مطالب کاربردی

تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 به همراه آنالیز سوالات کنکور

استادبانک نویسنده
5809 3
11 آبان 1399
پوستر نارنجی تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 از آن دسته داستان‌هایی است که حسابی بچه‌های کنکور و پشت کنکوری را به زحمت می‌اندازد. هر ساله بخش‌های قابل توجهی از کتاب‌های درسی، که محتوای به نسبت بحث برانگیزی دارند، تغییر پیدا می‌کنند. بچه‌ها و معلم‌ها عموما اتوماتیک‌وار و بدون این که اصلا بویی از ماجرا ببرند، خودشان را با این تغییرات سازگار می‌کنند.

با این حال، همچنان افراد هوشیاری هستند که بخواهند قدم به قدم مسیرشان را با دید کاملا باز طی کنند. آهای افراد هوشیار، شما مخاطب ما در مقاله “تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400” هستید.

جایگاه جدید دروس عمومی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 نسبت به 99

درست همان موقع که بچه‌ها درگیر سر و کله زدن با دروس تخصصی و بالا پایین‌ها در روند تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 هستند، دروس عمومی کلا رنگ عوض می‌کنند.

با توجه به این که کنکورتان با این دروس شروع می‌شود، ماه‌های پایانی جمع‌بندی‌تان با این دروس تمام می‌شود و با این حال، این دروس همچنان مغفول می‌مانند، ما این مقاله را با بررسی جایگاه جدید دروس عمومی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 نسبت به 99 شروع می‌کنیم.

ادبیات و جایگاه آن در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

چون کنکور از ادبیات شروع می‌شود، باید کارمان را این درس شروع کنیم. اولین چیزی که با بررسی جایگاه ادبیات در جایگاه جدید دروس عمومی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 به چشم می‌خورد، جای خالی توضیحات قرینه لفظی است.

از صفحه 15 که جلوتر می‌رویم خیلی زود به تغییر جدیدی برمی‌خوریم. در صفحه 28 کتاب درسی، بیت حافظ جایش را به بیت صائب داده. در صفحه 127 نیز قبلا در این صفحه بیتی به چشم می‌خورد که جایش را به بیتی از خاقانی داده است.

واژه‌نامه:

واژه‌نامه ادبیات سر جمع چهار تغییر داشته. این تغییرات در سه صفحه 166، 168 و 172 صورت گرفته. به صفحه 166، واژه جدید “دارملک” اضافه شده. در صفحه 168 معنای واژه “عطا دادن” تغییر کرده و عبارت “بر حسب”، جایگزین ” حسب شده است.

در صفحه 172 نیز واژه بداندیشی، از میان معانی واژه اندیشه حذف شده است.

عربی و جایگاه آن در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 :

عربی دومین درسی است که در کنکور با آن مواجه می‌شوید. اگرچه تغییرات کتاب عربی عموما تاثیری روی محتوای کلی ندارند، با این حال بررسی جایگاه درس عربی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، خالی از لطف نیست.

عربی عمومی:

عربی عمومی، همان عربی کنکورهای ریاضی فیزیک و رشته‌های شناور است. صفحه 9، در قسمت اختبر نفسک شماره چهار، اولین جایی است که در آن با تغییر روبه‌رو می‌شوید. می‌بینید که ای دل غافل، ترجمه این مورد شکل جدیدی به خودش گرفته و به این شکل بیان شده:

{ ای } پروردگار ما ، آنچه را هیچ توانی نسبت به آن نداریم بر ما …

در صفحه 15 کتاب عربی، معنی دو واژه جدید به پاورقی اضافه شده. این یعنی این که ممکن است از امسال به بعد، به دو کلمه جدید ” تمنی و فریسه” نیز در سوالات کنکور بربخورید. صفحه 19 هم که تا پارسال آوردگاه بچه‌های تیز و بز بود که بدو بدو از نویسنده ایراد بگیرند اصلاح شده. یعنی در صفحه 19، کلمه الیها به الیه تغییر شکل داده است.

خبر خوش برای بچه‌هایی که معنای واژه تمنی مدام از ذهنشان می‌رفت. این کلمه از معجمه حذف شده است. سورپرایز این که کلا بخش معجم حذف شده. کلمه عفا به معنای عفو کرد نیز به کتاب اضافه شده است. سایر تغییرات در بخش تمارین است (صفحات 31 و 64) است که چون جزئی محسوب می‌شوند، نیاز به ذکر ندارند.

درس عربی و جایگاه آن در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 انسانی:

اولین تغییری که در عربی انسانی مواجه می‌شویم، مربوط به اعلموا لای نفی جنس در صفحه 9 است. جایی که عبارت اعلموا لای نفی جنس، جایگزین ( لا کنز أغنی …. ) شده است.

در تمرینات صفحه 11، عبارت شماره 4 که برای توضیح کلمه لحم نوشته شده بود، به توضیح کلمه عظم تغییر پیدا کرد. نتیجه امر به این شکل از آب درآمد: ( قسمٌ قویٌّ مِن الجسم علیه لحمٌ ).

در تمرین سوم صفحه دوازده کتاب، ترجمه عبارت به حالت { ای } پروردگار ما ، آنچه را هیچ توانی نسبت به آن نداریم بر ما… تغییر شکل داده است.

در تمرینات صفحه 16ام، عبارت یک حذف شده است و سه عبارت جدید اضافه شده‌اند:

  1. (هذا التّمرینُ سهلٌ و …. أکثرُ الزّملاء خائفونَ ( لیت / إنّ / لکنّ )). توجه داشته باشید که این سوال دارای اشکال تایپی است و کلمه “اکثرَ” باید جایگزین أکثرُ شود.
  2. قالَ المدیر : ….. طالبَ راسبٌ فی الامتحانات . ( لا / لَن / لَم )
  3. أ لا تعلمُ ….. الصّبرَ مفتاحُ الفَرجِ ؟ ( لکنّ / أنّ / لا )

در تمرین هشتم صفحه 17، علاوه بر این که ترتیب عبارات تغییر کرده، عبارت شماره پنج نیز به عبارت لیت المسافرَ … الیومَ . ( واصِلٌ . واصِلاً . واصِلٍ ) تغییر یافته است.

