چگونه درس حفظ کنیم؟ | 8 گام برای حفظ اصولی دروس
آنچه مطالعه خواهید کرد
“چگونه درس حفظ کنیم؟” این یکی از سوالات مهم و چالشبرانگیز هر دانشآموزی است. به خصوص در دوره دبیرستان که به شکل قابل توجهی حجم و تعداد درسها افزایش یافته و بالطبع زمان نیز محدودتر میشود. اوج فشار درسها در دو سال پایانی دبیرستان است که علاوه بر امتحانات نهایی، کنکور نیز پیش روی دانشآموز بوده و به همین خاطر بدون برنامه ریزی درسی، موفقیت او بسیار دشوار میشود.
اما با وجود سختیهایی که در مسیر تحصیل به آن آگاه هستیم، همواره راهکارهایی هم وجود دارند که میتواند به ما کمک کند تا یاد بگیریم چگونه برنامه ریزی کنیم، چگونه درس حفظ کنیم و مهمتر از همه، چگونه در دوران تحصیل موفق شویم. در مجله استادبانک به بررسی راههایی مطمئن برای یادگیری دروس حفظی میپردازیم.
8 راهکار مهم برای این که یاد بگیریم چگونه درس حفظ کنیم
فرقی نمیکند رشته تحصیلی شما ریاضی فیزیک باشد، تجربی باشد یا انسانی و هنرستان؛ دروس حفظی همواره وجود دارند و برای موفقیت در آنها، باید بدانیم چگونه درس حفظ کنیم. ویژگی بارز دروس حفظی هم حجم بالای مطالب آنهاست که باعث میشود در نگاه اول یادگیری همه آنها غیرممکن به نظر برسد. حتی در درسهایی مانند ریاضی، فیزیک و شیمی نیز باید بخشهای زیادی نظیر فرمولها و تعاریف را حفظ کنید تا بتوانید مسئله حل کنید.
در ادامه به هشت راهکار اساسی برای این که به ما کمک کند تا با درسهای حفظی مواجه شویم، میپردازیم. لازم به ذکر است که این راهکارها در صورتی امکانپذیر است که دانشآموز نیاز به یادگیری دروس بیش از آن چه در مدرسه میآموزد، نداشته باشد و اگر ضعف او در یادگیری درس جدیتر باشد، بهتر است در کنار این راهکارها، از معلم خصوصی نیز استفاده کند.
1.برنامهریزی قدم اول حفظ کردن دروس
همیشه برنامهریزی اولین نکتهای است که باید در آغاز هرکاری آن را رعایت کنید و درسخواندن نیز از این قاعده مستثنا نیست. اهمیت برنامهریزی به خصوص در سال پایانی دبیرستان و امتحان کنکور بیشتر نیز خواهد شد که با وجود حجم زیاد مطالب و زمان محدود، در بعضی مقاطع حتی تکنیکهای سریع درس خواندن را نیز در پیش گرفت.
برنامهریزی به دانشآموز کمک میکند تا فشار زیاد ناشی از تجمیع دروس در ایام امتحانات را کاهش دهد و همه مطالب را به شب امتحان موکول نکند. دروس حفظی با توجه به حجم زیاد و متنوع مطالب خود، میتوانند حسابی دانشآموز را به دردسر بیاندازند و با وجود این تصور نادرست که این درسها آسانتر هستند، در روز امتحان و به خصوص کنکور، چالشی جدی برای او ایجاد کنند.
2.تمرکز؛ نیاز اساسی برای یادگیری و حفظ دروس
برای این که روش مطالعه و اصول درس خواندن شما- فارغ از مقطع تحصیلی- به شکل درست و موثر پیش برود، در ابتدا باید تمرین تمرکز داشته باشید. تمرکز یکی از مهمترین چالشهاییست که بسیاری از دانش آموزان با آن مواجه هستند. ذهن فرد دائما از موضوعی به موضوع دیگر میگریزد و متمرکزشدن روی موضوعات درس تقریبا غیرممکن میشود. زمانی هم که تمرکز نباشد، چگونه درس حفظ کنیم؟
نکته مهم درباره حفظ تمرکز، پرهیز از عوامل جانبی است که احتمالا حواس شما را پرت میکنند؛ گوشی موبایل، صدای بلند محیط و یا حتی کارهای دیگری که باید انجام دهید و به دلیل نیمهکارهماندن بخشی از حواس شما را درگیر کرده است. به همین خاطر بهتر است پیش از شروع درس، حتما کارهای ناتمام خود را انجام دهید یا وضعیت آنها را مشخص کنید، حتما برای استفاده از گوشی موبایل زمان مشخص تعیین کنید و در هنگام درسخواندن آن را کنار بگذارید و در محیطی درس بخوانید که از سکوت کافی برخوردار باشد.
