایه دانش‌آموز ضعیف و ضعیف‌تر می‌شود.

بهترین روش تقویت پایه ریاضی در مدرسه

با تمرین و مطالعه مکرر مفاهیم و مطالب درس ریاضی به‌راحتی می‌توان جلوی ضعف پایه‌ای را در سال‌های تحصیلی بالاتر گرفت. در ادامه چند روش خوب و کاربردی برای تقویت پایه ریاضی در مدرسه را بیان کرده‌ایم.

هدف‌گذاری و داشتن برنامه

هر تصمیمی برای آنکه به بهترین نتیجه ختم گردد، باید هدف‌گذاری‌شده و طبق یک برنامه مشخص باشد. یادگیری و قوی شدن پایه ریاضی هم از این قاعده مستثنی نیست. قبل از هر کاری باید اهداف خود را بدانید و بکوشید طبق یک برنامه منطقی و درست به این اهداف دست پیدا کنید. یادتان باشد مدت‌زمان این برنامه هرچقدر کوتاه‌تر باشد، احتمال پایبندی به آن بیشتر است.

مطالعه اصولی از ابتدای سال تحصیلی

یادگیری بدون مطالعه اصولی حاصل نمی‌شود. به‌خصوص در درس پیچیده و دشواری مثل ریاضی که مطالب آن زنجیروار به یکدیگر متصل‌اند. برای قوی کردن پایه این درس علاوه بر مرور دروس سال‌های قبلی و پیش‌خوانی درس جدید، هر روز که یک درس تازه تدریس می‌شود، باید برای یادگیری آن وقت بگذارید تا زمان کافی برای مرور چندباره این درس در طول ترم داشته باشید. روخوانی و مرور دروس آموخته‌شده مثلا ریاضی پایه هفتم در طول سال به مرور موجب تقویت پایه ریاضی دانش آموز خواهد شد.

تمرین مداوم و همیشگی

هرچقدر هم که فرمول‌های این درس را از رو بخوانید و حفظ کنید، تا وقتی دست به قلم نشوید و چند مسئله حل نکنید، نه فرمول‌ها در ذهنتان می‌نشینند، نه مفهوم اصلی درس را فرا می‌گیرید. هر قدر نیاز دارید در این درس قوی‌تر شوید، باید بیشتر تمرین حل کنید و تمرین‌های سخت‌تری حل کنید. می‌توانید از مسائل ساده کتاب‌های درسی شروع کنید و یادگیری خود را با مسائل پیچیده‌تر کتاب‌های کمک آموزشی تقویت کنید.

بعد از قوی شدن در حل مسائل تشریح حالا نوبت تست‌زنی است. این تمرین سرعت‌عملتان را بالا می‌برد و نقاط ضعفتان را به شما نشان می‌دهد.

حضور در کلاس درس و مدرسه

بهترین و موثرترین روش برای یادگیری مفاهیم پیچیده ریاضی، یادگیری آنها از زبان معلم است. حضور همیشگی در کلاس‌های ریاضی، نشستن در ردیف جلوی کلاس درس و تعامل خوب با معلم، کمک می‌کند مطالب درسی راحت‌تر شنیده شود و بهتر در ذهن بنشیند. یکی از بهترین روش‌های تسلط بر درس ریاضی،‌ جزوه‌نویسی در کلاس درس است.

کلاس‌های خصوصی و کمک آموزشی

حتی اگر دبیر ریاضی مدرسه با تجربه باشد و تمام مفاهیم این درس را به بهترین شکل در اختیار دانش‌آموز بگذارد، ساعات کوتاه مدرسه زمان کافی برای یادگیری تمامی نکات کافی نیست. برای تقویت پایه ریاضی می‌توان از کلاس‌های خصوصی و کمک آموزشی کمک گرفت و از همراهی یک معلم خصوصی باتجربه بهره برد. به این ترتیب می‌توانید هنگام مطالعه یا انجام تمرین‌ها، سوالات و اشکالات خود را بنویسید و خارج از ساعات مدرسه از دبیر خصوصی خود بپرسید. طبیعتا رفع این اشکالات به تقویت پایه ریاضی شما دانش‌آموزان کمک خواهد کرد.

توضیح دادن و سوال پرسیدن

بهترین روش برای فهمیدن و درک کردن یک موضوع، توضیح دادن آن برای دیگران است. این روش در یادگیری درس ریاضی و تقویت پایه آن نیز اثر شگفت‌انگیزی دارد. تا جایی که می‌توانید مفاهیم و مطالب دشوار ریاضی را در جمع‌های دو یا سه نفره بررسی کنید و سوال‌های مربوط به آن را باهم حل کنید. این جمع‌ها فرصتی برای درک دیدگاه‌های مختلف و فهم عمیق‌تر مطالب به وجود می‌آورد.

همچنین چنانچه یکی از هم‌کلاسی‌ها در درک یک مبحث با مشکل مواجه بود، خوب است آموخته‌های خود را به او بیاموزید. چراکه بخش زیادی از تجربه‌ها و مفاهیمی که به دیگران یاد می‌دهیم برای همیشه در ذهنمان باقی می‌ماند. هر بار که دست به قلم می‌شوید تا مسئله‌ای را حل کنید، موضوع آن مسئله را برای یک هم‌کلاسی یا برای خودتان توضیح دهید.

حرف آخر

خواستن همیشه و در هر شرایطی توانستن است! بنابراین اگر قصد دارید در درس شیرین و پرچالش ریاضی پیشرفت کنید و موفق شوید، در درجه اول باید بخواهید و بعد با بکارگیری راهکارهای این مقاله، از سال‌های اول مدرسه مفاهیم این درس را در ذهن خود تثبیت کنید. اگر شما تجربیات بیشتری در این زمینه دارید، خواهشمندیم دانسته‌های خود را با ما و همراهان ما در میان بگذارید.

استادبانک، مسیولیتی در قبال صحت محتوای منتشر شده ندارد.