در تمرینات صفحه سی و پنج، عبارت شماره یک، جایش را به عبارت شماره دو داده است. در همین حال، عبارت ” لا وجه له” به انتهای جمله شماره یک فعلی اضافه شده است.

عبارت ” أقوی النّاس مَن عفا عدوًّه مقتدراً” جای جمله دوم قرار گرفته.

در قسمت پاورقی نیز کلمه عفا به معنای عفو کرد، جایگزین کلمه انتصر شده.

در تمرین شماره 8 صفحه شصت و نه کتاب درسی، کلمه غلاف از پاورقی حذف شده. حذف کلمات در روند تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، به معنای حذف آن‌ها از سبد واژگان طراحان نیست. بنابراین، لازم است معنی همه کلمات حذف شده را نیز از معلمتان بپرسید.

دینی و جایگاه آن در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400:

تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، طوری دینی را تکان داده که حدود 20 درصد کتاب دوازدهم تغییر کند. حجم تغییرات درس دینی به اندازه‌ای گسترده بوده است، که هر که نداند فکر می‌کند کسی که وظیفه نظارت بر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 را بر عهده داشته، کسی غیر از نویسنده اصلی کتاب است.

لازم است پیش از بررسی نقش دینی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، این نکته را در نظر داشته باشید که گستردگی حجم این تغییرات به طور حتم، بر روی شکل طراحی‌ سوالات دینی کنکور تاثیر خواهند گذاشت.

قدرت پرواز:

تغییرات محسوس کتاب دینی، از درس پنجم یعنی “قدرت پرواز” آغاز می‌شود. نویسندگان کتاب درسی، سعی کرده‌اند که دانش‌آموز را در سوال اول صفحه 52، بیشتر به چالش بکشند. بنابراین، عبارتی با این مضمون که ” آیا این قوانین مانع اختیار انسان است یا بستری مناسب برای شکوفایی آن؟” به عنوان بخش 2 به سوال اول اضافه شده است.

در ادامه همان صفحه و در سوال دوم، بار دیگر دانش‌آموز را به چالش کشیده و از او درباره تقدم اختیارات الهی و انسانی سوال می‌کند. ترکیب این سوالات در کنار دیگر، مسیر جدیدی برای ایده‌پردازی طراحان کنکور فراهم می‌کند.

بچه‌های پشت کنکوری که از سال 98 پشت کنکور مانده‌اند، بی‌خیال خواندن صفحه 56 کتابتان شوید. این صفحه کلا حذف شده.

 

در صفحه 55 ویرایش جدید، عبارت ” ما راه را به او نشان داديم خواه شاكر باشد و پذيرا گردد يا ناسپاس”، به عنوان ترجمه آیه ” انا هديناه السبيل اما شاكرا اما کفورا” به کتاب اضافه شده است. در انتهای این صفحه نیز، نویسنده محترم تغییراتی اعمال کرده. بر اساس این تغییرات:

  1. عبارت “به قله‌های کمال برسیم.” حذف شده است.
  2. در انتهای متن تغییراتی کلی اعمال شده که بحث تقدم قضا و قدر را برایمان روشن‌تر می‌کند.

با نگاه به صفحه 56 جدید، درمی‌یابیم که جمله اول پاراگراف با این مضمون که ” آیا علومی همچون فیزیک و … می توانستند معنا پیدا؟” جای خود را به جمله ” حال با توجه به معنای قضا و قدر…” داده است.

همانطور که گفتیم نقش دینی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، حتما روی روند طراحی سوالات تاثیر خواهد کذاشت. برای مثال با جایگزین شدن این عبارت، “قضا و قدر” به عنوان علت آن چه در ادامه آماده در نظر گرفته خواهند شد.

در پاراگراف بعدی همین صفحه، جمله “آیا امکان استفاده از اختیار را در چنین جهانی خواهد داشت؟ ” جایگزین جمله اول شده. به عبارتی از ابتدای “نسبت به فردای جهان چه تصوری دارید” تا عبارت “سپری خواهد شد؟” در  جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 حذف شده‌اند.

بچه‌های کنکور 98، خاطرتان هست که در صفحه 58 آیه شریفه ” لا الشَّمْسُ يَنْبَغِي لَهَا أَنْ تُدْرِكَ الْقَمَرَ” و اشعار پروین اعتصامی چقدر سوال خیز بودند؟ خب، این بخش‌ها کلا در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 حذف شده‌اند.

دوستان توجه داشته باشید که در صفحه 57، عبارت سوال خیز ” بنابراین ، جهان آفرینش مجموعه ای از قدرها و فضاهای الهی است و این انسان است که باید با تشخیص درست. بهترین ها را انتخاب کند”، جایگزین عبارتی شده که از ” حال جهانی را در نظر بگیرید” شروع شده و به “می‌تواند واقعیت خارجی پیدا کند” ختم می‌شود.

سنت‌های خداوند در زندگی:

پای تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 پس از فصل پنجم، به فصل ششم باز می‌شود. مهم‌ترین تغییر این بخش در صفحه 65، با حذف آیه “و لا يحسبن الذين كفروا أنما نملي لهم” و تفسیر مرتبط به آن رخ داده است.

به جای آیه بالا، جملاتی از دعای جوشن کبیر به این صفحه اضافه شده که از عبارت ” یا من سبقت رحمته غضبه” آغاز می‌شود و برای طراحان سوال دارای اهمیت است.

در صفحه 73 کتاب درسی، حدیث امام صادق (ع) که با عبارت “هنگامی که خدا خیر بنده اش را…”، آغاز می‌شده نیز حذف شده است.

