معرفی رشته‌های هنر + پرطرفدارترین رشته‌های کنکور هنر

معرفی رشته گرافیک | بررسی بازار کار و آینده شغلی

ملیحه فراهانی نویسنده
25165 7
19 بهمن 1400
معرفی رشته گرافیک | بررسی بازارکار و آینده شغلی آن

معرفی و بررسی رشته گرافیک از رشته های دانشگاهی هنر برای علاقه‌مندان این حرفه‌ خیلی جذاب است. گرافیک کار با رنگ و نمادهاست و پر از نوآوری است. علاوه بر این، جزء رشته‌های متفاوت در دوره دبیرستان (هنرستان) محسوب می‌شود.

وقتی بیشتر دانش‌آموزان در حال خواندن کتاب‌های زیست و شیمی یا حل کردن مسئله‌های فیزیک و ریاضی هستند، دانش‌آموزان گرافیک با رنگ، قلم‌مو و لوازم نقاشی کیف می‌کنند.

یکی از اهداف ما در مجله اسنادبانک نوشتن مقالات مفید و کاربردی در زمینه مشاوره تحصیلی است تا شما با شناخت کامل به سراغ رشته‌های مختلف بروید. در این مقاله می‌خواهیم رشته گرافیک را به شما معرفی کنیم که از رشته‌های جذاب و خلاقانه‌ی بازار کار هم محسوب می‌شود.

درباره‌ی شرایط موردنیاز برای قبولی در این رشته، دانشگاه‌های مطرح، شاخه‌های تحصیلی، زمینه‌های کاری و میزان درآمد رشته گرافیک در این مقاله صحبت کردیم. شما با خواندن این مقاله، متوجه می‌شوید که چطور می‌توان یک طراح گرافیک شد!انتخاب رشته کنکور سراسری استادبانک

 انتخاب رشته کنکور هنر با کمک مشاوره انتخاب رشته کنکور

در زمان انتخاب رشته کنکور هنر، شما باید به جوانب مختلف انتخاب رشته کنکور فکر کنید. برای مثال برخی از زمان‌های کنکور نظیر زمان اعلام نتایج اولیه کنکور، شروع ثبت‌نام و انتخاب رشته و همچنین اعلام نتایج نهایی کنکور ۱۴۰۲، بسیار حساس است. اگر در هر کدام از این زمان‌ها و یادآوری تاریخ‌شان برای خود کوتاهی کرده، ممکن است که دچار مشکل شوید.

در عین توجه به زمان‌های خاص و حساس برهه کنکور، استرس و نگرانی قبول شدن یا نشدن در رشته مورد علاقه خود را نیز به همراه دارید. اطلاع از مهم‌ترین ضوابط دفترچه انتخاب رشته کنکور ۱۴۰۲، سهمیه‌بندی مناطق، ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها و دیگر شرایط خاص دفترچه راهنما این استرس و نگرانی را درون شما مضاعف می‌کند. در چنین شرایطی حضور و همراهی مشاوره انتخاب رشته کنکور بسیار ضروری و موثر است. زیرا او با علم بر همه این نکات مهم و سال‌ها تجربه در زمینه راهنمای و مشاورهِ داوطلبان کنکوری در امر انتخاب رشته، می‌تواند بهترین پیشنهاد ممکن برای کمک به شما در قدم اول باشد.

بنابراین شما به عنوان دانش‌آموخته کنکور هنر ۱۴۰۲ می‌توانید برای یک انتخاب رشته موفق در رشته هنر روی لینک زیر کلیک کنید:

مشاوره انتخاب رشته هنر

رشته گرافیک چیست؟

احتمالا شما هم با شنیدن نام رشته گرافیک، یاد رنگ، نقاشی و خلاقیت می‌افتید. گرافیک یک رشته با ماهیت هنری است که در دوران دبیرستان در هنرستان‌ها و برای ادامه تحصیل در دانشگاه‌های سراسری، آزاد و فنی و حرفه‌ای تدریس می‌شود. اولین گام برای اینکه یک طراح گرافیک شوید، داشتن ذهنی باز، خلاق و روحیه‌ای جستجوگر و تعامل‌گر است. فکر نکنید با خواندن درس‌های دانشگاه و آموزش آکادمیک از شما یک طراح بزرگ می‌سازد.

گرافیگ؛ رشته‌ی بازی با رنگ‌ها و بیان مفاهیم، داستان و اطلاعات از طریق طرح و نقاشی است.