3.از مطالب خوانده شده برای خود سوال طرح کنید
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چگونه باید مانند یک دانشآموز ممتاز رفتار کنیم یا به زبان سادهتر، چگونه شاگرد زرنگ کلاس شویم؟ در واقع دانشآموز زرنگ، یک خصوصیت اخلاقی مهم دارد و آن، ذهن پرسشگر است. او همواره کنجکاو هست، سوال میپرسد و در تکاپوی رسیدن به پاسخ، مطالب را یاد میگیرد و حتی حفظ میکند!
تنها حفظ واو به واو جملات، باعث نمیشود در طولانیمدت مطالب را به خاطر بسپارید. چرا که درکی از آن چه را که حفظ کردید، ندارید. به همین خاطر یادگیری و حفظ مطالب باید همزمان با یکدیگر صورت گیرد و طرح سوال میتواند به شما کمک کند تا مفهوم درس را بیشتر متوجه شوید و به خاطر داشته باشید: همیشه چیزهایی که برایتان قابل درکتر است، بهتر و عمیقتر در ذهن شما باقی میماند.
4.چگونه درس حفظ کنیم؟ مطالب حفظ شده را تکرار و مرور کنید
زمانی که برای اولین بار در حال حفظ نکات درسی هستید، شاید تا پایان روز یا روز بعد آنها را در خاطر سپرده باشید. اما با گذشت چند روز کاملا فراموش میکنید. سوالی که احتمالا برایتان پیش میآید، این است که چگونه درس حفظ کنیم، به گونهای که آن را به سرعت فراموش نکنیم؟ تکرار، تکرار و تکرار!
اهمیت برنامهریزی کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت در این است که به شما کمک میکند در بازههای زمانی متنوع، دروس را بخوانید و تکرار کنید. هرچقدر بیشتر نسبت به جدول برنامهریزی خود پایبند باشید، دفعات بیشتری درسها را مرور میکنید و این تکرار در درسهای حفظی به شکل قابل توجهی موثر است.
5.با حل تمرین بدانیم چگونه درس حفظ کنیم
یکی از نکاتی که در مشاوره تحصیلی تاکید بسیاری بر روی آن میشود، حل تمرین است. دروسی مانند ریاضی، فیزیک، شیمی، عربی و انگلیسی اساسا به گونهای هستند که صرف حفظ روابط و قواعد نمیتواند دانشآموز را در یادگیری آنها کمک کند. چرا که این فرمولها و نکات دستوری الفبای حل سوالات هستند و چگونه به کارگیریشان مهمتر است.
با حل تمرینهای متعدد، علاوه بر بیشتر و بهتر جاافتادن روابط و قواعد دروس، نحوه استفاده از آنها در سوالات امتحانی را نیز یاد خواهید گرفت. بنابراین هرچه قدر بیشتر تمرین حل کنید، برای حفظ نکات درسی بهتر است.
6.برای حفظ دروس مطالب با حجم بالا را تقسیم کنید
تقسیم مطالب با حجم بالا یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید. شاید در طول ترم اهمیت آن کمتر به چشم آید، چرا که دروس مختلف در طول سال به تدریج اضافه میشوند و حجم بالای آنها زمانی مشخص میشود که وارد ایام امتحانات میشوید. بنابراین باید روش درس خواندن در زمان امتحانات را به گونهای تغییر دهید که بتوانید حجم بالای دروس را مدیریت کنید.