 

در صفحه 74 نیز عبارتی که با جمله ” اکنون که با برخی از مهم ترین سنت های الهی” آغاز می‌شده و به عبارت ” برنامه ریزی کنیم.” ختم می‌شد، حذف شده است.

بازگشت:

در صفحه 84ام کتاب دین و زندگی دوازدهم، که در فصل هفتم از کتاب قرار دارد، “حیله های شیطان” به صورت عنوان آورده شده است. به علاوه در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 یک رباعی از ابوسعید ابولخیر اضافه شده که به شدت تست خیز است.

احکام الهی در زندگی:

تغییرات فصل هشتم از کتاب دوازدهم، از صفحه 103 (قسمت عرصه اقتصاد) و با حذف متن شماره سه، یعنی ” بکوشیم جامعه و بخصوص بانک‌های…” شروع می‌شود. از این صفحه متن دو ادامه می‌یابد تا به حدیث پیامبر (ص) با مضمون آشنایی با حلال و حرام می‌رسیم.

تمدن جدید و مسئولیت ما:

مهم‌ترین تغییر این بخش را می‌توان حذف بخش برداشت از انتهای این فصل دانست. به غیر از آن، مطالبی که درباره تمدن اول، تمدن دوم و تمدن سوم نوشته شده بودند، به پاورقی صفحه 127 کتاب دینی دوازدهم انتقال یافته‌اند.

دینی انسانی و جایگاه آن در تغییرات کتاب درسی در کنکور 1400

تغییر دینی انسانی نیز درست به اندازه دینی کنکورهای شناور دچار تغییر شده است. در ادامه با بررسی جایگاه دینی انسانی در تغییرات کتاب درسی در کنکور 1400، قرار است یک بار دیگر کتاب دینی را ورق بزنیم. خب بچه‌های خوب انسانی، همانطور که ورق می‌زنید برویم سراغ حذفیات کتاب:

  1. صفحه پنجاه و هشت (درس پنجم) حذف شده است.
  2. شعر پروین و آیه لاشمس از صفحه شصت (درس پنجم) حذف شده است.
  3. از عبارت ” اختیار انسان” تا عبارت “رابطه اختیار انسان با اراده خداوند”، در صفحه شصت و یک (فصل پنجم) حذف شده است.
  4. آیه ۱۷۸ سوره ال عمران از صفحه 71 (درس ششم) و به دنبالش پیام آن در شماره 73، حذف شده‌اند.
  5. در صفحه 78 بخشی از دعای جوشن کبیر اضافه شده است.
  6. تمدن‌های اول، دوم و سوم در صفحه 151حذف شده‌اند.

کتب-مدرسه


تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 انسانی

کتاب فارسی دهم چاپ سال ۹۷ که منبع کنکور ۱۴۰۰ است، به نسبت کتاب منبع کنکور ۹۶ (چاپ ۹۶) تغییراتی نداشت. اما کتاب فارسی یازدهم تغییراتی جزئی در دروس ۴ تا ۷ را داشته و باید از کتاب چاپ ۹۸ که متناسب با کنکور ۱۴۰۰ می باشد استفاده کنیم. کتاب فارسی دوازدهم نیز تغییراتی مثل تغيير در درس ۱۶ را داشت.

بچه‌های هزار و چهارصدی، باید روی کتاب فارسی منتشر شده در سال 97 تسلط پیدا کنند. این کتاب‌ها از سال 96 به هیچ عنوان دچار تغییر نشده‌اند. اما خب، چنین رویه‌ای درباره فارسی سال یازدهم به وجود ندارد.

با توجه به پراکنده بودن تغییراتی که در کتاب ادبیات سال یازدهمی‌ها به وجود آمده، بهتر است که نسخه منتشر شده در سال 98 استفاده کنید.

تغییرات کتاب سال دوازدهم محدودتر از آن چه در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 درس ادبیات مشاهده شده بودند. با این حال، در مواردی مانند درس شانزدهم ادبیات دوزادهم، تغییرات پراکنده و نسبتا وسیعی نیز یافت می‌شود.

تغییرات کتاب ادبیات، چگونه سوالات کنکور 1400 را تحت تاثیر قرار می‌دهند؟

احتمال آن که تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 در حوزه ادبیات، موجب تغییر در شکل تیپ سوالات این درس شود، بسیار کم است. با این حال، احتمال این که تغییرات ادبیات موجب تاثیرگذاری در محتوای سوالات واژگان شوند بسیار زیاد است.

عربی:

دروس عربی انسانی تغییر چشمگیری نداشته‌اند.

انگلیسی:

خب دوستان، در کمال غافلگیری، این درس هم هیچ تغییری نداشته است.

تغییرات ریاضی و آمار انسانی:

شیرینی بدهید که ریاضی و آمار هم تغییری نداشته است.

تاریخ و جغرافیا:

تغییری نداشته‌اند.

اقتصاد:

تغییری نداشته‌اند.

فنون ادبی

انسانی‌های عزیز، کتاب ادبیات اختصاصی سال دهم و دوازدهمتان نسبت به سابق تغییری نداشته است. با این حال، ادبیات تخصصی سال یازدهم در دروس یک تا سه دستخوش تغییراتی کلیدی شده است.

جامعه شناسی

کتاب دوازدهم جامعه شناسی با تغییراتی نسبتا مهم و گسترده روبه‌رو شده است.

منطق

در چاپ اول کتاب درسی که منبع کنکور ۹۸ بود به نسبت کتاب چاپ کنکور ۹۹ کاملا تغییر کرد. همین طور کتاب فلسفه ی یازدهم و فلسفه ی دوازدهم و روانشناسی نیز برای کنکور ۹۶ در حدود تغییرات جزئی در منبع کنکور ۹۸ اعمال شده است.


تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 تجربی

از آن جایی که در جلسه کنکور، دفترچه از درس زمین شناسی شروع می‌شود، بررسی تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 تجربی را از زمین شناسی شروع می‌کنیم. یک خبر خوش بدهم به عاشقان داروسازی، آن هم این که حجم زمین شناسی امسال کلی کم شده است.

بچه‌های نظام قدیم که اصلا داستانی داشتند با بحث زمین شناسی. بندگان خدا باید زمین شناسی سوم دبیرستان و پیش را می‌خواند. یعنی در کل حدود 19 فصل ناقابل، که هرکدام برای خودشان داستانی داشتند.

بچه‌های نظام جدید اما در کل، باید با هفت فصل زمین شناسی دست و پنجه نرم کنند. که تازه مطالب این هفت فصل خود به نوعی ساده شاده مطالبی هستند که با نظام قدیم‌ها درباره‌شان صحبت می‌شد. چالش شما این است که تا جای ممکن، مطالب ریز و جزئی مرتبط با این هفت فصل را یاد بگیرید. اگر می‌خواهید داروسازی قبول شوید، باید حسابی این هفت فصل را مشت و مال دهید.

بالا و پایین ریاضیات تجربی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

بچه‌هایی که در کنکور تجربی سال‌های گذشته شرکت‌ کرده‌اند، برای 1400 خوش به حالشان شده است. می‌پرسید چرا؟ چون حجم کتاب ریاضی سال به سال آب می‌رود. مثلا خیلی شیک و یهوهی مبحث سختی مثل انتگرال یهو از کتاب غیب شد.

حالا کجا رفت را خدا می‌داند، اما هرجا که رفته باشد قطعا دنباله و ماتریس هم همان جا هستند. چون دست بر قضا این عزیزان هم غیب شده‌اند. حالا بماند که در همین گیر و دار مباحث بسیاری پیچیده‌تری مانند بخش‌های مهمی از مثلثات، کاربرد مشتق و هندسه فضایی نیز حذف شده‌اند.

خب، با این همه این تعاریف یعنی خوش به حالی بچه‌های 1400 شده؟ راستش نه. قضیه این است که یادگیری برخی از مباحث حذف شده، به خصوص مباحث کنار گذاشته شده از دروس مثلثات، برای پاسخ دادن به سایر سوالات این دروس نیاز است.

حالا ترس هم برتان ندارد بچه‌ها، قطعا طراح سوالاتش را حتی‌الامکان در چهارچوب طرح می‌کند. اما خلاصه‌اش این که در این جا تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بیشتر به نفع پشت کنکوری بوده و لاغیر.

بالا و پایین فیزیک تجربی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

درس فیزیک به شکلی در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 قراره گرفته، که بچه‌های تجربی بتوانند به عنوان نقطه قوت روی آن حساب کنند. مهم‌ترین تغییری که یقه فیزیک تجربی را گرفته است، بازآرایی بخش مدارها است. این بازآرایی یعنی چه؟ یعنی این که نویسندگان کتاب درسی، نشسته‌اند همفکری کرده‎اند و شیوه‎ای بهتر برای ارائه بحث مدارها کشف کرده‌اند.

البته این بازآرایی صرفا گریبان گیر بحث مدارها نشده است. به طور کلی بسیاری از اعداد آورده شده در مسائل کتاب، به نحوی تغییر کرده‌اند که بازده ذهن دانش‌آموز را بیشتر کنند و این، خود نوعی بازآرایی است.

بچه‌های تجربی دیگر نیازی به سر و کله زدن آنچنانی با مسائلی مانند شکافت هسته‌ای، موج سقوط آزاد، حرکت دایره‌ای، تداخل امواج، صوت و موج ندارند. برخی از این مباحث کلا حذف شده‌اند و یا به قولی در روند بازآرایی، مورد تغییراتی اساسی قرار گرفته‌اند.

در ضمن، مبحث اندازه‌گیری و بردار نیز به شکل عجیب و غریبی ناپدید شده است و تاکنون کسی از سرنوشت او خبر ندارد. با توجه به این که بعد از هربار مواجهه با تست‌های دیگر مباحث فیزیک، یاد و خاطره این مبحث برایشان زنده می‌شود، از همه شما عزیزان تقاضا داریم که اگر اتفاقی اندازه گیری و بردار را در کوچه و خیابان دیدید، از او درخواست کنید که از خر شیطان پایین آمده و به کتاب برگردد.

در این میان احتمالاتی نیز وجود دارد که بر اساس این‌ها، این مبحث توسط مباحث دیگر کشته شده است. اصلی‌ترین مضمون این احتمال، مبحث الکتریسیته است که از بعد غیبت اندازه‌گیری و بردار، سهم تست آن را مال خود کرده است.

حذفیات عجیب درس فیزیک

قطعا نویسندگان کتاب فیزیک تفکر و منطق خاصی را پشتوانه تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 کرده‌اند. با این حال، حذفیات فیزیک تجربی کمی بحث برانگیز بوده است. برای مثال مباحثی که از بخش موج حذف شده‌اند، در دوران دانشگاه پیش نیاز فیزیک پزشکی محسوب می‌شدند.

از طرف دیگر، مبحث اندازه‌گیری و بردار، از آن مباحثی است که سر و کله‌اش تقریبا در همه تست‌های کنکور پیدا می‌شد و الان به یکباره غیب شده. در مورد حذفیات موج، فرضیه خاصی وجود ندارد، اما حرف و حدیث‌هایی پیرامون حذف اندازه‌گیری و بردار وجود دارد.

مثلا این که حذف این مبحث، به بهانه حذف تست‌های نسبتا آسان آن از کنکور صورت گرفته. از طرف دیگر، کل مطالب مهمی که در این بخش به صورت مستقل تدریس می‌شدند، هم اکنون باید در خلال آموزش دیگر مباحث با دانش‌آموز درمیان گذاشته شوند.

