هدایت تحصیلی و انتخاب رشته نهم

شرایط انتخاب رشته نهم کاردانش

استادبانک نویسنده
30479 13
15 مهر 1399
انتخاب رشته کاردانش

روند هدایت تحصیلی و انتخاب رشته حدود یک میلیون دانش آموز پایه نهم از تابستان آغاز میشود و دانش آموزان باید این تصمیم مهم را بگیرند که قصد ادامه تحصیل در چه رشته ای را دارند. اما خانواده‌ها و دانش‌آموزان برای انتخاب رشته نهم به دهم آگاهانه علاوه بر نمرات درسی دانش آموز باید به معیارهای دیگری نیز توجه داشته باشند.

آگاهی یافتن از تمامی شاخه های مختلف برای ادامه تحصیل در سال های آینده از مقدمات آن است. در این مطلب از مجله استادبانک به معرفی انتخاب رشته نهم کاردانش و شرایط آن خواهیم پرداخت.

معرفی رشته های کاردانش

رشته‌های کاردانش برای تمرکز برای فعالیت‌های عملی درطول تحصیل تعریف شده‌اند. دانش‌آموزانی که از توانایی کمتری برای یادگیری دروس تئوری برخوردارند، می‌توانند در این شاخه به ادامه‌ی تحصیل بپردازند. دانش‌آموزان این شاخه بعد از اتمام تحصیل، مدرک معتبری از طرف مرکز تحصیلی در حوزه‌ی مرتبط با رشته‌ی تحصیلی خود دریافت می‌کنند که می‌تواند برای ورود به بازار کار برای آن‌ها بسیار مفید باشد.

این شاخه از نظر رشته‌های زیرمجموعه‌ی خود با شاخه‌ی فنی‌وحرفه‌ای شباهت‌های زیادی دارد. در این شاخه نیز دانش‌آموزان بیشتر روی کارهای عملی و کارگاهی تمرکز دارند و مهارت‌های لازم  برای ورود به بازار کار را کسب می‌کنند. این دو شاخه علاوه بر شباهت‌های فراوان دارای تفاوت‌هایی نیز هستند.

انتخاب رشته کاردانش چه تفاوتی با فنی حرفه ای دارد؟

مراکز و واحدهای آموزشی مربوط به این شاخه «هنرستان کاردانش» نامیده می‌شوند. بیشتر دروس ارائه‌شده در شاخه‌ی کار و دانش عملی و کارگاهی است و دروس تئوری کمی در آن جای دارد، اما در شاخه‌ی فنی‌وحرفه‌ای دروس تئوری نیز برای دانش‌آموزان ارائه می‌شود.

شرایط ورود به شاخه فنی وحرفه ای از کاردانش دشوارتر است و ساعات حضور در مدرسه برای دانش آموزان فنی و حرفه ای بیشتر است. اما رشته‌های شاخه کار دانش متنوع تر از فنی و حرفه ای است. به‌طور میانگین برای شاخه‌ی کاردانش حدود 150 زیرشاخه و برای شاخه‌ی فنی ‌و حرفه ‌ای حدود 40 زیررشته می‌توان نام برد.

شاخه‌ کاردانش در مقطع تحصیلی متوسطه‌ آموزش و پرورش شامل سه زمینه‌ صنعت، خدمات و کشاورزی است. دانش آموزانی که قصد دارند هر چه سریع‌تر جذب بازار کار شوند به این شاخه هدایت می شوند البته همانطور که در شاخه فنی وحرفه ای اشاره شد هنرجویان کاردانش نیز می توانند ادامه تحصیل دهند. دانش آموزانی که توانایی و حوصله کمتری برای یادگیری دروس نظری و حافظه محور دارند و تمایل بیشتری به انجام مشاغل عملی و مهارتی دارند برای تحصیل در این شاخه مناسب هستند. از آنجا که تنوع رشته در این شاخه بسیار زیاد است توانمندی‌های مربوط به این شاخه نیز گسترده است. به همین علت علاقمندان باید در انتخاب رشته دقت بیشتری داشته باشند.

در مجموع ورود به رشته‌های فنی دشوارتر و گذراندن دروس رشته‌های فنی نیز سخت‌تر از رشته‌های کاردانش می باشد اما شرایط استخدامی برای رشته‌های فنی حرفه ای بهتر می‌باشد. در مجموع رشته کاردانش آسان ترین رشته برای گرفتن دیپلم می باشد و سخت گیری زیادی در مدارس کاردانش نسبت به هنرجو وجود ندارد. هرچند در مدارس کاردانش نیز استثنا وجود دارد و مدارس کاردانشی داریم که از لحاظ کیفیت با مدارس فنی حرفه ای قابل مقایسه اند.