با وجود حجم بالای درسها که بخش عمدهای از آنها هم حفظی هستند، باید چگونه درس حفظ کنیم؟ راهکار تقسیم مطالب با حجم بالا میتواند بسیار موثر باشد. چون احتمال به خاطرسپردن همه نکات یک درس در بازه زمانی بسیار کوتاه پایین است و ذهن دانشآموز نیز به شدت خسته میشود. بنابراین با تقسیم مطالب حفظی و تمرین هرکدام از آنها به صورت جداگانه و سپس رفتن به بخش جدید، باعث میشود مطالب بیشتر و عمیقتر در ذهن فرد باقی بماند.
7.مطالب را بلند بلند بخوانید تا درسها را راحتتر حفظ کنید
مهم است که به دنیای ذهنی خود بسنده نکنید. بسیاری از مطالب زمانی که تنها در ذهن شما تکرار میشوند، آسان و پیش پا افتاده به نظر میرسند، اما زمانی که میخواهید آنها را بیان کنید، به مشکل برمیخورید. بلند بلند خواندن مطالب به شما کمک میکند تا سطح تسلط خود بر دروس را بسنجید. علاوه بر این، بسیاری از دانشآموزان یادگیری را از طریق شنیدن بهتر تجربه میکنند و به همین خاطر، از طریق بلندخواندن دروس، عمیقتر یاد میگیرند.
8.مطالب حفظ شده را یادداشت برداری کنید
نوشتن خود تمرینی برای یادگیری است و این شامل حفظ کردن نیز میشود. بنابراین برای این که یاد بگیریم چگونه درس حفظ کنیم، باید مهارت یادداشتبرداری را نیز بلد باشیم. اما چگونه خلاصه نویسی و یادداشت برداری کنیم؟ یادداشتبرداری دو حالت کلی دارد:
- در حین کلاس
- در هنگام درسخواندن
در حالت اول، سرعت یادداشتبرداری اهمیت بالایی دارد. مهم نیست در هنگامی که معلم در حال درسدادن است، نکات لازم را خوشخط مینویسید یا نه، بلکه مهم است که همه موارد لازم را یادداشت کرده باشید تا زمانی که بعدا به آن مراجعه میکنید، با مطالب ناقص روبرو نشوید. بنابراین “واضحنوشتن” مهمتر از “زیبانوشتن” است.
در هنگام درسخواندن و به خصوص حفظ مطالب، یادداشتبرداری کمک میکند تا حجم مطالب حفظی فشردهتر و مفیدتر شود. از طرف دیگر نوشتن نیز به خودی خود تمرینی برای حفظ مطلب است. بنابراین بهتر است در هنگام یادداشتبرداری، به جای رونویسی ابتدا از حافظه خود کمک بگیرید و سپس با متن اصلی مقایسه کنید.
استادبانک، همراه مطمن شما در یادگیری دروس
استادبانک به عنوان مرجعی مطمئن برای یادگیری انواع دروس در مقاطع مختلف تحصیلی، همواره بهترین راهکارها را برای دانشآموزان عزیز ارائه میدهد؛ این که یاد بگیریم چگونه درس حفظ کنیم، برای برنامهریزی درسی چه کارهایی انجام دهیم و چگونه از نقاط ضعف تحصیلی خود آگاه شویم.
همچنین در صورت نیاز به بهرهمندی از معلم خصوصی برای تقویت نقاط ضعف دانشآموز، تدریس خصوصی استادبانک همواره به عنوان راهی مطمئن برای انتخاب معلم خصوصی مجرب و مناسب برای دانشآموزان وجود دارد. شما میتوانید برای دریافت مشاوره در زمینههای تحصیلی و اطلاع بیشتر از خدمات استادبانک با شماره پشتیبانی 91005343 – 021 تماس حاصل فرمایید.
پاسخ به سوال “چگونه درس حفظ کنیم؟ محدود به یک جمله یا تکنیک یک خطی نمیشود. دانشآموز باید از روشهای مختلفی برای رسیدن به این هدف استفاده کند. در این مقاله در 8 گام برای شما توضیح دادیم چکونه حفظ کنید.
دانشآموز در مسیر یادگیری درس و حفظ کردن، میتواند به تنهایی عملکرد خوبی داشته باشد. به شرط آنکه از روش درست و اصولی مطالعه کند. اما کمک گرفتن از معلم خصوصی فرآیند یادگیری را بسیار سادهتر میکند و روی عمق یادگیری دانشآموز اثر مثبت میگذارد.
نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید:
2 نظر