تنوع و خلاقیت در رشته گرافیک حرف اول را می‌زند و برای موفقیت باید خالق طرح و ایده‌های جدید باشید. شناختن علائم، سمبل‌ها و نمادها مهم است و باید از آن‌ها در جای درست استفاده شود. یکی از ویژگی‌های عالی این رشته همین است. به بیان دیگر گرافیک یک زبان تصویری است که می‌توانید از آن برای بیان حالات درونی و نگرش‌های ذهنی خودتان استفاده کنید. به هر حال یادگیری گرافیک جذابیت‌های زیادی دارد که در حین تحصیل متوجه آن‌ها می‌شوید.

شرایط ورود به رشته گرافیک در هنرستان چیست؟

زمان انتخاب رشته نهم به دهم، شما می‌توانید وارد دنیای زیبای رشته گرافیک شوید. علاوه بر انگیزه و علاقه، باید در حوزه نقاشی و خلاقیت توانایی کافی داشته باشید. از نظر شرط معدل نیز، داشتن حداقل معدل 16 برای ورود به رشته گرافیک در هنرستات لازم است.

در دوران هنرستان و در پایه‌های دهم تا دوازدهم، کتاب‌های علم مناظر و مرایا، مبانی هنرهای تجسمی، طراحی، عکاسی، تاریخ هنر ایران، مبانی تصویرسازی، مدیریت تولید، پایه و اصول صفحه آرایی و خط در گرافیک، برخی از مهم‌ترین دروس رشته گرافیک هستند.

رشته گرافیک در دانشگاه | رشته گرافیک چیست؟

رشته گرافیک در دانشگاه؛ راه‌های ورود برای تحصیل آکادمیک

قبولی رشته گرافیک در دانشگاه از اهداف اصلی علاقه‌مندان به این رشته است تا بتوانند به طور آکادمیک ادامه تحصیل بدهند. شما برای وارد شدن به دانشگاه‌ دو راه پیش‌روی خود دارید:

  • می‌توانید گرافیک را به عنوان رشته دبیرستان‌تان انتخاب کنید و در هنرستان مشغول به تحصیل شوید. سپس کنکور بدهید و وارد دانشگاه‌های فنی‌ و حرفه‌ای شوید.
  • راه دوم هم این است که کنکور هنر بدهید و در زمان انتخاب رشته، گرافیک را انتخاب کنید.

کارهای هنری همیشه نیاز به ذوق و شوق دارند و دانستن اصول و قواعد دانشگاهی، برای موفقیت در این نوع رشته‌ها به هیچ عنوان کافی نیست. بنابراین قبل از تحصیل رشته گرافیک در دانشگاه، شما باید روحیات و توانایی ذاتی این کار را داشته باشید. شرکت در کلاس‌های طراحی (سطح مبتدی) یا یادگیری یک نرم‌افزار طراحی ساده، می‌تواند کمک خوبی برای شما باشد تا میزان علاقه خود را نسبت به رشته بسنجید.

همه نیازمندی‌های یک دانشجوی رشته گرافیک؛ از علاقه و استعداد تا بودجه و ابزار مختلف کار

اگر این رشته را انتخاب می‌کنید، باید به قول معروف “پیه سختی‌های آن را هم به تنتان بمالید”! بله این رشته همانند هر رشته دیگری سختی‌هایی دارد. به طور مثال باید از قوه تخیلتان استفاده کنید و سرعت و گیرایی بالایی داشته باشید. روحیه اجتماعی بالا و توانایی کار گروهی در این رشته مهم است و اگر نمی‌توانید با بقیه به راحتی کنار بیایید، کارتان سخت می‌شود.

بعضی از وسایل لازم برای این رشته، دوربین و فیلم عکاسی، مقواهای مختلف، ورقه آهنی و تکه‌های چوبی است. در این رشته نقاشی با گواش، آبرنگ، پاستل، مداد رنگی، مداد طراحی و رنگ روغن را یاد می‌گیرید. از این بهتر چه می‌خواهید!

بزرگ‌ترین شرط طراح گرافیک شدن، داشتن علاقه و خلاقیت است.

مورد دیگری که برای موفقیت بیشتر دانشجویان گرافیک در بازارکار مهم است، کار با نرم‌افزارهای مختلف گرافیک و توانایی طراحی پوستر، آرم و لوگو است. بنابراین در طول سال‌های تحصیل، شما باید روی انواع نرم‌افزاهای طراحی نیز، تسلط پیدا کنید.