از ما به شما نصیحت، اندازه گیری و بردار را یاد بگیرید.

بالا و پایین شیمی تجربی در تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

بچه‌های کنکور 1400، خداییش این دفعه تا مژدگانی ندهید نمی‌گویم قضیه از چه قرار است. بگم؟ خیلی خب، حالا چون عاشق رفقای استادبانکیمان هستیم، چشم. بچه‌‌های گل، به احتمال زیاد سوالات شیمی امسالتان خیلی کم‌تر از سال گذشته مسئله محور است.

حتی اگر میزان سهمیه مسائل نیز تغییری نکند، دیگر خبری از آن مسائل عجیب و غریب که آدم سر حل کردنشان پیر می‌شد نیست.

حالا که از دست مسائل پیر کننده راحت شده‌اید، باید حسابی تمرکزتان را بگذارید روی بحث حفظیات. میزان حفظیات کتاب شیمی در روند تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

کلی مطلب جدید مثل کاربردهای شیمی سبز، غنی سازی ایزوتوپ‌ها و سایر مطالب از این دست که لازمه یادگیری آن‌ها حفظ و تحلیل است به کتاب شیمی اضافه شده.

بچه‌های پشت کنکوری گل، شیمی از آن دروسی بوده که در روند تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 حسابی بالا و پایین شده است. تغییرات کتاب شیمی طیف گسترده‌ای از تصاویر، کلمات و مفاهیم را دربرمی‌گیرد. بهتر است هرچه زودتر دست به کار شده و مطالعه شیمی را از روی منابع جدید آغاز کنید.

زیست شناسی، دوستی قدیمی در لباسی جدید

از آن کتاب حجیم سی فصلی که پر از اصلاحات فارسی بود، امسال کتابی مانده است که 24 فصل بیشتر ندارد و بسیاری از اصطلاحاتش نیز به حالت لاتین تغییر پیدا کرده‌اند.

نویسندگان کتاب زیست، سعی داشته‌اند تا در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، طوری پیش بروند که بعدها محل ابهامی برای دانش‌آموزان باقی نماند. بسیاری از مسائلی که تا سال گذشته پیرامون چگونه در نظر گرفتن آن‌ها، سر جلسه کنکور سراسری جنگ بود، امسال کاملا روشن و واضح بیان شده‌اند.

از نمونه‌های این مسائل می‌توان به شکل تقسیم باکتری‌ها اشاره کرد. قبل از هرچیزی، بهتر است کارمان را با بررسی تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، در طراحی سوالات این کنکور آغاز کنیم.

خبر دیگر این که طراحان کتاب خلاصه بی‌خیال استفاده از واژگان تمام فارسی شدند. بنابراین، بچه‌های پشت کنکوری ممکن است در کنکور امسال به یک سری اصطلاحات جدید برخورد کنند.

البته لازم نیست اونقدر نگران بشید، چون به احتمال زیاد، معادل دیگر هر اصطلاح داخل پرانتز روبه‌روی آن نوشته خواهد شد.

نمود تغییرات کتاب زیست در جلسه کنکور

  1. بعد از کلی بزن بزن بین صاحب نظران بر سر شکل تقسیم باکتری‌ها، نویسندگان کتاب زیست شناسی خیال همه را درباره شکل همانندسازی باکتری‌ها راحت کردند. خانم‌ها و آقایان، باکتری‌ها دو جهته همانندسازی می‌کنند، وسلام.
  2. پروتئین‌ها در هیچ حالتی لزوما به شکل کروی در نمی‌آیند. تغییر شکل می‌دهند اما لزوما کروی نمی‌شوند.
  3. آمیزش غیرتصادفی به طور حتم فراوانی ژن نمودها را تغییر می دهد، نه “دگرهای”. این نکته را حین حل سوالات تعادل جمعیت در خاطر داشته باشید.
  4. امسال قرار است توجه‌ ویژه‌ای به فصل گردش مواد شود و مهمانان جدید این فصل (یعنی بحث تامین اکسیژن و مواد مغذی)، به احتمال زیاد در کنکور نقش آفرینی خواهند کرد.
  5. کلی تصویر جدید به کتاب اضافه شده، بنابراین قطعا جای سوالات تصویر محور در کنکور امسال خالی نخواهد بود. تصاویر کتاب را حسابی بالا و پایین کنید تا به زیر و بمشان مسلط شوید.

تغییرات صفحه به صفحه کتاب زیست

هرچقدر هم به صورت کلی و تئوری، توضیح بدهیم که زیست شناسی چگونه در روند تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 دچار تغییر شده است، باز هم نمی‌توان حق مطلب را آنطور که باید بیان کنیم. پس تصمیم گرفتیم که مداد هایلایت‌ها را دست بگیریم و بزنیم به دل کتاب‌های سه سال زیست شناسی و تغییرات آن‌ها را کشف کنیم.

زیست شناسی دهم و تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

بچه‌هایی سال 1400، باید بر اساس کتاب منتشر شده در سال 97 کنکور بدهند. این در حالی است که بچه‌های پشت کنکوری، نسخه 96 کتاب زیست شناسی دهم را دارند. این نسخه در سال 97 دچار تغییراتی شده که در ادامه آن‌ها را از نظر خواهیم گذراند:

  1. در صفحه دوازده کتاب عبارت ” برای مثال آنزیم های مهندسی شده ای برای تجریه بهتر سلولز تولید کنند.” به کتاب اضافه شده. این عبارت جایگزین جمله ” آنان این کار را به چند روش انجام می دهند انتخاب مصنوعی گیاهان که مقدار بیشتری سلولز تولید می کنند.” است.
  2. در صفحه 54، جای کیسه‌های هوادار جلویی و عقبی به شکل دقیقی مشخص شده است.
  3. اعداد جدولی که در صفحه 96 کتاب وجود داشتند، دچار تغییر شده‌اند. این اعداد از اهمیت بالایی در سوالات کنکور سراسری و امتحانات نهایی برخوردار هستند.
  4. در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، صفحه 66 کتاب درسی با حذف چندین پاراگراف به متن زیر تغییر یافته است:

“سرخرگ‌های کوچک به مویرگ‌هایی منتهی می‌شوند که کوچک‌ترین رگ‌های بدن هستند. تبادل مواد بین خون و یاخته‌های بدن در این رگ‌ها انجام می‌شود. دیواره نازک و جریان خون کند، امکان تبادل مناسب مواد را در مویرگ‌ها فراهم می‌کند.