بازار کار رشته های کاردانش

رشته کاردانش از نظر بازار کار وضعیت خوبی دارد. تحصیل در انواع رشته‌های کاردانش با مزایای زیادی برای متقاضی همراه است. فرد در طول دوران تحصیل در این قبیل از رشته‌ها میتواند تجربه آشنایی با مهارتی خاص را داشته باشد و مدرکی متناسب با آن را هم دریافت کند که میتواند از آن در هر جایی استفاده کند. بعلاوه فرد گواهی نامه کارورزی و گواهی مهارت شغلی را نیز با تحصیل در زیر شاخه های رشته کاردانش دریافت میکند که مزایای بسیاری برای او دارد. دانش آموختگان رشته های تحصیلی کاردانش در مقایسه با فارغ التحصیلان رشته های فنی حرفه ای زودتر وارد بازار کار می شوند.

این موضوع از آنروست که دانش آموزان گروه کاردانش مهارتی را به شکل عملی فرا می گیرند و بعد از دریافت مدرک دیپلم امکان اشتغال را دارند. اما دانش آموزان گروه فنی حرفه ای با اخذ دیپلم و در پایان مقطع کاردانی در این رشته‌ها امکان ورود به بازار کار به عنوان تکنسین را دارند.

کاردانش

معدل لازم برای انتخاب رشته کاردانش

رشته های کاردانش شرایط خیلی سختی برای داوطلبان این هنرستان ها ندارند. همچنین برای اخذ مدرک دیپلم کاردانش میتوان به مدرسه مراجعه نکرد و صرفا با مراجعه به آموزشگاه های فنی حرفه ای که مجوز خود را از سازمان فنی و حرفه ای گرفتند دیپلم کارودانش گرفت. شرایط آموزش و پرورش برای انتخاب رشته کار و دانش عبارتند از:

  • برای انتخاب رشته کارودانش در انتخاب رشته پایه نهم مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های ریاضی و کاروفناوری در سه پایه دوره اول بدون ضریب کمتر از 36 نباشد.
  • نمره درس ریاضی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 2 و نمره درس کار و فناوری در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب 3 محاسبه می شود.
  • مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل 180 باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل رشته باید حداقل 12 باشد.

پردرآمدترین رشته های کاردانش

تمام رشته های کارودانش با توجه به عملی بودنشان از نظر بازارکار وضعیت خوبی دارند. همچنین رشته هایی از جمله خیاطی، پرورش زنبور عسل، آموزش کابینت چوب، طراحی طلا و جواهر، گلیم بافی و غیره از جمله پردرآمدترین رشته های کاردانش و راحت ترین رشته های کاردانش محسوب می شوند.

در ادامه شماری از رشته های تحصیلی کاردانش گنجانده شده در هر کدام از این زیر شاخه ها را خدمت شما معرفی می کنیم. این نکته را در نظر داشته باشید که تمام این رشته ها در یک هنرستان کاردانش ارائه نمی شوند و در واقع هیچ هنرستانی تمام رشته ها را به صورت یک جا ارائه نمی دهد.