اما برسیم به موضوع مهم مخارج و هزینه‌های رشته گرافیک؛ تقریبا همه دانشجویان می‌گویند که هزینه رشته گرافیک بالا است و خرید وسایل متنوع برای انجام پروژه‌ها و کارها ضروری است. متاسفانه قیمت وسایل رشته گرافیک روز به روز بیشتر می‌شود و شاید نسبت به چند سال گذشته 10 برابر شده باشد. به همین دلیل است که بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان، گرافیک را یک رشته گران می‌دانند.

رشته گرافیک در دانشگاه تهران و سراسر کشور

رتبه لازم برای رشته گرافیک چند است؟ چقدر شانس قبولی داریم؟

در معرفی رشته گرافیک باید به شرایط قبولی و پذیرش آن در دانشگاه‌ها هم اشاره کنیم. قبول شدن در رشته گرافیک در دانشگاه دولتی کار چندان راحتی نیست و باید کنکور و آزمون عملی بعد از آن را خیلی خوب بگذرانید. به عنوان مثال گرافیک دانشگاه هنر تهران و رشته گرافیک در دانشگاه تهران فقط 10 الی 12 نفر ظرفیت دارند و قبولی در آن‌ها مستلزم تلاش فراوان و کسب رتبه بالای در کنکور است.

البته، این رشته در چندین دانشگاه در سراسر کشور تدریس می‌شود که می‌توان به دانشگاه‌های  الزهرا، دانشکده فنی و حرفه‌ای دختران تهران، غیرانتفاعی سوره اشاره کرد.  همچنین دانشگاه هنر اصفهان، شیراز، اهواز، سمنان و گیلان (رشت) دیگر دانشگاه هایی هستند که در این رشته پذیرش دارند.

حداکثر رتبه لازم رشته گرافیک برای داوطلبان منطقه 2 حدودا 4000 است و داوطلبان منطقه 3 هم تا رتبه 6000 شانس قبولی دارند. البته باید حواستان باشد که این رشته جزو رشته‌های نیمه متمرکز است و آزمون عملی هم دارد. پس حتما در آزمون عملی عملکرد خوبی داشته باشید تا بتوانید نمره لازم را کسب کنید.

موفقیت در کنکور هنر و قبولی در رشته گرافیک باید طبق یک برنامه ریزی درسی دقیق و منسجم پیش برود.

رشته گرافیک بدون کنکور و در دانشگاه آزاد

علاقه‌مندان به این رشته می‌توانند در دانشگاه‌هایی که بدون کنکور یا با کنکور دانشجو می‌پذیرند، شروع به تحصیل کنند. معمولا دانشگاه‌های علمی کاربردی و غیرانتفاعی دارای این رشته تحصیلی هستند. مثلا دانشگاه‌های آزاد مشهد، اهواز، لاهیجان و ماهشهر دارای رشته گرافیک هستند. خوشبختانه این رشته در اکثر دانشگاه‌های پیام نور، غیر انتفاعی و علمی کاربردی نیز وجود دارد و مشکلی از این لحاظ برای علاقه‌مندان وجود نخواهد داشت.

توجه داشته باید که در سال‌های اخیر، برخی از دانشگا‌ه‌های آزاد شروع به ثبت نام رشته گرافیک بدون کنکور کرده‌اند. شما می‌توانید با پیگیری و تماس با بخش آموزش هر دانشگاه، اطلاعات کافی در این زمینه را به دست آورید. 

رشته گرافیک بدون کنکور و شاخه های رشته گرافیک

شاخه های رشته گرافیک چه هستند؟

کسانی که پس از کنکور هنر در رشته گرافیک پذیرفته می‎شوند، می‌توانند در یکی از 4 گرایش زیر تحصیلات خود را ادامه دهند:

  • پوستر و نشانه: در این شاخه با صفحه آرایی کتاب و مجله، عکاسی، انواع رسانه و مدیریت مراکز و سازمان‌های هنری آشنا می‌شوید.
  • تصویرسازی: به عنوان جذاب‌ترین شاخه گرافیک شناخته می‌شود. در این شاخه تصویرسازی‌های زیبا به صورت نقاشی، گرافیکی و حاوی یک پیام به بیننده منتقل می‌شود.
  • چاپ و دسته‌بندی: آشنایی با روش‌های چاپ و نقوش سنتی در این شاخه اهمیت زیادی دارد.
  • گرافیک تزیینی و محیطی: در این شاخه از گرافیک، زیباتر کردن محیط و فضای جامعه و شهر مورد بررسی قرار می‌گیرد. برای مثال می‌توان به نقاشی‌های دیواری، زیباتر کردن کوچه و خیابان‌ها و مکان‌های عمومی و مختلف سطح شهر اشاره کرد.