در عین حال مویرگ‌ها شبکه وسیعی را در بافت‌ها ایجاد می‌کنند به طوری که فاصله بیشتر یاخته‌های بدن تا مویرگ‌ها حدود 02/0 میلی‌متر (20 میکرومتر) است. این فاصله کم، مبادله سریع مولکول‌ها را از طریق انتشار، آسان‌تر می‌کند.

دیواره مویرگ‌ها فقط از یک لایه یاخته‌های پوششی سنگ فرشی ساخته شده است و ماهیچه صاف ندارد.

سطح بیرونی مویرگ‌ها را غشای پایه احاطه می‌کند ونوعی صافی مولکولی برای محدود کردن عبور مولکول‌های بسیار درشت به وجود می‌آورد. مویرگ‌های بدن در سه گروه قرار می‌گیرند:

  • مویرگ‌های پوسته یاخته‌های بافت پوششی با همدیگر ارتباط تنگاتنگ دارند. در ماهیچه‌ها، شش‌ها، بافت چربی و دستگاه عصبی مرکزی یافت می‌شوند که ورود و خروج مواد در آن‌ها به شدت تنظیم می‌شود (شکل 12_الف).
  • مویرگ‌های منفذدار در کلیه‌ها، غدد درون ریز و روده وجود دارند. این مویرگ‌ها با داشتن منافذ زیاد در غشای سلول‌های پوششی همراه با غشای پایه ضخیم مشخص می‌شوند که در آن لایه‌ پروتئینی، عبور مولکول‌های درشت مثل پروتئین‌ها را محدود می‌کند (شکل 12_ب).
  • مویرگ‌های ناپیوسته در مغز استخوان، جگر و طحال یافت می‌شوند. فاصله یاخته‌های بافت پوششی در این مویرگ‌ها آن‌قدر زیاد است که به صورت حفره‌هایی در دیواره مویرگ دیده می‌شود.”

به منظور درک بهتر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بهتر است صفحه کتاب خود را با بخش بالا مطابقت دهید.

  1. پانویس تصویر در صفحه 67 حذف شده است.
  2. در پاراگراف دوم صفحه 70، عبارت “مویرگ‌های بین یاخته‌ای”، جایگزین “مویرگ‌های منفذ دار” شده است.
  3. در پانویس تصویر صفحه 76، جنسیت کرم موجود در تصویر (ماده) مشخص شده است.

زیست شناسی دوازدهم و تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400

1. عبارت آورده شده در صفحه 11 (فصل اول کتاب)، سال 98:

مراحل همانند سازی: قبل از همانندسازی دنا باید پیچ و تاب دنا باز و پروتئین‌های همراه آن یعنی هیستون‌ها از آن جدا شوند تا همانندسازی بتواند انجام شود. این کارها با کمک آنزیم‌هایی انجام می‌شود. سپس آنزیم هیلکاز مارپیچ دنا و دو رشته را از هم باز می‌کند.

عبارت آورده شده در صفحه 11 (فصل اول کتاب)، سال 99:

مراحل همانند سازی: قبل از همانندسازی دنا باید پیچ و تاب فامینه باز و پروتئین‌های همراه آن یعنی هیستون‌ها از آن جدا شوند تا همانندسازی بتواند انجام شود. این کارها با کمک آنزیم‌هایی انجام می‌شود. سپس آنزیم هیلکاز مارپیچ دنا و دو رشته را از هم باز می‌کند.

2. عبارت آورده شده در صفحه 12 (فصل اول کتاب)، سال 98:

در پروکاریوت‌ها (پیش هسته‌ای‌ها) که شامل همه باکتری‌ها می‌شود.

عبارت آورده شده در صفحه 12 (فصل اول کتاب)، سال 99:

در پروکاریوت‌ها که شامل همه باکتری‌ها می‌شود.

3. عبارت آورده شده در صفحه 13 (فصل اول کتاب)، سال 98:

شکل 13_ همانندسازی دو جهتی دنا در یوکاریوت‌ها با یک نقطه آغاز.

عبارت آورده شده در صفحه 13 (فصل اول کتاب)، سال 99:

شکل 13_ همانندسازی دو جهتی دنا در پروکاریوت‌ها با یک نقطه آغاز.

4. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 برعبارت آورده شده در صفحه 15 (فصل اول کتاب)، سال 98:

آمینواسیدهای مختلف با حضور آنزیم، واکنش سنتز آبدهی را انجام می‌دهند. در این نوع واکنش با خروج یک مولکول آب، یک آمینواسید با آمینواسید یا رشته آمینواسید دیگر پیوند اشتراکی ایجاد می‌کند. این نوع پیوند اشتراکی بین آمینواسید‌ها را پیوند پپتیدی می‌گویند. شکل 16 الگوی ساده‌ای از چگونگی تشکیل این پیوند را نشان می‌دهد.

عبارت آورده شده در صفحه 15 (فصل اول کتاب)، سال 99:

آمینواسیدهای مختلف با حضور آنزیم، واکنش سنتز آبدهی را انجام می‌دهند. در این نوع واکنش با خروج یک مولکول آب، یک آمینواسید با آمینواسید دیگر پیوند اشتراکی ایجاد می‌کند. این نوع پیوند اشتراکی بین آمینواسید‌ها را پیوند پپتیدی می‌گویند. شکل 16 الگوی ساده‌ای از چگونگی تشکیل این پیوند را نشان می‌دهد.