لیست تمام رشته ها برای انتخاب رشته کاردانش

رشته های شاخه صنعت کاردانش

برق ساختمان

الکترونیک صنعتی

برق صنعتی

مکانیک صنایع

نساجی عمومی

کارهای عمومی ساختمان

کارهای فلزی ساختمان

تزئینات داخلی ساختمان

نقشه کشی ساختمان

ماشین های الکتریکی

تراشکاری

تاسیسات حرارتی و برودتی

تاسیسات بهداشتی ساختمان

نصب و سرویس آسانسور

تعمیر موتورهای دیزل دریایی

سنگ کاری و کاشی کاری

معماری آینه کاری

ریخته گری

آبکاری فلزات

برنامه نویسی پایگاه داده

تصویرسازی دیجیتالی

عیب یابی سیستم های رایانه ای

تولید و توسعه دهنده پایگاه های اینترنتی

تولید کننده چند رسانه ای

برنامه نویسی بازی های رایانه ای

اتوماسیون صنعتی

تعمیر ابزار دقیق

تابلوسازی برق صنعتی

تعمیر لوازم خانگی برقی

تعمیر تلفن های رومیزی و همراه

سیستم های صوتی و تصویری

طراحی و توسعه صفحات وب

فرزکاری CNC

ساخت مصنوعات فلزی

روکش کاری چوبی

مبل سازی مدرن

پلاستیک کار

تعمیر و نصب ماشین ابزار

تاسیسات حرارت مرکزی

ماشین ابزار

ناظر فنی چاپ

چاپ افست

مدلسازی

مبل سازی کلاسیک

تعمیر خودروهای تجاری

تزئینات داخلی چوبی

خدمات پس از فروش خودروهای سبک

جوشکاری گاز محافظ

اپراتور CNC چوب

بازسازی مبلمان

تاسیسات گازرسی ساختمان

تراشکاری CNC

تعمیر موتور خودرو

کابینت سازی چوبی

قالب سازی فلزی

نقشه کشی صنعتی به کمک رایانه

رشته های شاخه کشاورزی و خدمات کاردانش

امور اداری

حسابداری مالی

هتلداری

ایمنی و آتش نشانی

مددیاری سالمندان

مددیاری افراد با نیروهای ویژه

تولید نهال و جنگل کاری

زراعت غلات و حبوبات

پرورش قارچ خوراکی

پرورش میوه های هسته دار

کشت و کار مکانیزه

پرورش پرندگان زینتی

تعمیر ماشین های ثابت کشاورزی

تعمیر موتورهای سبک کشاورزی

ایجاد و نگهداری فضای سبز

پرورش صنعتی دام های سنگین

تکثیر ماهیان گرم آبی

پرورش صنعتی دام های سبک

پرورش درختان گرمسیری

پرورش ماهیان گرم آبی

پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم

پرورش و نگهداری اسب

پرورش میگو

پرورش ماکیان

تکثیر و پرورش ماهیان سرد آبی

راهنمای گردشگری

بورس و اوراق بهادار

دریانوردی صیادی

زراعت گیاهان علوفه ای و غده ای

مرغداری صنعتی

کشت گیاهان دارویی و زعفران

پرورش گیاهان جالیزی و سبزی

تولید نهال و جنگل کاری

پرورش گل و گیاه آپارتمانی

پرورش میوه های دانه دار و دانه ریز

پرورش میوه های هسته دار

تولید صنعتی فرآورده های لبنی

تولید فرآورده های گوشتی

فرآوری آبزیان و تولید کنسرو

رشته های شاخه هنر کاردانش

عکاسی

معماری داخلی

سفالگری

تصویر برداری

چهره سازی

نگارگری

منبت کاری

نقاشی ایرانی

نوازندگی ساز ایرانی

نوازندگی ساز جهانی

آواز ایرانی

آواز جهانی

خیاطی لباس زنانه

دستیاری طراحی لباس

هنر آیینه کاری

مدیریت آشپزی و قنادی

خیاطی لباس شب و عروس

طراحی طلا و جواهر

خیاطی مردانه دوز

عکاسی دیجیتال

دوخت لباس های محلی

ساز سازی (سنتور و سه تار)

ساز سازی (سه تار و ساز ضربی)

طلا و جواهر سازی

قلم زنی روی فلز

صحافی و جلد سازی

هنر معرق کاری

چاپ باتیک و سیلک اسکرین

چاپ باتیک و قلم کار

چاپ دستی

کاغذ سازی

سراجی کفش

هنر فرش

گرافیک رایانه ای

تصویرسازی و جلوه های رایانه ای

دستیاری تهیه لباس های نمایشی

صفحه آرایی

معرفی کاشی

خاتم کاری

خاتم سازی

تراش و تزئین شیشه و کریستال

تراش سنگ های قیمتی

کاشی سازی هفت رنگ

سفال و لعاب

طراحی و نقاشی فرش

طراحی بسته بندی

علاوه بر موارد مذکور در متن بالا 6 رشته مهارتی جدید با عنوان دروس مهارتی رشته های کاردانش برای انتخاب رشته کاردانش اضافه شده است که این رشته ها شامل موارد زیر می باشند:

مکانیک تراکتور

تاسیسات سرمایشی

تاسیسات مستقل ساختمان های مسکونی

تاسیسات بهداشتی ساختمان

تاسیسات گازرسانی ساختمان

تاسیسات گرمایشی

همان طور که مشاهده می کنید، تنوع رشته های این شاخه، کار را برای دانش آموزان راحت تر کرده است و دانش آموزان بر اساس علاقه مندی خود می توانند یکی از این رشته ها را برای تحصیل انتخاب کنند.

فارغ التحصیل دوره کاردانش هستید؟ یا درحال حاضر هنرآموز این رشته ها هستید؟ یا قصد ورود به هنرستان کاردانش را دارید اما هنوز تصمیمتان را قطعی نکرده‌اید؟ سوالات و دیدگاه های خود را با ما درمیان بگذارید.

شروط انتخاب رشته کاردانش در پایه نهم چه هستند؟

اگر کسی می‌خواهد وارد رشته‌های کاردانش شود باید مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس‌های ریاضی و علوم تجربی و حرفه و فن در سه پایه دوره راهنمایی بدون ضریب کمتر از 30 نباشد.

رشته‌های کاردانش چه رشته هایی هستند؟

رشته های شاخه کار دانش متنوع تر از فنی و حرفه ای است. به‌طور میانگین برای شاخه‌ی کاردانش حدود 150 زیرشاخه و برای شاخه‌ی فنی‌وحرفه‌ای حدود 40 زیررشته می‌توان نام برد. لیست رشته های کاردانش را در ادامه خواهید خواند.