اما در دوره هنرستان و کارودانش هم شاخه‌ای از گرافیک به نام گرافیک کامپیوتر وجود دارد. افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند، پس از کسب مدرک دیپلم، ابتدا در مقطع کاردانی و بعد از آن مقطع کارشناسی می‌توانند ادامه تحصیل بدهند.

لینک دسترسی به اساتید برتر تدریس خصوصی گرافیک کامپیوتری استادبانک

تخصص‌های یک طراح گرافیک

این رشته خوشبختانه جای کار زیادی دارد و می‌توان کلی تجربه جذاب و هیجان‌انگیز در آن داشت. زمانی که به تسلط کافی روی بخش‌های مختلف رشته گرافیک برسید و بر اساس زیر شاحه‌ی تحصیلی شما، یک یا چند تخصص زیر را به دست می‌آورید:

  • تصویرسازی‌های مختلف و طراحی نقشه
  • طراحی پوستر
  • طراجی جلد کتاب و مجله
  • طراحی لوگو و آرم
  • طراحی علامت (sign)
  • طراحی بسته‌بندی
  • طراحی حروف
  • آگهی‌های تبلیغاتی
  • صفحه‌آرایی کتاب‌ها و نشریات مختلف
  • طراحی برای سایت‌ها
  • توانایی قبول پروژه‌های گرافیکی

همان‌طور که مشاهد می‌کنید، لیست توانایی‌های یک طراح گرافیک کاربلد می‌تواند بسیار طولانی باشد. البته شما باید رسیدن به همه‌ی مهارت‌ها، صبور باشید و به طور پیوسته کار انجام دهید و تجربه کسب کنید.

بازار کار رشته گرافیک

بازارکار رشته گرافیک چطور است؟

بازارکار رشته گرافیک تقریبا خوب است، ولی درآمدتان به توانایی‌های فردی شما هم بستگی دارد. مثلا اگر بتوانید خلاقیت طراحی لوگو داشته باشید، مشتریان زیادی پیدا می‌کنید. چون هر کسی نمی‌تواند لوگوهای ساده و در عین حال پرمفهوم طراحی کند.

اگر کارتان خیلی خوب باشد، می توانید در مراکز یا شرکت‌ها خصوصی مشغول به کار ‌شوید. چند نمونه از محل کار یک طراح گرافیک را در زیر مشاهده می‌کنید:

  • صداوسیما
  • وزارت ارشاد
  • شرکت‌های معروف تبلیغاتی
  • آموزشگاه‌ها
  • چاپخانه‌ها
  • آژانس‌های خلاقیت
  • استارت‌ آپ‌ها (حوزه‌های مختلف)

مهم این است که بتوانید در طول دوران دانشجویی توانایی‌هایتان را کشف کنید و آن‌ها را به زیبایی به نمایش بگذارید. شیوه‌ی ارائه ایده‌های شما بسیار مهم است و می‌تواند مسیر کاری شما را تعیین کند.

اما اگر در پیداکردن شغل دلخواه‌تان به بن‌بست رسیدید، سعی کنید تجربه به دست بیاورید و از کارهای کوچک شروع کنید. پروژه‌های مستقل دریافت کنید و سفارش بگیرید. مهم این است که کارتان را از یک جایی شروع کنید و همواره در حال یاد گرفتن و تجربه کردن باشید.

چند نکته برای افراد علاقه‌مند و تازه‌کار در رشته گرافیک

رشته گرافیک، جای کار زیادی دارد و اگر بتوانید نرم‌افزارهای فتوشاپ (Photoshop)، کورل دراو (CorelDRAW)، ایلوستریتور (Adobe Illustrator) و ایندیزاین (Adobe InDesign) را به خوبی بشناسید و به آن‌ها مسلط شوید، آینده روشن‌تری در زمینه گرافیک خواهید داشت. البته اکتفا به این نرم‌افزارها کافی نیست و باید به مرور زمان به اطلاعات فنی خودتان اضافه کنید.