5. عبارت آورده شده در صفحه 17 (فصل اول کتاب)، سال 98:

ساختار سوم_ تا خورده و متصل به هم: در ساختار سوم، تا خوردگی بیشتر صفحات و مارپیچ‌ها رخ می‌دهد و پروتئین‌ها به شکل کروی درمی‌آیند.

عبارت آورده شده در صفحه 17 (فصل اول کتاب)، سال 99:

ساختار سوم_ تا خورده و متصل به هم: در ساختار سوم، تا خوردگی بیشتر صفحات و مارپیچ‌ها رخ می‌دهد و پروتئین‌ها به شکل‌های متفاوتی درمی‌آیند.

در صفحه 31 کتاب نیز در جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، اصطلاح راکیزه جمع بسته شده است. بر این اساس، این پروتئین‌ها نه به یک راکیزه واحد، بلکه به راکیزه‌های متعدد ورود می‌کنند.

6. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بر عبارت آورده شده در صفحه 35 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

تنظیم بیان زن در یوکاریوت‌ها پیچیده‌تر از پروکاریوت‌ها است و می‌تواند در مراحل بیشتر انجام شود. یاخته‌های یوکاریوتی به وسیله غشاها به بخش‌های مختلفی تقسیم شده‌اند.

بنابراین، اگر یاخته بخواهد نسبت به یک ماده واکنش نشان دهد باید این عوامل به طریقی از غشاها عبور کنند و ژن‌ها را تحت تاثیر قرار دهند. در یاخته‌های یوکاریوتی، بیشتر ژن‌ها در هسته و برخی در راکیزه و دیسه‌ها قرار دارند. در هر یک از این محل‌ها، یاخته می‌توند بر بیان ژن نظارت داشته باشد.

عبارت آورده شده در صفحه 35 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

تنظیم بیان زن در یوکاریوت‌ها پیچیده‌تر از پروکاریوت‌ها است و می‌تواند در مراحل بیشتر انجام شود. یاخته‌های یوکاریوتی به وسیله غشاها به بخش‌های مختلفی تقسیم شده‌اند.

بنابراین، برای این که یاخته بخواهد نسبت به یک ماده واکنش نشان دهد باید آن ماده به طریقی از غشاها عبور کند و ژن‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. در یاخته‌های یوکاریوتی، بیشتر ژن‌ها در هسته و برخی در راکیزه و دیسه‌ها قرار دارند. در هر یک از این محل‌ها، یاخته می‌توند بر بیان ژن نظارت داشته باشد.

7. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بر عبارت آورده شده در صفحه 49 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

نباید تصور کرد که جهش جانشینی همیشه باعث تغییر در توالی آمینواسیدها می‌شود. می‌دانید چرا؟ پاسه این است که گاهی جهش، رمز یک آمینواسید را به رمز دیگری برای همان آمینواسید تبدیل می‌کند. این نوع جهش تاثیری بر پروتئین نخواهد گذاشت. چنین جهشی را جهش خاموش می‌نامند.

عبارت آورده شده در صفحه 49 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

نباید تصور کرد که جهش جانشینی همیشه باعث تغییر در توالی آمینواسیدها می‌شود. می‌دانید چرا؟ پاسه این است که گاهی جهش، رمز یک آمینواسید را به رمز دیگری برای همان آمینواسید تبدیل می‌کند. این نوع جهش تاثیری بر توالی آمینواسیدها نخواهد گذاشت. چنین جهشی را جهش خاموش می‌نامند.

8. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بر عبارت آورده شده در صفحه 55 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

ت) آمیزش غیرتصادفی: برای آن که جمعیتی در حال تعادل باشد، لازم است آمیزش‌ها در آن تصادفی باشند. آمیزش تصادفی آمیزشی است که در آن احتمال آمیزش هر فرد با افراد جنس دیگر در آن جمعیت یکسان است. اگر آمیزش‌ها به رخ نمود یا ژن نمود بستگی داشته باشد دیگر تصادفی نیست و فراوانی نسبی ژن نمودها را تغییر می‌دهد. برای مثال جانوران جفت خود را بر اساس ویژگی‌های ظاهری و رفتاری انتخاب می‌کنند.

عبارت آورده شده در صفحه 55 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

ت) آمیزش غیرتصادفی: برای آن که جمعیتی در حال تعادل باشد، لازم است آمیزش‌ها در آن تصادفی باشند. آمیزش تصادفی آمیزشی است که در آن احتمال آمیزش هر فرد با افراد جنس دیگر در آن جمعیت یکسان است. اگر آمیزش‌ها به رخ نمود یا ژن نمود بستگی داشته باشد دیگر تصادفی نیست و فراوانی نسبی دگره‌ها را تغییر می‌دهد. برای مثال جانوران جفت خود را بر اساس ویژگی‌های ظاهری و رفتاری انتخاب می‌کنند.

9. عبارت آورده شده در صفحه 59 (فصل اول کتاب)، سال 98:

پ) مطالعات مولکولی: مقایسه گونه‌ها را می‌توان در تراز ژنگان هم انجام داد. در ژنگان شناسی مقایسه‌ای، ژنگان گونه‌های مختلف با یک دیگر مقایسه می‌شود. از این مقایسه، اطلاعات ارزشمندی به دست می‌آید. مثلا این که کدام ژن‌ها در بین گونه‌ها مشترک هستند.

عبارت آورده شده در صفحه 59 (فصل اول کتاب)، سال 99:

پ) مطالعات مولکولی: مقایسه گونه‌ها را می‌توان در تراز ژنگان هم انجام داد. از این مقایسه، اطلاعات ارزشمندی به دست می‌آید. مثلا این که کدام ژن‌ها در بین گونه‌ها مشترک هستند.

10. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400، بر عبارت آورده شده در صفحه 67 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

راکیزه دو غشا دارد: غشای بیرونی صاف، و غشای درونی آن به ذاخل چین خورده است. در نتیجه فضای درون راکیزه، به بخشش داخلی و بخش بیرونی (فضای بین دوغشا) تقسیم می‌شود (شکل 5).

راکیزه دنای مستقل از هسته رناتن مخصوص به خود را دارد. بنابراین پروتئین سازی در راکیزه انجام می‌شود. در دنای راکیزه، ژن‌های مورد نیاز برای ساخته شدن انواعی از پروتئین‌های مورد نیاز در تنفس یاخته‌ای وجود دارند.

11. عبارت آورده شده در صفحه 67 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

  • راکیزه دو غشا دارد: غشای بیرونی صاف، و غشای درونی آن به ذاخل چین خورده است. در نتیجه فضای درون آن، به بخشش داخلی و بخش بیرونی (فضای بین دوغشا) تقسیم می‌شود (شکل 5).
  • راکیزه دنای مستقل از هسته رناتن مخصوص به خود را دارد. بنابراین پروتئین سازی در آن انجام می‌شود. در دنای راکیزه، ژن‌های مورد نیاز برای ساخته شدن انواعی از پروتئین‌های مورد نیاز در تنفس یاخته‌ای وجود دارند.

12. عبارت آورده شده در صفحه 74 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

تخمیر در گیاهان: گیاهانی که به طور طبیعی در شرایط غرقابی رشد می‌کنند، ساز و کارهایی برای تامین اکسیژن مورد نیاز دارند. تشکیل بافت نرم آکنه‌ای هوادار در گیاهام آبزی و شش ریشه در درخت حرا از ساز و کارهایی است که قبلا با آن آشنا شده‌اید.

عبارت آورده شده در صفحه 74 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

تخمیر در گیاهان: گیاهانی که به طور طبیعی در شرایط غرقابی رشد می‌کنند، ساز و کارهایی برای تامین اکسیژن مورد نیاز دارند. تشکیل بافت پارانشیمی نرم آکنه‌ای هوادار در گیاهام آبزی و شش ریشه در درخت حرا از ساز و کارهایی است که قبلا با آن آشنا شده‌اید.

13. عبارت آورده شده در صفحه 78 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

میانبرگ شامل یاخته‌های نرم آکنه است. در شکل 1-الف میانبرگ از یاخته‌های نرم آکنه‌ای نرده‌ای و اسفنجی تشکیل شده است.

عبارت آورده شده در صفحه 78 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

میانبرگ شامل یاخته‌های پارانشیمی است. در شکل 1-الف میانبرگ از یاخته‌های پارانشیمی نرده‌ای و اسفنجی تشکیل شده است.

14. عبارت آورده شده در صفحه 88 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

ساقه یا هر دوی آن‌ها در چنین گیاهی گوشتی و پر آب اسن. این گیاهان در کریچه‎های خود ترکیباتی دارند که آب را نگه می‌دارند.

عبارت آورده شده در صفحه 88 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

ساقه یا هر دوی آن‌ها در چنین گیاهی گوشتی و پر آب اسن. این گیاهان در واکوئل‎های خود ترکیباتی دارند که آب را نگه می‌دارند.

15. تاثیر تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 ، بر عبارت آورده شده در صفحه 92 (فصل دوم کتاب)، سال 98:

زیست فناوری کلاسیک: با استفاده از روش‌های تخمیر و کشت ریزاندامگان (میکروارگانیسم‌ها) تولید موادی مانند پادزیست‌ها، آنزیم‌ها و مواد غذایی در این دوره ممکن شد.

زیست فناوری نوین: این دوره با انتقال ژن از یک ریزاندامگان به ریزاندامگان دیگر آغاز شد. دانشمندان توانستند با تغییر و اصلاح خصوصیات ریزاندامگان‌ها ترکیبات جدید را با مقادیر بیشتر و کارایی بالاتر تولید کنند.

بر عبارت آورده شده در صفحه 92 (فصل دوم کتاب)، سال 99:

زیست فناوری کلاسیک: با استفاده از روش‌های تخمیر و کشت ریزجانداران (میکروارگانیسم‌ها) تولید موادی مانند پادزیست‌ها، آنزیم‌ها و مواد غذایی در این دوره ممکن شد.

زیست فناوری نوین: این دوره با انتقال ژن از یک ریزجانداران به ریزجانداران دیگر آغاز شد. دانشمندان توانستند با تغییر و اصلاح خصوصیات ریزجانداران ترکیبات جدید را با مقادیر بیشتر و کارایی بالاتر تولید کنند.


تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 ریاضی

کتاب‌های تخصصی ریاضی، درگیر جریان تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 نسبت به 99 نشده است. فقط برخی از اعدادی که در کتاب فیزیکتان نوشته شده، تغییر پیدا کرده‌اند. ضمنا یادتان نرود که حتما تغییراتی که در دروس عمومی به وجود آمده است را مرور کنید.


تغییرات در کتب کنکورهای شناور (هنر و زبان)

تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 زبان و همچنین تغییرات کتاب درسی برای کنکور 1400 هنر چندان محل بحث نیستند. آن چه درباره این دو کنکور حائز اهمیت است، تغییر شکل پرسش است. این که طراحان هر سال معلومات دانش‌آموزان را به چه شکل مورد بررسی قرار دهند، امری غیرقابل پیشبینی است. تنها نکته‌ای که می‌توان یادآور شد، بحث تسلط و نقطه قوت است.

برای موفقیت در هر دوی این کنکور‌ها، باید بر روی تمام مباحث یک موضوع تسلط داشته باشید. از طرف دیگر، باید یک یا چند مبحث را نیز به عنوان نقطه قوت انتخاب کنید. تنها در این صورت است که می‌توانید با کسب دانشی فراگیر، نتایجی قابل قبول در کنکورهنر و زبان به دست بیاورید.