معرفی رشته بازیگری و کارگردانی

آنچه مطالعه خواهید کرد
کار بازیگر جان بخشیدن به شخصیتها در تئاتر، فیلم، تلویزیون و رادیو است. او از کلمات، حرکات و حالتها در ایفای نقشها به صورت طبیعی و قابل باور استفاده می کند. بازیگری یکی از شغلهای رویایی بسیاری از جوانان است. اما برای انتخاب این رشته لازم است تا ابتدا با ویژگیهای آن آشنا شوید. در این مطلب از مجله استادبانک باهم به بررسی رشته بازیگری-کارگردانی خواهیم پرداخت.
رشته بازیگری چگونه رشتهای است؟
رشته بازیگری یکی از پر طرفدارترین رشته های دانشگاهی هنر است که به داوطلبان این رشته کمک میکند تا بازیگری را به صورت تئوریک و کامل و دقیق بیاموزند و برای فعالیت در این حوزه آماده شوند.
در رشته بازیگری-کارگردانی دانشجویان در طی دوره کارشناسی با مبانی هنر بازیگری و کارگردانی آشنا میشوند. آشنایی با این مبانی معمولا در واحدهای نظری انجام میشود. اما بخش بسیارمهم این رشته در دوره دانشجویی واحدهای عملی آن است.
همانطور که برای ورود به این رشته نیاز به قبولی در یک آزمون عملی نه چندان آسان دارید برای موفقیت در طول تحصیل هم باید مدام به تمرینهای عملی که در قالب کارهای گروهی انجام میشود بپردازید. همچنین دیدن فیلمها و تئاترهای مختلف، خواندن نمایشنامههای مشهور دنیا، حضور در ورکشاپها و کلاسهای اساتید بازیگری کارهایی است که خیلی به پیشرفت شما در طول تحصیل کمک میکند.
با توجه به این رشته بازیگری و کارگردانی نقاط مشترک زیادی باهم دارند و در زمان تولید یک نمایش این دو در ارتباط تنگاتنگ باهم هستند به عنوان یک رشته در مقطع کارشناسی پذیرش دارند. لازم به ذکر است رشته بازیگری–کارگردانی به صورت نیمه متمرکز می باشد و داوطلبان علاوه بر آزمون کتبی باید مصاحبه و آزمون عملی را نیز بگذرانند.
چه ویژگیهایی برای موفقیت در رشته بازیگری لازم است؟
اگر قصد انتخاب رشته بازیگری را دارید باید بدانید که بازیگری در مفهوم حرفهای آن، کشف حقیقت بی هیچ ابهامی در گفتار نویسنده و انتقال این کشف به تماشاگر است. در واقع بازیگر، یعنی کسی که با صداقت تمام به آنچه بر روی صحنه می گذرد ایمان داشته باشد و با تمام وجود نقش خود را بر روی صحنه تجربه کرده و در واقع بر روی صحنه زندگی کند. پس برای کسب موفقیت در این رشته لازم است نگاه خود را به آن تغییر دهید و فراتر از صرفا یک شغل به آن نگاه کنید.
یکی از مهمترین ویژگی بازیگر، مردم شناسی و داشتن شناخت خوب نسبت به انسانها و جامعه خود می باشد. در بازیگری فرد باید حالت و رفتار مردم را مطالعه کند تا بتواند آن را به خوبی اجرا کند. به عنوان مثال وقتی میخواهد نقش یک فرد بیمار خاص را بازی کند، باید مدتی روی موضوع تحقیق کرده و با شرایط زندگی و خانواده، مشکلات و دغدغه های آنها به خوبی آشنا شود.
بازیگر باید بتواند کار تیمی انجام دهد. ساخت فیلم، سریال و یا تئاتر، نیازمند یکی تیم خوب و حرفه ای است. استقامت، انرژی و توان و تناسب بدنی از جمله مواردی است که لازمه یک بازیگر است. با توجه به ساعات نامنظم و طولانی کار بازیگری، فرد باید بتواند در این شرایط دوام بیاورد و انرژی خود را از دست ندهد.
بازیگر باید بتواند به سرعت با شرایط و افراد سازگار شود و رابطه برقرار کند. بازیگر باید انتقادپذیر باشد. ممکن است در طول فیلم برداری، کارگردان یا دیگر عوامل درباره کار او نظر دهند. فرد در این شرایط باید بتواند انتقادها و نظرات را بپذیرد. (منبع)
چگونه وارد رشته کارگردانی شویم؟ رتبه لازم برای قبولی در رشته بازیگری-کارگردانی
بازیگری یکی از زیر مجموعه های رشته هنر است که با انتخاب این رشته طبق دفترچه ی انتخاب رشته کنکور سراسری هنر فرد با گرفتن رتبهی مورد نظر و ظرفیت رشته بازیگری در یکی از دانشگاه های دولتی یا آزاد قبول شده و به تحصیل می پردازد.
طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری پذیرش در رشته بازیگری در دانشگاههای دولتی روزانه، نوبت دوم (شبانه) و غیرانتفاعی صورت می گیرد. البته دانشگاه آزاد اسلامی هم در رشته بازیگری پذیرش دانشجو دارد.
ظرفیت دانشگاههای دولتی برای رشته بازیگری هرساله حدود 60 نفر است و تعداد کمی از دانشگاهها برای این رشته پذیرش دارند و رقابت برای آن بالاست. ظرفیت دانشگاههای غیرانتفاعی معمولا بیشتر از این مقدار است. برای پذیرفته شدن در دانشگاههای غیرانتفاعی رشته کارگردانی بدون کنکور هم پذیرش دارد.
رتبه لازم برای قبولی در رشته بازیگری-کارگردانی دانشگاه هنر تهران رتبهای زیرهزار است. معمولا داوطلبان کنکور هنر تا رتبه 5000 میتوانند وارد دوره روزانه این رشته شوند، زیرا آزمون عملی اهمیت زیادی دارد.
قبولی در دانشگاههای آزاد و غیرانتفاعی تا رتبههای پانزده هزار هم ممکن است. البته برای رشتههایی مثل بازیگری آزمون عملی اهمیت بسیار زیادی دارد و حتی میتواند از رتبه کنکور شما تاثیرگذارتر باشد. پس بدانید صرفا رتبهی کنکور عامل قبولی شما در این رشته نیست.
همچنین برای رشته بازیگری در کارشناسی ارشد گرایشهای بازیگری و کارگردانی تئاتر و کارگردانی تلویزیون-مختص دانشگاه صداوسیما- وجود دارد.
همچنین دانش آموزان میتوانند با ورود به هنرستانهای خاص رشته بازیگری در دبیرستان را بخوانند و از همان سالهای اول برای کنکور هنر و انتخاب رشته بازیگری آماده شوند.
بازارکار رشته بازیگری-کارگردانی: بازیگری میتواند تنها شغل یک نفر باشد؟
کار اصلی یک فارغ التحصیل بازیگری مشخص است اما در کنار بازیگری در فیلم، تئاتر، تلویزیون و رادیو، بازیگر می تواند فرصتهای شغلی در حوزه هایی از جمله آموزش بازیگری، صداگذاری، تبلیغات و… بیابد. البته اغلب بازیگران قراردادهای کوتاه مدت داشته و زمان کمی از سال را به بازیگری مشغول هستند. بنابراین برای مابقی سال معمولا به کار دیگری می پردازند.
همچنین سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رشتههایی را در دانشکده صدا و سیما ارائه میدهد که دانشجویان آن پس از فارغالتحصیلی، شغل تعریف شدهای نیز در سازمان داشته باشند.
اما فرصتهای شغلی فارغالتحصیلان، تنها به سازمان صدا و سیما محدود نمیشود و فارغالتحصیلان کارگردانی تلویزیون میتوانند در سازمانهای دستاندرکار تولید برنامه و مراکز برنامهسازی تبلیغاتی، نهادهای دولتی از قبیل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، وزارت آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت نمایند.
بازار کار رشته بازیگری در کشورمان با برخی از مسایل و مشکلات روبرو است که عبارتند از:
- نبود امنیت و آینده شغلی
- داشتن شغل دوم اکثر بازیگران به دلیل مشکلات مربوط به دستمزد، بیمه و…( طبیعتا این امر از تمرکز کامل بازیگر روی کارش کم کرده و روی بازده او نیز اثرگذار است.)
- حاکم بودن روابط در بسیاری از انتخاب ها به جای توجه به استعداد، مهارت و توانایی افراد داوطلب
درآمد رشته بازیگری-کارگردانی: یک رویا یا یک کابوس؟
درآمد بازیگران که در قرارداد فیلم ها و برنامهها تعیین می شود، بسیار متفاوت است. این تفاوت به علل مختلفی از جمله توان بازیگری، شهرت، سابقه و تجربه کاری و… بازیگر ارتباط دارد. برای مثال بازیگرانی که سوپراستار دوران خود می شوند برای بازی در فیلمها و یا شرکت در برخی برنامهها پول زیادی دریافت میکنند.