اگر یک تازه‌کار هستید و دوست دارید در این زمینه موفق‌تر شوید، پیشنهادات زیر را جدی بگیرید:

  • مفهاهیم پایه و رنگ‌شناسی را به خوبی یاد بگیرید.
  • یک پیج در اینستاگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی بسازید و کارهایتان را به نمایش بگذارید تا جامعه بیشتری شما را ببینند.
  • در صفحات مجازی به راحتی در دسترس مخاطب باشید و پاسخ دایرکت‌ها و کامنت‌ها را بدهید.
  • در ابتدای کار قیمت پایین‌تر بدهید تا پیشنهادات بیشتری به شما شود. با گذشت زمان و حرفه‌ای شدنتان، مبالغ بیشتری تعیین کنید.
  • در یادگیری کوشا و حریص باشید و همواره به اطلاعات علمی و فنی خود اضافه کنید.
  • تمرین زیاد و مستمر داشته باشید و مهم‌تر از همه انتظار پیشرفت یک شبه نداشته باشید.

در کشورهای خارجی این رشته خواهان زیادی دارد و سالانه به تعداد افرادی که استخدام می‌شوند اضافه می‌شود. بنابراین پتانسیل یک طراح گرافیک برای مهاجرت بالا است و این حرفه، متقاضیان بین‌المللی قابل‌توجه‌ای دارد. در کشورهای استرالیا و آمریکا بهای خوبی به متخصصین این رشته می‌دهند. اگر به فکر، مهاجرت هستید، مهارت شما در طراحی می‌تواند یکی از عومل موفقیت شما در این راه باشد.

درآمد رشته گرافیک و کسب درآمد از طراحی

درآمد رشته گرافیک و کسب درآمد از طراحی

نمی‌توانیم درآمد رشته گرافیک را به طور واضح مشخص کنیم. اما اگر به صورت پاره وقت و در حین تحصیل کار کنید، درآمد ماهیانه خدود 2 میلیون تومان را می‌توان برای شما در نظر گرفت. اگر در سازمان‌های خصوصی مشغول به کار شوید، درآمد شما با توجه به سطح کاری، تجربه و توانایی شما تا 16 میلیون تومان نیز خواهد رسید. البته به طور میانگین یک طراح گرافیست در یک شرکت خصوصی حدود 7 میلیون تومان درآمد دارد.

اگر به صورت آزاد یا فریلنسری کار کنید، دستمزد شما متغییر است و به تعداد پرژه و حجم کار بستگی خواهد داشت. بازه‌ی قیمتی این نوع از کار بسیار وسیع است و از 1 تا 30 میلیون تومان را هم می‌توان برای آن در نظر گرفت. اگر هم به طور مستقل و به صورت دورکاری پروژه قبول کنید، میانگین 7 – 8 میلیون درآمد دارید.

صفر تا صد رشته گرافیک را در استادبانک شناختید؛ به دنبال علاقه خود بروید!

در این مقاله صفر تا صد رشته گرافیک را برای شما توضیح دادیم، مهم‌ترین نکته این است که شما به دنبال علاقه و استعدادتان بروید. گرافیک در بالاترین سطح خود یک هنر بسیاز جذاب و کارآمد است که علاوه بر هدف‌های تجاری، انتقال‌دهنده‌ی مفاهیم گوناگون با کمک رنگ و تصویر است.

البته استادبانک می‌تواند در زمینه‌های مختلف نظیر مشاوره تحصیلی برای انتخاب رشته کنکور، معلم تدریس خصوصی برای تقویت دروس کنکوری شما را راهنمایی کند. همچنین می‌توانید از طریق تیم پشتیبانی استادبانک با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۵۳۴۳، تمام سوالات و ابهامات خود را برطرف نمایید.

از چه روشی می‌توانیم برای تحصیل در رشته گرافیک اقدام کنیم؟

می‌توانید در سال دهم دبیرستان رشته گرافیک را انتخاب کنید و وارد هنرستان شوید. سپس دوره‌های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته را بگذرانید. همچنین می‌توانید کنکور هنر بدهید و وارد رشته گرافیک در یکی از دانشگاه‌ها شوید.

گرایش‌های رشته گرافیک در دوره کارشناسی چیست؟

پوستر و نشانه، تصویرسازی، چاپ و دسته‌بندی، گرافیک تزیینی و محیطی

کدام شاخه گرافیک بهتر است؟

این موضوع به علاقه شما بستگی دارد. همه گرایش‌ها با توجه به توانایی‌های فردی شما جای کار و خلاقیت دارند. اما گرایش تصویرسازی بیشتر از سایر شاخه‌ها جای کار دارد.