البته درآمد بازیگر معمولا به صورت دورهای تغییر می کند. در برخی اوقات تعداد زیادی فیلم و سریال به او پیشنهاد شده و درآمد خوبی کسب می کند. گاهی نیز پیشنهاد خوبی ندارد و درآمدش به شدت کاهش مییابد. به همین خاطر است که تعداد زیادی از بازیگران کار دومی در کنار بازیگری برای خود دست و پا میکنند.
یکی از مواردی که میتواند در موفقیت شما تاثیر داشته باشد این است که روابط شما با کارگردانها و همچنین سایر بازیگران چگونه باشد. زیرا همانطور که می دانید هر یک از کارگردان ها و یا تهیه کنندگان بر برخی از بازیگران ممکن است بهتر عمل نمایند و به همین دلیل برای کارهای متعدد با آنان همکاری نمایند.
طبعا این مورد علاوه بر درآمد شما می تواند بر شهرت شما نیز بسیار تاثیر گذار باشد. یکی از مواردی که بسیاری از بازیگران بر آن اتفاق نظر دارند این است که شاید زحمت بسیار زیادی که شما در این شغل دارید هیچ گونه تناسبی با میزان درآمد آن نداشته باشد.
از علاقمندان به رشته بازیگری هستید؟ یا از دانشجویان و فارق التحصیلان این رشته؟ منتظر شنیدن نظرات و تجربههای شما در بخش دیدگاهها هستیم. همچنین میتوانید سوالاتتان را در بخش دیدگاهها مطرح کنید تا توسط کارشناسان استادبانک پاسخ داده شود.
آیا بازیگری و کارگردانی یک رشته هستند؟ ?
با توجه با این رشته بازیگری و کارگردانی نقاط مشترک زیادی باهم دارند و در زمان تولید یک نمایش این دو در ارتباط تنگاتنگ باهم هستند به عنوان یک رشته در مقطع کارشناسی پذیرش دارند. لازم به ذکر است داوطلبان رشته بازیگری – کارگردانی باید علاوه بر آزمون کتبی باید مصاحبه و آزمون عملی را نیز بگذرانند.
رتبه قبولی در رشته بازیگری چند است؟ ?♂️
معمولا داوطلبان کنکور هنر تا رتبه 5000 میتوانند این رشته را انتخاب کنند. رتبه لازم برای قبولی در رشته بازیگری-کارگردانی دانشگاه هنر تهران رتبهای زیرهزار است. البته آزمون عملی هم اهمیت بسیاری است.

سلام خدمت اساتید محترمه
من یه سوال دارم
میگم من هم خیلی به بازیگری علاقه مندم هم به کارگردانی چیه بخونم که بتونم دوتاشو بردارم
و یه سوال دیگه هم دارم به نظر شما بازیگری بهتره کارش یا کارگردانی من اگه بخوام یکی شو بردارم کدومو بردارم خیلی ممنون میشم پاسخ گو باشید 🙏
اگه در رشتهی سینما تحصیل کنم میشه کارگردان سینما بشم
با سلام به شما دوست عزیز
برای رشته هایی مثل بازیگری و کارگردانی الزامی برای داشتن تحصیلات اکادمیک وجود نداره. تحصیلات اکادمیک شمارو با مبانی این رشته ها آشنا میکنه ولی تجربه و استعداد خیلی مهمتره. اکثر افراد توی دوره ها و کلاسهای فیلم سازی و فیلمنام نویسی شرکت میکنند و از همین طریق، راه ساده تری برای ورود به بازار کار دارند.
من خیلی علاقه یییییی بسیار زیادی به بازیگری دارم الان کلاس هفتم هستم برای اینکه بخوام بازیگر بشم باید چه رشته ای بخونم و رتبه ی چند بیاورم؟؟
سلام من رشتم کاردانش هست و فارغ التحصیل شدم دوست دارم برای بازیگری در دانشگاه ادامه بدم چه رشته ای باید بخونم
رشته هنر
خب هنر یعنی کار و دانش یا فنی حرفه ای
منم به بازیگری علاقه زیادی دارم ایشالا که هرچه زود تر منو در فیلم سینمایی و تئاتر ها ببینین عاااامین
اگر کسی موقعیت مالی خوبی نداشته باشد و نتواند در کلاس های بازیگری شرکت کند چگونه میتواند خود را به پیشرفت در بازیگری برساند؟